Medvedev: Turkije zal marktaandeel verliezen

Rusland overweegt om een aantal gezamenlijke projecten met Turkije te schrappen. Dat is het gevolg van het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig, heeft de Russische premier Dmitri Medvedev woensdag gezegd. Hij waarschuwt Turkije dat het land marktaandeel in Rusland zal verliezen.

Volgens de Russen werd de straaljager zonder waarschuwing uit de lucht geschoten. De Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexander Orlov, zegt dat het 'totaal niet klopt wat Turkije zegt, dat het tien waarschuwingen heeft afgegeven. Het vliegtuig werd zonder waarschuwing neergehaald', aldus de ambassadeur voor de Franse radio.

Orlov vindt dat Turkije een dubieuze rol speelt in de strijd tegen Islamitische Staat en meent dat het land duidelijk moet gaan maken waar het staat.

Volgens hem is een van de twee piloten die zich met de schietstoel uit het neergeschoten toestel wisten te redden, opgepikt door het Syrische leger en nu onderweg naar de Russische basis in Syrië. De andere piloot was gewond toen hij aan zijn parachute naar beneden kwam en is 'op de grond op gruwelijke wijze door jihadisten vermoord', zei Orlov.

Medvedev: Turkije zal marktaandeel verliezen
Medvedev: Turkije zal marktaandeel verliezen (Foto: ANP)