Boek: Gerda Hamann - Integrale Coaching

Bij de term coaching denk je met name aan of de sportwereld, of het bedrijfsleven. Uiteraard zijn er de gelukkigen die een persoonlijke coach hebben, maar het leeuwendeel mag het zonder doen. Gerda Hamann is al jaren loopbaancoach. Al eerder schreef ze een boek over het starten van een eigen bedrijf, deze keer gaat het over coaching. Terugkijkend op die talloze gesprekken met managers, op zoek naar een balans tussen werk en privť, schreef ze dit boek. Ze maakt daarin de stap richting de sportwereld, waar door coaching niet zozeer een mentale topprestatie geleverd moet worden, maar een fysieke. Of zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden?

Gerda beschrijft haar visie op coaching aan de hand van vele voorbeelden. Dat maakt het boek enerzijds goed leesbaar. Duidelijke voorbeelden waar de lezer zich wat bij kan voorstellen. Ervaring met sport hebben we immers allemaal, al is het alleen maar vanaf de bank. Toch valt te merken dat ze vooral ervaringsdeskundige is. Als iets werkt, betekent dat helaas niet altijd dat er de juiste redenering achter zit. Incidenten worden al snel aangegrepen als ondersteuning van flinke gedachtesprongen.

Zo geeft ze een voorbeeld van het verhaal dat een meisje na een harttransplantatie, de moordenaar van de vorige eigenaar van haar hart kon aanwijzen. Daar zouden meer voorbeelden van zijn. Het zou een sluitende basis vormen van het idee dat ook je lijf een geheugen heeft. Dat laatste klopt in principe Gerda Hamann (1949) rondde haar studie economie summa cum laude af. Zij begon haar loopbaan met acht jaar bezuinigen en liquideren in organisaties, en vestigde zich daarna als zelfstandige business en personal coach. Van haar verschenen eerder Schoolleider, een vak apart, Je eigen bedrijf en Het generatiespel.wel, maar natuurlijk is dat geheugen niet te vergelijken met het geheugen in de zin van herinneringen. Er zijn wel meer zwakke verbanden te verzinnen, maar iedereen met een oude Binas in de kast, prikt daar zo doorheen. Er worden gewoon te veel invalshoeken gebruikt, zonder dat er diep op wordt ingegaan. Met een beetje goede wil, zou je het boek eerder een samenvatting kunnen noemen.

Dat is de tweestrijd in het boek. Aan de ene kant goede adviezen en tips, aan de andere kant het verhaal van de klok en de klepel. Er staan veel goede tips in hoe je je leven lekker op de rails kan krijgen, of op zijn minst handvaten om over bepaalde handelingen eens na te denken. Zijn er geen andere opties dan de gebaande paden? Hamann heeft het boekje vast met de beste bedoelingen geschreven, maar helaas maken juist de onderbouwingen het geheel ongeloofwaardig. Wel een grappig hondje.

Uitgever: Sirene ISBN: 978-90-5831-459-8 Pagina's: 224
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!