FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 augustus 2004

Omkopingsschandaal in het IOC

Ivan Slavkov is met onmiddellijke ingang ontslagen uit het Internationaal Olympisch Comité. De Bulgaar kwam in opspraak na een BBC-reportage omtrent omkoping.

In die reportage gingen reporters van de BBC op onderzoek naar hoe gemakkelijk het was om een de Olympische spelen te kopen. Londen is kandidaat voor de Olympische spelen van 2012 en Slavkov ging in op een aanbod om geld te ontvangen voor een stem voor Londen bij de verkiezingen in 2005.

Samen met het ontslag van de 64-jarige Slavkov volgt ook een strafrechterlijk onderzoek naar vier tussenpersonen die de reporters van de BBC beweerden gemakkelijk stemmen te kunnen afkopen. IOC-Voorzitter Jacques Rogge heeft ondertussen laten weten dat omkoping zwaar zal bestraft worden, zodat de naam van het IOC zuiver kan blijven.

Van Marwijk start lastig

Trainer Bert van Marwijk staat met twee benen op de grond. De seizoensopener van Borussia Dortmund ging vanmiddag in eigen huis verloren. VfL Wolfsburg kaapte drie punten weg.

Van Marwijk mag de noodlijdende club dit jaar sportief revanche laten boeken. Het grote Dortmund van aleer is niet meer. De uitschakeling in de Intertotobeker door Racing Genk was al een teken aan de wand. Nu werd ook de eerste competitiewedstrijd verloren.

In het duel met Wolfsburg kreeg Borussia voldoende kansen voor meer, maar het benutte ze niet. De ploeg kwam wel verdiend op een 1-0 voorsprong, maar vlak voor rust maakte Wolfsburg gelijk. In de tweede helft sloeg de tegenstander toe.

Titelfavoriet Bayern München won wel, met 0-2 van HSV. Leverkusen won tegen Hannover 96 pas in de laatste minuut (2-1), na een 0-1 pauzestand. Regerend kampioen Werder Bremen kwam gister al in actie, het versloeg Schalke 04 met 1-0.

Bomaanslag bij hotel Bangladesh

Icoon Buitenlands nieuwsBij een bomexplosie op de parkeerplaats van een hotel in de Bengalese stad Sylhet zijn tenminste vijftig mensen gewond geraakt. De burgemeester van de stad, die lid is van de oppositiepartij Awami Liga, had in het hotel net een vergadering gehouden.

''We waren net klaar met vergaderen toen de explosie zich voordeed,'' aldus burgemeester Badaruddin Kamran. Verder zei hij dat hij door onbekende groeperingen met de dood was bedreigd.

Verschillende getuigen melden dat de bom uit een passerende auto werd gegooid. De slachtoffers zijn naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Forse meevaller voor moskee A'dam

Icoon Binnenlands nieuws De omstreden El Tawheed moskee uit Amsterdam moet noodgedwongen een forse financiële meevaller incasseren. Door de internationale maatregelen tegen het terrorisme mag de moskee een lening van 1,4 miljoen euro niet terugbetalen, zo maakte dagblad Trouw vandaag bekend.

De man waaraan niet terugbetaald mag worden, een Saoediër, staat op de VN-lijst met terreurfinanciers. De personen en instanties die op deze lijst staan mogen geen geld aannemen of versturen. Wanneer de El Tawheed Moskee de lening toch terugbetaalt, dan zal ze strafrechterlijk worden vervolgd.

De lening werd gebruikt voor de financiering van het pand, van waaruit diverse omstreden activiteiten zijn ontplooid. Zo onderhield de moskee nauwe banden met de stichting al-Haramain. De organistatie ontplooit zicht buiten Saoedi Arabië als een liefdadigheidsorganisatie, terwijl deze in feite actief is als financiers van terreurdaden of als verspreiders van een extremistisch gedachtengoed.

Het Nederlandse filiaal van al-Haramain is gevestigd in Amsterdam, op hetzelfde adres als de zeer omstreden El Tawheed moskee. Deze moskee kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen door het uitbrengen van omstreden lectuur, waarin werd opgeroepen tot vrouwenbesnijdenis en het doden van homo's. Ook werd in deze moskee haat gepredikt.

Aan het hoofd van het Nederlandse filiaal van al-Haramain staan de Saoedische sjeiks Mansour al-Kadi en Aqeel Abdulaziz al-Aqeel, geen onbekenden van de AIVD. Tot voor kort zaten beide sjeiks in het bestuur van de radicale moskee. Al-Haramain zou ook afgevaardigden in schoolbesturen hebben zitten van islamitische basisscholen.

Gratis sms'en in het weekend bij Orange

Straw had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsNa KPN, Telfort, Vodafone en T-Mobile mengt Orange zich als laatste provider in de sms-prijzenslag. Orange zet ook meteen de meest vergaande stap; gratis sms berichten versturen in het weekend. Door de week kost een berichtje acht cent. Voorlopig geldt deze actie alleen in de weekenden van augustus, september en oktober voor alle leden van Orange.

Orange is de kleinste gsm-aanbieder in Nederland en heeft van het Franse moederbedrijf als belangrijkste taak meegekregen winstgevend te worden. Alleen dan mag het op de Nederlandse markt blijven meespelen. Orange heeft als belangrijk verkoopargument het 'oneindig' behoud van beltegoed.

DVD: The Human Stain

‘De menselijke vlek’, een enigszins merkwaardige titel voor een film, is een film met een geweldige cast. Anthony Hopkins en Nicole Kidman spelen twee van de hoofdrollen in een film die een verfilming is van het gelijknamige boek van Philip Roth. Een film vol met menselijk drama en psychologische verwikkelingen die ervoor zorgen dat je de volle 106 minuten je aandacht bij de film moet houden om de gebeurtenissen nog een beetje te kunnen volgen.


Groep al-Zarqawi dreigt Allawi te doden

pro_jeex had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuws''Allawi, je kunt erop rekenen dat wij voor jou het zwaard hebben, en waarvan we de dorst zullen lessen met jouw bloed. Als God het wil, is dat al gauw,'' schrijft de groep al-Tawhid wa al-Jihad in een verklaring die op een Arabische website is gepubliceerd.

Abu Musab al-Zarqawi staat aan het hoofd van deze groep. Al-Zarqawi wordt gezien als de leider van Al-Qaida in Irak en wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks bloedige aanslagen en onthoofdingen in Irak. Behalve de interim-premier dreigde de groep ook andere hoge Iraakse functionarissen te vermoorden.

Subheader
De Iraakse interim-premier Ayad Allawi

BAR stelt Button deadline

BAR heeft een deadline gesteld aan Jenson Button en zijn management. Ze willen voor maandag een ontmoeting met Button en zijn management.

Sinds het bekend maken van Williams dat Button voor dat team zal gaan rijden, wil BAR de coureur te spreken krijgen. Voorlopig is dat het team nog niet gelukt. Het team wil tekst en uitleg over de redenen waarom Button denkt bij BAR te kunnen vertrekken. Als maandag nog geen ontmoeting is geregeld, zal het team actie ondernemen om Button aan zijn contract te houden.

BAR heeft de optie in het contract van Button verzilverd en daarmee het contract tot 2005 verlengd. Op 20 juli heeft dit plaatsgevonden en ruim voor de in de optie opgenomen uiterste datum van 31 juli hebben Jenson Button en zijn manangement hiervan bericht ontvangen. Het team is dan ook verbaasd dat Button denkt geen contractuele verplichtingen jegens BAR te hebben voor 2005.

Teambaas David Richards vindt dat Button een morele verplichting heeft contact op te nemen met het team: "Hij heeft een duidelijke verantwoordelijkheid naar iedereen die de afgelopen twee jaar met hem werkte om uit te leggen wat er aan de hand is."

Hij vertelde over het ultimatum: "Als we voor maandagavond geen bespreking met Jenson kunnen hebben om dit uit te spreken, dan zullen we het proces om onze rechten geldend bij het contract te bekrachtigen in gang zetten zonder voorafgaande waarschuwing."

[Upd]Uitslagen Amstel Cup 7/8/04

Alhoewel het vaderlandse seizoen nog niet officieel is ingeluid wordt er al wel weer tegen een bal getrapt, zo ook in de Amstel Cup. Vandaag werd daarin de eerste ronde afgewerkt. Dinsdag wordt ook nog gespeeld.

Uitslagen
DOS Kampen - IJsselmeervogels (1-2)
TOGR - TOP Oss (1-4)
Be Quick'28 - Cambuur L'warden (1-5)
Rohda Raalte - Jong Ajax (2-1)
SC Genemuiden - Go Ahead Eagles (0-11)
Be Quick Groningen - Quick'20 (0-4)

Rijnsburgse Boys - VVV-Venlo (1-2)
Dongen - Jong Feyenoord (0-5)
GDA - ADO Den Haag (0-6)
Quick Boys - DBS (9-0)
HSC'21/Brein - ADO'20 (1-2)
UDI'19/Beter Bed - Roda JC (1-5)
AGOVV Apeldoorn - SDC Putten (9-2)

Spakenburg - Vitesse (0-1)
Willem II - SV Meersen (5-0)
RBC Roosendaal - JVC Cuijck (4-0)
Excelsior - SV Triborgh (7-2)
WHC - Sneek (5-0)
Sparta - SV Top (am.) (7-0)
FC Omniworld - Emmen (3-4) n.v.

NEC was vrijgeloot evenals de Europees spelende teams.

Uitslag finale Asia Cup

Japan is winnaar geworden van de Asia Cup, de prijs voor de beste Aziatische landenploeg. De finale in Peking tegen China werd met een dubieus handsdoelpunt in haar voordeel beslecht.

Bondscoach Arie Haan van China had zich onsterfelijk kunnen maken door met zijn ploeg de titel op te eisen. Het verliep echter anders.

Voor een uitzinnig thuispubliek bracht Takashi Fukunischi de gasten eerst op voorsprong. De menigte kon echter opgelucht ademhalen toen Li Ming nog in het eerste halfuur gelijk maakte.
In de tweede helft maakte Koji Nakata de 1-2. Hij zou dit echter met de arm hebben bewerkstelligd. Keji Tamada maakte vervolgens het karwei af, 1-3.

Haan voldeed met de tweede plaats ruimschoots aan de doelstelling, die hem door de Chinese bond was gesteld. China diende minimaal de laatste vier te bereiken dit toernooi. Het was voor het land reeds twintig jaar geleden dat de finale werd gehaald. Haan zal zich met zijn ploeg nu gaan richten op kwalificatie voor het WK van 2006 in Duitsland. China zou daar graag bij zijn. Momenteel staat het met drie zeges uit drie duels bovenaan in groep 4 van de Aziatische zone.

Uitslag Classica San Sebastian

Miguel Martin Perdiguero heeft de Classica San Sebastian gewonnen. Davide Rebellin werd derde en blijft leider in het wereldbekerklassement.

Na 32 kilometer ontsnapte er een groep van 23 renners uit het peloton. In die kopgroep zaten de Nederlanders Karsten Kroon, Koos Moerenhout en Pieter Weening. Aan de voet van de Jaizkibel was die kopgroep al uit elkaar geslagen en verschillende groepjes teruggevallen tot in het peloton.

Levi Leipheimer hield het het langst vol, maar moest toezien hoe de favorieten over hem heen kwamen denderen. Paolo Bettini, Davide Rebellin, Georg Totschnig, Miguel Martin Perdiguero, Oscar Serrano, Ivan Basso en Alberto Martinez klimden het best en vormden de nieuwe kopgroep. Een groep daarachter met daarin Ullrich, Dekker, Freire en Valverde kwam op 55 seconden van de kopgroep op de top van de Jaizkibel.

Ullrich reed in de afdaling lek en kon van de algemene materiaalwagen geen nieuwe band krijgen. De achtervolgende groep kon geen achtervolging georganiseerd krijgen en verloor tijd op de koplopers.

In de laatste tien kilometer streden de koplopers heftig om de overwinning, waarbij Rebellin kon rekenen op hulp van ploegmakker Totschnig. In de sprint letten Rebellin en Bettini vooral op elkaar. Perdiguero zette vroeger dan de twee de sprint aan en wist zo de twee favorieten te verrassen en de overwinning te pakken.

Uitslag:
1. M.A.Martin Perdiguero,Spa 5.18.35
2. Paolo Bettini (Ita) z.t.
3. Davide Rebellin (Ita) z.t.
4. Marcos Serrano (Spa) z.t.
5. Alberto Martinez (Spa) z.t.
6. Ivan Basso (Ita) + 0.06
7. Georg Totschnig (Oos) z.t.
8. Rik Verbrugghe (Bel) + 1.19
9. Constantino Zaballa (Spa) 1.35
10. Markus Zberg (Zwi) + 1.39
11. Oscar Freire (Spa) z.t.
12. Igor Astarloa (Spa) z.t.
13. Juan Antonio Flecha (Spa) z.t.
14. Cristian Moreni (Ita) z.t.
15. Xavier Florencio (Spa) z.t.
16. Tadej Valjavec (Slo) z.t.
17. Richard Virenque (Fra) z.t.
19. Erik Dekker z.t

Een ode aan de losers

Sport is een metafoor van het leven probeerde ik haar duidelijk te maken. Sport kan ontroeren als een film van Polanski of een boek van Gabriel García Márquez, adembenemend zijn als de Mona Lisa, en zo af en toe is het zo oneerlijk als de Amerikaanse verkiezingen. Het kan je dag maken of breken. Het verbroedert mensen terwijl het tegelijkertijd kan aanzetten tot diepe haat en afgunst. Sport is de laatst overgebleven vorm van heroïek in een steeds kleurlozere wereld. Maar wat ik ook probeerde, ze kon of wilde het niet inzien. Sport was iets barbaars en laags en daar kon niets aan veranderen.

Ook Gaudio niet naar Spelen

Nadat eerder al Guillermo Coria zich moest afmelden voor het Olympisch tennistoernooi wegens een schouderblessure, heeft landgenoot Gaston Gaudio zich nu ook afgemeld voor de Spelen.

De winnaar van Roland Garros is geblesseerd aan zowel zijn rechterschouder als aan zijn rechterhiel. Zijn vervanger zal Agustin Calleri zijn, die nu samen met Mariano Zabaleta en David Nalbandian Argentinië vertegenwoordigd.

Hilton-zusjes krijgen bezoek van inbrekers

De zusjes Paris (23) en Nicky (19) Hilton hebben onlangs bezoek gekregen van het Amerikaanse dievengilde. De twee, erfgenamen van de gelijknamige hotelketen, lieten dit via hun woordvoerder weten. Door de dieven werden onder meer juwelen, horloges en een computer meegenomen.

Het tijdschrift US Weekly meldde dat er ook honderdduizenden dollars en persoonlijke voorwerpen, waaronder foto's en video's, waren meegenomen. Paris Hilton, onder meer bekend van de reality show "The Simple Life", haalde enkele maanden terug al de voorpagina's nadat ze op het internet te zien was in een seksfilm met haar toenmalige vriend.

Huis brandt af - bewoners op vakantie

Het onweer dat vanochtend over onder andere Tilburg en Eindhoven trok, heeft er voor gezorgd dat een villa aan de Smelen in Veldhoven in vlammen is opgegaan. Bij de brand raakte niemand gewond, mede doordat de bewoners momenteel op vakantie zijn.

Rond half elf sloeg de bliksem in een boom, waarna het rieten dak van de naastgelegen villa vlam vatte. Brandweerkorpsen uit Veldhoven en Eindhoven waren snel ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat de woning grotendeels verwoest werd. Rond half drie was de brand onder controle, maar het nablussen duurt waarschijnlijk nog tot vanavond.

Om de brand goed te kunnen blussen werd een graafmachine ingezet, zodat het dak van de villa kon worden geschraapt. De ontstane rookwolken waren tot in de verre omtrek te zien.


De rookwolken waren in een groot
deel van Veldhoven te zien
(Bron: 112 Brabant)


Met dank aan Pixy voor de tip!

Naakte godsdienstleraar ontslagen

Icoon Buitenlands nieuwsEen godsdienstleraar van een middelbare school in het Vlaamse Haasrode is ontslagen. Hij werd in juni al geschorst omdat hij zich tijdens een les had uitgekleed. Volgens het schoolbestuur overschreed de leraar duidelijk de pedagogische grens. Hij zou geen oneerbare bedoelingen hebben gehad.

Nadat de leraar zich had uitgekleed en naakt voor het bord stond, vroeg de man zijn dertien- en veertienjarige leerlingen hetzelfde te doen in het kader van een 'meditatie-oefening.' De docent wilde naar eigen zeggen 'grenzen verleggen. Na het incident werd gezorgd voor extra opvang van de leerlingen. De leraar is aangeklaagd wegens openbare zedenschennis.

Slachtoffers gasramp België wacht hoge nota

nexcro had ons via de nieuws-submit te melden:

De tientallen zwaarverbrande slachtoffers van de gasexplosie in België staat een hoge ziekenhuisrekening te wachten. De slachtoffers die vorige week vrijdag gewond raakten krijgen van het Belgische ziekenfonds geen vergoeding voor de medicijnen die worden gebruikt om brandwondpatiënten te behandelen.

Volgens de berekeningen van Dagblad De Morgen kan de rekening oplopen tot 15.000 euro. In België moeten de medicijnen voor een groot deel uit eigen zak worden betaald. Bij brandwonden worden alleen zwaar verouderde pillen terugbetaald. "Voor modernere geneesmiddelen moet de volle pot betaald worden. Er zijn nogal wat patiënten die daardoor in een zeer wankele situatie terechtkomen. Belgen moeten een veel groter deel van de zorgkosten zelf betalen dan Nederlanders," aldus Johan de Jager, hoofd van de Belgische brandwondenstichting.

In Nederland wordt vaak gewezen naar België waar de wachtlijsten in de gezondheidszorg stukken korter zijn of soms helemaal niet bestaan. Belgen daarentegen vinden Nederland het mekka van de zorg aangezien bijna alles gratis is.

Rijke stinkerds en een sloppenwijk

Mission Romania

Elk jaar ga ik in de zomer op kamp. Dit jaar dus naar Mission Romania, met een christelijke stichting. Deze weblog is om mijn avonturen daar te vertellen, en ook om jullie een beetje te laten meevoelen hoe het is om arm te zijn. Ik vertel een beetje wat we daar gedaan hebben.

In Roemenië, een land wat zich weer aan het opbouwen is na een communistische regering, hebben wij, een groep van 27 tieners (14-18) en hun leiding een school opgeknapt. We hebben drie lokalen gedaan, en buiten basketbaltoestellen

alles geschuurd, nieuwe ramen en heel veel geverfd. De tweede week zijn we naar projecten gegaan van mensen daar. Naar een babyhuis, waar alle mensen van het dorp douchten omdat daar de enigste douche in de wijde omtrek was, en naar een sloppenwijk.

Als je in zo'n sloppenwijk rondloopt, voel je je echt een toerist. Maakt niet uit hoe afschuwelijk lelijke kleren je hebt, ook als je drie dagen achtereen in de modder hebt gerold, je ziet er nog steeds beter uit. Mijn handen jeukten om die mensen te helpen, maar je kunt echt nauwelijks iets voor ze doen, en dat is een afgrijselijk gevoel. De tieners die er vorig jaar ook geweest waren zeiden wel dat het al veel beter was. En inderdaad, alle kinderen hadden kleren aan, en alle hutjes hadden een dak en vier muren, al woonden er vaak DRIE gezinnen in één huisje.

Toch hebben we daar leuk gezongen met de kindjes (gewoon in het Nederlands, ze onder andere hoofd, schouders, knie en teen geleerd) en een heerlijk dolle kietelpartij gehad. En maar doen alsof het daar niet stinkt, al was het goed vol te houden.
Die avond regende het heel erg hard. Het onweerde en waarschijnlijk hebben jullie de beelden van de overstromingen in Roemenie wel gezien. Het was wel een eind uit onze buurt, maar ook bij ons ongelofelijk veel regen. Meteen dwaalden mijn gedachten af naar de mensen daar�

Nu het gedeelte waar een wwkw om draait. Wat heb ik hier aan gehad en wat is mijn boodschap voor de mensheid?
Nou, ik wil proberen jullie te laten voelen wat ik voelde daar. Het feit dat je met 10 euro (ongeveer 400.000 lei) een heel winkeltje kan leegkopen. Het feit dat je met één simpel boterhammetje met een dun laagje jam een kind een geweldige dag kan bezorgen. Het feit dat één potje bellenblaas -waar elk Nederlands kind er zes van krijgt op elke verjaardag- uren plezier kan geven, elke bel een feest.
Begrijp je, dat als je een keer geen geld hebt voor dat leuke truitje, of een keer net een euro tekort komt om met je vrienden naar de bioscoop te gaan, dat je dan helemaal niet arm bent? Snap je dat je stinkend rijk bent? En daar gaat deze wwkw om. Een keer iets serieusers, iets om over na te denken. Doe dat dan ook gewoon, en denk niet zomaar 'het zal wel', want er zijn mensen op de wereld die het écht slecht hebben. En toch waren ze gelukkig.

Nieuw Rechts meldt zich in strijd tegen moskee

Bewoners van de Wouwseweg in Roosendaal moeten niets hebben van de actie die Nieuw Rechts daar voert tegen de bouw van een Turkse moskee. De bewoners kwamen onlangs in opstand tegen plannen voor de bouw van de moskee in hun straat. Dat protest had volgens de bewoners niets met vreemdelingenhaat te maken, maar met angst voor overlast die een moskee geeft. En dan moet gedacht worden aan parkeer- en geluidsoverlast.

Dat nu Nieuw Rechts zich ook komt melden in de strijd tegen de moskee, zint de bewoners niets. De partij deelt vandaag op de Wouwseweg pamfletten uit waarin onder meer staat: ''...Nieuw Rechts is tegen een verdere islamisering van de Nederlandse samenleving.... Wie in elke straat een moskee wil, moet maar gaan (r)emigreren naar pittoreske moslimlanden als Iran''. Nieuw Rechts-voorzitter Michiel Smit is daar persoonlijk bij aanwezig.

Loco-burgemeester Leo de Jaeger van Roosendaal is blij met de afstand die de bewoners nemen van de actie van Nieuw Rechts. ''Over overlast van verkeer kunnen we discussiëren. Maar zo'n actie van Nieuw Rechts, daar ben ik op tegen en ik zal de politie dan ook vragen om op te treden als dat nodig zou zijn''. Men bekijkt nog of de inhoud van de pamfletten tot strafrechtelijke maatregelen kan leiden.

De Turkse moskee zit nu nog in de Buys Ballotstraat in Kalsdonk, naast een Marokkaanse moskee. Daar moeten beide gebedshuizen echter verdwijnen, vanwege de herinrichting van die wijk. De nieuwe plekken zijn nog niet definitief vastgesteld, maar het ziet er naar uit dat de Marokkaanse moskee verhuist naar de Kortendijkse- straat en de Turkse moskee naar de Wouwseweg. Op beide plaatsen klinkt voorlopig nog fel verzet van omwonenden.

[update] Onthoofding Amerikaan blijkt hoax

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsOp een video uitgezonden door nieuwszender Al-Arabiya is een Amerikaanse man te zien die door zijn Iraakse gijzelnemers wordt onthoofd. De man maakte zich bekend als Benjamin Vanderford uit San Francisco (Californië). Vlak voor zijn dood riep hij de Verenigde Staten op Irak onmiddellijk te verlaten, omdat de buitenlandse troepen anders gedood zullen worden.

Vanderford draagt op de video een wit t-shirt en zit op een plastic stoel met zijn handen achter zijn rug gebonden. Hij praat in de camera, maar de nieuwszender zond de video zonder geluid uit. Ook werden de beelden van het moment waarop de man onthoofd werd niet vertoond. Opvallend is dat tot vandaag niet bekend was dat deze man was gegijzeld. Ook is niet bekend waarom de man in Irak was.

Meer informatie volgt.

Subheader
Vanderford enkele ogenblikken voor zijn onthoofding


Update 14:53 uur

Verschillende bronnen spreken elkaar tegen. Enkele bronnen melden dat het om een grap zou gaan, dat de man niet echt onthoofd zou zijn. Andere bronnen spreken dit tegen en melden dat de man onthoofd is. het is nog niet officieel bevestigd dat het om een grap zou gaan.

Update 15:03 uur

De videoband blijkt inderdaad niet echt te zijn. De man is niet onthoofd, aangezien hij zojuist in een interview met het persbureau AP toegegeven heeft dat hij de executie samen met een vriend in scène heeft gezet.

Het AP traceerde de man doordat de man in de video zijn adres noemt. Hij zei de aandacht te willen vestigen op zijn politieke ambities. Verder wilde hij aantonen hoe makkelijk het is dit soort video's te vervalsen.

Alle grote nieuwsmedia trapten erin en brachten het verhaal vrijwel onmiddelijk.

Subheader
Vanderford zette de 'onthoofding' met gebruik van nepbloed in scène

Politie vindt drie tassen vol wiet en hash op straat

safumufh had ons via de nieuws-submit te melden:

In Den Haag heeft de politie drie boodschappentassen met voorverpakte softdrugs aangetroffen. De agenten zagen de tassen achter geparkeerde auto's in de wijk Leidschenveen staan en stopten om te kijken wat er in zat.

In de boodschappentassen vonden de agenten tot hun verrassing drie grote pakken hash, ruim 700 voorgedraaide joints in buisjes, vier zakken nederwiet en 80 andere soorten wiet. De verkoopwaarde van de softdrugs wordt geschat op 8.000 euro.

Vermoedelijk gaat het om een voorraad die naar een coffeeshop gebracht moest worden, en iemand vergeten is mee te nemen. Waarschijnlijk kan de coffeeshophouder de drugs niet terugclaimen. Een shop mag offcieel 500 gram softdrugs in voorraad hebben, maar de bevoorrading is illegaal, omdat je op straat maar 30 gram wiet in je bezit mag hebben. De politie jaagt niet op coffeeshopbevoorraders, maar als ze toevallig worden aangehouden, bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole, zijn ze wel strafbaar.

Schoonmaakmiddel in ijs gevonden

pro_jeex had ons via de nieuws-submit te melden:

De Consumentenbond trof tijdens een steekproef onder twintig ijsverkopers in Nederland schoonmaakmiddelen aan in de ijsjes. Dit staat in de nieuwsbrief Gezond van de Consumentenbond.

Bij ijssalon Venezia in Zeist troffen onderzoekers restanten aan van een desinfectiemiddel. Ook IJsverkoper Luciano's te Wassenaar verkocht ijs met schoonmaakmiddelen.

Elke ijsverkoper werd tweemaal bezocht, waarbij onder meer werd gecontroleerd op bacteriën en micro-organismen. IJs bij Australian in Rotterdam bevatte tijdens het eerste bezoek te veel bacteriën, de tweede keer was alles in orde.

Op het punt van hygiëne gooide Capri uit Rotterdam geen hoge ogen: de eerste keer slecht, de tweede keer redelijk. De Consumentenbond, die redelijk tevreden is over de uitslag, speelt de misstanden door aan de Keuringsdienst van Waren.

Bejaarde Amerikaan wilde aanslag plegen

Icoon Binnenlands nieuwsIn Chicago is door de Amerikaanse federale recherche FBI een man gearresteerd die van plan was een aanslag te plegen op een wolkenkrabber in de stad. Volgens de Amerikaanse justitie is er geen verband met het internationale terrorisme. De 66-jarige man zou alleen opereren.

De bejaarde Gale W. Nettles had als doel het federale Everett M. Dirksen-gebouw. Net als in Oklahoma City, waar in 1995 168 mensen de dood vonden bij een aanslag, wilde Nettles een vrachtwagen vol ammoniumnitraat gebruiken.

De zaak kwam aan het rollen toen Nettles in een gevangenis een medegevangene op de hoogte stelde van zijn plannen. Nettles was volgens de officier van justitie verbitterd op de autoriteiten, na een veroordeling voor valsemunterij. Na vrijlating werd Nettles geschaduwd en uiteindelijk donderdag opgepakt toen hij een 680 kilo zware bom aan een undercover FBI-agent probeerde te verkopen. Het gebouw of het publiek zou nooit daadwerkelijk in gevaar zijn geweest.

Start Tsjechische competitie onzeker

De start van de Tsjechische voetbalcompetitie wordt mogelijk uitgesteld, vanwege een vermeend omkoopschandaal waarbij een aantal scheidsrechters en voetbalclubs betrokken zouden zijn.

Het zou gaan om 13 assistent- en hoofdscheidsrechters. En daarnaast om zeven clubs uit de hoogste Tsjechische divisie, waaronder Sparta Praag en Sloban Liberec, die worden verdacht van betrokkenheid. Door de beschuldigingen zijn er te weinig scheidsrechters die dit weekend kunnen fluiten bij de start van de competitie.

De zaak kwam afgelopen seizoen voor het eerst in de openbaarheid, toen politie naar aanleiding van het duel PS Synot - Sparta Praag (2-0) vermoedde dat er omkoping in het spel was. Tijdens ondervragingen bleek dat er meerder gevallen van omkoping waren.

Porto ontslaat trainer Del Neri

Trainer Luigi Del Neri van Porto is nog voor het begin van de Portugese competitie ontslagen.

De Portugese club was niet tevreden over de inzet van de Italiaanse trainer. Vrijdag kwam hij te laat op de training en dat was de druppel voor president Jorge Pinto. Op de site van FC Porto staat dat er bijzondere redenen zijn voor het ontslag van Del Neri.

De 53-jarige voormalige coach van Chievo kwam in Juni naar de club als opvolger van de succesvolle coach José Mourinho, die naar het Engelse Chelsea vertrok. Met Mourinho won de club twee landtitels, de UEFA Champions League , de UEFA Cup en de Portugese beker.

Uitslag oefenwedstrijden 05/06-08

De laatste oefenwedstrijd, voor het bekerduel aankomende dinsdag tegen Ter Leede, heeft NAC Breda met 4-0 verloren van de Spaanse Primera Divisiónclub Levante UD.

Bij rust stond de club uit Breda al met 2-0 achter, door doelpunten van Angel Cuellar en Ian Harte. Na rust scoorde Jofre en Yogo de 3- en 4-0.

Uitslagen Oefenduels 5/6-08

Boca Juniors - PSV 1-0

FC Groningen - Atlétic de Bilbao 3-2
Doelpunten Groningen: Salmon, Luirink, Drent

Real Betis Sevilla - Feyenoord 1-1
Doelpunt Feyenoord: Lazovic

Hoogland - FC Den Bosch 0-6

Levante (Spa) - NAC Breda 4-0

De Graafschap - FC Zwolle 1-2
Doelpunt de Graafschap: Van Beukering

Chelsea in beroep tegen straf Kezman

Chelsea is in hoger beroep gegaan naar aanleiding van de schorsing van 3 wedstrijden die Mateja Kezman heeft gekregen.

De disciplinaire commissie van de Engelse voetbalbond zal de klacht aankomende maandag gaan behandelen. De ex-PSV speler kreeg de schorsing opgelegd nadat hij een rode kaart kreeg in de vriendschappelijke wedstrijd tegen AS Roma.

Hij ging in die wedstrijd op de vuist met tegenstander Olivier Dacourt, nadat die een overtreding had gemaakt op Arjen Robben. De schorsing van Kezman gaat in op 17 augustus, zodat hij de openingswedstrijd van de Engelse competitie tegen Manchester United niet zal missen.

Mortieraanval op Nederlandse post in Irak

Icoon Irak nieuws Er is afgelopen nacht door onbekenden een mortieraanval uitgevoerd op een Nederlandse controlepost in het zuiden van Irak. Vier mortieren kwamen op minimaal vijftig meter afstand van de post terecht. Volgens een verklaring van het ministerie van Defensie zijn er geen gewonden gevallen.

Omdat de post in de buurt van de stad Al Khidr meestal alleen door Iraakse veiligheidsdiensten wordt bemand, is het volgens Defensie niet waarschijnlijk dat de aanslag direct op de Nederlanders gericht was.

Meteen na de aanval zijn Nederlandse Apache-helikopters ingezet om de daders op te sporen. Dit had echter geen succes.

Peiling: PvdA op 51 zetels, SP in opmars

Icoon politiek binnenland nieuws Hoewel de Tweede Kamer op zomerreces is, heeft de Politieke Barometer een peiling gehouden onder 1200 Nederlanders van achttien jaar en ouder. Een vergelijking ten opzichte van de peiling van een maand geleden.

Met name de linkse partijen scoren onverminderd goed. De Partij van de Arbeid (PvdA) komt in de peiling uit op 51 zetels en blijft daarmee stabiel. De Socialistische Partij (SP) wint opnieuw een zetel, met een totaal van veertien. In juni waren dit er nog twaalf.

De christen-democraten van het CDA verliezen drie zetels ten opzichte van een maand geleden. Ook de VVD verliest er eentje, terwijl D66 er twee wint.

De ChristenUnie wint ook een zetel, de SGP en de LPF blijven stabiel. Opvallend is dat de Partij voor de Dieren weer een zetel heeft in de peiling. GroenLinks verliest er een.

2e Kamer
22-01-2003
Peiling
02-07-2004
Peiling
06-08-2004
Partij%zet.%zet.%zet.
CDA28,64423,53621,633
PvdA27,34233,05133,051
VVD17,92816,82616,625
SP6,398,5138,814
LPF5,783,243,04
GroenLinks5,186,295,48
D664,163,454,67
ChristenUnie2,132,542,95
SGP1,621,821,72
PvdD0,4-0,5-1,01
overig0,9-0,6-1,3-

Man met promillage van 5,4 aangehouden

Icoon Buitenlands nieuws De Italiaanse politie heeft een totaal verwarde vrachtwagenchauffeur aangehouden. De 35-jarige Poolse bestuurder was zo dronken dat hij over de snelweg zigzagde. Toen het alcoholpromillage in zijn bloed werd gecontroleerd, bleek dit 5,4 promille te zijn. Een promillage van 4 kan al dodelijk zijn.

De politie kwam de man op het spoor omdat hij op de weg tussen de Franse grens en Turijn veel te hard door een tunnel reed, waarbij hij de wanden raakte. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA was er eerst een achtervolging nodig voordat de politie de chauffeur tot stilstand wist te brengen.

Volgens één van de agenten die de man aanhield lag er een bijna lege fles Schotse whisky op de stoel van de bijrijder en was de man in een "meelijwekkende" toestand. De chauffeur is meteen in een ziekenhuis opgenomen.

'Ouderen lijden aan onbekende ziekten'

Icoon Medisch nieuws Veel ouderen lijden nog aan vrijwel onbekende ziekten, die nu als 'veroudering' afgedaan worden. Dat zegt gerontoloog en hoogleraar verouderingsonderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum Rudi Westendorp vandaag in het maandblad 'M' van het NRC Handelsblad.

Volgens Westendorp denken de overheid en veel artsen dat ouderen alleen zorg nodig hebben, terwijl er juist kennis en geld geïnvesteerd zou moeten worden in het onderzoek naar de 'nieuwe' ziekten. De kennis die artsen hebben over patiënten op middelbare leeftijd is volgens hem helemaal niet altijd toepasbaar op ouderen.

Zo is het stijf, stram en zwak worden geen ouderdomsverschijnsel, maar de ziekte sarcopenie. Ook van bijvoorbeeld ouderdomsdoofheid (presbiacusis) en vergeetachtigheid is nog bijna niets bekend. Volgens Westerdorp moet er meer aandacht besteed worden aan het onderzoek naar de oorzaken van deze ziekten, zodat er op termijn behandelingen ontwikkeld kunnen worden.

"Stel dat er een medicijn is dat je op je tachtigste moet gaan slikken om op je negentigste niet doof te worden. Is ouderdomsdoofheid dan nog steeds normale veroudering? Nee, dan gaat men het als een ziekte beschouwen."

Duitse kranten voeren oude spelling weer in

Icoon Buitenlands nieuws De nieuwe Duitse spellingsregels dreigen zes jaar na hun invoering alweer te verdwijnen. De Süddeutsche Zeitung, de uitgever van het toonaangevende weekblad Der Spiegel en het Springer-concern (onder andere bekend van Bild en Die Welt), hebben gisteren laten weten zo snel mogelijk de oude spellingsregels weer in te voeren.

De nieuwe Duitse spelling werd geïntroduceerd als een vereenvoudiging, waarbij bijna honderd spellingsregels geschrapt werden. Onder andere werd het gebruik van een komma versimpeld, zijn er minder hoofdletters nodig en werd de spelling van vreemde woorden aangepast. Een woord als Flußschiffahrt (een boottochtje op een rivier) moest ineens gespeld worden als Flussschifffahrt.

Veel Duitstaligen waren al direct na de invoering woedend op de nieuwe regels. Sommigen probeerden de regels zelfs via de rechter te verbieden door te claimen dat ze in strijd met de grondwet waren. Het duurde twee jaar voordat het Constitutionele Hof in Karlsruhe verklaarde dat dit niet het geval was, en de regels officieel ingevoerd konden worden.

De spelling werd vanaf het begin genegeerd door een aantal Duitstalige schrijvers en de Frankfurter Algemeine Zeitung besloot twee jaar na de invoering om weer terug te keren naar de oude regels. Nu hebben dus ook andere belangrijke kranten en uitgevers de regels laten vallen.

"De nieuwe regels hebben tot meer verwarring in plaats van tot meer duidelijkheid geleid", aldus Hans Werner, hoofdredacteur van de Süddeutsche. De krant roept collega's op om hun voorbeeld te volgen, om hun "verantwoordelijkheid te nemen voor de komende generaties".

Gezin uit Weert rijdt in ravijn: vader dood

Icoon Binnenlands nieuws Bij een safaritocht in Namibië is dinsdagavond de 50-jarige Henk van de Horst uit Weert omgekomen. Rond middernacht blokkeerden vermoedelijk de remmen van de truck waar hij met zijn gezin in zat, waarna de truck in een ravijn stortte. Naast Van de Horst kwam ook de lokale chauffeur om het leven. Het ongeval werd vrijdag door de schoondochter van de Weertenaar bevestigd.

De vrouw en twee kinderen van Van de Horst zaten achterin en overleefden het ongeval. "Toos [zijn vrouw] heeft een bekkenfractuur en gekneusde of gebroken ribben opgelopen. De oudste dochter heeft pijn in haar buikstreek en de jongste heeft er fysiek wonderwel niks aan overgehouden", aldus M. van Nieuwenhoven, een goede vriend van de familie in het Limburgs Dagblad.

Het gezin was pas maandag aan een vakantie van drie weken in het westen van Afrika begonnen.

Kerry wil veel militairen uit Irak halen

De Democratische presidentskandidaat John Kerry wil het aantal Amerikaanse troepen in Irak drastisch terug brengen als hij tot president zal worden verkozen. Binnen een jaar moet het aantal militairen sterk verminderd zijn. Hij wil vooral dat Iraakse troepen worden opgeleid. Meer landen moeten helpen deze militairen op te leiden. Er zijn nu 138.000 Amerikaanse militairen in Irak.

Volgens stafchef Card van het Witte Huis wordt een besluit over de troepen genomen op basis van het advies van commandanten ter plaatse. Volgens hem moet dat niet bepaald worden door de politieke wenselijkheid.

Bedrijf eist 20 miljoen van NS via rechter

Icoon Binnenlands nieuws Het Limburgse bedrijf RSSS heeft twintig miljoen euro van de Nederlandse Spoorwegen (NS) geëist. RSSS eist het bedrag voor de bemiddeling bij de inkoop van goedkope treinonderdelen in China. Een woordvoerder van de NS heeft zaterdag bevestigd dat ze de zaak voor de rechter laten komen.

De NS en RSSS kwamen eind 2001 met elkaar in contact. In 2002 bracht RSSS de onderhoudsdochter van de NS, Nedtrain, in contact met een Chinees bedrijf dat goedkope treinonderdelen kon leveren. De NS besloot later echter om direct zaken te doen met de Chinezen, waarop RSSS aan de kant werd gezet.

De NS weigert nu commissie over de koop te betalen, ondanks dat RSSS de contacten met de Chinezen maandenlang heeft begeleid. "Ik heb de NS aan een besparing van tientallen procenten geholpen en vervolgens schenden ze de gemaakte afspraken", aldus J. Wachelder, de eigenaar van RSSS tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens het AD heeft RSSS inmiddels beslag laten leggen op de rekeningen van Nedtrain. Volgens de NS is het geëiste bedrag, een kwart van de winst van de NS over 2003, veel te hoog in.

Discovery is aan het inslaan

De nieuwe formatie van Lance Armstrong, Discovery Channel, is druk bezig om nieuwe krachten vast te leggen voor komend seizoen.

Werd eerder deze week gemeld dat Yaroslav Popovych naar Discovery zal gaan komend seizoen, vandaag werden weer twee nieuwe namen genoemd. Het gaat hier om Roger Hammond en Leif Hoste.

Roger Hammond rijdt nu nog voor Palmans-Collstrop, hij heeft zich dit seizoen vooral laten zien in het voorjaar. In Parijs-Roubaix werd hij tot ieders verrassing derde. De verwachting is dan ook dat hij aangetrokken is om George Hincapie te gaan ondersteunen in de klassiekers.

Ook Leif Hoste lijkt niet de extra man te gaan worden voor de Tour de France. Rijdt Hoste nu nog voor Lotto-Domo en werd hij dit voorjaar tweede in de Ronde van Vlaanderen, komend seizoen zal hij waarschijnlijk George Hincapie aan de zege moeten helpen in Vlaanderen of Roubaix.

Meer namen die al genoemd werden voor de nieuwe formatie zijn:
- Yaroslav Popovych (Oek)
- Volodymir Bilenka (Oek)
- Levi Leipheimer (VS), nog onzeker
- Danilo Di Luca (Ita), nog onzeker
- Axel Merckx (Bel), nog onzeker

Transseksueel wint Big Brother

De Britse versie van het programma Big Brother is gewonnen door de Portugese transseksueel Nadia Almada. Ze won bijna 500.000 euro. De bankmedewerkster had voor haar mede-bewoners verborgen gehouden dat ze als man was geboren.

"Ik ben sprakeloos, ik kan niets uitbrengen. Ik heb er geen woorden voor om te beschrijven hoe ik me voel", zo zei de 27-jarige Almada. Jason Cowan, Daniel Bryan en Shell Jubin kwamen met lege handen te staan door respectievelijk tweede, derde en vierde te worden.

In juni haalde de Engelse Big Brother nog het nieuws omdat de politie in het huis moest ingrijpen.

Marco's Wu-Tang Clan

De kogel is eindelijk door de kerk. Er is een nieuwe bondscoach gevonden voor het Nederlands voetbalelftal. De alleenheerser van Zeist, Henk Kesler, is niet over één nacht ijs gegaan, maar kwam toch erg snel rond met de opvolger van Dick Advocaat. Kesler wilde geen enkel risico nemen en zette koers richting Barcelona, om samen met Johan Cruijff schoon schip bij Oranje te gaan maken. De beste Nederlandse voetballer aller tijden fluisterde Kesler de naam van Marco van Basten in het oor. Samen met John van ’t Schip, had de verlosser ook nog gezegd.

Geen gratis water tijdens Dance Valley

De vijftigduizend bezoekers aan Dance Valley, een dansevenement dat vandaag plaatsvindt in Spaarnwoude, hoeven niet te rekenen op gratis waterpunten. De organisatie verkoopt louter flesjes water van 0,33 liter voor twee euro. Er is ook geen water bij de toiletten en zelf meenemen is verboden.

De weersvoorspellingen beloven dat het enorm warm wordt. Berzorgde ouders hebben daarom aan de bel getrokken bij de organisatie. Gevreesd wordt dat sommige jongeren uitdrogen omdat ze niet genoeg geld bij zich hebben, mede omdat een kaartje al 68 euro kost. Bovendien zou organisator United Dance Company (UDC) te weinig water hebben ingeslagen. UDC gaat uit van twee flesjes per persoon.

Deze schatting is volgens Sander Groet van Mysteryland, een soortgelijk evenement, niet helemaal juist. Zij gaan tijdens hun feest uit van twee liter water per persoon. Ook bij Extrema in Eindhoven wordt twee liter per persoon aangehouden. Wie overigens last krijgt van uitdrogingsverschijnselen kan zich vandaag melden bij de EHBO-post waar wel watertanks staan, bedoeld voor calamiteiten.

Rembrandtplein duurste horecaplaats van Nederland

Het Rembrandtplein in Amsterdam is de duurste horecaplaats in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van horeca-adviesbureau Spronsen en Partner dat onderzocht waar je het meest voor drankjes en eten betaalt. Op nummer twee staat het Stadhuisplein in Rotterdam.

Spronsen en Partners blunderde overigens behoorlijk met de uitslag. In het rapport staat als nummer twee het Stadhoudersplein in plaats van het Stadhuisplein. Behoorlijk wrang voor uitbater Rot Meijer van café Blijdorp. Hij bezit namelijk het enige café dat het Stadhoudersplein rijk is.

'Ze zijn onzorgvuldig omgegaan met de straatnaam', zegt Meijer. 'Op het Stadhuisplein staan namelijk de dure tenten.' Het horeca-adviesbureau erkent dat de fout bij hen ligt.

Inbrekers doden man in Spijkenisse

Icoon Binnenlands nieuwsVanochtend is in een woning in Spijkenisse het lichaam gevonden van een ongeveer 30-jarige man. Waarschijnlijk is hij door een misdrijf om het leven gekomen. De man, overigens van Turkse afkomst, is waarschijnlijk door drie inbrekers vermoord.

Buurtbewoners hoorden rond vijf uur vanochtend klappen en mogelijk ook schoten en zagen hierna drie mannen vanaf het balkon naar beneden klimmen. De politie vond later een ladder tegen de woning aan de Albert Verweystraat. Het is zeer waarschijnlijk dat het slachtoffer de drie inbrekers betrapte, waarna er een worsteling ontstond. De politie is inmiddels een buurtonderzoek gestart.

Honderden doden bij hevige gevechten Najaf

Tekno vertaalde, herschreef en submitte het volgende nieuwsbericht:

Icoon Irak nieuwsSinds afgelopen donderdag zijn er in de Iraakse stad Najaf rond de 300 militanten gedood, aldus Amerikaanse legerofficieren. De Iraakse Mehdistrijders, volgelingen van de radicale Shiitische Muqtada al-Sadr, spreken dit echter tegen en hebben het over 36 doden en 70 gewonden.

Verder zijn er 2 Amerikaanse mariniers omgekomen tijdens gevechten op vrijdag. De Amerikanen hebben Iraakse soldaten ondersteund met de gevechten tegen de militie van al-Sadr.

Subheader Vanwege de weinige verslaggevers aanwezig in Najaf, is er niet veel bekend over de toestand in de stad. Enkelen spreken over afgesloten elektriciteit en waterleidingen, en er wordt geschat dat zich onder de doden tientallen burgers bevinden. Veel burgers hebben zich met schotwonden in het ziekenhuis gemeld.

De geweldadigheden zijn gestart toen donderdagochtend vroeg Iraakse militanten verscheidene aanvallen uitvoerden op het politiebureau in Najaf. Het Amerikaanse leger sprak daarop van een grove overtreding van het staakt-het-vurenbestand, dat in juni werd bereikt.

Een woordvoerder van al-Sadr legde de schuld bij de Amerikanen, die volgens hun begonnen waren met de gevechten. Ook werden ontvoeringen ontkend, en de aanvallen op het politiebureau. ''Zeker willen wij vrede, en een eind aan de opstanden, maar we moeten onszelf nu verdedigen,'' aldus Sheikh Mahmoud al-Soudani.

Turkse beelden toonden militanten in burgerkledij op straat, gewapend met raketwerpers. Ook vertoonde men beelden van Amerikaanse tanks die door de straten reden, ondersteund door vliegtuigen.

Subheader
Aanhangers al-Sadr vechten tegen Iraakse en Amerikaanse troepen

Acht jaar cel en tbs voor 'pindakaasmoord'

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe 27-jarige Heerlenaar Bart S. is gisteren in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De chemicus vergiftige zijn vriendin op 22 juli vorig jaar door giftig cyanide op haar broodje pindakaas te doen. Judith Notermans werd hierdoor onwel, waarop zij enkele uren later overleed. Zeven weken na haar dood legde S. een volledige bekentenis af.

Eerder werd S. veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf valt nu hoger uit omdat het hof zwaarder tilt aan het feit dat de man planmatig te werk is gegaan en het vertrouwen van het slachtoffer op grove wijze heeft geschonden. Verder tilt het hof zwaar aan het feit dat hij bij het slachtoffer en haar ouders in de laatste uren vóór haar overlijden zwijgzaam aanwezig is geweest. Hij had haar misschien nog kunnen redden door dokters te vertellen dat het om cyanidevergiftiging ging.

Volgens deskundigen lijdt de man aan het syndroom van Asperger, een stoornis verwant aan autisme. De chemicus bleek ook een seksueel dubbelleven te lijden en niet goed met sociale angst om te kunnen gaan die de kinderwens van zijn partner bij hem opriep. Hierdoor kwam hij uiteindelijk zodoende onder druk te staan dat hij nog maar één uitweg zag: zijn vriendin vermoorden.

Dode man gevonden op Sint Pietersberg

Icoon Binnenlands nieuwsIn Maastricht is op de Sint Pietersberg het stoffelijk overschot gevonden van een man. Waarschijnlijk is het slachtoffer de 31-jarige Belg Pierre Collette, hij wordt sinds 28 juli vermist.

De politie denkt dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen, het lijk werd 'onder verdachte omstandigheden' aangetroffen. Gisteren kreeg de politie telefonisch al een anonieme melding dat men Collette "op een berg in de buurt van een politiebureau in Maastricht zouden kunnen vinden." Direct werd er naar de man gezocht, maar de zoektocht leverde niets op. Ook vandaag werd door de politie en de familie van de man gezocht. Met resultaat, het lichaam werd in een veld met hoog gras aangetroffen.

Kankerpatiënte wint 30 miljoen: 'oh da's aardig!'

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 58-jarige vrouw uit Belfast, die lijdt aan keelkanker, heeft het grootste geldbedrag uit de tienjarige nationale loterij in Groot-Brittanië gewonnen. Het gaat om 20 miljoen pond (ongeveer 30 miljoen euro). In eerste instantie meldde de winnares zich niet omdat ze vergeten was dat ze loten had gekocht. Medewerkers van de loterij hebben vervolgens wekenlang geprobeerd de winnaar te vinden, met succes.

Subheader"Ik had mijn loten in de glazen dressoir gelegd en ze eigenlijk een beetje vergeten", aldus Iris Jeffrey (foto). Ze vertelde dat ze televisie aan het kijken was met haar man, toen ze zag dat de winnaar zich nog steeds niet bekend had gemaakt. "Ik schreef de winnende nummers op en vergeleek ze met mijn loten. Ik dacht dat ik alle zes de nummers juist had, maar ik kon het niet echt geloven. Ik vroeg mijn dochter Wendy of ze het wilde controleren. Toen ze bevestigde dat ik gewonnen had zei ik 'oh, dat is aardig.' Ik realiseerde me niet wat er zojuist gebeurd was."

Haar financiële zorgen zijn in ieder geval voorbij. Ze kan nu bijvoorbeeld de beste kankerspecialisten inhuren. Iris kreeg haar cheque vandaag overhandigd. Het eerste wat ze gaat kopen is een auto voor haar 62-jarige man Robert. Verder gaat ze haar dochters Wendy (32) en Karen (28) verwennen en ''voor haar vrienden zorgen''. Voor zichzelf wil ze graag een nieuwe wasmachine kopen.

Doordat mevrouw Jeffrey haar prijs drie weken te laat heeft geïnd, liep ze 50.000 pond aan rente mis. Maar dat zal haar waarschijnlijk niet echt interesseren, gezien de hoogte van het bedrag.

Keroppi in het kinderbadje

Keroppi in het kinderbadje

Op een zonnige dag, of tenminste, iets wat een zonnige dag leek te worden, het was immers nog vroeg toen we vertrokken, begonnen mijn moeder, broertje en ik aan onze tocht richting het zuiden van Nederland. Daar zou immers het verjaardagsfeestje van mijn vele jaren jongere nichtje plaatsvinden.

Na een voorspoedige reis met het openbaar vervoer (ze kunnen het wel, ze willen gewoon af en toe niet ) kwamen we op de plaats van bestemming aan. Net over de drempel gestapt werd er al een tiara in het haar van mijn moeder en mij gesplaatst en mijn broertje kreeg een van goud geknutselde kroon op zijn hoofd geplant.
Want mijn nichtje is 6, en rond die leeftijd komt bijna elk meisje onvermijdelijk in de wat ik 'prinsessen periode' noem terecht. Je doet dan niks liever als je de hele dag in de meest protserige prinsessenjurken voortschrijden en spelen dat je een heuse prinses bent. Dat je alleen jammerlijk genoeg door een fout van het ziekenhuis in het 'gezin Doorsnee' bent terechtgekomen, geloof jij alleen.
Dus vandaar dat dit niet zomaar een verjaardagsfeestje was, nee dit was een heus prinsen en prinsessenbal. En dus moesten de gasten, door middel van de tiara/kroon, in stijl rondlopen.

In de tuin gekomen maakten we kennis met de andere kant van de familie (ook voorzien van tiara's) en storten we ons snel op de taart. Omdat het toch Limburgers blijven was er ook vlaai, maar doordat ik in mijn vroege jeugd bij mijn familie overvoerd ben hiermee, weiger ik dat nog te eten. Dus ik stortte me, zonder tegenzin overigens, op de roze ballerina taart. Het glazuur sprong van mijn tanden, en er zaten genoeg kleurstoffen in om me energie te verschaffen voor de komende week, maar het was de taart die ik vroeger altijd al had willen hebben, maar van mijn moeder nooit kreeg. En hij smaakte best.

Terwijl de volwassenen bij elkaar schoven om de laatste nieuwtjes op het gebied van burgerlijkheid (hypotheek, auto’s enz.) door te nemen, werden de kinderen gedropt in het kinderbadje. Nou ja kinderbadje... In mijn tijd waren kinderbadjes nog echt kinderbadjes. Zelfs als 8 jarige kon je er niet meer languit in liggen en ze waren desnoods met een gieter te vullen. Dit was een half zwembad, en ik bespaarde mezelf maar de moeite om te berekenen hoeveel tijd het gekost moet hebben om het te vullen.

Mijn broertje en ik zweven qua leeftijd tussen de blije kiddies en de volwassenen (okee ik ben wel volwassen wat betreft leeftijd, maar de huidige situatie wat betreft de huizenmarkt interesseert me alsnog weinig) maar we hadden ons toch maar ergens in de kring gewurmd.
"Annemiehiehiek!" klonk het vanuit het kinderbadje. "Kom eens!" Hmm die poeslieve stemmetjes betekenen vaak niet veel goeds. Ik had een vermoeden dat ik wel eens nat gespetterd zou kunnen worden. En ja hoor, toen ik ze voldoende genaderd was kreeg ik de volle laag.
Ik riep mijn broertje te hulp (sinds we ouder zijn, zijn we iets meer solidair dan vroeger ) en we sloten de tuinslang aan op de kraan, klaar voor een wraakactie.
Dit was de kiddies niet ontgaan en ze begonnen te overleggen voor een tegenactie. Net op tijd, de eerste peuter met een emmer vol water naderde ons al, kregen we de tuinslang aan de praat en spoten het hummeltje weer naar een veilige afstand. Zo hielden we even stand maar ze begonnen toch steeds dichterbij te komen. Snel verschanste mijn broertje en ik ons in huis. Meestal hebben kinderen een korte concentratiespan, dus we hoopten erop dat ze na 5 minuten ons vergeten zouden zijn en we weer veilig langs hun naar de tafel met lekkers zouden kunnen lopen.

Maar 'oudere kinderen' zoals wij zijn in hun ogen machtig interessant en ze begonnen onderling te smiespelen. Af en toe vingen we een zinnetje op, en vernamen op die manier dat ze van plan waren om een contract op te stellen waarin vastgelegd werd dat wij hen niet meer mochten natspetteren. Contractbreuk van onze zijde zou bestraft worden met een boete van maar liefst honderdduizendmiljoen euro!

Omdat we nu al een kwartier stonden te wachten tot ze het zouden opgeven, en er weinig hoop op was, overlegde ik even met mezelf. Ik had een extra set kleren bij me, het is zonnig weer. Waarom zou ik niet gewoon mijn schoenen uittrekken en voor een ouderwets watergevecht gaan?
Dus zo gezegd, en zo gedaan. En binnen 5 minuten was ik tot op mijn ondergoed doorweekt. Een deel van de groep haakte af om met de barbies en het bijbehorende sprookjeskasteel te spelen, dus ik bleef over met een nieuwsgierige tweeling van 8.
"Hoe lang is hij al jouw vriendje?" vroegen ze, met een knikje naar mijn broertje. Lachend legde ik uit dat dat niet mijn vriendje, maar mijn broertje was. Maar daarmee was de kous niet af. "Heb je een vriendje?" was de volgende vraag. "Niet meer." Antwoordde ik naar waarheid. Aha! Maar dat was interessant! ""Waarom niet, waarom niet, waarom niet, waarom niet" dreinde het in mijn oor.
Omdat ik niet bepaald zin had om een uiteenzetting over afstanden, jaloerse exen en meerdere complicerende factoren te houden voor deze 2 onschuldige wezentje, besloot ik het te versimplificeren tot: "Hij woonde te ver weg'. Waar ze gelukkig genoegen mee namen.

Na nog een uur in het water gestoeid te hebben, afgewisseld met wat vragen over hoe ver ik dan wel niet weg woonde, en waarom ik niet meer bij mijn ouders woonde, had ik er genoeg van en stapte druipend uit het badje. En nadat ik me omgekleed had leunde ik achterover, met mijn gezicht in de zon en op de achtergrond de gesprekken over hypotheken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.