CD: One Self - Children Of Possibility

One Self kennen we dus in Nederland nog niet. De driekoppige formatie deed met elkaar een tour van "The Russian percussion" in Noord-Amerika. De drie leerden elkaar kennen en ontdekten dat hun contrasterende stijlen, vooral ontstaan door de verschillende achtergronden van de verschillende bandleden, elkaar best goed aanvulden. Vadim, met zijn Russische invloeden, produceerde al een tijd, terwijl zangeres Yarah zowat uit elk werelddeel wel haar afkomst had gehaald. Rapper Blu Rum, completeert het trio met zijn Americaans-Canadese raps en invloeden.

De sfeer van de CD is eigenlijk al te proeven als de videoclip van Bluebird zich opent. Een sunny, Californian sfeertje, ondersteund door de relaxte, zachte raps van zowel Blu Rum en Yarah. Met tere geluidjes probeert Vadim de track te ondersteunen, waardoor het nummer zowel funky als breekbaar klinkt. Een pareltje in de oester opgesloten. Ook de tweede single van het album, Be Your Own, klinkt heerlijk! De klikjes, het ritme, de raps en de sounds, alles klinkt lekker en vooral funky en apart. Bij raps moet je in dit geval niet te veel denken aan hitmachines zoals 50 Cent maar aan rustige, beheersde en overdachte teksten. Heerlijk om te horen dat er tijd en plaats is voor experimenteel gebeuren!Met Trying To Speak probeert de groep wat meer de reggaekant op te gaan, maar helaas pakt dat niet zo heel erg handig uit. Ondanks het feit dat Vadim voor een smooth geluid zorgt, wilt deze track niet echt vlotten. Dit in tegenstelling tot het met gitaar doorspekte Fear Of Labour en het Indiase SD2. Het blijft allemaal vrij rustig en ondanks dat het met een positieve boodschap de wereld wat duidelijk wilt maken (relax, geniet van je leven, look on the bright side of life), springt alleen Paranoid eruit, met zijn dramatische ondertoon en duidelijke boodschap.

One Self heeft een leuke CD afgeleverd met een zonnige, funky ondertoon. De boodschap wordt prima afgeleverd: just chill and relax. Het zorgt er wel voor dat de tracks lazy overkomen: luiheid en chillerigheid gaan voor, maar echt krachtig wordt het album daardoor niet. Toch blinkt het uit in creativiteit en eigen identiteit en is dit album zeker de moeite waard om beluisterd te worden!Label: Ninja Tune Releasedatum: Juni 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!