Zweeds en Russisch gemengd goud op EK biatlon

Op het Open Europees kampioenschap biatlon in het Wit-Russische Minsk-Raubichi hebben Rusland en Zweden een gouden medaille gepakt. De Russen wonnen de single mixed-estafette - één man en één vrouw - terwijl de Zweden goud pakten op de reguliere gemengde estafette, met twee mannen en twee vrouwen.

Op de single mixed lagen Evgeniya Pavlova en Dmitry Malyshko namens de Russen continu voorin, aanvankelijk met Zweden, Noorwegen en Frankrijk op hun hielen. De Noren hadden een goede kans op goud, maar bij de laatste schietbeurt ging het helemaal fout: Endre Strømsheim moest maar liefst drie keer de strafronde in, weg medaillekansen.

Malyshko kon er zo vandoor en pakte het goud, de Zweed Jesper Nelin eindigde op twintig seconden met teamgenote Anna Magnusson als tweede, voor de Fransen Aristide Begue en Lou Jeanmonnot Laurent.

Op de reguliere gemengde estafette begon het thuisland geweldig. Dzinara Alimbekava, Hanna Sola en de verrassend sterk skiënde Raman Yaliotnau zorgden er zelfs voor dat slotloper Sergey Bocharnikov als eerste mocht vertrekken.

Wat snelheid betreft was Bocharnikov niet opgewassen tegen Sebastian Samuelsson, wat gezien het feit dat de Zweed een absolute wereldtopper is totaal geen schande was. Bocharnikov hield het bij twee extra patronen en zag naast Samuelsson ook de Duitser Philipp Horn langszij komen, maar de Russische veteraan Maxim Tsvetkov hield hij van het lijf.

Het goud ging zo naar de Zweden, zeventien seconden ovor de Duitsers. Wit-Rusland mocht een ietwat verrassende bronzen medaille in ontvangst nemen met een halve minuut achterstand, twintig tellen voor de Russen. "Ik denk dat mijn gevecht met Samuelsson ons naar het brons geholpen heeft, dus daar wil ik hem nog voor bedanken", aldus de bescheiden Bocharnikov na afloop.