CD: Jamie Cullum - Twentysomething

music


"I don't get a kick of Champagne, I get a kick out of you" lijkt wel een kleine sneer naar de elitaire sfeer die soms in de Jazz rondhangt: wat nou champagne, ik wil jou. Wat nou cocaïne, ik wil jou! En deze houding wordt ondersteund door een geweldige pianosolo in het midden van het nummer. Bij bijvoorbeeld het nummer "Wind cries Mary" lijkt Jamie met de band een lichte verwijzing te maken naar gospel, maar die sfeer ontstaat eigenlijk meer door het aanzwellende samenspel van instrumenten richting de zin "When the Wind cries Mary" en door de orgelgeluiden.
Behalve de echte Jazz, zoals ik het ken, laat Jamie ook horen hoe je instrumentaal ook anders kan spelen. "Lover, You should have come Over" is een soort ballad die je uit het rokerige Jazzcafé sleurt en je brengt naar een oude haven, waar je aan de kant van de kade wordt afgezet.

jamie sunglasses


De laatste nummers "It's about Time" en "Next Year, Baby" geven nog een laatste blik in de Jazzkeuken van Jamie. Nog even komen de laatste ingrediënten uit de koker van Jamie om zijn eigen sfeer en kunsten neer te zetten. "I'm gonna say to you, I feel all of these years" is de intro voor een laatste verrassing die Jamie voor ons in petto heeft: Latinsfeer, die je doet denken aan "Copacabana" en de pit die Gloria Estefan in haar nummers weet te geven. Jamie does it all!