Ecuador kan debuteren op Olympische Winterspelen

Goed nieuws voor de ongetwijfeld vele miljoenen fans van de Ecuadoriaanse wintersporters: het Zuid-Amerikaanse land is in februari naar alle waarschijnlijkheid voor de eerste keer ooit aanwezig op de Olympische Winterspelen.

In het Braziliaanse São Carlos is de tweede etappe van het Braziliaans rollerskikampioenschap afgelopen, waarbij zogenaamde FIS-punten te verdienen waren: punten voor de wereldranglijst van de internationale skifederatie FIS. Naast Brazilianen en Chilenen, deed er met Klaus Jungbluth Rodriguez ook een Ecuadoriaan aan mee.

De 38-jarige Jungbluth kon zich niet helemaal meten met de sterkste Chilenen en Brazilianen - waaronder de pas 16-jarige Lucas Lucão Lima - maar scoorde op de 15 en 7,5 kilometer klassieke stijl een prima puntenaantal. Daarmee kwam Jungbluth's gemiddelde, wat gebruikt wordt voor de wereldranglijst, onder het voor plaatsing voor de Winterspelen vereiste totaal - bij de FIS betekent minder punten een beter resultaat.

Als Jungbluth fit blijft zal hij in februari als eerste Ecuadoriaan ooit op de Winterspelen verschijnen. De Zuid-Amerikaanse delegaties worden doorgaans gedomineerd door Argentinië en vooral Brazilië, dat mogelijk meer dan tien wintersporters naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang kan sturen.

Naast Ecuador zal in elk geval ook Maleisië haar debuut mogen maken op de Winterspelen, in hun geval zal dat in het kunstschaatsen zijn. Ook een Nigeriaans bobsleeteam lijkt een niet onrealistische kans te hebben om zich voor de Spelen te plaatsen, wat nog een debuterend land zou betekenen. Barbados (freestyleskiën) en de Nederlandse Ghanees Akwasi Frimpong (skeleton) doen ook nog een gooi naar kwalificatie.