FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 september 2012

Theatershow Baantjer in de maak

Baantjer keert terug. De tv-serie over rechercheur De Cock en zijn collega Vledder, gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer, wordt vertaald naar het theater. Dat zei showbizzdeskundige en theaterproducent Albert Verlinde woensdag in RTL Boulevard.

De show, afkomstig uit de koker van Ivo Niehe Producties, moet volgend jaar op de planken te zien zijn. Wie de rollen gaan vertolken is nog niet bekend. Baantjer was van 1995 tot en met 2006 te zien op de Nederlandse tv. Wijlen Piet Römer vertolkte De Cock en Victor Reinier rechterhand Vledder. In 1997 won de serie de Gouden Televizier-Ring.

'VVD en PvdA schrappen minister voor Immigratie'

De minister voor Immigratie en Asielzaken verdwijnt in de nieuwe regering. Dat is een van de punten waarover de VVD en de PvdA het eens zouden zijn geworden bij de formatieonderhandelingen, meldt de NOS woensdagavond.

De twee partijen zouden wel twaalf ministersposten willen houden. De PvdA en de VVD krijgen daarbij allebei de helft van de ministers: ieder zes. De VVD levert ook de premier.

In plaats van de minister voor Immigratie en Asielzaken zou er of een nieuwe minister voor Buitenlandse Handel of Ontwikkelingssamenwerking moeten komen. Een minister voor Buitenlandse Handel zou op het wensenlijstje van de VVD staan, de PvdA zou daarentegen een minister voor Ontwikkelingssamenwerking willen.

De minister voor Immigratie en Asiel werd op verzoek van de PVV ingesteld in 2010 bij de samenstelling van het kabinet-Rutte.

Hogenkamp naar tweede ronde Telavi

Richel Hogenkamp heeft zich woensdag geplaatste voor de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Georgische Telavi. In de eerste ronde versloeg onze landgenote de Russin Viktoria Kan; 6-4 en 6-0.

In de volgende ronde neemt twintigjarige Hogenkamp het op tegen de Georgische thuisspeelster Oksana Kalshnikova.

Ook Bibiane Schoofs had woensdag succes op een ITF-toernooi. Zij won in Clermon-Ferrand in de eerste ronde van de Bulgaarse Jelitsa Kostova; 6-3 en 6-2. In de tweede ronde treft ze de Duitse Tatjana Malek of Severina Bremond-Beltrame uit Frankrijk.

Rangers FC bereikt kwartfinale Schotse beker

Rangers FC heeft ten koste van Motherwell, dat uitkomt op het hoogste niveau van Schotland, de kwartfinales bereikt van de Schotse League Cup. De ploeg uit Glasgow, dat zelf actief is in de vierde divisie, won met 2-0.

Na rust namen de Rangers, die afgelopen seizoen vanwege geldproblemen werden teruggezet naar de vierde divisie, afstand van Motherwell. Lee McCulloch opende in de vijftigste minuut de score. Zes minuten later scoorde Dean Shiels de 2-0. Ook Aberdeen haalde de laatste acht. Zij wonnen met 0-1 van Dunfermline. Scott Vernon scoorde in de slotminuut de enige treffer van de wedstrijd.

[League Cup] ManU, Arsenal, Liverpool en Spurs door

Manchester United, Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur hebben geen fout gemaakt in de derde ronde van de League Cup. Ze wisten allen te winnen en zich daardoor te plaatsen voor de vierde ronde.

Manchester United nam het op Old Trafford op tegen Newcastle United. In vergelijking met het duel van zondag tegen Liverpool stelde coach Alex Ferguson elf andere spelers op. Zo maakte Wayne Rooney na een maand zijn rentree en mocht ook Alexander Büttner in de basis starten.

Anderson opende op slag van rust met een fraai schot de score. Na de pauze verdubbelde Tom Cleverley de score. Papiss Cissé kopte vervolgens de 2-1 tegen de netten, maar de zege van ManU kwam in de slotfase niet meer in gevaar.

Liverpool bereikte ten koste van West Bromwich Albion de vierde ronde. Eerder dit seizoen wist WBA nog verrassend met 3-0 te winnen, maar vanavond lieten The Reds het niet zover komen. Gabriel Tamas zette WBA nog wel op voorsprong, maar dankzij twee treffers van Nuri Sahin won Liverpool met 1-2. Oussama Assaidi was bij het tweede doelpunt verantwoordelijk voor de assist.

Tottenham Hotspur had geen kind aan Carlisle, dat uitkomend in de Third Division. Mede dankzij een treffer van Jan Vertonghen wonnen de Spurs met 0-3. Arsenal walste over Coventry City heen (6-1), terwijl Norwich City nipt won van Doncaster Rovers (1-0). Queens Park Rangers verloor op eigen veld met 2-3 van Reading.

Castaignos: "Was niet top vandaag"

FC Twente was woensdagavond dicht bij een totale blamage tegen amateurclub RVVH. Pas in de 93e minuut wist Luc Castaignos het duel in het voordeel van Twente te beslechten.

Met een beetje hulp van de doelman van RVVH werkte Castaignos de bal in de 93e minuut dan toch nog in het net. "Ik scoor in de laatste minuut, maar het was niet top vandaag", maakt Castaignos een understatement in gesprek met RTV Oost. "Dat mogen we onszelf aanrekenen. De tegenstander heeft het heel goed gedaan en wij hebben het eigenlijk heel slecht gedaan."

FC Twente heeft voorlopig met zes overwinningen op rij een spoor van vernieling achtergelaten in de Eredivisie, maar het nietige RVVH bleek een zeer lastige tegenstander. De moeilijkste opponent van de ploeg van Steve McClaren was FC Twente echter zelf, weet ook Castaignos. "Wij zijn heel slap begonnen."

"We dachten gewoon te makkelijk. Gelukkig scoor ik in de laatste minuut, want anders moesten we er nog weer dertig minuten bij", besluit de jonge spits.

[Serie A] Ploegen uit Milaan revancheren zich

AC Milan en Internazionale hebben zich gerevancheerd van hun verlies van afgelopen weekend. AC Milan won in eigen huis met 2-0 van Cagliari, terwijl Inter op bezoek bij Chievo Verona een 0-2 overwinning boekte.

Met Nigel de Jong en Urby Emanuelson in de basis begon Milan aan de partij. Twee doelpunten van El Shaarawy zorgden ervoor dat trainer Massimiliano Allegri weer iets meer krediet heeft bij de directie van de ploeg. Emanuelson werd na een uur gewisseld voor Robinho, die terugkeerde van een spierblessure.

Inter kwam kort voor rust op voorsprong dankzij een treffer van de Uruguyaan Alvaro Pereira. In het tweede bedrijf verdubbelde Antonio Cassano de score. Wesley Sneijder begon in de basis, maar werd na een klein half uur gewisseld vanwege een blessure.

Overige uitslagen:

Pescara - Palermo (1-0)
Catania - Atalanta Bergamo (2-1)
Genoa - Parma (1-1)
Napoli - Lazio Roma (3-0)
AS Roma - Sampdoria (1-1)
Torino - Udinese (0-0)

Asielzoekers slaan tentenkamp op in Osdorp

In Amsterdam-Osdorp hebben uitgeprocedeerde asielzoekers een tentenkamp opgezet. Op beelden van de regionale omroep RTV Noord-Holland is te zien dat op een grasveldje aan de Notweg een aantal tenten is neergezet.

Volgens RTV Noord-Holland verbleven de asielzoekers eerder deze maand nog in een tent in de achtertuin van Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Herengracht. Hoelang de asielzoekers van plan zijn hun tentenkamp aan de Notweg overeind te houden, is nog onbekend. Omwonenden zouden wel klagen over overlast.

[Bundesliga] HSV verspeelt zege tegen tien man Gladbach

Hamburger SV heeft in de uitwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach twee dure punten laten liggen. Tegen tien man werd in Borussia Park in blessuretijd een 2-1 voorsprong uit handen gegeven: 2-2. Rafael van der Vaart speelde een hoofdrol door een doelpunt te maken, maar ook een penalty te missen.

De gemiste strafschop van de Nederlander kwam HSV bijzonder duur te staan. De Nederlander raakte de paal en liet daarmee de kans liggen om de tegenstander, die door een rode kaart van Martin Stranzl tot tien man was gereduceerd, op een 3-1 achterstand te zetten en daarmee definitief op de knieën te dwingen.

Van der Vaart had in de 23e minuut nog zijn visitekaartje afgegeven door met een hoog schot in de verre hoek de score te openen. Stranzl maakte gelijk, maar kort voor rust bracht Artjoms Rudnevs HSV opnieuw op voorsprong. Diep in blessuretijd redde verdediger Alvaro Dominguez alsnog een punt voor Gladbach, waar Luuk de Jong in de 58e minuut na een anoniem optreden werd gewisseld.

Waar Gladbach en HSV respectievelijk tiende en veertiende staan, handhaaft Hannover 96 zich keurig in de top. De tegenstander van FC Twente in de Europa League won overtuigend met 4-1 van FC Nürnberg en staat achter Bayern München en Eintracht Frankfurt op de derde plaats in de Bundesliga.

Overige uitslagen Bundesliga woensdag:

FC Augsburg - Bayer Leverkusen 1-3

SC Freiburg - Werder Bremen 1-2

VfB Stuttgart - 1899 Hoffenheim 0-3

[KNVB-beker] Uitslagen tweede ronde (26/09/2012)

Vandaag stonden wederom wedstrijden in de tweede ronde van de KNVB beker op het programma. Na elk gespeeld duel zal dit bericht een update krijgen. Hieronder een overzicht van de wedstrijden van vandaag.

Uitslagen tweede ronde KNVB-beker:

Kloetinge - Telstar* 0-4
16' Isoufi 0-1
21' Hoefdraad 0-2
50' Isoufi 0-3
58' Rijnink 0-4

RVVH - FC Twente* 0-1
90+1' Castaignos 0-1

DESO - SC Cambuur* 1-5
17' Landers (e.d.) 0-1
21' Schokker 0-2
26' De Leeuw 0-3
57' Van der Heide 0-4
68' Van Erp 1-4
84' Barto 1-5

Rijnsburgse Boys* - FC Volendam 1-0
60' Van Bochoven 1-0

N.E.C. Nijmegen - Feyenoord* 2-3 (n.v.)
1' Kongolo (e.d.) 1-0
43' Kongolo 1-1
59' Cissé 1-2
60' George 2-2
120+1' Immers 2-3

Kozakken Boys - sc Heerenveen* 0-4
22' Kruiswijk 0-1
26' Finnbogason 0-2
46' Finnbogason 0-3
83' Finnbogason 0-4

IJsselmeervogels - ADO Den Haag* 0-2
4' Toornstra 0-1
88' Vicento 0-2

MVV - NAC Breda* 1-3
15' Schalk 0-1
27' Botteghin 0-2
51' Smeets 1-2
77' Hooi 1-3

Lienden - Heracles Almelo* 0-4
30' Ribson (e.d.) 0-1
45' Everton 0-2
74' Overtoom 0-3
90+2' Pedro 0-4

Willem II - FC Dordrecht* 0-2
53' Alisic 0-1
78' Kalisse 0-2

Gemert - Vitesse* 0-3
48' Janssen 0-1
74' Darri 0-2
90' Reis 0-3

GVVV - FC Groningen* 1-2
22' Zeefuik 0-1
37' Schet 0-2
45' Terschegget 1-2

XerxesDZB* (w.n.s.) - Helmond Sport 3-3
26' Kazlauskas 0-1
79' Vermeulen 1-1
89' Danning 2-1
90+3' Siers 2-2
104' Quekel 2-3
115' Justiana (2xGeel) (Helmond)
116' Rombouts (pen) 3-3

SWZ Sneek* - Noordwijk 2-1 (n.v.)
52' Giro Batalla 1-0
60' Tol 1-1
112' Van der Veen 2-1

Capelle - HBS* 3-4 (n.v.)
2' De Lange 1-0
20' Roeleveld 1-1
28' Van Oeveren 2-1
43' Strik 3-1
55' Westdijk 3-2
75' De Geer (pen) 3-3
106' De Geer 3-4

FC Utrecht - Ajax* 0-3
11' Sana 0-1
15' Babel 0-2
52' Eriksen 0-3

* naar volgende ronde

Opwindende speeltjes

Auto's, brommers, jongetjes die met een vastberadenheid een beter doel waardig urenlang een bal zo hard mogelijk tegen een muur schieten. Blaffende honden, spelende, ruziemakende of huilende kinderen. Iemand die uiting geeft aan de behoefte een persoonlijke smaak op muziekgebied te delen met de omgeving door ramen en deuren open te zetten. Straatfeesten, buurtbarbecues. Stil is het zelden in een modale buurt.

James Bond, 50 maar forever young!

James Bond wordt vijftig jaar en dat moeten we vieren. Na 22 films en nummer 23 op komst kunnen wij bij FOK! de agent zijn verjaardag niet voorbij laten gaan. Daarom organiseren wij rondom 5 oktober, de datum dat Dr. No vijftig jaar geleden in de bioscoop kwam, een heuse James Bond-themaweek. Leuke polls, specials en nog veel meer Bond is straks terug te vinden bij FOK!film.

Maar wij zijn niet de enige mensen die in dit Abrahamjaar uitpakken. Bol.com plakt als cadeautje een extra voordelig prijskaartje op de James Bond-verzamelbox! Zowel de dvd als blu-ray staan extra voordelig in de digitale vitrine. Als je als 007-gek daar niet vrolijk van wordt, dan weten wij het ook niet meer.

Beide edities komen in een zeer mooie uitvoering met alle James Bond-acteurs die de rol op dit moment hebben gespeeld. Op ieder schijfje staat naast een goede kwaliteit film ook een complete rits aan bonusmateriaal. In totaal kan je voor 130 uur aan extra beelden bewonderen, genoeg om je zeker nog tot Skyfall zoet te kunnen houden. Duik dieper in de wereld en leer Bond kennen zoals geen ander.


PVV-declaraties onderzocht door administratie EP

De baas van de administratie van het Europees Parlement (EP) gaat een onderzoek instellen naar mogelijke misstanden rond declaraties van de PVV.

De commissie begrotingscontrole van het EP heeft de administratiechef woensdag gevraagd de beschuldigingen te onderzoeken. Dat duurt circa 2 weken. Als de beschuldigingen gegrond blijken, kan de zaak worden doorverwezen naar het Europees antifraudebureau Olaf. Dat meldde de begrotingscommissie van het EP woensdag.

De commissie van het EP had eerder een uitzending van KRO Reporter bekeken waarin de PVV werd beschuldigd van misbruik van Europees geld.

Administratie EP onderzoekt PVV-declaraties
Administratie EP onderzoekt PVV-declaraties (Foto: ANP)

Verstoorder Boat Race schuldig aan overlast

De man die in april de Boat Race verstoorde door in de Theems te zwemmen, is schuldig bevonden aan het veroorzaken van publieke overlast. De 36-jarige Trenton Oldfield, die maar ternauwernood niet werd geraakt door de riemen van de roeiers, wilde naar eigen zeggen met zijn actie protesteren tegen elitisme en voorrechten.

Door het protest lag de race tussen de achten van de universiteiten van Oxford en Cambridge ongeveer een halfuur stil. Uiteindelijk ging de zege naar de roeiers uit Cambridge.

De openbaar aanklager betoogde dat Oldfield de race niet alleen voor de roeiers, maar ook voor duizenden toeschouwers verpestte. Een straf kreeg de zwemmer nog niet opgelegd. Die volgt op 19 oktober.


Verstoorder Boat Race schuldig aan overlast (Foto: Novum)

Vrouw schiet man neer om kat

Nooit ongewenst aan een vrouw haar poes komen. Dat is de les die een man uit Texas op de moeilijke manier heeft moeten leren.

Een echtelijke ruzie van een Amerikaans stel over hun huisdieren is deze week flink uit de hand gelopen toen de echtgenoot dreigde één van hun katten met een luchtbuks neer te schieten. De vrouw maakte duidelijk daar niet van gediend te zijn door haar semi-automatische pistool te trekken en haar man zonder pardon in zijn buik te schieten.

Hij werd daarop onmiddellijk naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand is stabiel, aldus de Huffington Post. De vrouw is aangehouden.

Amerikaanse veinst kanker voor borstvergroting

Een Amerikaanse vrouw die zei dat ze kanker had om zo geld in te zamelen voor een borstvergroting is woensdag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk.

De 27-jarige Jami Lynn Toler heeft schuld bekend. Ze haalde meer dan achtduizend dollar op door tegen haar moeder, haar grootouders en haar baas te zeggen dat haar borsten moesten worden geamputeerd en ze een borstreconstructie nodig had, maar dat ze niet verzekerd was.

Toen de politie haar medische gegevens opvroeg, bleek echter dat ze geen kanker had. Met het ingezamelde geld betaalde ze een plastisch chirurg.


Amerikaanse veinst kanker voor borstvergroting (Foto: Novum)

College Groningen valt over tram

Het Groningse college van burgemeester en wethouders is gevallen. Twee wethouders van de PvdA en een van GroenLinks, drie van de vijf wethouders, dienen hun ontslag in. Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel woensdagavond bekend.

Woensdag werd bekend dat in het Groningse college een crisis is ontstaan over de plannen voor een tram in de stad. De wethouders van collegepartijen D66 en SP weigeren steun te geven aan de huidige begroting waarin de tram is opgenomen, omdat het financiële vooruitzicht voor Groningen volgens de partijen te slecht is. Ze vrezen dat de investeringen in de tram ten koste gaan van andere voorzieningen in de stad. GroenLinks en de PvdA, die met D66 en de SP een coalitie vormden, willen wel dat de tram er komt.

Turkse rechter verbiedt Innocence of Muslims

Een rechter in de Turkse hoofdstad Ankara heeft bepaald dat de toegang tot de omstreden Amerikaanse film Innocence of Muslims via internet per direct moet worden geblokkeerd. 

Diverse media berichtten woensdag dat verschillende aanklagers met succes hadden betoogd dat verder verspreiding van de voor moslims beledigende opnames een gevaar is voor de openbare orde.

Op het moment is het nog niet geheel duidelijk wat de autoriteiten zullen ondernemen naar aanleiding van dit vonnis. In eerdere gevallen werd de toegang tot YouTube voor een bepaalde tijd geblokkeerd wegens het verspreiden van omtreden beeldopnamen.

Niet langer per uur betalen bij Q-Park

Q-Park schaft het betalen per uur in de eigen parkeergarages per 1 oktober af. In de garages van Q-Park wordt vanaf dan in kleinere tijdstappen afgerekend. Dat meldt het bedrijf woensdag.

De onderneming stelt met de wijziging tegemoet te komen aan de vraag van klanten naar 'redelijke tariefstappen'. De verandering betekent volgens Q-Park in de praktijk dat mensen soms meer en soms minder moeten gaan betalen.

Q-Park heeft in Nederland 245 parkeerfaciliteiten, waaronder 94 terreinen voor parkeren en reizen, in vrijwel alle grote steden.

Weert en Bergeijk groenste stad en dorp

Weert en Bergeijk zijn gekozen tot de groenste stad en het groenste dorp van Nederland. De winnaars van de Entente Florale 2012 werden woensdag in Ermelo bekendgemaakt, tijdens de nationale groendag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Platform31 en Entente Florale Nederland.

De jury keek onder meer naar het groen in de steden en dorpen, het natuurbeheer en de bewonersparticipatie. Weert oogt volgens de jury zeer groen 'door zijn fantastische lanen met monumentale bomen en lijkt een oase om te wonen, te recreëren en te werken'. In Bergeijk liggen 'het openbare groen en de particuliere tuinen er prima verzorgd bij'.

In de categorie steden werd Nunspeet tweede en Haarlem en Roosendaal gedeeld derde. In de categorie dorpen en kleine steden ging Schin op Geul, dat bij de gemeente Valkenburg hoort, met het zilver aan de haal. Lierop, uit de gemeente Someren, Wierden en Woudenberg, won brons.

Weert en Bergeijk vertegenwoordigen Nederland volgend jaar op de internationale Entente Florale, waaraan door elf Europese landen wordt deelgenomen.

Lindgren vertrekt transfervrij bij Salzburg

Het contract van Rasmus Lindgren bij Red Bull Salzburg is in onderling overleg ontbonden. Dat meldt de Oostenrijkse topclub woensdag op zijn website. De 27-jarige Zweed, die in het verleden onder meer bij Ajax en FC Groningen speelde, leefde al enige tijd in onmin met de technische leiding van Salzburg.

Lindgren, die in totaal tot 36 optredens voor Salzburg kwam, werd twee weken geleden uit de selectie gezet en mocht niet meer meetrainen met het eerste elftal. Hij had eerder nog gezegd zijn verbanning naar de reserves aan te willen vechten, maar lijkt nu tot een compromis te zijn gekomen.

Het perspectief van de middenvelder werd na een succesvol eerste seizoen, waarin de club kampioen werd, afgelopen zomer plots een stuk minder door het vertrek van de Nederlandse trainer Ricardo Moniz. Technisch directeur Ralf Rangnick vond de selectie te groot en had, net als voor Leonardo, geen plaats meer voor Lindgren.


Lindgren vertrekt transfervrij bij Salzburg (Foto: Novum)

Trailer komedie Price Check

Hieronder staat een nieuwe trailer van de aanstaande komedie Price Check, geschreven en geregisseerd door Michael Walker. 

In deze film heeft Pete Cozy (een rol van Eric Mabius) een baan gekregen bij een supermarktketen en hij betrekt tevens een nieuwe woning in een buitenwijk van een grote stad. Het is een fijne baan want hij heeft veel tijd over voor zijn vrouw en zoon. Het is een gelukkig gezin ondanks het feit dat ze veel schulden hebben. Op een bepaald moment krijgt Pete een niewe baas, Susan Felders, die opvalt door haar mooie uiterlijk en het feit dat ze erg snel praat. Pete's leven neemt een nieuwe wending want onder Felders invloed maakt hij promotie en stijgt zijn salaris aanzienlijk. Keerpunt is dan weer dat er minder tijd over is voor zijn gezin. Het is overduidelijk dat de baas-werknemer verhouding verder gaat dan enkel een professionele verhouding. Met alle gevolgen van dien.

Price Check komt op 16 november uit in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Schikking om pepperspray tegen Occupy'ers

De Universiteit van Californië is bereid bijna een miljoen dollar te betalen als schikking met demonstranten die vorig jaar tijdens een Occupy-protest op de universiteitscampus in Davis werden besproeid met pepperspray. Een federale rechter moet de schikking nog goedkeuren.

Leden van de Occupy-beweging hielden een vreedzame sit-down op de campus, maar werden door beveiligers bijna routinematig besproeid met pepperspray. Het incident werd vastgelegd op video. Elk van de 21 slachtoffers kan een schadevergoeding van dertigduizend dollar tegemoet zien. De rest is voor het dekken van de juridische kosten.


Het betreffende incident

World of Tanks Update 8.0 komt morgen

Wargaming heeft vandaag bekendgemaakt dat de 8.0-update voor de MMO World of Tanks live is gegaan in Noord-Amerika en de patch morgen in Europa op de servers wordt gezet.

Het betreft de grootste en meest belangrijkste update sinds de game uit is gekomen in april 2011. Zo is de in-game fysica’s engine herschreven; wat zorgt voor realistischere tank gedragingen en nieuwe potentiele tactieken voor de spelers. Daarnaast is er een nieuwe en geoptimaliseerde user interface met een geavanceerde renderingsysteem. Dat zorgt voor levendige en realistische omgevingen, daarnaast wordt het ook een flinke verbetering voor de camouflage-applicaties en de nieuwe mini-map en met al zijn functies.

Spelers kunnen nu ook kiezen wat voor spelmodus zij willen voordat zij het gevecht in gaan en kunnen hun vrije XP besteden aan hun crew. De technologische boom van de USSR wordt aangevuld met vier nieuwe tankjagers waaronder de premium Matilda Black Prince die net de gameshop in is gerold. In de releasenotes staan nog veel meer verbeteringen en aanpassingen.

Nieuw quickmenu

Documentaire over Bart Chabot wint filmprijs

De korte documentaire Interzone - Gedichten van Bart Chabot, van Jeroen S. Rozendaal, heeft op het Nederlands Film Festival de Filmprijs van de Stad Utrecht gewonnen. Dat maakte de organisatie woensdagavond bekend. De onderscheiding wordt toegekend aan de beste debuutfilm van het festival.

De prijs bestaat uit een beeld van de Utrechtse kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van vijfduizend euro. Rozendaal ontving de prijs uit handen van burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen.

Interzone - Gedichten van Bart Chabot is een deels gedramatiseerde documentaire over de bekende Nederlandse dichter en schrijver. Hij begon zijn carrière als optredende dichter, maar met de jaren kwamen poëzie en performance steeds verder uiteen te liggen. De hoofdpersoon komt tijdens een tournee in zijn hotelkamer terecht in de gedichten van Chabot.

Ook Raymond Thiry, Remco Campert, Gerrit Komrij, Tjitske Jansen, Anton Corbijn en Ronald Giphart zijn in de film te zien. Tijdens het maken van de film werd bij Chabot een tumor geconstateerd, met ingrijpende gevolgen voor de maak van de documentaire.


Documentaire over Bart Chabot wint filmprijs (Foto: Novum)

Injustice: Gods Among Us Collector's Edition

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment onthullen vandaag de inhoud van de Injustice: Gods Among Us Collector’s Edition. De Collector’s Edition is begin april 2013 beperkt beschikbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3.

De Nederlandse Collector’s Edition van Injustice: Gods Among Us bevat:

  • Exclusieve Injustice statue van 25cm met de iconische karakters Batman en Wonder Woman
  • Twee exemplaren van een gloednieuwe DC Comics serie
  • Exclusieve Steelbook verpakking
  • Drie exclusieve Batman, Superman en Wonder Woman skins uit DC COMICS – THE NEW 52

In Injustice: Gods Among Us vechten de DC Comics-iconen als Batman, Cyborg, The Flash, Harley Quinn, Nightwing, Solomon Grundy, Superman en Wonder Woman tegen elkaar. De helden en schurken nemen deel aan gevechten op grote schaal in een wereld, waar de lijn tussen goed en kwaad vervaagd is.

De game staat gepland voor april 2013 voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

CE

Jumbo 'vergiste zich' met plofkipactie

Jumbo heeft zich vergist door vorige week te stunten met een plofkipaanbieding. Dat zegt de supermarktketen naar aanleiding van een advertentie van Wakker Dier woensdagochtend. Daarin werd vanwege de weekaanbieding van Jumbo opgeroepen voortaan alleen nog diervriendelijke kip te kopen, 'bij voorkeur bij een andere supermarkt'.

Jumbo zegt te streven naar een duurzaam vleesassortiment per 2016. "Bij deze dit jaar aangescherpte ambitie hoort ook het stoppen met prijsaanbiedingen op reguliere kip", geeft de keten toe. "De weekdeal van vorige week zat al in de pijplijn en is helaas niet op tijd teruggetrokken."

Alle Nederlandse supermarkten streven er naar om 2020 alleen nog maar duurzaam vlees te verkopen, werd in juni bekend. De brancheorganisatie van supermarkten CBL zei toen dat een eerdere invoering problemen zou opleveren. Wakker Dier denkt echter dat een invoering per 2015 haalbaar is.

UCI voor half oktober in bezit rapport-Armstrong

De UCI zal voor 15 oktober het rapport over de schorsing van Lance Armstrong overhandigd krijgen. Dit heeft het Amerikaanse antidopingbureau USADA gezegd.

"USADA is bezig met de schriftelijke afronding", aldus woordvoorder Annie Skinner aan persbureau Reuters weten. "We zullen de UCI en het wereldantidopingbureau Wada zo snel mogelijk informeren. Dat zal niet later zijn dan 15 oktober."

Het USADA besloot eerder Armstrong al zijn zeven Tourzeges af te nemen en voor het leven te schorsen. Travis Tygart, de baas van USADA, zei afgelopen maandag het rapport eind deze week al te versturen.

Kapmes ontdekt op Eindhoven Airport

Bij de eerste keer dat de marechaussee preventief heeft gefouilleerd op Eindhoven Airport is woensdag onder meer een kapmes ontdekt. Ook werden vouwmessen, een honkbalknuppel en drugs in beslag genomen, meldt de marechaussee.

Aan de actie namen ongeveer zestig marechaussees deel. Zij controleerden onder meer 146 auto's. Bij een bestuurder werden zowel soft- als harddrugs aangetroffen. Hij is aangehouden.

Yolanthe zet tattoo bij Wesley

Voetballer Wesley Sneijder heeft er weer een tatoeage bij. Vrouwlief Yolanthe heeft namelijk de tekst 'ik hou van jou x Yolanthe' op zijn arm getatoeëerd. Ook staat er als afsluiting een kusje bij, in de vorm van twee vuurrode lippen.

Dit twitterde de voetbalvrouw woensdag. Onder de foto liet Yolanthe nog weten zich niks aan te trekken van de mening van andere mensen. "Ik heb het gedaan en het maakt me niets uit hoe andere mensen erover denken."

Het is niet de eerste keer dat de tortelduifjes elkaar de liefde bewijzen door middel van tatoeages. Vorig jaar juli liet de voetballer al het hoofd van Yolanthe op zijn buik tatoeëren. Niet veel meer dan een maand later zetten ze allebei een vers uit Psalm 23 op hun lichaam. Eerder liet Yolanthe al 'Te agradezco Dios por Wesley' (Ik dank God voor Wesley) op haar schouder zetten.

Contador wint eerste eendagskoers in carrière

Alberto Contador heeft de Italiaanse semiklassieker Milaan-Turijn op zijn palmares bijgeschreven. De 29-jarige Spanjaard van Saxo Bank was op de vier kilometer lange slotklim sterker dan de Italiaan Diego Ulissi (Lampre) en de Zweed Fredrik Kessiakoff (Astana) en kwam na 195 kilometer solo over de meet in Turijn. Voor Contador is het zijn eerste winst in een eendagskoers ooit.

Milaan-Turijn, voor het eerst sinds 2007 weer op de wielerkalender, kende lang een gesloten koersverloop. Vanaf het begin reed er een kopgroepje vooruit dat pas op de vier kilometer lange slotklim te pakken werd genomen. Op die slotklim met pieken tot tien procent ontbond Contador zijn duivels en op een kilometer voor de finishlijn plaatste hij zijn beslissende demarrage.

Contador staat zaterdag ook nog aan de start van de Ronde van Lombardije. Na de koers van de vallende bladeren beëindigt de winnaar van de Ronde van Spanje zijn seizoen. In Lombardije komt ook de kersverse wereldkampioen Philippe Gilbert aan de start. De Belg gaat rond het Comomeer op zoek naar zijn derde overwinning in de najaarsklassieker.


Contador wint eerste eendagskoers in carrière (Foto: Novum)

Annemarie uit BZV in verwachting

Annemarie, die vorig seizoen schitterde in het datingprogramma Boer Zoekt Vrouw, is zwanger, zo is bevestigd aan RTL Boulevard.

De boerin begaf zich in 2011 op pad der liefde via het KRO-programma. De deelname bracht haar geen relatie, maar kort na de opnames vond Annemarie dan toch haar prins op de witte koe. Wie deze man is, is echter niet bekend. Annemarie wil sinds haar deelname aan Boer Zoekt Vrouw namelijk niets meer met het programma te maken hebben. De verklaring hiervoor is wellicht de manier waarop ze werd geportretteerd in het programma. Annemarie kwam naar voren als een koelbloedige vrouw, die haar werk op de eerste plaats zet. 

De boerin zou al half december uitgerekend zijn. Annemarie was de tweede vrouwelijke boer die door het KRO-programma werd gevolgd. 


Eerste Greenlight-game op Steam

Twee weken na de release van Steam Greenlight staat de eerste toegelaten game reeds op de online winkel van Valve. Die eer viel McPixel te beurt, een absurde mix van een adventure-game en een Wario Ware-achtige minigame.

Greenlight is een platform op Steam waar elke ontwikkelaar games kan aan toevoegen. Als de game genoeg steun van de community krijgt, wordt die gereleased. Het zou goed kunnen dat McPixel bij sommigen een belletje doet rinkelen. De titel kwam namelijk enkele weken geleden al in het nieuws als het eerste videospel dat gratis en legaal op The Pirate Bay gedownload kon worden. Let wel op de verleden tijd, aangezien de actie slechts één weekend geldig was.

McPixel kan op Steam gedownload worden voor 4,99 euro.

Zoon steelt; moeder moet zitten

Een 46-jarige vrouw uit Zwolle is veroordeeld tot een week cel, omdat haar zoon een scootmobiel heeft gestolen. Het kind parkeerde de scootmobiel in de tuin. Zijn moeder had het ding wel gezien en haar zoon gevraagd hoe hij er aan kwam, maar nam genoegen met het antwoord dat hij de scootmobiel had gevonden.

De diefstal door de destijds 11-jarige jongen vond in 2010 plaats bij een supermarkt. De jongen stal eerst de sleutels van de scootmobiel, die het slachtoffer in het contact van haar vervoermiddel had laten zitten.

Toen de eigenaresse naar huis was geweest om haar reservesleutel te halen, kwam ze er bij de supermarkt achter dat haar scootmobiel was verdwenen. Die had de 11-jarige inmiddels meegenomen. De jongen was onder meer gaan toeren op het voertuig, om het vervolgens na de eerste dag in bosjes te parkeren. De tweede dag zette hij de scootmobiel echter in zijn tuin.

Zijn moeder heeft de jongen vervolgens nog wel gevraagd hoe hij er aan kwam, waarop hij aangaf het voertuig ergens te hebben gevonden. Ze stapte vervolgens niet naar de politie. De derde dag stond de politie echter bij haar voor de deur.

De bewering van de moeder dat ze nog wel van plan was naar de politie te stappen, gelooft de politierechter niet. De vrouw was niet aanwezig tijdens de zitting, dus ze kon haar bewering ook niet verder onderbouwen. De rechtbank acht haar daarom schuldig aan schuldheling. De vrouw moet nu ook een voorwaardelijke celstraf van een week die ze eerder opgelegd kreeg wegens diefstal uitzitten.

Obama: aanslag Libië was terreurdaad

De Amerikaanse president Barack Obama beschouwt de recente bestorming van het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi als een terreuraanslag. Dat zei een woordvoerder van het Witte Huis woensdag. Bij de bestorming kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ambassadeur Chris Stevens.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney had Obama er eerder van beschuldigd niet te willen erkennen wat minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en anderen al eerder zeiden, namelijk dat er sprake was van een terreuraanslag tegen de Verenigde Staten.

Meermaals weigerde Obama het incident een terreuraanslag te noemen. Vorige week zei hij dat extremisten de anti-islamfilm Innocence of Muslims hadden gebruikt als excuus voor de bestorming.


Obama: aanslag Libië was terreurdaad (Foto: Novum)

'Met Allahs hulp komt er een nieuwe wereldorde'

De Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad heeft een visie voor een nieuwe wereldorde zonder de 'hegemonie van arrogantie'. Dat zei hij woensdag tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In een interview met Associated Press, een dag eerder, zei hij te hopen op een nieuwe wereldorde zonder Amerikaanse pesterij en heerschappij.

Ahmadinejad, bekend om zijn anti-Amerikaanse en anti-Israëlische retoriek, noemde de 'voortdurende dreiging van de onbeschaafde zionisten die hun toevlucht nemen tot militaire actie tegen onze grote natie' een duidelijk voorbeeld van de 'bittere realiteit'.

"Met Allahs hulp komt er een nieuwe orde", zei hij dinsdag in het interview. "Ik denk echt dat het imperialistische systeem heeft afgedaan."

Israël heeft gedreigd met een militaire aanval tegen Iraanse atoominstallaties. Volgens de VS is er nog tijd om het geschil met Teheran over diens kernprogramma door middel van diplomatie op te lossen.

Woensdag demonstreerden duizenden mensen in de buurt van het gebouw van de Verenigde Naties in New York tegen het Iraanse regime.

Coldplay brengt concertfilm uit

Coldplay brengt een film van de Mylo Xyloto-toer uit. De band kondigde via zijn website aan dat Live 2012 op 16 november uitkomt in Nederland. Naast de film komt Coldplay ook met een livealbum.

"Live 2012 laat de Mylo Xyloto-toer zien, die sinds het begin in juni 2011 door meer dan drie miljoen mensen is gezien", laat de Britse band weten. De cd en dvd zijn inmiddels te bestellen. De film is geregisseerd door Paul Dugdale, die eerder onder meer Adeles Live at the Royal Albert Hall in beeld bracht.

Frontman Chris Martin vertelt dat de bandleden een mooie tijd hebben beleefd tijdens de toer. "Het voelde hartverwarmend vanaf het begin", zegt de 35-jarige zanger. "Deels omdat we trots zijn op de muziek, de ledpolsbandjes, het vuurwerk, de lasers en zo. Maar vooral omdat we een geweldig publiek hadden."

Coldplay stond eerder deze maand nog op het Malieveld in Den Haag. Martin bracht toen O O Den Haag, oorspronkelijk van Harrie Jekkers, ten gehore.


Coldplay brengt concertfilm uit (Foto: Novum)

Adele walgt van strippende artiesten

Adele heeft geen hoge dunk van artiesten die tijdens hun concerten en in hun videoclips rondparaderen in nauwelijks verhullende kleding en seksuele bewegingen maken. Volgens de zangeres, die momenteel in verwachting is van haar eerste kindje, creëren ze hiermee slechts een misleidend beeld van zichzelf. 

"Ik heb ze van dichtbij gezien en ze zien er niet eens zo uit", zegt ze in de Britse boulevardkrant The Sun. "Ik sta er gewoon en zing. Ik maak me er helemaal niet druk om dat ik een 'maatje meer' heb en veel dikker ben dan andere artiesten."

Zelfs als Adele het uiterlijk van een afgetraind model zou hebben, zou ze naar eigen zeggen niet in een niemendalletje het podium betreden. De zangeres vat haar visie samen in deze inspirerende lijfspreuk: "Het maakt niet uit hoe je er uitziet, het is zaak blij te zijn met jezelf."


Adele walgt van strippende artiesten (Foto: Novum)

Mass Effect krijgt trilogie-bundel

BioWare heeft vandaag bekendgemaakt dat ze op 6 november een bundel van alle drie de Mass Effect-games zullen uitbrengen onder de noemer Mass Effect Trilogy. De bundel komt die dag uit voor Xbox 360- en pc-gebruikers.

De PS3 krijgt de bundel ook maar deze komt op een nog niet bekendgemaakt later tijdstip. Dit zal de eerste keer zijn dat het eerste deel van de serie op een PlayStation-console speelbaar zal zijn. Het eerste deel zal ook alleen verkrijgbaar zijn via PSN voor de mensen die alleen dat deel willen.

'Stewart en Pattinson wonen weer samen'

Robert Pattinson en Kristen Stewart geven hun relatie nog een kans. Pattinson heeft Stewart haar slippertje vergeven en woont inmiddels weer onder een dak met de actrice, vertelt een bekende van het stel aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

"Ze hebben het weer bijgelegd en wonen weer samen", klapt de ingewijde uit de school. Hoewel de acteurs, die voor elkaar vielen tijdens de opnamen van de Twilight-films, weer samen zijn, is nog niet alles koek en ei. "Robert is onzeker, alles is erg gevoelig."

Stewart ging tijdens de opnamen van de film Snow White and the Huntsman vreemd met regisseur Rupert Sanders. Nadat intieme foto's van de 22-jarige actrice en de 41-jarige regisseur opdoken, ging Stewart publiekelijk door het stof.

Waar Pattinson en Stewart meteen uit elkaar gingen, werden Sanders en zijn vrouw aanvankelijk nog geregeld samen gezien. Hun huwelijk lijkt nu echter op de klippen te lopen. Sanders vrouw draagt haar trouwring niet meer en is geregeld op stap met haar ex.

Joe Danger 2 naar PSN met exclusieve content

Ontwikkelaar Hello Games heeft bekendgemaakt dat Joe Danger 2: The Movie op een kort termijn beschikbaar zal zijn op het PSN. De game krijgt voor PS3-gebruikers ook zo'n tien uur extra content. In welke vorm de content komt heeft de ontwikkelaar niet bekendgemaakt.

Een exacte releasedatum is ook nog niet bekendgemaakt maar verwacht wordt dat dit binnen nu en twee maanden zal zijn omdat Hello Games de laatste dingen doen aan het spel.

Poels weer in training

Wielrenner Wout Poels heeft woensdag voor het eerst sinds zijn zware valpartij in de Tour de France voorzichtig getraind. De Limburger van Vacansoleil zat even op de rollerband. "Eerste kilometers weer in de benen! Heerlijk om weer de fiets op te stappen!", liet hij weten op Twitter.

De 24-jarige Poels viel op 6 juli in de zesde touretappe en scheurde zijn milt en een nier, kneusde zijn longen en brak drie ribben. Vooral de schade aan zijn nier baarde zorgen.

De klimmer, die niet meer op de fiets had gezeten sinds de zware crash, onderging pas maandag zijn laatste operatie 'om draadloos gemaakt te worden', zoals hij zelf aangaf. Het buisje van zijn nier naar zijn blaas werd verwijderd.

[Upd] Vitesse wil bod op Gelredome uitbrengen

Vitesse heeft plannen om in Arnhem een nieuw voetbalstadion neer te zetten, zo meldt de Telegraaf. De club wil het Gelredome graag overnemen, maar de provincie Gelderland steekt hier een stokje voor. Het gebouw behoorde tot voor kort toe aan Eurocommerce dat inmiddels failliet is verklaard.

Dat vastgoedbedrijf had het Gelredome in 2006 voor tien miljoen euro overgenomen van de gemeente Arnhem. Verder zou Vitesse 800.000 euro per jaar sponsorgeld ontvangen van Eurocommerce. Dit bedrag is inmiddels weggevallen, terwijl de huur overgemaakt moet worden aan Rabo-onderdeel FGH Bank.

Vitesse wil het stadion echter graag in eigen beheer hebben, omdat de commerciële mogelijkheden voor de club hierdoor vergroot worden. Omdat het stadion niet geëxploiteerd kan worden overweegt Vitesse-eigenaar Merab Jordania de bouw van een groter stadion elders in Arnhem. Eerder is al op Papendal gestart met de bouw van een nieuw trainingscentrum en opleidingsaccommodatie, welke eind dit jaar opgeleverd moet worden.

Update 18.46 uur

De panden van Eurocommerce komen eind oktober in clusters onder de hamer. Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft al aangekondigd een bod uit te willen gaan brengen op het Gelredome. Hoeveel het stadion de curatoren minimaal op moet gaan leveren is nog niet bekend.

Ruzie tussen China en Japan ook op sportieve vlak

Argos-Shimano doet vanwege de politieke spanning tussen China en Japan niet mee aan de Ronde van Beijing. Organisator Global Cycling Promotion (GCP) en de lokale organisatie vroegen de Nederlandse ploeg met de Japanse co-sponsor af zien van deelname. Japan en China ruzieën over een groep eilandjes in de Oost-Chinese Zee die op natuurlijke energiebronnen liggen. Ook Taiwan maakt aanspraak op de onbewoonde rotsen.

Een woordvoerder van de Nederlandse formatie bevestigt tegenover Cyclingnews dat Argos-Shimano gehoor heeft gegeven aan de oproep. Verder wil hij echter niet op de situatie reageren. De situatie is extra saillant omdat GCP door de internationale wielerunie UCI in het leven is geroepen. Onlangs werd tijdens de Tour of China al een Japanse ploeg geweerd. Die koers werd op het Aziatische circuit verreden.

Argos-Shimano kreeg eind augustus een wildcard voor de World Tour-koers in China. Dat was mede vanwege de goede prestaties van sprinters John Degenkolb en Marcel Kittel, maar ook omdat de ploeg in Ji Cheng een Chinese rijder binnen de gelederen heeft. Met Yukihiro Doi heeft de ploeg overigens ook een Japanse renner in huis.

Kittel reageert op Twitter cynisch op het nieuws. "Onze laatste Worldtour-race is geannuleerd. Weet niet wat ik ervan moet denken", schrijft de Duitser. Zijn tweet sluit hij af met de hashtag 'nosmog'. Tijdens de eerste editie van de Tour of Beijing vorig jaar klaagden veel renners over de slechte luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad.

Japan weigert op haar beurt ook om Chinese sporters toe te laten. Zo heeft Formule 1-testrijder Ma Qing Hua te horen gekregen dat hij voorlopig geen visum kan krijgen. De Chinees zou volgende week op Suzuka voor HRT de eerste vrije training rijden, maar de autoriteiten maken hem dit nu onmogelijk.

Azarenka bereikt laatste acht in Japan

Victoria Azarenka heeft de kwartfinale bereikt van het WTA-toernooi van Tokyo. De nummer een van de wereld rekende in twee sets af met de als veertiende geplaatste Roberta Vinci: 6-4 en 6-2. De 23-jarige Wit-Russische haalde op de belangrijke momenten haar beste spel naar boven. Azarenka speelt in de halve finale tegen de Duitse Angelique Kerber (5).

Maria Sharapova (2) haalde ten koste van Lucie Safarova de laatste acht. De 25-jarige Russin won met 6-2 en 7-6 (5) van de Tsjechische. Makkelijk ging het niet voor de Russische, die maar liefst vijf keer haar service moest inleveren. Ze neemt het voor een plek in de halve finales op tegen de Australische Samantha Stosur (8), die eerder op de dag won van Dominika Cibulkova (12).

Caroline Wozniacki en Agnieszka Radwanska spelen tegen elkaar voor een plek bij de laatste vier. Wozniacki, de nummer tien van de plaatsingslijst, won na tweeënhalf uur spelen in drie sets van de Chinese Na Li (7): 4-6, 6-3 en 6-4. Radwanska, als derde ingeschaald, boekte een regelmatige 6-4 en 6-3 zege op de Amerikaanse qualifier Jamie Hampton.

De laatste kwartfinale gaat tussen Sara Errani en Nadia Petrova. De als zesde geplaatste Italiaanse won met 3-6, 6-2 en 6-2 van de Française Marion Bartoli (9). De 30-jarige Petrova mocht na een marathonpartij van drie uur en tien minuten het zegegebaar maken tegen de Kroatische Petra Martic: 7-6 (2), 6-7 (1) en 6-4


Victoria Azarenka bereikt laatste acht in Japan (Foto: Novum)

Mollema kopman Rabobank in Lombardije

Bauke Mollema is zaterdag de kopman van Rabobank in de Ronde van Lombardije. Dat maakte de Nederlandse wielerploeg woensdag bekend. De 25-jarige Groninger krijgt in de laatste klassieker van het seizoen onder meer hulp van Stef Clement, Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam, Tom-Jelte Slagter en Wilco Kelderman.

De selectie wordt gecompleteerd door de Spanjaard Juan Manuel Garate en de Duitser Paul Martens. "We hebben in de breedte een sterke ploeg. We zullen Bauke beschermen voor de finale. Maar mannen zoals Kruijswijk, Martens en Slagter hebben aangetoond in orde te zijn. Zij krijgen de kans om te vrijbuiten", zegt ploegleider Frans Maassen.

Robert Gesink verschijnt niet aan het vertrek in Lombardije. De 26-jarige Varssevelder komt dit seizoen niet meer in actie. Gesink heeft zichzelf na zijn beenbreuk en de revalidatie geen moment rust gegund, vandaar dat besloten is hem nu rust te geven, meldt Rabobank op zijn website.


Mollema kopman Rabobank in Lombardije (Foto: Novum)

Franse GP hoeft niet op staatssteun te rekenen

Mocht de Grand Prix van Frankrijk weer op de Formule 1-kalender komen dan zal dit door de organisatie van het evenement op eigen kracht moeten gebeuren. Zowel Magny-Cours als Paul Ricard hebben te horen gekregen dat ze niet hoeven te rekenen op staatssteun.

De Franse autosportbond FFSA heeft de plannen van beide circuits ontvangen en onderzoekt nu of het financieel haalbaar is om ook zonder de overheid een race in Frankrijk te organiseren. Als de uitkomst negatief is dan gaan de plannen weer in de ijskast. De laatste F1-race in Frankrijk was in 2008 op Magny-Cours.

Syrische raketten landen in Israël

Verschillende raketten uit Syrië zijn dinsdag neergekomen in het grensgebied tussen Israël en Syrië, zo meldde het Israëlische  leger woensdag. De raketten waren niet bewust op Israël afgevuurd, maar kwamen voort uit de strijd tussen Syrische militairen en rebellen.

Het Israëlische leger heeft een klacht over het incident ingediend bij de VN-vredestroepen die het grensgebied tussen Israël en Syrië  bewaken. "Geweld uit Syrië dat naar Israël overslaat, wordt niet getolereerd", meldde een woordvoerder van het leger.

Israël is bang dat het geweld in Syrië overslaat naar de Golanhoogte, een betwist grensgebied dat Israël  in 1967 op Syrië veroverde. Daar wonen veel Druzen, een religieuze minderheid met overwegend de Syrische nationaliteit.

De oorlog in Syrië zorgt voor spanningen in de Druzische gemeenschap in Israël Veel Druzische families zijn van elkaar gescheiden sinds de Israëlische verovering van de Golanhoogten en maken zich grote zorgen over familieleden aan de andere kant van de grens.

Syrische raketten landen in Israël
Syrische raketten landen in Israël (Foto: ANP)

'Vermoord tienermeisje mogelijk misbruikt'

Twee verdachten die vastzitten voor de moord op een tienermeisje begin augustus in Rotterdam hadden met elkaar afgesproken haar en haar oudere zus te gaan misbruiken. De meldt RTV Rijnmond woensdag op basis van chatgesprek tussen de twee.

Het duo van 15 en 14 jaar had met de meisjes afgesproken bij de Horvathweg, de plaats waar het 17-jarige meisje later dood werd gevonden. Een van de verdachten zou een relatie met de zus van het slachtoffer hebben gehad.

Uit het gesprek blijkt dat het vermoorde tienermeisje om 19.00 uur zou komen en haar zus een halfuur later. Op internet vraagt de ene jongen aan de andere wat precies het plan is, waarna hij bevestigt dat ze allebei seks met de meisjes zullen hebben.

Een woordvoerder van justitie bevestigt tegenover de lokale omroep dat er mogelijk 'een seksuele component' in de zaak zit. Toen het lichaam van het meisje werd gevonden was haar broek tot aan de knieën afgezakt. Aan misbruik werd echter niet meteen gedacht. Forensisch onderzoek moet uitsluitsel geven.

In de zaak zit overigens nog een derde verdachte van 14 jaar vast. Justitie liet eerder weten dat het meisje vermoedelijk eerst slachtoffer is geworden van een beroving. De drie zouden haar mobiele telefoon hebben gestolen en haar daarna hebben doodgestoken.

F1-loopbaan Petrov in gevaar

Het lijkt erop dat het einde van de Formule 1-loopbaan van Vitaly Petrov in zicht is. De Rus kampt met een gebrek aan sponsorgelden, waardoor zijn manager Oksana Kossatschenko de onderhandelingen met teams stil heeft moeten leggen.

Petrov krijgt geen staatssteun meer uit Rusland en de private sector staat niet te springen om hem te sponsoren. Kossatschenko sprak met R-sport. "We hebben een time-out genomen. Ik wil eerst al onze financiële mogelijkheden op een rijtje zetten, zodat ik kan zien of het wel zin heeft om nog verder te onderhandelen. Want als er geen geld is, dan kan Vitaly ook niet rijden."

Petrov reed twee seizoenen voor Renault, maar werd daar eind vorig jaar weggestuurd. Hij vond onderdak bij Caterham, maar ook die optie lijkt nu af te vallen. "Ik zie er weinig heil in om nu weer de hele winter lang gesprekken te voeren." Kossatschenko sprak met meerdere teams, maar lijkt nu met haar pupil de focus te gaan verleggen op andere raceklasses.

FOK!filmtips van de dag: The Guns of Navarone (1961)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 the guns of navarone 01

Vanavond eindelijk weer eens een echte klassieker op de buis. Op RTL7 is namelijk om 20.30 uur de FOK!filmtip van de dag, de epische Britse oorlogsfilm The Guns of Navarone, te zien. In de film van J. Lee Thompson draait het om een grote groep Britse soldaten die vast zitten op het eiland Leros. Door het gebrek aan voedsel en andere voorraden zal het niet lang meer duren voordat ze door de nazi's gevangen zullen worden genomen en hun enige hoop is een reddingsoperatie vanuit de zee. Maar daarvoor moet men door een zeestraat bij het eiland Navarone waar de Duitsers twee radergeleide kanonnen heeft neergezet. Door de strategische opstelling van het schiettuig, de kanonnen staan opgesteld in een grot met een overhellende richel, kunnen de geallieerden geen gebruik maken van een bombardement. Dan besluit de geheime dienst om een team samen te stellen, die zes dagen tijd krijgt om de kanonnen op te blazen.

the guns of navarone 02

The Guns of Navarone is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Allistair MacLean. De film kent een sterke cast met onder meer Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn in de belangrijkste rollen. De opnames voor de film kende nogal wat strubbelingen. Zo konden Peck en Quinn aanvankelijk niet zo goed met elkaar overweg op de filmset, totdat de twee acteurs elkaar gingen bestrijden via het nobele schaakspel. Echte problemen waren er pas toen David Niven tijdens opnames onderkoelt raakte en in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Even leek het er zelfs op dat de acteur het niet zou overleven en men hield er al rekening mee dat de hele film zou worden gecancelled. Gelukkig herstelde Niven weer en kon na een paar weken zijn rol weer oppakken.

the guns of navarone 03

The Guns of Navarone werd gemaakt voor een budget van zes miljoen dollar en was daarmee tot en met 1961 één van de duurste films ooit gemaakt. In 1968 schreef Alistair MacLean een vervolg op The Guns of Navarone onder de titel Force 10 from Navarone, welke tien jaar later zou worden verfilmd en in tegenstelling tot zijn voorganger jammerlijk zou floppen. Mocht je willen weten waarom, dan kun je dat om 23.50 uur checken op RTL7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Verbazing over fietswielklem Amsterdam

Een fiets met een wielklem die momenteel geparkeerd staat aan de Jollemanhof in Amsterdam Oost zorgt voor nogal wat verbazing bij buurtbewoners.

Verbaasde omwonenden spreken schande van de actie. 'Bespottelijk' mailt een tipgever aan AT5. En: 'Dit geloven jullie toch ook niet…? Een fietswielklem in Amsterdam?'

Op veel positieve reacties hoeft de klem dus niet te rekenen. Maar waar komt het apparaat zo plotseling vandaan? Op de klem is geen afzender te ontdekken en ook stadsdeel Oost laat weten niks met de klem te maken te hebben.

Uiteindelijk blijkt dat woningcorporatie Ymere verantwoordelijk is voor het plaatsen van de wielklem. 'Het is een fiets van onszelf', laat een woordvoerder weten, 'dus we duperen er niemand mee'. Met de actie wil Ymere bewoners van de Jollemanhof er op wijzen dat ze hun fiets beter aan de Piet Heinkade kunnen parkeren. 'Er staan daar de laatste tijd erg veel fietsen. Mensen kunnen soms niet meer bij hun voordeur, vandaar dat we deze actie zijn begonnen'.

Van de actie moet vooral een soort schokeffect uitgaan. 'Uiteraard gaan we niet écht wielklemmen plaatsen', stelt Ymere. 'Maar de gemeente gaat de komende tijd wel iets fanatieker controleren op de aanwezigheid van fietswrakken om de overlast terug te dringen'.

Cel geëist tegen Bulgaar voor hoereren landgenote

Tegen een 29-jarige Bulgaar is woensdag dertig maanden cel geëist voor het onder dwang prostitueren van een landgenote in de Eindhovense hoerenbuurt. Volgens de officier van justitie in Den Bosch liet de man de vrouw gemiddeld vijftien uur per dag werken. Haar verdiensten moest het slachtoffer aan hem afstaan.

De man ging een liefdesrelatie aan met de vrouw en nam haar mee naar Nederland. Vanaf augustus vorig jaar tot en met maart dwong hij haar in de prostitutie te werken. Bij een grote actie in de Eindhovense hoerenbuurt tegen mensenhandel werd de man opgepakt. Sindsdien zit hij vast. Het OM beschuldigt de man er ook van het geld dat de vrouw verdiende te hebben witgewassen.

Bij de actie werd destijds iets meer dan een handjevol mensen opgepakt. Slechts een paar werden verdacht van mensenhandel.

De rechtbank in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.

Duitsland steekt 40 miljoen in jongeren Zuid-Europa

De Duitse regering trekt veertig miljoen euro uit voor een programma om jongeren uit andere EU-landen voor te bereiden op emigratie naar Duitsland. Dat heeft de Duitse minister van sociale zaken Ursula von der Leyen woensdag bekendgemaakt.

De Duitse regering wil cursussen opzetten in met name Zuid-Europa, waar jongeren die interesse hebben om in Duitsland te komen werken Duits leren en worden voorbereid op hun emigratie. Vervolgens helpt het ministerie van sociale zaken hen om daar een baan te vinden.

Duitsland wil met het programma niet alleen de Zuid-Europese jongeren helpen een beter bestaan op te bouwen, maar denkt er ook de krapte op de Duitse arbeidsmarkt mee aan te pakken. "Nu al worden in Duitsland jaarlijks tienduizenden opleidingsplaatsen voor jongeren niet bezet", aldus minister Von der Leyen. "Tegelijkertijd krijgen veel jongeren in Zuid-Europa ondanks goede studieresultaten in hun thuisregio geen kans. Met dit programma kunnen we beide problemen tegelijkertijd aanpakken."

Eén kans

Stel je bent wetenschapper en je hebt een medicijn gevonden tegen kanker. Alleen het medicijn blijkt te agressief en doodt alles wat het tegenkomt. Als gevolg hiervan leef je nog maar 6 dagen. Hoe breng jij je laatste dagen door? Let wel op. Je kunt per dag maar een paar dingen doen en als het spel voorbij is, is het ook echt voorbij. Er zit geen replay button op. One Chance. 

Met dank aan Kabuto_Raiger voor de submit.

'Tom Cruise mist tijd met dochtertje'

Tom Cruise mist tijd met zijn dochter Suri. De acteur, die in juni te horen kreeg dat zijn vrouw Katie Holmes wilde scheiden, heeft zijn 6-jarige dochter al ruim een maand niet gezien. "Ik mis haar", zei Cruise volgens het blad People tegen vrienden.

"Ik moet haar zien", zou de duidelijk geëmotioneerde acteur daaraan hebben toegevoegd. Tijdens de scheiding kwamen Tom en Katie overeen dat Suri bij haar moeder gaat wonen. In New York gaat Suri inmiddels naar een privéschool, terwijl ze eerst thuis les kreeg.

Vanwege school brengt Suri minder tijd door met haar vader, die de ene na de andere film opneemt. Hoewel vader en dochter elkaar al weken niet hebben gezien, hebben ze wel veel contact. "Ik heb nog geen vergadering met Tom gehad die niet werd onderbroken vanwege een telefoontje van zijn dochter", vertelt vriend en scenarioschrijver Christoper McQuarrie.

Holmes vroeg in juni een scheiding aan, naar verluidt omdat ze haar dochter in bescherming wilde nemen tegen Scientology. De 50-jarige Cruise is fervent aanhanger van de beweging. De 33-jarige Holmes zou bang zijn dat Suri door haar vader werd gehersenspoeld.

Neil Patrick Harris schrijft autobiografie

Neil Patrick Harris werkt aan een 'onconventionele' autobiografie. De 39-jarige acteur brengt het boek naar verwachting uit in 2014.

De uitgever beschrijft het boek als een 'werk met fantasierijke non-fictie, dat zorgt voor een interactieve leeservaring en grenzen van een conventionele autobiografie overschrijdt'.

De acteur laat aan het Amerikaanse programma Entertainment Tonight weten dat hij het erg leuk vindt dat hij zijn ideeën en verhalen kwijt kan in een boek. Harris, die als kind al in verschillende films te zien was, is vooral bekend van de serie How I Met Your Mother.

De acteur, die in 2010 met zijn partner David Burtka een tweeling kreeg met hulp van een draagmoeder, is niet de enige die bezig is met een boek. Zijn How I Met Your Mother-collega Josh Radnor brengt later dit jaar een pennenvrucht uit met verhalen over zijn jeugd en drugsgebruik.

Nederlandse misdaadkomedie Plan C wint in Texas

De Nederlandse misdaadkomedie Plan C heeft op het Fantastic Fest Festival in Austin de prijs gewonnen voor beste scenario. Regisseur Max Porcelijn nam de prijs dinsdagavond in ontvangst in de Texaanse hoofdstad, maakte distributeur A-Film woensdag bekend. Fantastic Fest is het grootste genrefilmfestival van Noord-Amerika.

"Dit is heel bijzonder", zegt producent Sander Verdonk tegen Novum Nieuws. "Het is het eerste festival waar Plan C te zien was en we vielen meteen in de prijzen. Vorig jaar was Rundskop de winnaar, dus dit is een fijne opsteker voor ons." De Vlaams-Nederlandse coproductie over hormoongebruik in de vleesindustrie werd vorig jaar genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Plan C werd voor een zeer bescheiden 450 duizend euro gemaakt. "Het was voor alle betrokkenen, mijzelf en hoofdrolspeler Ruben van der Meer incluis, de eerste echte film die we maakten", zegt Verdonk trots. Een Amerikaanse remake is al aangekondigd.

De film kan ook op het Nederlands Film Festival nog in de prijzen vallen. De misdaadkomedie is nog in de race voor de Gouden Kalveren, waarvoor de nominaties maandag en dinsdag bekendgemaakt worden. Ook is de film al genomineerd voor een Zilveren Krulstaart, een prijs door en voor scenaristen, die ook tijdens het NFF wordt uitgereikt.

Plan C vertelt over de Amsterdamse rechercheur Ronald Plasmeyer, een rol van Ruben van der Meer. Hij wordt door de Chinese maffia op de huid gezeten om zijn gokschulden af te betalen, waarbij ook zijn ex-vrouw en dochtertje niet buiten schot blijven. Hij besluit met twee vrienden een pokertoernooi te overvallen om aan geld te komen. Alles loopt gesmeerd, totdat er doden vallen.


Nederlandse misdaadkomedie Plan C wint in Texas (Foto: Novum)

RKC-doelman Zoet weer in voorselectie Jong Oranje

Jong Oranje-coach Cor Pot heeft 28 spelers opgenomen in zijn voorlopige selectie voor het treffen met Slowakije in de play-offs voor het EK. Jeroen Zoet behoort ook tot de groep. De doelman van RKC Waalwijk debuteerde eerder deze maand in de selectie van het Nederlands elftal, nadat Tim Krul een elleboogblessure had opgelopen.

PSV'er Georginio Wijnaldum en Jeffrey Bruma van Hamburger SV, die beiden al voor het grote Oranje in actie kwamen, kregen eveneens een uitnodiging van Pot. De selectie kent verder weinig verrassingen.

Jong Oranje moet in een tweeluik zien af te rekenen met de Slowaken. De winnaar plaatst zich voor de Europese titelstrijd, volgend jaar in Israël. Nederland speelt 11 oktober in Senec, vier dagen later volgt de return in het stadion van Sparta in Rotterdam.

De voorlopige selectie:

Doel: Marco Bizot (FC Groningen), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk), Nick Marsman (Go Ahead Eagles), Sergio Padt (AA Gent)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Vitesse), Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Virgil van Dijk (FC Groningen), Mitchell Dijks (Ajax), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Johan Kappelhof (FC Groningen), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Miquel Nelom (Feyenoord), Bram Nuytinck (Anderlecht), Ben Rienstra (Heracles Almelo)

Middenveld: Nacer Barazite (AS Monaco), Lerin Duarte (Heracles Almelo), Marco van Ginkel (Vitesse), Ricky van Haaren (VVV-Venlo), Davy Pröpper (Vitesse), Georginio Wijnaldum (PSV), Leandro Bacuna (FC Groningen),

Aanval: Jerson Cabral (FC Twente), Ola John (Benfica), Jody Lukoki (Ajax), Rajiv van la Parra (sc Heerenveen), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Género Zeefuik (FC Groningen)

Lopez volgende tegenstander Sijsling in Maleisië

Feliciano Lopez is de tegenstander van Igor Sijsling in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Kuala Lumpur. De als vijfde geplaatste Spanjaard had het op het Maleisische hardcourt vooral in de tweede set lastig tegen Lukas Lacko uit Slowakije: 6-3 en 7-6 (3). Sijsling won maandag zijn eersterondepartij al van de Maleisiër Ariez Elyaas Deen Heshaam.

De Fransman Julien Benneteau reikte al tot de kwartfinale in Kuala Lumpur. De nummer zeven van de plaatsingslijst rekende met 7-5 en 6-2 af met Matthew Ebden uit Australië. Ook Vasek Pospisil staat al bij de laatste acht. De Canadees klopte de Amerikaan Michael Yani: 6-3 en 7-5.

Rowling nog niet klaar met Potter

De film Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 mag dan wel de laatste Potter-film zijn, schrijfster J.K. Rowling denkt er iets anders over. Zij zou graag een vernieuwde versie zien van de laatste twee boeken, zo zegt zij tegen de BBC.

Rowling legt uit aan de BBC dat zij nog niet klaar is met Harry. "Ik heb het met haast moeten schrijven en er waren tijden dat het erg zwaar was. Ik lees ze nu terug en ik denk 'O mijn God, misschien ga ik terug om een directors cut te maken', ik weet het niet.". Rowling heeft eerder aangegeven dat zij alleen terug naar de Potter-reeks gaat als zij een 'geweldig idee' zou hebben. Wij wachten met spanning af.

'Minderheid in senaat probleem voor VVD en PvdA'

Een kabinet van VVD en PvdA zal moeten opereren als een minderheidskabinet. Omdat de twee partijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer hebben ze bij al hun voorstellen de steun nodig van andere partijen. Dat stelt PvdA-senator Han Noten in een artikel in NRC Handelsblad.

Als VVD en PvdA samen gaan regeren moeten ze in de Tweede Kamer al op zoek naar wisselende meerderheden, betoogt Noten. Hij wijst erop dat fracties in de Eerste Kamer zelden anders stemmen dan in de Tweede Kamer. "Een fractie in de Eerste Kamer zal een regering nooit aan een meerderheid helpen als haar partijgenoten in de Tweede Kamer tegen het betreffende wetsvoorstel hebben gestemd."

VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer slechts dertig zetels van de 75 zetels. Dat zijn er acht te weinig voor een meerderheid. Volgens Noten moeten de twee partijen een 'agenderend en richtinggevend' coalitieakkoord maken, dat niet al te gedetailleerd is. Zo kunnen ze op verschillende onderwerpen nog steun vergaren bij andere fracties.

Deze week in première (week 39)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week draaien Being Flynn, Hope Springs, L'amour Des Moules, Love Is All You need, Neighbouring Sounds en Savages.

Being Flynn

Being Flynn is de nieuwe film van de Oscar-genomineerde schrijver/regisseurPaul Weitz (About a Boy). De film is gebaseerd op het boek van Nick Flynns Another Bullshit Night in Suck City. Nick Flynn (Paul Dano) is een jonge schrijver die in zijn jeugd al het nodige voor zijn kiezen heeft gekregen. Zijn moeder Jody (Julianne Moore) is jong gestorven en zijn vader Jonathan (Robert De Niro), die zichzelf een groot dichter noemt, heeft hij al in geen 18 jaar meer gezien. Desondanks heeft Nick zijn leven behoorlijk op de rit. Alles verandert wanneer Jonathan onverwacht hulp vraagt bij zijn zoon. Nick is bereidt om zijn vader te helpen, maar zo onverwacht hij in Nicks leven is gekomen, zo snel laat hij niets meer van zich horen. Nick is gekwetst en worstelt met zijn writersblock. Om zijn leven weer op te pakken, neemt hij een baan bij de daklozenopvang. Door de ontmoetingen en gesprekken met de dak- en thuislozen, vindt Nick het doel terug in zijn leven en werk. Tot op een avond zijn vader Jonathan voor zijn neus staat, op zoek naar een bed in de opvang. Zijn leven lijkt met het weerzien van zijn vader te wankelen. Nick staat voor de zware beslissing of hij zijn vader toe moet laten in zijn leven...


Hope Springs

Kay (Meryl Streep) en Arnold Soames (Tommy Lee Jones) zijn dertig jaar met elkaar getrouwd. Het huwelijk is ingedut en eigenlijk kijken ze in de slaapkamer al jaren niet meer naar elkaar om. Wanneer Kay hoort van de beroemde relatietherapeut Bernie Feld (Steve Carell), vindt ze het tijd om actie te ondernemen. Ze haalt haar man over om samen met haar richting het plaatsje Great Hope Springs te vertrekken, waar ze een week lang huwelijks- en sekstherapie volgen van de befaamde relatiecoach. De week ontpopt zich tot een spannende, verrassende, maar bovenal hilarische ontdekkingsreis, waarbij Kay en Arnold elkaar op een hele andere manier leren kennen.


L'amour Des Moules

De Belgen zien er reikhalzend naar uit. Topchef Sergio Herman en kweker Henk ook. En met hen vele anderen: de start van het mosselseizoen. Maar hoe komt dit schelpdiertje eigenlijk op ons bord terecht? En waarom is deze zo geliefd? In L’Amour des Moules wordt op sfeervolle en intieme wijze het leven van de Zeeuwse mossel belicht. We zien de hele levenscyclus: de mossel die bemint, de mossel die naarstig houvast zoekt, en de mossel die wordt los-gerukt door de storm. Onderweg komt de mossel gepassioneerde liefhebbers tegen die ook verliefd worden, strijden en overleven. Biologe Annelies wijdt ons in, in de seksuele wereld van de mossel. Dan blijkt zij zelf zwanger van de mossel-man. Na een haatliefde verhouding met het schelpdier is topchef Sergio nu gespecialiseerd in de bereiding ervan. Gynaecoloog Jan gebruikt de mossel-lijm om levens van nog ongeboren baby’s te redden. En dan is er nog het fenomeen mosselprinses.

Love Is All You Need (Den skaldede frisør)

In het zonnige en pittoreske Italiaanse plaatsje Sorrento zal het feestelijke huwelijk plaatsvinden van een jong Deens stel. Niets lijkt een fantastische trouwdag in de weg te staan, totdat hun families arriveren. Love Is All You Need is een romantische komedie van Oscarwinnares Susanne Bier (In a Better World) met in de hoofdrol Pierce Brosnan. Een warm, grappig en uit het leven gegrepen verhaal over de moed om je leven een andere wending te geven, ook wanneer je denkt dat dit te laat is.


Neighbouring Sounds (O som ao redor)

Neighbouring Sounds portretteert een typisch Braziliaanse middenklasse buurt in Recife, gekenmerkt door een architectonische mengelmoes en bijna geheel in het bezit van één rijke familie. Binnen is het veilig en leven de rijken samen met hun werksters. Buiten op straat moeten zij terrein afstaan aan de minder bedeelden in de samenleving. Ondanks de ogenschijnlijke rust zijn er steeds meer spanningen tussen de personages. Wanneer privé beveiliger Clodoaldo de buurt gegarandeerde veiligheid in de nacht wil aanbieden, neemt de film een nieuwe wending. In dit zelfverzekerde debuut krabt de regisseur in fascinerende scènes aan de vernislaag van een cultuur die draait op paranoia, angst en wraak. Criticus Jay Weissberg van Variety: ‘Mendonça’s krachtige en tegelijk subtiele röntgenfoto van de Braziliaanse samenleving zit zeer vernuftig in elkaar, wordt vakkundig geacteerd en is prachtig gefilmd. (…) Alles verbonden door een geraffineerd gebruik van muziek en geluid.’

Savages

Savages is de nieuwe actie-thriller van Oscarwinnaar Oliver Stone, met o.a. Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Benicio Del Toro, Salma Hayek, Emile Hirsch en Demian Bichir. De film is gebaseerd op de bestseller van Don Winslow. Ben (Aaron Johnson), een rustige en vreedzame Boeddhist en zijn beste vriend Chon (Taylor Kitsch), een ex-marinier en ex-huurmoordenaar, runnen samen een succesvolle business. Ze verbouwen de beste marihuana die er is. Daarnaast hebben ze beide een bijzondere relatie met de prachtige Ophelia (Blake Lively). Ze leiden een idyllisch bestaan in het zuiden van Californië, totdat de Mexicaanse drugsorganisatie Baja Cartel eist dat de drie voor hen gaan werken. Elena (Salma Hayek), de meedogenloze leider van het Baja Cartel en haar koelbloedige handlanger, Lado (Benicio Del Toro), onderschatten de sterke band tussen de drie vrienden. Ben en Chon gaan een hevige strijd aan met het Cartel en krijgen hulp van de corrupte narcotica agent Dennis (John Travolta).


Taliban vergeven minister na beloning moord

De Pakistaanse Taliban willen een minister uit het land niet langer vermoorden. De reden is dat minister Ahmed Bilour van Spoorwegen een beloning van 100.000 dollar heeft uitgeloofd om de maker van het geruchtmakende anti-islamfilmpje te vermoorden. "We hebben hem volledig vergeven en zijn naam van onze moordlijst gehaald", zei een woordvoerder van de extremisten woensdag.

De beloning kwam Bilour in binnen- en buitenland op kritiek te staan, maar de Taliban steunen hem. De beweging "prijst Bilour voor zijn opoffering voor de islam", aldus de woordvoerder. De Taliban vechten tegen de centrale regering van Pakistan.

Een filmmaker uit de Verenigde Staten had onlangs een voorstukje van de film Innocence of Muslims (Onschuld van Moslims) op YouTube gezet. In de film wordt de profeet Mohammed bespot. Dat leidt wereldwijd al weken tot grote betogingen door moslims.

Shilton: "Vraag Ferdinand niet meer voor Engeland"

Rio Ferdinand zou niet opnieuw moeten worden opgeroepen voor het Engelse nationale elftal. Dat heeft voormalig aanvoerder van Engeland, Peter Shilton, gezegd.

"Zijn tijd is gekomen", aldus de speler met de meeste interlands voor Engeland over de verdediger van Manchester United. "Hij moet niet terugkomen. We moeten naar de toekomst kijken."

Bondscoach Roy Hodgson overweegt om de 33-jarige Ferdinand terug te nemen in het nationale elftal nu John Terry is gestopt als international.

Shilton ziet dat echter als een slechte zet. "We moeten naar de jeugd kijken. Cahill is bijvoorbeeld een speler die ik altijd bewonderd heb, en Lescott kende een uitstekend EK. Ik zou hen kiezen [als centrale verdedigers]."

Rio Ferdinand heeft al 88 interlands achter zijn naam staan voor de Engelsen, maar werd niet opgeroepen voor het EK in Oekraïene en Polen.

Hoogerland start in Ronde van Lombardije

Johnny Hoogerland is de enige Nederlander die zaterdag namens Vacansoleil start in de Ronde van Lombardije. De Zeeuw wordt in Italië vergezeld door de Belgen Thomas de Gendt en Björn Leukemans, de Oostenrijker Stefan Denifl, de Italianen Marco Marcato en Mirko Selvaggi, de Pool Tomasz Marczynski en de Spanjaard Rafael Valls.

De wielerploeg vertrekt zaterdag in een speciaal tenue waarmee men een eerbetoon brengt aan Fausto Coppi. Het is namelijk zestig jaar geleden dat de Italiaanse wielerlegende in een jaar zowel de Giro als de Tour won. Hij deed dat op een Bianchi, het fietsmerk waarop Vacansoleil nu rijdt. Coppi was ook vijf keer de beste in de Ronde van Lombardije.


Hoogerland start in Ronde van Lombardije (Foto: Novum)

George Clooney onder de hamer voor goed doel

George Clooney heeft zichzelf aangeboden voor het goede doel. Fans kunnen op de website charitybuzz.com bieden op een lunch met de 51-jarige acteur. De opbrengst gaat naar een Amerikaanse organisatie die strijdt tegen homodiscriminatie.

De organisatie verwacht twintigduizend dollar op te halen met de lunch. Tot nu toe is de teller echter blijven steken op 9,5 duizend dollar. Het afspraakje vindt plaats in West Hollywood op een nader te bepalen datum.

Ook entertainmentjournalist Dave Karger is van de partij tijdens de lunch. Er kan nog ruim twee weken worden geboden op de date met Clooney.

Dwayne Johnson op jacht naar mythes

Dwayne Johnson gaat de hoofdrol spelen in de fantasyfilm Lore. Het verhaal is gebaseerd op de strip van Ashley Wood waarin een geheim broederschap het in de huidige wereld opneemt tegen mythologische wezens die echt blijken te bestaan. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Beoogd regisseur is Barry Sonnenfeld. Hij heeft met de drie Men in Black-films al laten zien prima overweg te kunnen met een moderne maatschappij waarin vreemde wezens in toom worden gehouden door een geheime organisatie.

Johnson is volgend jaar te zien in onder meer G.I. Joe: Retaliation als Pain and Gain. Hij is momenteel bezig met de opnames van The Fast and the Furious 6. Wanneer Lore moet verschijnen is nog onbekend.

De Australiër Wood heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de wereld van de comics en is winnaar van een Spectrum Award en een Communications Arts Award. Hij was onder meer in dienst bij zowel Marvel als DC en werkte aan series als Transformers, The X-Men, Judge Dredd, Spawn en Tank Girl.


Dwayne Johnson gaat mythologische monsters opjagen (Foto: Novum)

Twee jaar cel en tbs voor doden moeder

Een 26-jarige man uit Vleuten die zijn moeder in november doodstak is woensdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. De rechtbank in Utrecht acht hem schuldig aan doodslag.

De rechtbank hield er rekening mee dat de man psychotisch en dus sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij zijn moeder neerstak. Hij was in zijn ouderlijk huis met een mes naar zolder gegaan. Zijn moeder ging hem achterna en kreeg volgens haar man van haar zoon te horen dat ze weg moest gaan, omdat ze 'vol met de duivel' zat. Kort daarna stak hij zijn moeder neer.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist, maar de rechtbank vond dat te lang, omdat de Vleutenaar zal moeten leren omgaan met de gevolgen van zijn daad. Hij heeft zijn familie onherstelbaar leed berokkend, aldus de rechters.

De rechtbank vindt het belangrijk dat de tbs-behandeling snel begint. Die houdt in dat hij in een psychiatrische inrichting moet verblijven, verplicht is om medicatie in te nemen en geen alcohol of drugs mag gebruiken.

Meer studenten natuur- en scheikunde

Het aantal studenten dat begint aan een studie natuur- of scheikunde neemt toe. De traditionele scheikundeopleidingen blijven wat achter, maar bij opleidingen waar het vak een belangrijk onderdeel is, is eveneens een behoorlijke groei te zien. Dat meldt woensdag de Commissie Breimer, die onderzoek doet naar natuur- en scheikundestudies.

De overheid stopt sinds vorig jaar elk jaar twintig miljoen euro in het stimuleren van de vakgebieden. Sindsdien is er behalve de stijgende lijn in het aantal studenten ook een groei in de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te zien. De faculteiten besteden de extra middelen effectief, aldus de onderzoekers.

Universiteiten hebben onder meer nieuwe hoogleraren, docenten en technici geworven. Opvallend genoeg is het aandeel vrouwen daarin relatief hoog. Van de 62 ingevulde posities zijn er 22 door vrouwen bezet.

Volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) moet het bedrijfsleven er uiteindelijk voor zorgen dat de extra studenten ook in de sector aan de slag gaan en blijven.

Nieuwe regels voor besnijdenissen Duitsland

Het Duitse ministerie van justitie heeft woensdag nieuwe regels voorgesteld voor besnijdenissen van jonge jongetjes op religieuze gronden. Het ministerie wil daarmee voorkomen dat mensen die de procedure uitvoeren worden vervolgd.

In juni oordeelde een rechter in Keulen dat een besnijdenis neerkomt op het toebrengen van lichamelijk letsel. Dit leidde tot grote woede bij de joodse en islamitische gemeenschap. Volgens het ministerie zijn de nieuwe regels opgesteld om de onzekerheid weg te nemen die door het oordeel van de rechter was ontstaan.

In het voorstel, dat is voorgelegd aan de Bondsdag, staat dat besnijdenissen toegestaan zijn als ze worden uitgevoerd door een persoon die daar specifiek voor is opgeleid. De jongetjes moeten bij de ingreep pijnstillers krijgen.

De Centrale Joodse Raad in Duitsland is van plan om de opleiding van de mensen die de besnijdenis uitvoeren, de mohalim, te formaliseren.

Nieuw advies over vitamine D

Kinderen tot 4 jaar moeten dagelijks tien microgram extra vitamine D binnenkrijgen. Voor 70-plussers is dat twintig microgram. Dat staat in een woensdag verschenen advies van de Gezondheidsraad.

Voor kinderen en ouderen is 'overduidelijk bewezen' dat extra vitamine D helpt, staat in het nieuwe advies. Bij kinderen beschermt het tegen de botaandoening rachitis. Ouderen lopen minder snel botbreuken op. Extra vitamine D is ook goed voor mensen die een donkere huid hebben, gezichtsbedekkende kleding dragen of weinig buiten komen, omdat die van zichzelf te weinig vitamine D aanmaken.

Extra vitamine D wordt ook aangeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Voor deze groepen wordt aangenomen dat extra vitamine D helpt, maar het bewijs is minder hard dan bij kinderen en ouderen. Deze nuancering stond niet in het vorige advies van de Gezondheidsraad, dat uit 2008 dateert.

Mensen krijgen gemiddeld ongeveer een derde van hun behoefte aan vitamine D binnen via hun voeding. De meeste mensen halen de rest uit zonlicht. Daarvoor is het voldoende om vijftien tot dertig minuten per dag in de buitenlucht te zijn, met hoofd en handen onbedekt.

Brandweer haalt Fransman van 320 kilo uit huis

De brandweer moest dinsdag een man van 320 kilo uit zijn huis bevrijden in het plaatsje Cazères-sur-Garonne, in het zuiden van Frankrijk. Een deel van de gevel moest worden afgebroken om de man via het raam uit zijn huis te krijgen, zodat hij in het ziekenhuis van Toulouse kon worden behandeld. Hij had ernstige gezondheidsklachten door zijn overgewicht.

Dat meldde de regionale krant La Dépêche woensdag. De man (48) woonde met zijn zoon (18) in de woning, die hij al meer dan 2 jaar niet meer had verlaten. De hitte van de zomer verergerde zijn gezondheidsproblemen. Sinds een maand sliep hij niet meer. Medische behandeling was hard nodig, zei zijn dokter tegen hem.

De man is inmiddels op zoek naar een nieuw optrekje, het liefst een aangepaste woning nabij Cazères.

Zeventien films in race voor publieksprijs NFF

Zeventien Nederlandse films dingen mee naar het Gouden Kalf voor de Publieksprijs. Dit jaar kunnen voor het eerst alle Nederlanders stemmen, voorheen waren dat alleen bezoekers van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Tot de genomineerden behoren Achtste-Groepers Huilen Niet, All Stars 2: Old Stars, Bennie Stout en Nova Zembla.

De films die kans maken op dit Gouden Kalf zijn de zeventien films die de status van Gouden Film, ofwel honderdduizend betaalde bioscoopbezoeken, hebben behaald sinds 1 oktober vorig jaar. Elk van deze films heeft een speciale sms-code, elk telefoonnummer mag slechts één sms versturen.

Er zijn twee stemrondes. De eerste ronde gaat woensdag van start op de openingsdag van het festival en sluit zondag om 22.30 uur. Die avond wordt tijdens de dagelijkse festivaltalkshow de top drie bekendgemaakt, waarna vanaf 23.00 de lijnen worden heropend. Dan kan opnieuw eenmaal per sms worden gestemd op een van de drie titels. De winnaar wordt tijdens het slotgala op 5 oktober bekendgemaakt.

Steven Spielberg wil Q-acteur in Robopocalypse

Steven Spielberg heeft zijn oog laten vallen op Ben Whishaw voor een rol in zijn sciencefictiondrama Robopocalypse. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De Britse acteur is binnenkort te zien als uitvinder Q in de Bondfilm Skyfall.

Gisteren werd al bekend dat Spielberg Anne Hathaway in de vrouwelijke hoofdrol wil. Chris Hemsworth is in onderhandeling voor de mannelijke hoofdrol. Whishaw lijkt ook in Robopocalypse weer de whizzkid te mogen uithangen, hij is in beeld als computerkraker Lurker. De film gaat over robots die het opnemen tegen hun menselijke makers.

Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onbekend. De première staat gepland voor 2014.


Steven Spielberg wil Q-acteur in Robopocalypse (Foto: Novum)

Utrechter laat hond uit op vluchtstrook A1

Een 37-jarige man uit Utrecht is dinsdagmiddag aangehouden op de A1 bij het Gelderse Terschuur. De man liep met zijn hond op de vluchtstrook en negeerde waarschuwingen. Wat de man langs de A1 te zoeken had is nog onduidelijk, meldt de politie woensdag.

De politie kreeg een melding dat in de berm bij afslag Voorthuizen iemand met een hond liep. De man zou drukke gebaren hebben gemaakt. Agenten troffen de man en zijn aangelijnde hond aan op de vluchtstrook. Ze vroegen de man om achter de vangrail te gaan staan, waarop hij agressief reageerde en richting de rijbaan liep. De man reageerde niet op verdere waarschuwingen en werd aangehouden.

De Utrechter wist zich na zijn aanhouding los te trekken en liet daarbij de riem van de hond los. Er waren drie agenten nodig om de man onder bedwang te krijgen, een vierde agent pakte de hond. Bij zijn aanhouding heeft hij een agent geschopt en bedreigingen geuit.

Koninklijke Bibliotheek negeert auteurswet bij digitalisering bladen

De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat rechthebbenden bij het digitaliseren van oude tijdschriften tegen de wet in niet meer vooraf om toestemming vragen. In plaats daarvan voert de bibliotheek van Nederland een bezwaarmogelijkheid in, waarmee houders van het auteursrecht protest kunnen aantekenen.

De Koninklijke Bibliotheek handelt met het besluit op de grens van de Auteurswet, geeft de instelling woensdag toe. Die schrijft voor dat alle rechthebbenden, dus ook de nabestaanden van alle auteurs, vooraf toestemming moeten verlenen. Om dit voor elkaar te krijgen zou een 'met publiek geld betaalde fulltimer' volgens de bibliotheek ruim vijf jaar nodig hebben om iedereen op te sporen. Het auteursrecht loopt tot zeventig jaar na de dood van een maker.

Om de kosten die gepaard gaan met de speurtocht te besparen, koos de Koninklijke Bibliotheek voor een andere koers. Het gaat vooral om edities van vooroorlogse bladen als het Nieuwsblad voor den Boekhandel, Sport in Beeld of het Advocatenblad.

De bibliotheek wil de meest gezochte tijdschriften uit de negentiende en vroege twintigste eeuw digitaliseren. Het project maakt deel uit van het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, en moet oude kranten en andere papieren archieven een 'tweede leven' geven. Eerder werden al duizend dagbladen online gezet.

Toezicht op GVB schiet tekort

Het toezicht op het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB is selectief en rommelig. De raad van commissarissen en de gemeente hebben hun zaken onvoldoende op elkaar afgestemd. Dat schrijft de Amsterdamse Rekenkamer woensdag in een rapport.

De raad heeft het toezicht organisatorisch niet op orde en heeft bovendien weinig aandacht voor de interne beheersing bij het GVB, stellen de onderzoekers. De raad houdt zich te veel bezig met de strategische ontwikkeling en de operationele resultaten. Ook was de raad nauwelijks kritisch over het eigen handelen en te weinig transparant.

De gemeente, de enige aandeelhouder van het GVB, spreekt de raad van commissarissen volgens de rekenkamer onvoldoende aan op tekortkomingen bij het toezicht. Ook denkt Amsterdam te weinig na over wat de gemeente wil als aandeelhouder en wat dat betekent voor het toezicht bij de vervoerder.

De rekenkamer heeft een aantal aanbevelingen en verbeterpunten aangedragen. Op dit moment bestaat de raad van commissarissen van het GVB nog uit één lid. De overige vier stapten afgelopen zomer een voor een op om uiteenlopende redenen.


Toezicht op GVB schiet tekort (Foto: Novum)

Kwartet weer terug in voorselectie Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Gregory van der Wiel en Ibrahim Afellay opgenomen in de voorselectie van Oranje voor de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië. Dat viertal werd vorige maand door bondscoach Louis van Gaal buiten de selectie gehouden voor de wedstrijden tegen Turkije en Hongarije vanwege transferperikelen.

Opvallend is de afwezigheid van beoogd eerste doelman Tim Krul. Krul raakte in aanloop naar de wedstrijd tegen Hongarije geblesseerd aan zijn elleboog. Tegen Turkije een paar dagen eerder startte hij verrassend in de basis van Oranje. Krul hervat deze week weer de training bij zijn club Newcastle United. Kenneth Vermeer is zijn vervanger in de voorselectie.

Verdediger Douglas en de aanvallers Bas Dost en Ruben Schaken behoren net als vorige keer tot de voorselectie. De drie wachten nog op hun debuut in het Nederlands elftal. Oranje treft Andorra op 12 oktober in de Rotterdamse Kuip en vier dagen later is Roemenië de tegenstander in de National Arena in Boekarest. De definitieve selectie wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt.

De voorlopige selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City), Kenneth Vermeer (Ajax).

Verdediging: Daryl Janmaat (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Ricardo van Rhijn (Ajax), Douglas (FC Twente), John Heitinga (Everton), Ron Vlaar (Aston Villa), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Nick Viergever (AZ), Jetro Willems (PSV).

Middenveld: Ibrahim Afellay (Schalke 04), Vurnon Anita (Newcastle United), Jordy Clasie (Feyenoord), Urby Emanuelson (AC Milan), Nigel de Jong (AC Milan), Adam Maher (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Hamburger SV).

Aanval: Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach), Siem de Jong (Ajax), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord).

Overname Fortuna Sittard lijkt afgeketst

De overname van Fortuna Sittard door een Qatarese investeerder lijkt niet door te gaan. Dat schrijft Voetbal International woensdag. De Limburgse club had woensdagochtend een afspraak met Nacer Abdellah, die zei namens een Braziliaanse holding en enkele Qatarese investeerders te onderhandelen, maar de Belgische Marokkaan kwam niet opdagen.

Abdellah had eerder een bod van tussen de twee en tweeënhalf miljoen euro neergelegd bij de eerstedivisionist. Dat bedrag omvatte ook de 750 duizend euro schuld van de Limburgse club.

Deze zomer probeerde Abdellah namens het Qatarese Al Faisal Holding ook al het Belgische Antwerp FC over te nemen. Ook zouden er gesprekken zijn geweest met Charleroi.

Fortuna speelde lange tijd in de Eredivisie, maar degradeerde in 2002. Financieel ging het daarna bergafwaarts. In 2009 ging een fusie met Roda JC tot Sporting Limburg op het laatste moment niet door.

Rusland nomineert dertien speelsteden voor WK 2018

Rusland heeft dertien steden genomineerd als speelstad voor het WK voetbal 2018. Dat meldt de FIFA woensdag. De Russen hebben een technisch rapport ingeleverd bij de wereldvoetbalbond. Dat wordt door het uitvoerend comité besproken, de definitieve selectie wordt zaterdag bekendgemaakt.

Tijdens de vergadering van het uitvoerend comité van de FIFA donderdag en vrijdag in Zürich wordt gekeken naar de huidige infrastructuur, sociaal-economische ontwikkeling, investeringsprogramma's, plannen voor het WK en effectief gebruik van de nalatenschap van het titeltoernooi. Zaterdag wordt dan de definitieve selectie van de speelsteden bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens een uitzending van een televisieshow.

Naast bekende steden als Moskou en Sint Petersburg is ook Sochi, waar de Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden, kandidaat. Andere steden op de lijst zijn de enclave Kaliningrad, Yaroslavl, Nizhny Novgorod, Kazan, Samara, Saransk, Volgograd, Rostov aan de Don, Krasnodar en Yekaterinburg.

Adnan Farhan Abdul Latif

"I am happy to express from this darkness and draw a true picture of the condition in which I exist. I am moving towards a dark cave and a dark life in the shadow of a dark prison. This is a prison that does not know humanity, and does not know anything except the language of power, oppression and humiliation for whoever enters it. It does not differentiate between a criminal and the innocent."

Interessant opiniestuk op Al Jazeera. Hoe je het ook wendt of keert: 11 jaar in een cel zonder aanklacht is niet iets wat ik associeer met de Westerse waarden.

Verdachte achtervolging A27 opgepakt

De politie heeft in het Noord-Brabantse Waspik een man opgepakt voor een achtervolging dinsdagnacht over de A27. Bij de achtervolging reed een Franse auto in op agenten, waarop zij op het voertuig schoten. Er vielen geen gewonden.

De auto werd uiteindelijk in Waspik gevonden, maar de bestuurder wist aanvankelijk te ontkomen. "We weten nog niet zeker of de man die nu is opgepakt de bestuurder is", zegt een politiewoordvoerder.

Tot 04.00 uur was onder meer met een politiehelikopter naar de man gezocht. Toen werd de zoektocht opgegeven. Eerder zijn al de inzittenden van een Franse auto aangehouden. Die reed langzaam over de vluchtstrook waar de achtervolging had plaatsgevonden. Mogelijk zochten zij naar iets dat uit de andere auto was gegooid. Uiteindelijk vond de politie twee telefoons.

Extra geld voor taallessen Den Haag

De gemeente Den Haag trekt ruim twee miljoen euro uit om te garanderen dat 7540 Hagenaren de komende twee jaar taallessen kunnen blijven volgen. Een deel van de rijksbezuinigingen wordt hiermee opgevangen, meldt de gemeente.

Door de rijksbezuinigingen wordt vanaf 1 januari tachtig procent gekort op het landelijk budget voor inburgerings- en taalprogramma's voor volwassenen. De gemeente wil met het extra geld een volwaardig taalaanbod in stand houden voor inwoners die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Wethouder van onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) noemt taalvaardigheid de basis voor volwaardige deelname aan de samenleving. ''Die kans mogen we mensen niet onthouden''.

De komende twee jaar worden 2500 taaltrajecten aangeboden via het project Taal in de Buurt. Dit zijn taaltrajecten die in de eigen wijk worden aangeboden. De gemeente stelt ook geld ter beschikking voor taaltrajecten aan arbeidsmigranten uit de EU en bijstandsgerechtigden.

CDA-prominent: partijvoorzitter is amateur

CDA-prominent Hans Gualthérie van Weezel vindt partijvoorzitter Ruth Peetoom een 'politieke amateur'. Hij stelt haar medeverantwoordelijk voor het verlies van het CDA bij de verkiezingen. In een interview in Elsevier noemt Van Weezel Peetoom 'een goedwillende politieke amateur die weinig gevoel heeft getoond voor de complexe samenstelling van de partij'.

Van Weezel haalt ook uit naar CDA'ers die kritiek bleven geven op de samenwerking met de PVV, nadat het partijcongres had ingestemd met de gedoogconstructie. "Partijgenoten die zich toen dit besluit eenmaal was genomen, zijn blijven verzetten, zoals Herman Wijffels, hebben de partij geen goed gedaan", vindt hij. "Politieke randfiguren als Koppejan en Ferrier wakkerden de verdeeldheid nog aan, in plaats van de gifbeker van Wilders zo veel mogelijk samen met de VVD leeg te drinken."

Van Weezel was van 1977 tot 1992 Kamerlid, eerst namens de CHU en later voor het CDA, waarin de CHU in 1980 opging. Momenteel is hij voorzitter van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer, die de regering adviseert over vreemdelingenzaken.

Van Weezel pleit voor meer grenscontroles. "Cameracontrole moet gewoon permanent kunnen. Waarom wel op de weg bij snelheidscontroles en niet bij de grens?", vraagt hij zich af. Hiervoor moet het Verdrag van Schengen worden aangepast.


CDA-prominent: partijvoorzitter Peetoom amateur (Foto: Novum)

Redacteuren News Of The World voor rechter

In Londen dient vandaag de rechtszaak tegen oud-hoofdredacteuren Rebekah Brooks en Andy Coulson van de krant News Of The World voor de afluisterpraktijken van het personeel van het blad. In dezelfde zaak moeten ook vijf voormalige journalisten van de voormalige "kwaliteitskrant" zich voor de rechter verantwoorden. Het afluisterschandaal leidde vorig jaar tot de ondergang van News Of The World.

Het schandaal was geboren nadat bleek dat journalisten van News Of The World voicemails hadden afgeluisterd van een op dat moment vermist dertienjarig meisje. Omdat de journalisten zo aardig waren een aantal berichten te wissen kregen haar ouders de hoop dat ze nog in leven was. Later bleek ze echter al vermoord te zijn op het moment dat de journalisten de berichten beluisterden.

Via deze zaak ging het balletje rollen en werd duidelijk dat de journalisten van News Of The World wel vaker met dit bijltje hakten. In totaal zouden er volgens de aanklager niet minder dan zeshonderd mensen slachtoffer zijn geweest.

Rusland wil godslasteraars zwaarder straffen

De Russische regering wil het kwetsen van religieuze gevoelens zwaarder bestraffen door het voortaan als misdrijf te bestempelen. Volgens het bij het parlement ingediende wetsvoorstel kan een godslasteraar dan maximaal 3 jaar gevangenisstraf krijgen. Op het beschadigen van heiligdommen staat maximaal 5 jaar cel. Dat meldde het Russische persbureau Interfax woensdag.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is de affaire rond het gewraakte optreden van Pussy Riot in een kathedraal van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Moskou. Drie vrouwelijke leden van de punkband, die in de kerk een protestlied tegen president Vladimir Poetin ten gehore brachten, werden hiervoor in augustus veroordeeld tot 2 jaar strafkamp.

Rusland wil godslasteraars zwaarder straffen
Rusland wil godslasteraars zwaarder straffen (Foto: ANP)

Een nekschot voor verliezers

In de Verenigde Staten van Amerika is het al heel lang een gangbare mentaliteit. De theorie dat iedereen een winnaar kan zijn. De krantenjongen die krantenmagnaat kan worden. De stratenmaker die president kan worden. Alles is mogelijk als je er maar hard genoeg voor werkt. Alleen nummer één telt.

Op zich een productieve mentaliteit die altijd het grootste nastreeft en het nog kan bereiken ook. Het nadeel is alleen wel het enorme aantal verliezers.

Klant steekt medewerkster arbeidsbureau dood

Op een arbeidsbureau in het Duitse Neuss, bij Düsseldorf, heeft een klant woensdag een medewerkster doodgestoken. De man is na zijn daad gearresteerd.

De man wandelde woensdagochtend het kantoor binnen, waarna hij de vrouw meerdere malen met een mes stak en zijn slachtoffer vervolgens zwaargewond achterliet. De 32-jarige vrouw bezweek korte tijd later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De verdachte is een man van 52. Over zijn motieven is niets bekend.

PvdA kritisch over uitspraken Teeven

De uitspraak van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over het 'inbrekersrisico' is niet in goede aarde gevallen bij de PvdA. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vindt dat de slachtoffers zich wel degelijk moeten verantwoorden voor het gebruikte geweld.

Teeven zei woensdag in De Telegraaf dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico heeft opgezocht. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico."

Dat de bewoners niet zijn aangehouden, is volgens de bewindsman goed. "Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn."

Marcouch is het met Teeven eens dat bewoners het recht hebben zichzelf te verdedigen, en dat daar soms geweld bij wordt gebruikt. Maar bewoners moeten zich daarvoor ook verantwoorden. "Er is maar een autoriteit in het land die beslist of het geweld legitiem is geweest of niet, en dat is de rechter", laat hij weten. "Niet de staatssecretaris."

De PvdA'er vindt daarom dat niet de suggestie moet worden gewekt dat eigenrichting wordt toegestaan. Bestuurders moeten zich daarover 'heel erg zorgvuldig' uiten, stelt de oud-politieman. Verder noemt hij het een 'lijdensweg' voor de slachtoffers, die nadat bij hen is ingebroken zich ook nog moeten verantwoorden voor de rechter. Heel vervelend, maar dat hoort wel bij een rechtsstaat, aldus Marcouch.

Marcouch is niet van plan om Teeven nog ter verantwoording te roepen. De PvdA en VVD onderhandelen momenteel over de vorming van een kabinet.

De SP noemt de uitspraak van Teeven 'onbegrijpelijk'. De bewindsman pleit hiermee voor eigenrichting en er is sprake van een oproep tot geweld, stelt Kamerlid Nine Kooiman op Twitter. "Hiermee pleit hij voor enorme risico's. Ook voor slachtoffers."

Onder leiding van Teeven zijn politie en justitie gestopt met het direct oppakken van belaagden die een overvaller of inbreker ernstig verwonden of doden. Als achteraf uit onderzoek blijkt dat er buitensporig geweld is gebruikt, kunnen ze alsnog worden opgepakt.

Italiaan Dario Cataldo twee jaar naar Sky

De Italiaanse wielrenner Dario Cataldo rijdt de komende twee seizoenen voor Sky. Dat heeft de Britse formatie woensdag bekendgemaakt. De regerend Italiaans kampioen tijdrijden komt over van Omega Pharma-Quick-Step. De 27-jarige Italiaan reed vier seizoenen voor die Belgische ploeg.

In 2006 vestigde Cataldo zijn naam door Baby Giro, de Ronde van Italië voor talenten, te winnen. Een jaar later pakte hij twee etappes in het Franse equivalent de Tour de l'Avenir. Ook won hij daar het punten- en het bergklassement. De afgelopen twee jaar werd hij tweede in de Giro. In de Vuelta won hij dit jaar een etappe.

Bij Sky komt de nadruk voor Cataldo nog meer op etappekoersen te liggen, laat technisch directeur Sean Yates weten. "Dario heeft herhaaldelijk bewezen dat hij er staat op beklimmingen tijdens zware rittenkoersen. Hij heeft indrukwekkend veel ervaring voor iemand van zijn leeftijd en hij krijgt bij ons veel steun om zich verder te ontwikkelen."


Italiaan Dario Cataldo twee jaar naar Sky (Foto: Novum)

Huisarts mag onafhankelijkheid RIVM betwijfelen

Huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel wordt niet gestraft voor zijn kritische uitlatingen over het RIVM en directeur Roel Coutinho. Dat heeft de rechtbank in Middelburg woensdag bepaald.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu was naar de rechter gestapt omdat de arts de integriteit en onafhankelijkheid van het instituut en Coutinho ten onrechte ter discussie zou hebben gesteld.

Van der Linde had in verschillende media vraagtekens gezet bij het nut van het griepvaccin. Hij twijfelde ook aan de onafhankelijkheid van RIVM-directeur Roel Coutinho. Omdat Coutinho werkt voor instellingen die door farmaceutische bedrijven worden betaald, zou hij niet onafhankelijk zijn.

De rechtbank weegt mee dat Van der Linde al in de interviews afstand heeft genomen van de suggestie dat Coutinho niet integer zou zijn. Ook wijst de rechter erop dat de grenzen in een publiek debat ruimer zijn dan wanneer het om een privépersoon gaat.

Het RIVM heeft altijd benadrukt dat het Van der Linde vrijstaat om vraagtekens te zetten bij het nut van het griepvaccin. Maar het gaat volgens het instituut te ver als hij beweert dat het RIVM niet onafhankelijk is. Dat zou het vertrouwen van de bevolking in het RIVM kunnen schaden en dat kan ertoe leiden dat mensen zich niet meer laten vaccineren.

Ook zei het RIVM door de uitspraken tegenwerking van de bevolking bij een milieuramp of bij de bestrijding van een uitbraak van een infectieziekte te vrezen.

Van der Linde had bij de rechtbank aangevoerd dat het RIVM handelt in strijd met de vrijheid van meningsuiting, maar dat is volgens de rechtbank niet het geval. "De staat mag uitlatingen van derden die hij kwetsend vindt naar zijn organen of medewerkers, ter toetsing aan de rechter voorleggen. Daarin schuilt geen beperking van de vrijheid van meningsuiting." Alleen als de staat voortdurend en zonder reden tegen een burger procedeert, zou hier sprake van zijn.

De rechtbank oordeelt verder dat Van der Linde zijn beweringen over belangenverstrengeling niet hard heeft kunnen maken. De rechtbank heeft zich niet aan deze ingewikkelde kwestie gebrand en heeft hier zelf geen onderzoek naar gedaan, maar in een persbericht concludeert het RIVM dat er volgens de rechter geen sprake is van belangenverstrengeling.

Het instituut zegt zich neer te leggen bij de uitspraak dat dergelijke uitlatingen toelaatbaar zijn. Dat betekent dat geen hoger beroep wordt aangetekend.

Amsterdam bezuinigt komend jaar 71,5 miljoen

De gemeente Amsterdam moet komend jaar 71,5 miljoen euro bezuinigen om de begroting sluitend te maken. Dat blijkt uit de begroting voor 2013 die het college van burgemeester en wethouders woensdag presenteerde aan de gemeenteraad.

Eerder maakte de gemeente al maatregelen bekend waarmee 34,5 miljoen moet worden bezuinigd. Voor het resterende deel wordt nu gekort op beleid en onderhoudsbudgetten en moet er efficiënter gewerkt worden. Verder hoopt de gemeente extra geld binnen te halen door een tijdelijke verhoging van de toeristenbelasting en het verhogen van de binnenhavengelden.

Een grote hervorming in de organisatie moet volgend jaar nog eens dertig miljoen opleveren. Dat bedrag moet in de komende jaren oplopen tot 120 miljoen euro.

In totaal geeft de gemeente komend jaar vijf miljard euro uit. De grootste uitgavenposten liggen op het terrein van werk en inkomen, waar een miljard voor wordt uitgetrokken, en verkeer en infrastructuur, waar 687 miljoen naartoe gaat. Ook wordt geld uitgetrokken voor het tegengaan van jeugdcriminaliteit en overlast en het terugdringen van misstanden in de prostitutie.

Cel voor dochter oppositieleider Bahrein

De dochter van een gedetineerde Bahreinse rechtenactivist is tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld. Zainab al-Khawaja moet de cel in omdat zij tijdens een betoging een portret van de koning van Bahrein heeft verscheurd.

Mensenrechtenactivisten verweten de Bahreinse autoriteiten de vrijheid van meningsuiting aan te tasten met dit soort veroordelingen. In Bahrein maakt een soennitische elite de dienst uit. De sjiitische meerderheid eist meer politieke invloed. Bij betogingen zijn sinds februari 2011 al meer dan vijftig doden gevallen als gevolg van het harde ingrijpen van de autoriteiten.

Al-Khawaja's vader, Abdulhadi, is een van acht prominente oppositiefiguren die tot een levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld. Eerder dit jaar is hij uit protest daartegen 110 dagen in hongerstaking geweest.


Cel voor dochter oppositieleider Bahrein (Foto: Novum)

Supporters ADO Den Haag weer welkom in ArenA

De supporters van ADO Den Haag zijn weer welkom als de ploeg op bezoek komt bij Ajax in de Amsterdam ArenA. De afgelopen jaren mochten beide supportersgroepen niet bij elkaar op bezoek komen.

Naar aanleiding van ongeregeldheden in 2006 werd besloten gedurende vijf seizoenen geen uitsupporters toe te laten. Inmiddels is deze termijn overschreden. "Ajax is van mening dat er toegewerkt moet worden naar normalisatie van de verhoudingen”, aldus de club.

Het duel tussen Ajax en ADO Den Haag wordt dit seizoen gespeeld op 24 februari 2013 in de Amsterdam ArenA. De Amsterdammers gaan ervan uit dat de eigen aanhang volgend seizoen ook weer welkom is in Den Haag.

Afgelopen weekend speelde Ajax zonder eigen aanhang met 1-1 gelijk op bezoek bij ADO Den Haag.

Omkoopschandaal in Franse handbalwereld

De Franse handbalkampioen Montpellier is in opspraak geraakt door berichten van omkoping. Televisiezender France 3 meldde dinsdagavond dat acht spelers van de club ervan worden verdacht een wedstrijd waarop familieleden hadden gewed opzettelijk te hebben verloren. Enkele leden van de gouden olympische equipe zijn bij de verdachten.

Het zou gaan om een wedstrijd in mei tegen Cesson-Sévigné. In Rennes ging Montpellier met 31-28 de boot in. Française des Jeux, het wedkantoor van de Franse overheid, liet weten wedden op die wedstrijd te hebben gestaakt vanwege 'ongebruikelijke activiteiten'. Op de dag van de wedstrijd was bijvoorbeeld een scherpe piek in het aantal weddenschappen te zien.

Française des Jeux heeft de zaak direct gemeld aan de Franse justitie. Die onderzoekt de zaak. Montpellier wilde niet reageren.

Stropers doden tijger in dierentuin

De dierentuin van Itanagar, in het noordoosten van India, is een tijger armer. Stropers zagen kans om een tijger dood te schieten en in stukken te hakken. Kennelijk werden de stropers, die toesloegen tijdens een eetpauze van de bewakers, bij hun "werkzaamheden" gestoord, want ze vertrokken uiteindelijk zonder buit.

Het is volgens een woordvoerder overigens niet de eerste keer dat stropers het hadden gemunt op de dieren. Zes jaar geleden probeerden onbekenden drie tijgers en een luipaard te vergiftigen, wat één van de tijgers fataal werd.

Tijgerorganen en -botten zijn in Oost-Azië en China gewild om de geneeskrachtige werking die er vanuit zou gaan. De handel erin is dan ook behoorlijk lucratief en heeft er mede voor gezorgd dat het aantal tijgers in India zo ongeveer gedecimeerd is, van 100.000 een eeuw geleden tot de naar schatting slechts 1.700 die er nu in het land rondlopen.

Kali: "Ajax heeft geen bikkels"

Anouar Kali is van mening dat Ajax niet het vermogen heeft om fysiek te spelen. De middenvelder van FC Utrecht stookt het vuurtje op in aanloop naar het duel met de Ajacieden.

FC Utrecht en Ajax ontmoeten elkaar woensdagavond 20:45 uur in De Galgenwaard in het kader van de KNVB Beker. Utrecht hoopt dat de ploeg de goede resultaten kan volhouden, want in de laatste vier wedstrijden wisten de Domstedelingen te winnen van Ajax.

Anouar Kali weet wel hoe dat komt. "Ajax heeft geen bikkels. Of iemand die de lange bal kan spelen als dat nodig is", weet de middenvelder te melden aan Algemeen Dagblad. "En ik heb zelf in de jeugd van Ajax gespeeld, dan had je echt geen zin in Utrecht-uit, hoor."

"De hele wedstrijd zo'n tegenstander in je nek, dat is vervelend. Van die wedstrijden van vorig seizoen weet ik nog: je zag soms de irritatie in hun ogen", aldus Kali. FC Utrecht heeft voorafgaand aan het duel grote festiviteiten gepland in het stadion om de sfeer zo optimaal mogelijk te maken. Wellicht dat de Utrechters vervolgens hun vijfde overwinning op rij kunnen vieren op de Amsterdammers.

Gordon: Boehoe, niemand stemt op mij

Gordon wil een Televizierring maar ja, dan moeten mensen wel je programma leuk vinden en er op willen stemmen. Dus deed Gordon een oproep om op Hotter Than My Daughter te stemmen.

De oproep leverde 55 stemmen op en dat schoot Gordon in het verkeerde keelgat. En dus FaceBookte Gordon: "Zeg lieve mensen, op een oproep op Facebook om naar een kansloos feest te komen in een gehucht wat Haren heet reageren 25000 mensen, en op een oproep van mij uit het hart om voor mij en de Televizier-ring te stemmen reageert geen hond."

Verder klaagt Gordon: "Echt een giller dit. Vanmorgen had mijn programma gemiddeld een 6,8 na mijn oproep om te stemmen nog maar een 6,3! Hahahaha, en bedankt mensen! Ik kan bijna niet geloven dat er maar 55 stemmen binnen zijn gekomen voor mijn programma?" 

Lucius alweer weg bij RKC Waalwijk

RKC Waalwijk en Theo Lucius hebben in goed onderling overleg afscheid van elkaar genomen. De 35-jarige middenvelder, die op amateurbasis actief was voor de Waalwijkers, is per direct vertrokken bij de Brabanders.

"Theo wil in zijn laatste jaren als voetballer graag speelminuten maken", geeft hoofdscout Janus van Gelder van RKC Waalwijk aan. "Toen hij zich verbond aan RKC Waalwijk, had hij de hoop en verwachting die minuten in Waalwijk te gaan maken. Op dit moment miste hij echter het perspectief op speelminuten in het eerste elftal."

"Dat is met hem besproken en vervolgens is besloten om uit elkaar te gaan. Uiteraard gunnen we Theo het allerbeste en hopen we dat hij een club vindt waarvoor hij de door hem gewenste speelminuten wél kan gaan maken", aldus Van Gelder.

Castelen te duur voor ADO Den Haag

Romeo Castelen zal zijn voetballoopbaan mogelijk niet vervolgen bij zijn voormalige ploeg ADO Den Haag. De salariseisen van de rechtsbuiten zijn te gortig voor de ploeg.

"Ik denk eerlijk gezegd niet dat we er nog uit gaan komen. De onderhandelingen zijn zo ongeveer stopgezet", aldus algemeen directeur Cees Driebergen. "Wij hebben een in onze ogen goede aanbieding gedaan en daar blijft het bij. Water bij de wijn? Ons water is op. Het budget moeten we goed in de gaten houden. Wij zijn ADO Den Haag, geen Chelsea."

Afgelopen zomer kwam Castelen bij Hamburger SV niet meer in aanmerking voor een nieuw contract. Zijn periode in Duitsland groeide niet uit tot een succes, aangezien Castelen constant kampte met blessureleed. Na zijn vertrek bij HSV draaiden proefperiodes bij Espanyol en Middlesbrough op niks uit.

Lek boormachine Vijzelgracht dicht

Het lek in de boormachine van de Noord/Zuidlijn onder de Vijzelgracht is gedicht. De situatie is stabiel, laat een woordvoerder van de metrolijn weten. Testen en inspecties moeten nu uitwijzen of de afdichting stevig genoeg is.

Het lek ontstond maandag toen boorspoeling, een mix van water en een soort klei, de bouwput van het station in klotste. Vier panden op de Vijzelgracht verzakten zo'n zeven millimeter. Verdere verzakking is uitgebleven. Enkele bewoners werden uit voorzorg naar een hotel verwezen.

Volgens de woordvoerder is het een 'enorme opluchting' dat het lek dicht is. "Na twee intensieve en spannende dagen zijn we erin geslaagd het lek te dichten. Dat is een hele belangrijke eerste stap om het boorproces weer op de rails te krijgen."

De aannemer kijkt nu of de afdichting nog moet worden verstevigd en onderzoekt of het lek effect heeft gehad op de grond rond de boormachine. Dit gebeurt door de straat boven de boor met zware blokken te belasten. Woensdagmiddag moet daar meer duidelijkheid over komen. Als de grond stabiel blijft kan ook de afzetting op straat worden opgeheven.


Lek boormachine Vijzelgracht dicht (Foto: Novum)

Vierde The Walking Dead-aflevering in aantocht

De vierde aflevering van het horroravontuur The Walking Dead wordt volgende maand als download aangeboden via online winkels op pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft gamestudio Telltale bevestigd. De aflevering heet Around Every Corner en is geschreven door Gary Whitta, de scriptschrijver van de actiefilm Book of Eli.

Het avonturenspel rond The Walking Dead vertelt een verhaal dat zich gelijktijdig afspeelt met het verhaal van het eerste seizoen van de gelijknamige televisieserie. Gamers moeten, in de schoenen van een veroordeelde, keuzes maken die de sfeer in de groep overlevenden beïnvloeden. Het derde seizoen van de televisieserie gaat in oktober van start.

Dinsdag maakte Telltale bekend dat het bedrijf voor de kerstdagen de vijf afleveringen in de winkel wil verkopen. Het moet dan gaan om de PlayStation 3- en Xbox 360-versies van de game. The Walking Dead telt vijf episodes, waarvan de eerste drie reeds tegen betaling te downloaden zijn.


Vierde The Walking Dead-aflevering in aantocht (Foto: Novum)

Platinum heeft spijt van Bayonetta voor PS3

De Japanse gamestudio Platinum Games heeft spijt van de PlayStation 3-versie van het actiespel Bayonetta. Producent Atsushi Inaba noemt het spel de grootste domper voor het bedrijf. Dat zei hij in een interview met het gametijdschrift Edge.

Het spel, dat begin 2011 op de markt kwam, was door SEGA overgezet van Xbox 360 naar PlayStation 3. "We hebben geleerd dat we voortaan alles in eigen hand moeten houden", zei Inaba. Van andere spellen, waaronder Anarchy Reigns en Vanquish, maakte Platinum Games zowel de Xbox 360- als de PlayStation 3-versie.

Platinum Games werkt op dit moment aan Bayonetta 2. Problemen met de PlayStation 3 zal het bedrijf deze keer niet hebben, want het vervolg wordt alleen gemaakt voor de nog te verschijnen Wii U-spelcomputer. De Wii U is 30 november verkrijgbaar, maar wanneer Bayonetta 2 in de winkel ligt is nog niet bekend.


Platinum heeft spijt van Bayonetta voor PS3 (Foto: Novum)

Tokyo Jungle draadloos op Vita te spelen

Het actiespel Tokyo Jungle voor PlayStation 3 is binnenkort ook op PlayStation Vita te spelen. Dat heeft Sony woensdag bekendgemaakt. Via de Remote Play-functie is het mogelijk om de beelden van het PlayStation 3-spel via een draadloze netwerkverbinding door te sturen naar de Vita. De game is sinds woensdag te downloaden via de PlayStation Store.

Tokyo Jungle is een van de eerste spellen die het mogelijk maakt PlayStation 3-beelden door te geven aan de Vita. Alleen het avonturenspel Ico & Shadow of the Colossus Collection en de actiegame God of War Collection gingen Tokyo Jungle voor.

In het actiespel speelt de gamer een dier, bijvoorbeeld een hond, kuiken of tijger, dat moet overleven in een door dieren overspoeld Tokio. Daarnaast kunnen spelers in de survivalmodus jagen, gebieden bezetten en nageslacht creëren om te voorkomen dat het dier waarmee gespeeld wordt uitsterft.


Tokyo Jungle draadloos op Vita te spelen (Foto: Novum)

Blondine (24) gaat Kroatisch voetbalteam trainen

NK Viktorija Vojakovac, een Kroatische voetbalploeg, heeft een nieuwe trainer aangesteld en niet zomaar eentje. De 24-jarige Tihana Nemcic zal het mannenteam uit de vijfde divisie gaan trainen. De schone blondine deed in 2008 mee aan de verkiezing van Miss Sport in het Balkanland.

Zelf speelde Nemcic mee in het vrouwenelftal van Dinamo Zagreb en het nationale Kroatische voetbalteam. Nemcic is afgestudeerd in bewegingswetenschappen en beschikt over een trainerslicentie.

"Als een man en een vrouw dezelfde kwalificaties hebben om de job te doen, dan zie ik niet in waarom een vrouw geen voetbalteam kan leiden", liet Nemcic in de Kroatische media weten.

Zij vervolgt: "Ik kijk uit naar elke training. De jongens luisteren erg goed naar me en dat ik een vrouw ben, leidt niet tot problemen. We hebben een heel sterk team dat wil groeien."

Hier is een foto te bewonderen van de nieuwe trainer van NK Viktorija Vojakovac. Het is niet bekend of het team nog leden zoekt.

Emmenaar vast voor doodschieten Drent

Een 23-jarige man uit Emmen is dinsdagochtend aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op een 68-jarige man uit Klazienaveen, laat de politie woensdag weten. Het slachtoffer werd in augustus neergeschoten in zijn woning.

De verdachte is overgebracht naar het politiebureau in Assen en daar in een cel gezet. De 25 rechercheurs die op de zaak zijn gezet zetten het onderzoek voort.

Het slachtoffer werd op 11 augustus in zijn woning aan de Van Echtenstraat dood aangetroffen nadat de politie was getipt dat de winkel van de man, waar hij boven woonde, al enkele dagen dicht was. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

Tientallen arrestaties bij betoging Spanje

De Spaanse politie heeft dinsdag 38 betogers gearresteerd die bij het Spaanse parlement in Madrid op de vuist gingen met de oproerpolitie. Bij de onlusten raakten 64 mensen, onder wie 27 agenten, gewond. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Enkele duizenden betogers waren dinsdag bij het parlement bijeengekomen voor een protestmars tegen bezuinigingen en belastingverhogingen. Meer dan duizend agenten van de oproerpolitie hadden de toegang tot het parlementsgebouw geblokkeerd. Met de wapenstok drongen de agenten de voorhoede van de protestmars terug. Een aantal betogers haalde wegversperringen neer en gooide stenen en flessen naar de agenten.

De demonstratie trok mensen uit alle geledingen van de maatschappij. Moe van negen maanden zware bezuinigen trokken ze onder de leus 'Bezet het parlement' naar het parlementsgebouw om hun woede over de regering kenbaar te maken. "Weg! Weg! Zij vertegenwoordigen ons niet! Ontsla ze!" riepen ze. In Barcelona en Sevilla vonden kleinere betogingen plaats.

Heerenveen moet Djuricic missen in bekerduel

Trainer Marco van Basten van sc Heerenveen kan in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys niet beschikken over smaakmaker Filip Djuricic.

De Serviër is oververmoeid en heeft een liesblessure overgehouden aan het competitieduel zondag met FC Twente.  Sven Kums is de vervanger Djuricic woensdagavond. Van Basten zal verder  geen wijzigingen doorvoeren in zijn elftal. De 20-jarige Serviër was dit seizoen in tien officiële wedstrijden goed voor drie doelpunten.

Fox zoekt nieuwe apenregisseur

De geruchten gingen al, maar het is nu bevestigd: regisseur Rupert Wyatt gaat de film Dawn Of The Planet Of The Apes niet meer regisseren. Nu zoekt 20th Century Fox naar een nieuwe regisseur voor de apenfilm.

Een reden voor het vertrek van Wyatt is niet bekendgemaakt. Fox-productieleider Emma Watts probeert nu andere  regisseurs te vinden. Volgens een persbericht heeft zij Matt Reeves, J. Blakeson, Juan Carlos Fresnadillo, Jeff Nichols en Guillermo del Toro op het oog.

Del Toro werkt op dit moment aan de post-productie van de film Pacific Rim, schrijft een televisiepilot voor de serie Strain en werkt als producent aan een reeks andere projecten. De kans dat hij Dawn gaat regisseren is dus erg klein. Reeves zou een geschikte kandidaat kunnen zijn, aangezien hij recentelijk is gestopt met de Twilight Zone-film en dus tijd over kan hebben.

Blakeson en Nichols mogen dan nauwelijks ervaring hebben met regisseren, vergeet niet dat Rise Of The Planet Of The Apes de tweede film was van regisseur Rupert Wyatt. Op dit moment lijken dus Bayona en Fresnadillo de grootste kanshebbers, afhankelijk van hun huidige agenda’s.

De film Dawn Of The Planet Of The Apes hoort op 23 mei 2014 uit te komen in de bioscoop.

XCOM-demo uit op Steam

2K Games heeft aangekondigd dat er een gratis speelbare demo van XCOM: Enemy Unknown, de strategiegame van Firaxis Games beschikbaar is op Steam voor de pc. De demo komt binnenkort beschikbaar voor consolegamers. De demo is voor pc-eigenaren hier te downloaden.

Er worden twee levels van de single player tutorial campaign aangeboden. Hiermee maken we kennis met de besturing en mogelijke tactieken om de mensheid te verdedigen tegen de buitenaardse bedreiging. Ook de XCOM-basis is te bezoeken, waar de training van soldaten geregeld worden en onderzoeken plaatsvinden naar buitenaardse technologie.

XCOM: Enemy Unknown is 12 oktober beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

XCOM: Enemy Unknown

Grieken staken weer eens

Het openbare leven in Griekenland wordt vandaag wederom lamgelegd door een grote staking. De twee grootste vakbonden van het land hebben een 24-uursstaking uitgeroepen uit protest tegen een nieuw pakket aan bezuinigingen die de Griekse overheid wil doorvoeren. Athene wil nog eens 11,5 miljard euro bezuinigen om zo een extra lening van 31 miljard euro los te kunnen weken. Het is de eerste grote staking in het land sinds het aantreden van de regering-Samaras, drie maanden geleden.

De beide vakbonden vertegenwoordigen samen de helft van de Griekse werknemers. De staking treft dan ook vrijwel alle sectoren. Ook banken en postkantoren houden de deuren gesloten. De Grieken die wel willen werken zullen zelf voor vervoer moeten zorgen, aangezien ook het openbaar vervoer stilligt. In Athene staat een politiemacht paraat die de onvermijdelijke demonstraties in goede banen moet leiden.

Bundesligarecord voor Pizarro

Claudio Pizarro mag zich na gisteren de buitenlander met de meeste wedstrijden in de Duitse competitie noemen. De aanvaller uit Peru speelde gisteren zijn 337e wedstrijd in de Duitse Bundesliga.

Pizarro, die dit seizoen bezig is aan zijn tweede periode bij Bayern München, passeerde hiermee Zé Roberto en Levan Kobiashvili. Zij kwamen beiden tot 336 wedstrijden.

Pizarro, die begin volgende maand 34 jaar wordt, is met zijn 160 doelpunten daarnaast ook al de meest trefzeker buitenlander in de Bundesliga. Afgezien van een jaartje bij Chelsea voetbalt Pizarro sinds 1999 al in Duitsland, bij Bayern en Werder Bremen.

Errani ontzegt Bartoli toegang tot kwartfinale

Marion Bartoli (9) is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinale van het WTA-toernooi in Tokyo. De 27-jarige Française verloor in de achtste finale van de twee jaar jongere Sara Errani. De Italiaanse, als zesde geplaatst, won met 3-6, 6-2, 6-2. Bartoli was vooral in de derde set kansloos tegen de finaliste van Roland Garros. Ze wist daarin geen enkel breekpunt te creëren.

Angelique Kerber haalde wel de kwartfinales. De Duitse, nummer vijf van de plaatsingslijst, veegde in minder dan vijftig minuten Ursula Radwanska van het hardcourt: 6-1, 6-1. Met de zege is de Duitse weer een stap dichter bij de WTA Championships, het officieuze WK, dat eind oktober wordt gehouden. De beste acht speelsters van het seizoen plaatsen zich daarvoor, Kerber staat op dit moment zesde.

Ook Samantha Stosur (8) drong door tot de laatste acht. De Australische had beduidend meer moeite met haar tegenstandster, de Slowaakse Dominika Cibulkova. Stosur versloeg de nummer dertien van de wereld na twee lange sets met 6-4, 7-5. In de gelijkopgaande partij ging Stosur beter met haar breekkansen om. Ze benutte er drie, waar Cibulkova slechts een keer wist te breken.

'Chelsea heeft 56 miljoen over voor Falcao'

Als we de Engelse krant The Sun mogen geloven, bereidt Chelsea een bod voor op Radamel Falcao. De winnaar van de Champions League heeft een bedrag van 56 miljoen euro over voor de Colombiaanse spits van Atlético Madrid.

Onlangs was Falcao de gevierde man in het Super Cup-duel tegen Chelsea. De Madrilenen wonnen met maar liefst 1-4 en Falcao was goed voor drie doelpunten.

Chelsea moet het dit jaar zonder de vertrokken Didier Drogba en Nicolas Anelka doen en willen daarom naast Fernando Torres nog een topspits in de selectie hebben. Falcao werd in de zomer van 2011 door Atlético voor veertig miljoen euro overgenomen van FC Porto. Afgelopen seizoen kwam hij 24 keer tot scoren.

Heitinga: "Sorry voor de fans"

John Heitinga leed gisteren met Everton een pijnlijke nederlaag in de League CUp. De ploeg verloor op bezoek bij Leeds United met 2-1

Via Twitter uitte Heitinga, die gisteren vanwege zijn honderdste wedstrijd de aanvoerdersband droeg, zijn ongenoegen over het zwakke optreden van zijn ploeg: "Een slechte wedstrijd en een slecht resultaat voor Everton."

"Sorry voor de fans. Hun support was fantastisch. We weten wat we zaterdag moeten doen", vervolgde de 28-jarige verdediger van The Toffees. Komende zaterdag neemt Everton het in eigen huis op tegen Southampton. In de Premier League staat de ploeg uit Liverpool op dit moment op een knappe derde plek.

Tycoon biedt fortuin voor 'bekeren' gaydochter

Een rijke zakenman uit Hongkong heeft een 'huwelijkspremie' van omgerekend ruim 50 miljoen euro uitgeloofd aan de man die het hart wint van zijn lesbische dochter. Dat meldde South China Morning Post woensdag.

"Het maakt mij niet uit of hij rijk of arm is. Het belangrijkste is dat hij genereus en aardig is", citeerde de Hongkongse krant de 76-jarige Cecil Chao.

Volgens de krant trad de 33-jarige dochter van Chao, Gigi, eerder dit jaar in Frankrijk in het huwelijk met de vrouw die al 7 jaar lang haar levenspartner was. Maar volgens de tycoon is dat niet waar en is Gigi nog steeds single.

Chao is eigenaar van een beursgenoteerde projectontwikkelaar. Hij is in Hongkong een bekende society-figuur en verschijnt geregeld in het openbaar met een nieuwe vriendin aan zijn arm. Hij zou ooit hebben gezegd intiem te zijn geweest met 10.000 vrouwen.

Tycoon biedt fortuin voor huwelijk gaydochter
Tycoon biedt fortuin voor huwelijk gaydochter (Foto: ANP)

De Avengers bezig in Marvel Heroes

Omdat de dvd van The Avengers net uit is heeft Gazillion screenshots vrijgegeven van hun uit te komen MMO Marvel Heroes. natuurlijk zien we Thor, Black Widow, Hulk, Captain America en Iron Man in actie in kostuums uit de film.

Het verhaal draait om Victor von Doom, ook bekend onder zijn schurkennaam Doctor Doom. Hij heeft de Cosmic Cube gestolen en wil deze Tesseract gebruiken om de wereld naar zijn beeld te veranderen. Om hem te beschermen heeft hij een geheel leger van superschurken om zich heen verzameld zodat de Marvel-helden moeten gaan knokken om de wereld te redden.

De MMO gaat 1 oktober in closed beta.

Marvel HeroesMarvel Heroes

Marvel HeroesMarvel Heroes

Marvel Heroes

'C2000 faalde tijdens rellen Haren'

De Groningse politie heeft in de aanloop naar de rellen die vrijdag in Haren uitbraken grote problemen gehad met de communicatieapparatuur. Hierdoor was het lastig te reageren op de aanzwellende mensenmassa en de uitbrekende rellen, schrijft het Dagblad van het Noorden woensdag op basis van gesprekken met politiemensen.

Een politiewoordvoerder zegt in een reactie dat de bevindingen van de krant 'input voor evaluatie' zijn. "De onderzoekscommissie Cohen zal zich mede hierover buigen." Bij het korps zijn volgens hem ook signalen binnengekomen. "Maar wij gaan niet delen wat voor signalen dat zijn."

Op de avond van het vooraf veelbesproken Project X-feest raakte het communicatiesysteem C2000 volgens de krant overbelast. Ook het contact via Blackberry-smartphones zou hebben gehaperd. Leidinggevenden konden volgens de krant nauwelijks met elkaar communiceren.

Toen de mobiele eenheden en arrestatieteams werden opgeroepen, kregen zij moeizaam contact met de commandopost van de politie of de eigen commandant. De ME'ers moesten voorbijgangers de weg vragen.

De communicatiesystemen van de hulpdiensten vertonen regelmatig kuren, vooral bij grotere incidenten waarbij er veel van wordt gevergd. Vorig jaar werd in een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken geconcludeerd dat C2000 ondanks verbeteringen nog altijd hulpverleners in gevaar brengt.

'Bijna helft koopt minder door btw-verhoging'

Bijna de helft van de Nederlanders is van plan minder spullen te gaan kopen door de aanstaande verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het AD.

Woonwinkels lijken het meest te gaan lijden onder de btw-verhoging. Driekwart van de respondenten die aangeven vanaf maandag, als de verhoging ingaat, minder te gaan kopen, willen dan minder woonaccessoires aanschaffen.

Ook de uitgaven aan elektronica, kleding en vrijetijdsbesteding worden omlaag geschroefd, met ongeveer twee derde. Opvallend genoeg wil bijna een vijfde ook minder geld uitgeven aan voedingsmiddelen, hoewel het btw-tarief op voeding gewoon op zes procent blijft.

GfK-onderzoeker Gino Thuij noemt het in het AD opvallend dat zo veel mensen van plan zijn door de btw-verhoging hun uitgavenpatroon aan te passen. "Het is slechts een stijging van twee procentpunt. Maar mensen hebben al het gevoel dat alles steeds duurder wordt en zien dat zij aan het eind van de maand steeds minder overhouden."

FIA keurt circuit Austin goed

De FIA-delegatie onder leiding van directeur Charlie Whiting heeft Circuit of America goedgekeurd. Hierdoor zal het Formule 1-circus terugkeren naar de Verenigde Staten en eind november neerstrijken in Austin, Texas.

Whiting is tevreden over de baan waar op 18 november geracet moet gaan worden. "Alles wat ik tot nu toe heb gezien, is echt van topniveau. Ook de progressie die is geboekt sinds mijn laatste bezoek is indrukwekkend. Ze hebben er echt werk van gemaakt. Het hele circuit is van de hoogste kwaliteit, wat we ook van ze verwachten. Ik heb absoluut geen klachten."

"Er zijn drie of vier bochten waar ingehaald kan worden. De bochten hier zijn heel wijd gemaakt, met een korte apex. Het is een moderne manier van het ontwerpen van langzame bochten en we hopen dat inhalen zo bevorderd wordt. Ik heb er in ieder geval wel vertrouwen in. Vooral de eerste bocht is geweldig. Ik denk dat de eerste indruk van coureurs ook positief zal zijn."

Het Circuit of the Americas heeft elementen van bestaande banen. Zo is er een kopie gemaakt van Maggotts-Becketts-Chapel van Silverstone, het Arena-gedeelte van de Nürburgring en van bocht acht in Istanbul. Verder hebben Interlagos en de Österreichring als inspiratie gediend voor enkele gedeelten van de baan.

Circuit of the Americas (Bron: FIA.com)

Kleine bouwlocaties vaak onveilig

Op 84 procent van de kleine bouwlocaties wordt onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Dat meldt de Inspectie SZW woensdag op basis van controles die zij dit jaar uitvoerde op ruim 650 kleine bouwlocaties in verschillende binnensteden.

In 265 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Ook legde de inspectie 71 boetes op. Op de plekken waar iets mis was tijdens de controles, ging het in ruim de helft van de gevallen om onveilig gebruik van steigers. Vaak zijn niet alle onderdelen aanwezig of worden onderdelen als leuningen, remmen voor wielen en diagonalen voor stabilisering niet gebruikt.

Naast steigers worden ook ladders en trappen vaak onveilig gebruikt. Werknemers moeten vaak te ver naast de ladder reiken of kunnen zich niet goed vasthouden doordat ze gereedschap of materiaal in hun handen houden. Ook is gebleken dat veel bedrijven hun ladders en trappen niet jaarlijks laten keuren.

Jaarlijks gebeuren tien tot vijftien ongelukken met dodelijke afloop tijdens de bouw en het onderhoud van woningen, kantoren en fabrieken. De meest voorkomende oorzaak is dat mensen van een steiger of ladder vallen.

De bedrijven die tijdens de controleronde beboet werden, gaat de Inspectie SZW volgend jaar opnieuw controleren.

Insecten en G1-Optimus Prime in DLC

Activision heeft het Massive Fury-pack voor Transformers: Fall of Cybertron beschikbaar gesteld voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Het voegt onder andere G1-Optimus Prime en een aantal nieuwe Insecticon multiplayer-characters, inclusief full body en parts voor gebruik in character creator toe.

Het Massive Fury Pack is verkrijgbaar voor 10 euro (800 Microsoft Points) en voegt naast de multiplayer-content ook de volgende items voor singleplayer toe:

  • G2 Bruticus character skin
  • G1 Shockwave Blast Cannon
  • G1 Megatron Pistol Gun

Incecticon

 

Incecticon

Ruth Jacott is blij dat ze geen kinderen heeft

Ruth Jacott heeft er geen spijt van dat ze voor een leven zonder kinderen heeft gekozen. "Dat was destijds een bewuste keuze van Humphrey en mij", zegt de zangeres woensdag in het AD. "Twee muzikanten die vol voor het vak wilden gaan."

Jacott, die vorig jaar na 22 jaar een punt zette achter haar relatie met zanger Humphrey Campbell, mist geen kinderen in haar leven. Ook vindt ze de wereld waarin kinderen tegenwoordig opgroeien niet ideaal. "De jeugd van nu krijgt door de crisis en de steeds harder wordende maatschappij vol seks en geweld zoveel shit over zich heen."

De 52-jarige zangeres is naar eigen zeggen met weinig opgegroeid en 'veel geworden'. "De jeugd van tegenwoordig heeft te veel en loopt serieuze risico's om af te glijden. Heus, als ik kinderen zou hebben, zou ik nu een angstige ouder zijn."

Jacott heeft nog geen nieuwe man in haar leven. "Misschien, als ik een mooie tegenkom", zegt ze over een eventuele nieuwe liefde. "Maar voorlopig even geen mug, muis of man."

Gelekte Mass Effect 3 Omega DLC-details

Volgens bestanden in Mass Effect 3, zal de Omega DLC zich schijnbaar richten op Aria T'Loak terwijl ze op zoek gaat naar manieren om Omega terug te winnen van Cerberus.

Er zijn in de bestanden namelijk verwijzingen naar de komende Omega downloadbare content gevonden. Zo zijn er regels van dialoogvensters die teksten omvatten als: "I'll be retaking Omega from Cerberus", en: "Since we took back Omega, I've been consolidating my resources for the war."

Overige regels suggereren dat Shepard zal helpen en wijzen ook op een cameo verschijning van Zaeed Massani, een van Shepards voormalige Mass Effect 2-teamgenoten.

Omega werd vorige week bevestigd door BioWare general manager Aaryn Flynnals als Mass Effect 3 volgende singleplayer-DLC. Hoewel er geen datum is aangekondigd, zei Flynn dat de content 'in de herfst komt'. Omega werd voor het eerst geteased tijdens Montreal Comic-Con en zal het derde singleplayer-pack voor Mass Effect 3 worden, na From Ashes en Leviathan.

Aria "i am Omega"

Titel 'Dumb and Dumber 2' bekend

De Farrelly-broers hebben de laatste tijd werk gemaakt om het vervolg op Dumb and Dumber van de grond te krijgen. Via Twitter hebben zij gisteren de officiële titel van de film bekendgemaakt.

In de tweet stond: "Je bent zeker geïnteresseerd in het feit dat we bijna klaar zijn met het Dumb and Dumber To-script. Ik denk dat je het leuk gaat vinden."

De film speelt zich twintig jaar na Dumb and Dumber af en heeft in geen enkel opzicht iets te maken met Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd. Harry en Lloyd zoeken deze keer naar een kind van een van hen, maar zij hebben geen idee dat er überhaupt een kind was. Zowel Jim Carrey als Jeff Daniels hebben aangegeven terug te keren in de film die naar verwachting in de lente van 2013 wordt opgenomen.

Forza Horizon krijgt seizoenkaart

Microsoft heeft al slippend aangekondigd dat Forza Horizon een Season Pass zal krijgen. De $50/4.000 Microsoft Points kostende pas geeft recht op de expension pack die in december uitkomt en de aankomende zes autopacks die daarop volgen.

Behalve dat krijgen de seizoenspashouders ook vijf exclusieve auto’s. Dit alles heeft Turn 10 bekendgemaakt op hun twitterfeed. De seizoenspas, die 17 procent goedkoper is dan alle packs loskopen, is te activeren op dezelfde dag dat het spel in de schappen ligt. De game komt 23 oktober uit en is exclusief voor Xbox 360.

Forza Horizon

Acteur Géza Weisz droomt van lichaam Arie Boomsma

Géza Weisz ziet een lichaam als dat van Arie Boomsma wel zitten. "Ik vind Arie een heel goed gelukt mens", doet de acteur, die te zien is in de film Alleen Maar Nette Mensen, uit de doeken in Viva.

Weisz en zijn vrienden, onder wie acteur Robert de Hoog en rapper Dio, wisten Boomsma te strikken als personal trainer. "We kennen hem en hij wilde ons wel helpen breder te worden", vertelt Géza.

Volgens de acteur is Boomsma 'de aangewezen man' voor een training. "Ik heb veel aanleg om breed te worden, maar omdat ik klein en compact ben, word ik al snel een gorilla. Arie zag dat gelijk en zei: we moeten jou lekker droog houden."

Géza is behoorlijk ijdel, biecht hij eerlijk op. "Ik wil er wel goed uitzien. Dat hoort ook wel bij acteurs. Die zijn zich bewuster van uiterlijk dan de meeste mensen, denk ik." De 25-jarige heeft een duidelijk doel voor ogen. "Op een dag net zo groot en sterk worden als Arie."

Honkballers treffen Zuid-Korea op World Baseball Classic

De Nederlandse honkballers treffen op de World Baseball Classic volgend jaar Zuid-Korea, Australië en een qualifier. Zuid-Korea staat op de wereldranglijst momenteel vierde, twee plaatsen boven Oranje.

De eerste ronde van de WBC vindt plaats van 2 tot en met 5 maart. De wedstrijden worden gespeeld in de Taiwanese stad Taichung. In totaal doen zestien landen mee, de overige eerste ronde partijen worden gespeeld in Fukuoka(Japan), Phoenix(Verenigde Staten) en San Juan(Puerto Rico). 

De nummers één en twee van alle vier groepen gaan door naar de tweede ronde. Die wedstrijden vinden plaats in Miami en Tokio. De halve finales en de eindstrijd zijn van 17 tot en met 19 maart in het Amerikaanse San Francisco.

In 2009 bereikte Nederland verrassend de tweede ronde van de WBC, onder meer dankzij twee zeges op de Dominicaanse Republiek. Japan won het prestigieuze evenement, dat aan zijn derde editie toe is, dat jaar voor de tweede keer.

Babette van Veen zoekt man op televisie

Babette van Veen gaat daten op televisie. Ze gaat samen met musicalster Daphne Flint, cabaretière Nina de la Croix, lifestyledeskundige Karlijn Visser en actrice Natalie Edwardes op zoek naar een partner in het Net5-programma Samen Single.

"Mensen weten al zoveel van me, dan kan dit er ook nog wel bij", zegt Van Veen woensdag in De Telegraaf. "Het leuke van dit idee is dat we als vriendinnen ook met elkaar praten, over wat we eventueel fout doen tijdens dates."

De actrice, die in 2010 na twaalf jaar scheidde van Bas Westerweel, heeft inmiddels afspraakjes met nieuwe mannen gehad. "Och, wat vond ik dat moeilijk", zegt de dochter van Herman van Veen. "Met een goede vriend heb ik voordat ik de eerste opbelde zelfs een rollenspel gedaan om zo'n gesprek te oefenen."

De 44-jarige Van Veen weet goed wat ze niet wil in haar nieuwe relatie. "Ik heb me in mijn vorige relatie te veel weggecijferd." Ze heeft Westerweel, met wie ze twee kinderen heeft, nog niet op de hoogste gebracht van haar nieuwe avontuur. "Zulke dingen bespreek ik niet met mijn ex."

'Kankerpatiënt slikt vaak pil die behandeling remt'

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor hun behandeling. In het uiterste geval kan dat tot de dood leiden, blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De resultaten worden komend weekeinde gepresenteerd op een internationaal congres voor oncologen.

Medicijnen als antidepressiva of maagzuurremmer kunnen reageren met kankergeneesmiddelen. Dat geldt ook voor voedingssupplementen van de drogist. De chemokuur kan hierdoor helemaal worden uitgeschakeld of juist versterkt, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan.

Chemotherapie wordt in het ziekenhuis meestal in een ander systeem geregistreerd dan andere medicijnen. Ook zijn de geneesmiddelenregistraties van ziekenhuizen en apotheken vaak niet gekoppeld. Daardoor gaan er geen alarmbellen rinkelen als iemand medicijnen koopt die niet te combineren zijn met een chemokuur.

Een groep Nederlandse wetenschappers bracht in kaart welke medicijnen een wisselwerking hebben met kankermedicatie. Vervolgens bekeek ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC Roelof van Leeuwen in een promotieonderzoek de medische gegevens van negenhonderd kankerpatiënten. Van hen bleek 46 procent minimaal een medicijn te slikken dat een wisselwerking heeft met de kankermedicatie.

Soms weet de arts ervan en is besloten dat dit de beste oplossing is, maar vaak zou het niet bekend zijn. Een elektronisch patiëntendossier zou het probleem grotendeels oplossen. Het ziekenhuis gaat nu onderzoeken hoe vaak andere medicijnen leiden tot bijwerkingen.

Ook wordt gekeken naar middelen die patiënten zelf aanschaffen bij bijvoorbeeld de drogist. Een derde van de kankerpatiënten zou zelf een alternatief geneesmiddel gebruiken. Ze denken volgens Van Leeuwen vaak onterecht dat die ongevaarlijk zijn.

Zo zou sint-janskruid de concentratie van een bepaald kankermiddel in het bloed met veertig procent doen afnemen. Volgens de ziekenhuisapotheker moeten oncologen patiënten daarom specifiek vragen naar het gebruik van alternatieve medicijnen.

Stelling: De Piratenpartij moet een eerlijke kans krijgen

Gisteren werd bekend dat de Piratenpartij genoeg geld heeft ontvangen aan donaties om op een normale manier strijd te kunnen bieden aan stichting BREIN. Die probeerde namelijk om met een truukje ervoor te zorgen dat deze partij failliet zou gaan waardoor ze ook geen weerstand konden bieden tegen de eisen van BREIN.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

De Piratenpartij moet een eerlijke kans krijgen om strijd te bieden aan stichting BREIN.

Ex-topvrouw TNT voelt zich beschadigd

De maandag opgestapte topvrouw van TNT Express, de Française Marie-Christine Lombard, voelt zich beschadigd door de kritiek van president-commissaris Antony Burgmans. Dat zegt ze woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad. Burgmans beschuldigt Lombard van contractbreuk omdat ze is opgestapt voordat de overname van TNT door UPS is afgerond.

Lombard vindt dat ze de kritiek niet verdiend heeft. "Ik heb twintig jaar bij dit bedrijf gewerkt, waarvan negen jaar aan de top", zegt Lombard. "Deze kritiek is schadelijk voor mij, de president-commissaris en het bedrijf."

De opgestapte bestuursvoorzitter wijst er daarnaast op dat ze het recht heeft haar arbeidsovereenkomst op te zeggen, 'zoals iedere werknemer'. Als Lombard was gebleven tot de overname door UPS was afgerond, had ze een premie van tweeënhalf miljoen euro opgestreken. Nu krijgt ze geen vertrekregeling.

Lombard laat tegenover de krant doorschemeren dat ze al een nieuwe baan heeft, maar wil dat niet bevestigen. "Als zich een kans voordoet, staat het me vrij om daar op in te gaan."


Ex-topvrouw TNT voelt zich beschadigd (Foto: Novum)

Teeven: dood is inbrekersrisico

De inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen heeft zelf het risico opgezocht. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag in De Telegraaf.

"Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico", zegt Teeven. Het is volgens hem goed dat de bewoners niet zijn aangehouden. "Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn."

Onder de leiding van Teeven zijn politie en justitie gestopt met het direct oppakken van belaagden die een overvaller of inbreker ernstig verwonden of doden. Als achteraf uit onderzoek blijkt dat er buitensporig geweld is gebruikt, kunnen ze alsnog worden opgepakt.

De inwoners van Diessen worden dan ook nog wel als verdachten beschouwd. Zij betrapten de 37-jarige inbreker uit Tilburg dinsdagochtend, waarop een vechtpartij ontstond. Agenten troffen de inbreker bewusteloos aan. Hij werd gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis.

Zieke vrouw verdient Pierce Brosnan

Zieke vrouwen verdienen een sterke man. Dat vindt Susanne Bier althans. 'Als een vrouw alles heeft verloren, wil je dat ze een James Bond krijgt, maar ook iemand met een echt hart en passie', zegt de 52-jarige regisseur voor de camera van Novum Nieuws. In haar film Love Is All You Need wordt die man gespeeld door voormalig Bondacteur Pierce Brosnan.

Hoofdrolspeelster Trine Dyrholm kon zich prima vinden in de casting van de voormalige 007-acteur. 'Het voelde heel natuurlijk om iemand te spelen die op hem verliefd wordt'. Toch heeft de Britse acteur volgens De Deense geen kapsones. 'Als je met hem werkt, vergeet je dat hij een grote ster is'.

Op de set van Love is All You Need trok Brosnan veel bekijks. We draaiden een scène in Italië en toen ik me omdraaide zag ik een enorme berg waar de hele stadsbevolking op stond, vertelt Dyrholm. Iedereen keek naar Pierce.

De 40-jarige actrice speelt in de romantische film een vrouw die haar borsten verloor aan kanker en haar man thuis op de sofa aantreft met een jonge vrouw. Haar hele leven stort in en dan moet ze ook nog naar Italië voor de bruiloft van haar dochter. Op weg naar het vliegveld ontmoet ze Philip, de rol van Brosnan, op wie ze verliefd wordt.

Bier is bekend van het drama Brothers en de komedie After the Wedding. De Deense regisseur won vorig jaar voor haar drama In a Better World een Oscar won voor beste niet-Engelstalige film. Haar nieuwe film Love Is All You Need draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


?Zieke vrouw verdient Pierce Brosnan? (Foto: Novum)

Nederlands Film Festival barst los

Het Nederlands Filmfestival staat op het punt van beginnen. De 32e editie van het tiendaagse evenement wordt woensdagavond in de Stadsschouwburg Utrecht geopend met de vertoning van de familiefilm Nono, het zigzag kind. Het is de eerste van de 84 filmpremières.

Burgemeester Aleid Wolfsen reikt op de openingsavond de Filmprijs van de stad Utrecht uit, voor de beste debuutfilm van het festival. De winnaar krijgt een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van 5000 euro. Genomineerd zijn de debutanten Judith de Leeuw voor haar film Overal spullen, Aaron Rookus voor de korte film Woensdagen en Jeroen S. Rozendaal voor het portret dat hij maakte van dichter Bart Chabot onder de titel Interzone- gedichten van Bart Chabot.

Actrice Willeke van Ammelrooy ontvangt op de openingsavond het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012. Ze heeft zich in de ogen van het NFF-bestuur op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Op de slotavond, vrijdag 5 oktober, worden nog de Gouden Kalveren uitgereikt in 20 disciplines. Terug van weggeweest zijn de categorieën voor beste acteur en beste actrice in televisiedrama.

Nederlands Film Festival barst los
Nederlands Film Festival barst los (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Een enkele bui

Goedemorgen! Het weer is erg wisselend vandaag. In Brabant en Limburg begint de dag bewolkt en valt er misschien nog wat regen, maar later op de dag klaart het daar wat meer op. Elders in het land vallen enkele buien en daarbij is onweer nog steeds mogelijk. Toch zullen er ook plekken in Nederland zijn die heel aardig weer hebben en waar maar een enkele bui valt.

De meeste buien lijken opnieuw langs de kust te zullen gaan vallen. Door de zuidelijke wind vanmiddag bestaat er een kans dat de buien pas aan land gaan bij de Kop van Noord-Holland en op de Wadden. Maar doordat de zon ook geregeld zal schijnen zullen er zich landinwaarts ook een aantal buien gaan ontwikkelen. Waar en wanneer is heel lastig aan te geven, misschien blijft het in jouw straat wel de hele middag droog. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 17 graden. De temperatuur kan iets hoger uitvallen als de zon wat langer schijnt.

De Waddeneilanden zijn deze maand de natste plaatsen van Nederland. Op Terschelling en Ameland is al ruim 100 mm gevallen en ook gisteren viel er plaatselijk weer meer dan 20 mm. In het zuiden en oosten van het land is het net als vorige maand een stuk droger.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZonYvonne maakte deze sublieme foto op een moment dat we nog op het terras konden zitten.

Uitspraak over nut van griepprik

Maken minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en het RIVM zich schuldig aan belangenverstrengeling bij de griepvaccinaties? De rechtbank in Middelburg doet woensdag uitspraak in de zaak die door het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is aangespannen tegen huisarts Hans van der Linde.

De arts ageert al jaren tegen de griepprik; hij twijfelt aan het medische nut daarvan. Daarnaast zou RIVM-topman Roel Coutinho zich schuldig maken aan belangenverstrengeling omdat hij als deeltijdhoogleraar samenwerkt met farmaceutische bedrijven.

Het RIVM, Coutinho en de Nederlandse Staat stapten daarop naar de rechter. Ze vinden dat de huisarts de positie van het RIVM ondermijnt, als organisatie die de Nederlandse bevolking in tijden van ziekte-uitbraken en epidemieën moet voorlichten en behandelen.

Van der Linde kreeg veel bijval uit onder meer de medische wereld. Bijna 7000 mensen hebben een petitie via internet ondertekend, waarin werd opgeroepen om het proces af te blazen.

Uitspraak over nut van griepprik
Uitspraak over nut van griepprik (Foto: ANP)

Estelle Cruijff niet verhoord in zaak-Hari

Estelle Cruijff is dinsdag toch niet verhoord. De vriendin van Badr Hari zou tijdens een eerdere verklaring tegen de politie hebben gelogen over het voorval op dancefeest Sensation, waar de kickbokser iemand had mishandeld. Estelle zou dinsdag weer haar verhaal moeten doen, maar was daar volgens een psycholoog niet toe in staat.

De ex van oud-voetballer Ruud Gullit verscheen met haar advocaat Bram Moszkowicz bij de rechtbank, maar kwam twintig minuten later onverrichter zake weer naar buiten, meldde RTL Boulevard 's avonds. Miljonair Koen Everink, die klappen kreeg van Hari op het dancefeest in de Amsterdam Arena, is maandag wel verhoord. Everink raakte zwaargewond.

Ook Evert Santegoeds wordt aan de tand gevoeld in de zaak. De showbizzdeskundige van roddelblad Privé sprak Hari kort na het vermeende incident en zou geen verwondingen aan diens handen hebben gezien. De kickbokser wordt verdacht van poging tot doodslag en zit sinds eind juli in voorarrest. Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Ook de 34-jarige Ferhat Y. uit Eindhoven zit vast als verdachte.

Politie schiet bij achtervolging A27

De politie heeft dinsdagnacht bij een achtervolging over de A27 schoten gelost. Een Frans voertuig reed rond 02.00 uur ter hoogte van Noordeloos met hoge snelheid richting Gorinchem, melden de Verkeersinformatiedienst en het KLPD.

De politie gaf stoptekens, maar de bestuurder reageerde hier niet op. Uiteindelijk werden waarschuwingsschoten gelost, waarop de auto bij Oosterhout omdraaide en tegen de rijrichting in ging.

De auto is uiteindelijk in Waspik gevonden. Naar de bestuurder is onder meer met een helikopter gezocht, maar hij wist te ontkomen.

Tijdens de achtervolging raakte de Franse auto de vangrail bij Oosterhout. De afrit is hierdoor afgesloten. Tussen Noordeloos en Gorinchem op de rijbaan van Utrecht naar Breda is een rijstrook dicht voor het politieonderzoek. Het kan daar nog druk worden omdat de A2 van Utrecht naar Den Bosch bij Vianen is afgesloten omdat er koeien op liepen. Het verkeer wordt omgeleid via de A12 en de A27.

Stieren losgebroken op A2

Op de A2 bij Vianen is vanochtend een groep stieren losgebroken. De rijbaan van Utrecht naar Den Bosch is hierdoor afgesloten, meldt de ANWB. De stieren zijn ontsnapt uit een vrachtwagen.

In tegenovergestelde richting werd korte tijd ook een rijstrook afgesloten. Richting Den Bosch stond rond 06.30 uur vier kilometer file en in tegenovergestelde richting stond drie kilometer.

Het verkeer wordt omgeleid over de A12 en de A27. Op de A27 kan het verkeer ook vastlopen. Daar is een rijstrook afgesloten vanwege een politieonderzoek. Op die snelweg zijn dinsdagnacht waarschuwingsschoten gelost bij de achtervolging van een Franse auto. De auto werd in Waspik gevonden, de bestuurder wist te ontkomen.

Kinderpostzegelactie weer van start

De Kinderpostzegelactie 2012 gaat woensdag officieel van start. Meer dan tweehonderdduizend kinderen uit groep 7 en 8 gaan weer de deuren langs om postzegels en kaarten te verkopen. Voor het eerst kunnen de zegels en kaarten ook online gekocht worden. Dit jaar sieren de prinsesjes Catharina-Amalia, Alexia en Ariane de zegels.

De foto's van de koninklijke hoogheden zijn gemaakt door hun vader, kroonprins Willem-Alexander. Daarmee treedt de prins in de voetsporen van zijn vader. Prins Claus fotografeerde veertig jaar geleden zijn drie zonen voor de postzegels.

Prins Willem-Alexander plaatste dinsdag op de Eikenhorst in Wassenaar de eerste bestelling, waarmee de actie officieel van start ging. De bestelling werd opgenomen door de 11-jarige Daimy, die woont op een zorgboerderij in Noord-Holland. De postzegels, met een toeslag van 25 cent, kunnen tot en met 5 oktober besteld worden. Op 6 november worden de zegels officieel uitgegeven.

Het thema wordt steeds gekozen voor drie jaar en is dit jaar voor de tweede keer 'Geef kinderen een veilig thuis'. De opbrengst van de zegelactie wordt besteed aan wereldwijde projecten gericht op veiligheid en ontwikkeling van kwetsbare kinderen. Vorig jaar bracht de actie voor het eerst meer dan tien miljoen euro op.

Dead Or Alive 5 krijgt online pass

Vandaag is bekend geworden dat Dead or Alive 5 op zowel PlayStation als Xbox 360 gebruik gaat maken van de inmiddels bekende online pass. Deze eenmalig te gebruiken code wordt meegeleverd bij alle nieuwe exemplaren van de game. Heb je de game tweedehands gekocht? Dan heb je pech en moet je de online content vrij kopen via het PlayStation Network of Xbox Live.

Deze 3D-Fighter zit vol met dikke borsten en mooie heupen en belooft de beste uit de reeks te worden. Echter zou online spelen niet voor iedereen bedoeld zijn. Dead or Alive 5 komt op 28 september op PlayStation 3 en Xbox 360.

animietiten

130 aanhoudingen in Roermond sinds wietpas

Sinds de invoering van de wietpas op 1 mei zijn in Roermond 130 mensen aangehouden op verdenking van drugsdealen. Ook hebben sinds de invoering van de gebiedsverbodmaatregel medio juli 22 mensen een dergelijk verbod gekregen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een voorlichtingsavond over de wietpas in Roermond. De bijeenkomst werd onder meer bijgewoond door vertegenwoordigers van politie, justitie, ondernemers, inwoners en gemeente. In dezelfde periode vorig jaar werden in Roermond 10 mensen aangehouden wegens dealen op straat. Het aantal meldingen van drugs- en drankoverlast in Roermond steeg van 105 in 2011 tot 262 dit jaar tot nog toe.

Scheiding dwingt Rolling Stone tot veiling

De gitarist Ronnie Wood van de Rolling Stones moet zijn kunstcollectie veilen om zo makkelijker zijn spullen te kunnen delen met zijn inmiddels ex-vrouw. De veiling zal naar verwachting meer dan 300.000 dollar (232.000 euro) opbrengen en vindt plaats op 27 oktober.

Behalve kunst zullen er ook items van de Rolling Stones worden verkocht, zoals leren jassen en een bijzondere gitaar. Een deel van de kunst is door Wood zelf gemaakt en zijn onder andere portretten van de muzikanten Keith Richards, Eric Clapton en Bob Dylan.

De 65-jarige Ronnie Wood scheidde in 2011 na 24 jaar van zijn vrouw Jo Wood. Het huwelijk liep spaak vanwege Ron's relatie met de 31 jaar jongere Ekaterina Ivanova

Scheiding dwingt Rolling Stone tot veiling
Scheiding dwingt Rolling Stone tot veiling (Foto: ANP)

Islamisten Egypte veroordeeld voor moord

Een rechtbank in Egypte heeft drie conservatieve moslims schuldig bevonden aan de moord op een student. De drie zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien jaar. Dat meldde het staatspersbureau Mena dinsdag.

De 20-jarige Ahmed Hussein Eid werd in juni om het leven gebracht in een park in Suez waar hij op dat moment met zijn verloofde zat. Drie bebaarde mannen spraken hem erop aan dat hij zich met een ongetrouwde vrouw in het park ophield. Uiteindelijk stak een van hen hem neer.

Huizen ontruimd bij woningbrand Schiedam

Bij een grote brand in een woning in Schiedam zijn enkele huizen in de buurt uit voorzorg ontruimd. Het gaat om de direct naastgelegen woningen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak rond 22.00 uur uit in het pand aan de Meeuwensingel. De bewoner kon op tijd uit het brandende huis worden gered. Hij werd ter plaatse door ambulancepersoneel verzorgd omdat hij rook had ingeademd.

De brandweer is met drie tankautospuiten uitgerukt om het vuur te bedwingen. Even voor 23.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Over de oorzaak is nog niets bekend.


Huizen ontruimd bij woningbrand Schiedam (Foto: Novum)

City onderuit tegen Aston Villa in League Cup

Manchester City is dinsdagavond in de derde ronde van de Engelse League Cup uitgeschakeld. De landskampioen verloor in eigen huis met 4-2 van Aston Villa, waar Ron Vlaar en Karim el Ahmadi een basisplaats hadden. City verspeelde in de reguliere speeltijd twee keer een voorsprong en trok in de verlenging aan het kortste eind.

Leeds United zorgde voor een verrassing door Everton te verslaan. De club uit de Championship, het tweede niveau, was met 2-1 te sterk. Bij Everton droeg John Heitinga de aanvoerdersband, omdat hij zijn honderdste duel voor de club speelde.

Chelsea had geen kind aan Wolverhampton Wanderers: 6-0. Dwight Tiendalli maakte zijn debuut voor Swansea City tijdens de 3-2 zege op Crawley Town.

[Serie A] Juventus laat punten liggen bij Fiorentina

Juventus is dinsdagavond op bezoek bij Fiorentina tegen het eerste puntverlies van dit seizoen aangelopen. Geen van beide ploegen kwam in het Serie A-duel in Florence tot scoren: 0-0.

De formatie uit Turijn blijft nog wel koploper met dertien punten, maar nummer twee Napoli kan woensdag langszij komen. Fiorentina staat voorlopig vijfde, met acht punten uit vijf wedstrijden.


Juventus laat punten liggen bij Fiorentina (Foto: Novum)

Iran blokkeert e-maildienst Gmail

Iran heeft in opdracht van de rechter de toegang geblokkeerd tot Gmail, de e-maildienst van internetbedrijf Google. Gmail heeft zich niet aan de Iraanse wet gehouden, meldde persbureau Mehr dinsdag op basis van uitspraken van minister van telecommunicatie Reza Taghipour.

De blokkade houdt mogelijk verband met de op YouTube geplaatste anti-islamfilm Innocence of Muslims. Veel Iraanse internetters merkten maandag al dat ze geen toegang meer hadden tot Gmail.

De zoekmachine van Google blijft wel toegankelijk in Iran.

Liesbeth overmand door emoties door Antonie

Liesbeth Kamerling werd onlangs tijdens de live-uitzending van Sterren Springen overmand door emoties. De zus van de twee jaar geleden overleden Antonie Kamerling maakte in het schoonspringprogramma na een lange afwezigheid haar terugkeer in de schijnwerpers. Het was uitgerekend op de verjaardag van de acteur.

"Tijdens de eerste liveshow was Antonie jarig, dus dat heb ik ook bewust niet gezegd. Voor mij was het een rare dag, waarop ik heel stil was. Toen voelde ik me eigenlijk ook wel alleen", vertelde de actrice dinsdagavond in het BNN-programma Je Zal Het Maar Zijn.

Toen het Liesbeths beurt was om van de duikplank af te gaan en van haar stoel kwam, werd het haar even te veel. "Toen ging opeens iedereen staan en klappen en ik voelde me alsof ze me een soort troost voor Antonie gaven", legt ze uit.

"Ik ben blij dat ik mezelf kon herpakken, anders was ik daar zo buitensporig gaan huilen", geeft de actrice toe. "Dat zijn weer momentjes, dat moet ik allemaal in mijn eentje oplossen zonder dat iemand doorheeft wat er eigenlijk gebeurt."

Antonie Kamerling, die leed aan depressies, beroofde zich twee jaar geleden van het leven.

Tygo Gernandt loopt hersenschudding op

Tygo Gernandt heeft zondagavond een lichte hersenschudding opgelopen. De acteur, die bijzonder hoog scoort op de druktemakersschaal, is door een auto aangereden terwijl hij rondtufte op zijn scooter. Hij maakte hierdoor een smak tegen het wegdek. 

"Toen heb ik een hele mooie '360' gemaakt en ben ik op de grond geklapt en met mijn hoofd tegen een meterkast aangekomen", vertelde hij dinsdagavond in RTL Boulevard. "Nu gaat het wel weer goed."

Daarnaast liggen de elleboog en knie van Gernandt 'een beetje in puin'. "Maar daar komen we wel weer overheen."

Noors gezin wint lotto driemaal

Een gezin in Noorwegen heeft voor de derde keer in zes jaar tijd de loterij gewonnen. De zoon won eerder deze maand omgerekend 1,6 miljoen euro, nadat zijn vader en zus in 2006 en 2010 elk een miljoen hadden gewonnen.

Het gebeurde wel eens dat een deelnemer tweemaal won, zei loterijbedrijf Norsk Tipping AS dinsdag. Het geluk dat de jongen deze maand trof betekende echter dat voor het eerst drie leden van een gezin door Vrouwe Fortuna zijn toegelachen. Het bedrijf probeert te berekenen hoe groot de kans hiervoor precies is.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.