Forza Horizon 2

Turn 10 en Playground Games, ontwikkelaars van Forza Motorsport-franchise, willen nog eens van de gebaande paden af met een vervolg van Forza Horizon.

Header

Forza Horizon is de arcadebroer van de Forza-familie. Geen realistische parkoersen, maar hup, je rijdt met een te dure auto op een random weg, er begint spontaan een race en je gaat, als jij daar zin in hebt, het asfalt af om via een weide een stuk af te snijden. Als je een Lamborghini Huracán zou kunnen betalen, dan zou je er vast zuiniger op zijn dan in Forza Horizon 2.

Deze game is, in tegenstelling tot het eerste deel, gemaakt voor Xbox One. Grafisch gezien gaan we dus een sprong vooruit in dit vervolg. Het zijn alleen wel al verbeteringen die we eerder in de serieuze racebroer Forza 5 tegen zijn gekomen. Het grootste verschil is eigenlijk de setting. We racen dit keer in Europa. De demo op E3 speelde zich af langs eens kustlijn aan de Middellandse Zee, maar de ontwikkelaar belooft meer omgevingen in het spel te verwerken. Dus de Alpen gaan er vast ook in komen en wie weet zien we nog ergens wat molens en tulpenvelden voorbij komen.

Forza Horizon 2

In Forza Motorsport 5 is het de bedoeling realistisch het betere bochtenwerk te nemen om zo milliseconden te winnen op de rondetijden, maar in Forza Horizon 2 loont het meer om in een gebied dwars door een een wijngaard heen te gaan om bij het volgende checkpoint te komen. Racen doe je dus door het gebied erg goed te kennen en te weten waar afsnijden echt loont. Of juist niet, omdat je bijvoorbeeld ergens in een bos uit zou komen waar je tijd kwijtraakt door alle uitwijkmanouvres.

Drivatars zijn weer terug. Sterker nog: als je Forza Motorsport 5 hebt gespeeld, dan kan het zomaar zijn dat iemand je al tegenkomt in Forza Horizon 2. Playground Games heeft namelijk alle Drivatars overgeheveld, dus er rijdt nu al een auto rond met jouw speelstijl. Mocht je zelf niet online zijn, dan rijdt de AI namens jou, en krijg je zelfs bonuspunten mocht jouw Drivatar winnen. Nu rijden de meeste wagens nog vrij netjes over de weg, maar als het spel eenmaal uit is, gaat dat vanzelf veranderen. De auto's gaan dan meer van het asfalt af naarmate de shortcuts bekender worden en je speelstijl verandert. Mocht je het spel kopen, natuurlijk. Hopelijk is het niet vice versa, zodat je Drivatar in Forza Motorsport 5 compleet losgeslagen rijdt na enkele potjes Forza Horizon 2.

Forza Horizon 2

In Forza Horizon 2 kun je natuurlijk racen, maar er zijn ook allerlei uitdagingen te vinden. Of als je gewoon wil rondcruisen in je bolide kan dat ook, wat jij wil. Volgens de makers zit er meer dan honderd uur aan content in het spel. En dat met dynamisch veranderend weer ook nog. De ontwikkelaar heeft dit in dit nieuwe deel geïntroduceerd. Nu was er één demolevel waarin het tijdens de meerdere potjes spontaan op dezelfde plek ging regenen, maar misschien is dat gedaan om zeker te weten dat iedereen de overgang naar regen te zien kreeg, die overigens prachtig is. Regenwater loopt ook daadwerkelijk naar beneden en er ontstaan plassen, niet alleen op het asfalt.

Forza Horizon 2 introduceert ook de mogelijkheid om de schadesimulatie in te stellen. Je kunt nu zelf bepalen hoe jij dit terug wil zien in het spel, van 'wat nou schade' tot 'realistisch' en wat mogelijkheden daartussenin. De ontwikkelaar beloofde meer sociale functies als verbetering, maar daar was geen demo van te zien; nog even afwachten dus tot daarover meer informatie beschikbaar komt. Dat zal dan snel moeten gebeuren, want Forza Horizon 2 komt 30 september al uit op Xbox 360 en Xbox One. Met Forza Motorsport 5 er nog bij als launchtitel voor de Nederlandse release van Xbox One wordt het een drukke boel op het virtuele asfalt.

Forza Horizon 2