Ruzie tussen China en Japan ook op sportieve vlak

Argos-Shimano doet vanwege de politieke spanning tussen China en Japan niet mee aan de Ronde van Beijing. Organisator Global Cycling Promotion (GCP) en de lokale organisatie vroegen de Nederlandse ploeg met de Japanse co-sponsor af zien van deelname. Japan en China ruzieën over een groep eilandjes in de Oost-Chinese Zee die op natuurlijke energiebronnen liggen. Ook Taiwan maakt aanspraak op de onbewoonde rotsen.

Een woordvoerder van de Nederlandse formatie bevestigt tegenover Cyclingnews dat Argos-Shimano gehoor heeft gegeven aan de oproep. Verder wil hij echter niet op de situatie reageren. De situatie is extra saillant omdat GCP door de internationale wielerunie UCI in het leven is geroepen. Onlangs werd tijdens de Tour of China al een Japanse ploeg geweerd. Die koers werd op het Aziatische circuit verreden.

Argos-Shimano kreeg eind augustus een wildcard voor de World Tour-koers in China. Dat was mede vanwege de goede prestaties van sprinters John Degenkolb en Marcel Kittel, maar ook omdat de ploeg in Ji Cheng een Chinese rijder binnen de gelederen heeft. Met Yukihiro Doi heeft de ploeg overigens ook een Japanse renner in huis.

Kittel reageert op Twitter cynisch op het nieuws. "Onze laatste Worldtour-race is geannuleerd. Weet niet wat ik ervan moet denken", schrijft de Duitser. Zijn tweet sluit hij af met de hashtag 'nosmog'. Tijdens de eerste editie van de Tour of Beijing vorig jaar klaagden veel renners over de slechte luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad.

Japan weigert op haar beurt ook om Chinese sporters toe te laten. Zo heeft Formule 1-testrijder Ma Qing Hua te horen gekregen dat hij voorlopig geen visum kan krijgen. De Chinees zou volgende week op Suzuka voor HRT de eerste vrije training rijden, maar de autoriteiten maken hem dit nu onmogelijk.