Spanning opgelopen in Oost-Chinese Zee

In de Oost-Chinese Zee is de spanning vrijdag opgelopen, nadat zes patrouilleschepen van de Chinese marine de Japanse territoriale wateren waren binnengevaren. De schepen voeren in de buurt van de eilandjes waar beide landen aanspraak op maken.

De Japanse kustwacht sommeerde de Chinezen uit de Japanse wateren te vertrekken, wat ze in de loop van de dag deden, mogelijk ook omdat er een tyfoon in aantocht was.

Eerder stelde de kapitein van een van patrouilleschepen zich nog uitdagend op. "Diaoyu is Chinees grondgebied. Dit schip is bezig met een legitieme operatie. Wij roepen jullie dringend op deze wateren onmiddellijk te verlaten", zo liet de Chinese kapitein aan de Japanse kustwacht weten. Tokyo reageerde woedend. Een Japanse regeringswoordvoerder noemde de Chinese provocatie 'ongekend'.

Beijing is laaiend op Tokyo omdat de Japanse regering de eilandengroep, die door de Japanners Senkaku wordt genoemd en in bezit was van een Japanse familie, onlangs heeft opgekocht en daarmee haar claim heeft versterkt. De strategisch gelegen, onbewoonde eilandjes liggen dicht bij gebied waar naar verwachting veel gas en olie in de zeebodem zit.


Spanning opgelopen in Oost-Chinese Zee (Foto: Novum)