Rutte wordt NAVO-topman, zit hij daar op zijn plek?

Gisteren werd definitief bevestigd dat Mark Rutte secretaris-generaal van de NAVO wordt. Hij is vanaf 2010 premier geweest, maar de langstzittende premier ooit wil nu de politiek verlaten. Zit Rutte op zijn plek bij de NAVO?

Mark Rutte 2023 (Foto: Martijn Beekman)
Mark Rutte 2023 (Foto: Martijn Beekman)

Rutte gaat door zijn stap naar de NAVO verder met een loopbaan op internationaal niveau. 

Hoewel het misschien een logische stap lijkt lijkt, is dat niet altijd zo geweest. Rutte leek altijd zeer verknocht aan Nederland. Vooral aan de stad Den Haag, waar hij is geboren en getogen en al decennia lang werkt.

Rutte hield zelf lang vol dat hij helemaal niet zo ambitieus was. Hij gaf enkele uren per week les op een vmbo-school, ook tijdens zijn premierschap, en vertelde in 2022 nog heel stellig dat hij een toekomst als leraar wel zag zitten na de politiek. En dat was eigenlijk wel geloofwaardig.

Bij de start van zijn premierschap was buitenlandse politiek niet zijn favoriet. Als VVD-leider sprak hij voor de verkiezingen van 2010 nog minachtend over Europese samenwerking en noemde Brussel "een bodem-loze put". Het enige positieve aan de EU was volgens hem de vrije interne markt.

Tijdens de campagne van 2012 beloofde hij geen geld meer naar Griekenland te sturen, wat hij uiteindelijk toch deed. In Zuid-Europese landen bleef het beeld hangen dat Nederland onder Rutte erg gierig was.

De houding van Rutte veranderde vanaf 2014 door gebeurtenissen als de MH17-ramp en de deal met Erdogan over vluchtelingen twee jaar later. Na de Russische inval in Oekraïne in 2022, is Rutte absoluut pro-Europees en een voorstander van de NAVO.

Met zijn lange staat van dienst heeft Rutte ook goede contacten buiten de EU, onder meer met 'Washington', 'Londen' en 'Jeruzalem'. Hij staat bekend als een handige bemiddelaar die met iedereen goed kan opschieten en zijn contacten goed onderhoudt. Deze eigenschappen zijn passend voor een rol als verbinder tussen de NAVO-lidstaten.

1094 stemmen , laatste: 14-07-2024, 17:42