CD Review: F33l3r - F33l3r

Hoewel de naam 'F33l3r' nog niet erg bekend is, heeft de Brabantse band die speelt onder deze naam toch al een platencontract op zak bij CNR records. Dit label heeft dus duidelijk vertrouwen in de kunsten van F33l3r en brengt daarom 29 september hun debuutalbum 'F33l3r' uit. Is dit vertrouwen terecht?

Mocht de naam 'F33l3r' al een lampje doen branden, dan is het waarschijnlijk vanwege de schitterende single 'Heaven Sent' die veelvuldig op bijvoorbeeld Kink FM te horen is geweest. In de hitlijst van deze zender, de Outlaw 41, behaalde deze plaat al de tweede positie.

In een interview met FOK! gaf zanger Jeroen van Riet al aan dat het album wat 'heavier' zou worden dan deze eerste single. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, maar dat maakt 'F33l3r' nog geen slechte plaat. Integendeel! Natuurlijk, er staan wat 'heavy' nummers op deze cd, maar het is juist de afwisseling tussen de rustige nummers als I Tried (violen!), en ruigere nummers als Like I Did, die van dit debuutalbum een complete plaat maken.

Het album begint gelijk al sterk met Engine; een ijzersterke rocksong met een pakkend refrein dat nog dagen in je hoofd blijft zitten. Ook Nicoteen is, ondanks de wat simpele songtekst, een prima nummer. Vooral de schitterende gitaarsolo compenseert veel. Van het rustige nummer I Tried, waarop een klein strijkersensemble een perfecte weemoedige sfeer neerzet, is het een kleine stap naar het meer rockende 'Eventide'. Hoewel dit nummer prima in elkaar steekt, vond ik dit toch één van de mindere nummers op de cd.

Eigenlijk is dat misschien wel het grootste compliment voor F33l3r. Zelfs de songs die ik persoonlijk minder vond zitten gewoon hoorbaar prima in elkaar. Het is meer een kwestie van smaak dan dat het te maken heeft met de kwaliteit van de songs.

Florent Luyckx, dit willen we horen op 3FM!

Veel van de nummers van 'F33l3r' zijn ongetwijfeld geschikt voor de radio. Nu staat het woord 'radiovriendelijk' voor veel rockbands gelijk aan een scheldwoord; in het geval van F33l3r is dat echter compleet niet van toepassing. Op het debuutalbum zijn namelijk gewoon zulke sterke songs te vinden dat de radiostations wel gek zouden zijn als ze niet eens een plaatje van deze band onder de naald zouden leggen. Met andere woorden: Florent Luyckx, dit willen we horen op 3FM!

Toch is dit wel aanleiding voor een puntje van kritiek op de heren van F33l3r. De band is namelijk duidelijk nog een beetje aan het zoeken naar een eigen identiteit. F33l3r zal voor zichzelf moeten uitmaken of ze liever radiorock maken a là Kane of toch het 'underground' circuit willen opzoeken. Met dit album is er de kans dat de band precies tussen twee doelgroepen in komt te zitten (te alternatief voor de radio 538 luisteraar, te 'commercieel' voor de alternatieveling).

Desondanks is er een grote kans dat beide doelgroepen deze cd zullen waarderen. Muzikaal gezien is er namelijk niks op deze band aan te merken. De nummers steken gewoon zo goed in elkaar, dat de ware muziekliefhebber eigenlijk niet meer om deze band heen kan.

Het vertrouwen van CNR heeft F33l3r duidelijk niet beschaamd. Integendeel; CNR heeft met F33l3r juist een band van internationale allure in huis gehaald. Een band met een duidelijke eigen muzikale smoel. De enige overeenkomst met Pearl Jam is dan ook dat beide bands een ijzersterk debuutalbum afleverden.

Jan Douwe Kroeske zou eens gezegd hebben zijn broek op te eten als deze band volgend jaar niet op Pinkpop staat. Als de liveprestatie van deze band net zo goed is als hun eerste cd, dan durf ik een dergelijke weddenschap ook zeker aan. Nederland heeft er een rockband van formaat bij!


'F33l3r' krijgt van mij een 8,5.

F33l3rF33l3r
1.Engine3:43
2.Nicoteen4:00
3.I Tried4:25
4.Eventide3:35
5.Heaven Sent3:56
6.Like I Did3:11
7.Beautiful Echo5:14
8.Elaine5:00
9.Without A Trace4:10
10.Bitter Game3:24
11.Like Fireflies4:39
12.Not Afraid4:28
13.Wanderer In You5:11



Lees ook het FOK! interview met F33l3r!