Werelddierendag

Dierendag en natuurlijk heb ik voor mijn kat een verwenpakket gekocht. Natuurlijk??? Er is niets "natuurlijks" aan om voor een dier een cadeaupakket te kopen met een hengel-met-muis- eraan, een reflecterende halsband en daarnaast nog diverse maaltijden waarbij ik bij de smaak "eend met Thaise rijst" de zekerheid kreeg dat men bij diervoederfabrikanten niet echt helemaal lekker zijn. Ik mag toch eigenlijk wel verwachten dat mijn kat gewoon iets in zijn etensbak krijgt wat bij zijn natuurlijke menu hoort, dus brokjes met duif, brokjes met muis, brokjes met mus en af en toe een luxe brok met ekster. Maar nee, mijn kat krijgt rundvlees, kip, zalm en forel, Thaise rijst, fijne boontjes en meer van dat Joop Braakhekke-drie michelinsterren-spul. Om de woorden van Midas Dekkers maar even aan te halen "ooit een kat achter een koe aan zien jagen?".

Nu is dit maar een klein voorbeeldje van het luxe leven dat veel huisdieren leiden in Nederland. Want er worden modeshows gehouden met speciale kleding voor de viervoeter met smaak. Er zijn hondenkapsalons waar het ook mogelijk is je hond van een passend kleurtje te voorzien naast het modieuze kapsel wat hondlief daar al krijgt aangemeten, coupe Beckham voor honden! Ook de uitvaartsector heeft "het huisdier" ontdekt en het is mogelijk in gepaste stijl afscheid te nemen van Trixie als de tijd gekomen is. Het is met de liefde voor dieren in Nederland blijkbaar alles of niets.

Er zijn er ook genoeg dieren die geen luxe leven leiden maar echt lijden. Wat te denken van de dieren die dagelijks naar de slachthuizen worden vervoerd, onderweg vaak al aan stress sterven, daarna zeer hardhandig uit de wagens worden gejaagd om daarna naar hun dood te worden geschopt. Het is maar goed dat ons stukje vlees kant en klaar in de schappen van de supermarkt ligt zonder dat we geconfronteerd worden met het verhaal erachter. En dan heb ik het nog niet over de dieren die jaarlijks door hun baasjes gewoon gedumpt worden in bossen, mand worden verzopen of in het beste geval gewoon naar het asiel worden gebracht want het huisdier valt toch wel wat tegen dus weg ermee. En ik zou nog even kunnen doorgaan met de dieren die in de wei staan of op de kinderboerderij die door jolige passanten zodanig gemarteld worden dat ze eraan bezwijken. Dan komt Pistolen Paultje weer in beeld die een grote beloning in het vooruitzicht stelt als de debielen gepakt worden die dat leed veroorzaken, ik heb alleen nog nooit gehoord dat Paul ook inderdaad zijn portemonnee moest trekken. Het is trouwens ook wel typerend dat de grote dierenvriend Pistolen Paul ooit in wapens heeft gehandeld. De dierenliefde hoog in het vaandel hebben maar wel in wapentuig handelen. In de Bijlmerbajes zit ook zo'n figuur dat dierenliefde een totaal nieuwe dimensie heeft weten te geven, als fruitvlieg zou ik me plaatsvervangend schamen!

Maar vooruit, het is Werelddierendag. Mijn kat zal de hele dag slapend en etend doorbrengen en misschien wat halfslachtig naar hengel-met-muis-eraan slaan. En het stukje vlees laat ik vandaag staan, een druppeltje op een gloeiende plaat dat weet ik maar het zou toch mooi zijn als op Werelddierendag eens echt stil wordt gestaan bij dieren en niet alleen in commerciŰle zin. Maar muggen sla ik nog steeds dood....je kan het namelijk ook overdrijven