Boek: Peter de Wit - Sigmund weet wel raad met...

Dokter Sigmund heeft een dagelijkse praktijk in de Volkskrant en is een veelgevraagd spreker op congressen en seminars. Ook op FOK! is de psychiater een graag geziene gast met zijn scherpe analyses in R&P.

Nou ja, die tweede zin heb ik er aan toegevoegd. Sigmund leeft immers ongetwijfeld in vele geesten bij het posten op FOK!. De kleine eenogige narcist is al jaren populair. Geestelijk vader Peter de Wit heeft al meerdere recensies op de Frontpage gekregen, met Sigmund en zijn 13e, 14e, 16e sessie, als Relatietherapeut en uiteraard ook de Burka Babes. In dat rijtje komen er nu twee boekjes bij: Sigmund weet wel raad met managers en Sigmund weet wel raad met vrouwen.


In de boekjes zijn Sigmunds adviezen (ahum) verzameld over een specifiek onderwerp. Dat maakt het al snel een leuk cadeau. Wat doet een 'manager' nou precies? Vraag het Piet modaal en hij zal al snel zeggen: 'Niets. Het zijn emotieloze etterballen die alleen maar op deze aarde zijn gekomen om de tijd tussen negen en vijf zo lang mogelijk te laten duren.' Het blijven echter mensen, met hun eigen gevoelens en problemen. Gelukkig is er dan Dokter Sigmund.

Zo worden ook alle vooroordelen over vrouwen uit de kast gehaald en als stevig stereotiep neergezet. En dan is het makkelijk schieten! Met name Sigmund weet wel raad met managers, heeft een aantal erg herkenbare gelijkenissen. De vrouwen-editie is ietwat minder aansprekend, maar dat moest ik zeggen van m'n vriendin. Precies de standaard vrouwenkwaaltjes worden keihard neergesabeld of slechts ontkracht met een woordgrapje.

Het blijft bijzonder hoe Peter de Wit met Sigmund, maar ook met andere tekenfiguren, elke keer weer precies de juiste details weet te belichten. Ook met deze twee boekjes is het niet anders. Juist door de bundeling per onderwerp, komt die kracht extra naar voren. Vrijwel elke strip is herkenbaar. Grof? Ach, de waarheid doet soms pijn.

Bijzonder is de uitgave: geen pocket maar een luxe hardcover. Een perfect cadeau!


Zeg nou zelf, dat staat toch erg goed in je eigen boekenkast?Uitgever: De Harmonie ISBN: 9789061698579/9789061698562 Pagina's: 95
Waardering: