China en Japan bespreken eilandjes

Vertegenwoordigers van China en Japan zijn dinsdag in Beijing bijeengekomen om te praten over hun aanspraken op een groep eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Uit het overleg moet blijken of de twee landen de politieke wil kunnen opbrengen om de gemoederen tot bedaren te brengen.

De Japanse regering kocht de eilandjes, in Japan de Senkaku genoemd en in China de Diaoyu, onlangs van particuliere eigenaren. Dit leidde tot woedende reacties in China, met soms gewelddadige protesten en een consumentenboycot van Japanse producten.

De besprekingen op het Chinese ministerie van buitenlandse zaken worden gevoerd door de onderministers van buitenlandse zaken van beide landen. China benadrukte maandag dat het overleg plaatsvindt op verzoek van Japan. "China zal er bij Japan op aandringen dat het zijn fouten recht zet en zich inspant om de betrekkingen te verbeteren", zei woordvoerder Hong Lei.

In het geschil over de eilandjes heeft ook Taiwan zich gemeld. Een stuk of vijftig Taiwanese vissersboten zijn dinsdagochtend in de buurt van de eilandjes gaan vissen, begeleid door tien Taiwanese patrouilleboten.


China en Japan bespreken eilandjes (Foto: Novum)