Tour de Ski: Bolshunov consolideert, Diggins maakt grote indruk

De derde etappe van de Tour de Ski is zondag afgewerkt in het Zwitserse Val Müstair, waar ook de eerste twee etappes gehouden werden. Zondag stond een achtervolging in vrije stijl op het programma, waarbij gestart werd met de in het klassement geldende verschillen - de verschillen aan de finish vormden dan ook het nieuwe klassement.

Mannen (15km)
Tour de Ski-leider Alexander Bolshunov vertrok met een minuut voorsprong, wat door achtervolgers Artem Maltsev en Dario Cologna al snel verkleind werd tot zo'n vijftig seconden. Cologna moest halverwege echter afhaken bij Maltsev, die het gat richting zijn landgenoot verder ongeveer gelijk hield: hij finishte 53 seconden na Bolshunov als tweede.

De strijd om plek drie ging lange tijd tussen de teruggezakte Cologna, de Russen Ivan Yakimushkin en Denis Spitsov en de Fransman Maurice Manificat, die het tempo daar aanvoerde. Daardoor moesten Cologna en Yakimushkin eraf en na een mooie eindspurt schudde hij ook Spitsov af. De Rus noteerde wel de snelste tijd van de dag, hij was drie tienden sneller dan Manificat, die vier seconden voor hem was gestart.

De uitslag van de achtervolging is ook de stand in het klassement en dus gaat Bolshunov daar aan de leiding, voor Maltsev (+0:53), Manificat (+1:07) en Spitsov (+1:10), met verder alleen Cologna, Yakimushkin (beiden +1:34) en Clement Parisse (+1:48) nog binnen twee minuten van de leiding.

Vrouwen (10km)
Linn Svahn ging van start met zo'n twintig seconden voorsprong op de Amerikaanse dames Jessie Diggins en Rosie Brennan en haar eigen landgenote en topfavoriete Frida Karlsson. Dat trio kwam vrij snel bij Svahn aan, die vervolgens enige tijd haar karretje aan kon haken, alvorens het tempo van Karlsson te moeten laten gaan.

In de slotfase kreeg Karlsson het juist moeilijk en nadat Diggins een versnelling bijschakelde haakte de Zweedse af. Brennan kon haar landgenote nog even bijbenen, maar Diggins bleef maar knallen en was niet te verslaan: ze won met vijf tellen voorsprong op Brennan, die Karlsson dan weer vijf seconden aan de broek gaf. De rest, aangevoerd door de Sloveense sprintster Anamarija Lampic, zat op bijna een minuut of meer.

De Tour de Ski gaat dinsdag verder in het Italiaanse Toblach.