Weer videoband Al Qaeda uitgezonden

Op de Arabische televisiezender Al Jazeera is de tweede videoband van het terreurnetwerk Al Qaeda in een week tijd uitgezonden. Op de band staat hoogstwaarschijnlijk een van de negentien vliegtuigkapers die de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten pleegden.

"Amerika is de vijand waartegen elke moslim zou moeten vechten," aldus Saeed Alghamdi, kaper van vlucht 93 van United Airlines, het vliegtuig dat in PennsylvaniŽ neerstortte. "Jullie zullen worden vernietigd vanwege de mujahedeen. En ik zeg jullie dat we iets voor jullie voorbereiden. God zal jullie straffen op een grote manier. En we beloven de United States of America dat we jullie zullen laten stoppen, dat we jullie pijn zullen doen en we zullen zorgen dat jullie geen vrede kennen."

Een medewerker van de inlichtingendiensten heeft de band, die negen maanden voor de aanslagen zou zijn opgenomen, als propaganda bestempeld. Het was de tweede band in een week tijd. Aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen dook er al een band op waarop Al Quada-leider Osama bin Laden te zien is.

Op 11 september 2001 kwamen bijna 3000 mensen om het leven bij aanslagen met vier vliegtuigen. Daarvan vlogen er twee het World Trade Center binnen, kwam er ťťn op het Pentagon terecht en stortte een vierde neer in een weiland, nadat passagiers hadden geprobeerd de kapers te overmeesteren. Dit vliegtuig had mogelijk het Witte Huis als doel.