K*t Marokkanen

via onze submit kregen wij van Dr. E deze column toegestuurd, letten jullie er zelf op dat de reakties op deze column binnen de perken blijven?!?!

Het is vreemd dat MTV ervoor kiest het nummer deze week zestig keer te laten zien. Het lijkt alsof MTV de Marokkaanse jeugd boven de Nederlandse jeugd stelt. Niet dat het andersom zou moeten zijn natuurlijk, maar als een Nederlander een liedje met zulke vooroordelen over Marokkanen zou maken, zou het nooit uitgezonden worden.

Een tekst als:

"'Kut Marokkanen??!'

"Ze willen ons zwart maken, als ze over ons praten
we hebben ze niks gedaan en toch willen ze ons haten"


Dit zijn de eerste twee regels en tevens onderdeel van het refrein van de nieuwe superclip op MTV. "Kut Marokkanen van de rapper Raymtzer.


Het is blijkbaar de bedoeling van dit liedje de verhoudingen tussen de Allochtone medelander, van Marokkaanse afkomst, en de Nederlanders te verbeteren. Natuurlijk heeft de heer Raymtzer het beste met ons, Nederlanders, voor. Maar maak dan niet zo'n tekst man!

Voorbeeldje, laatste zin en tevens moraal van het nummer dat ongetwijfeld (gezien de media die een excuus Marokkaan altijd wel weten te herkennen) de hitlijsten zal bestormen

"Dus ik kwam om jullie dames en heren te leren niet iedereen over één kam te scheren".

En dan begin je natuurlijk met een tekst als "ZE willen ons zwart maken... ZE willen ons haten".

Wie is dan bezig mensen over één kam te scheren? En met generaliseren?

Ik zal niet verder uitweiden over de songtekst. Quoten als "shit is magisch" of "mijn eerlijke woorden doen zeer aan je oren" behoeven geen verdere uitleg. Wat mij betreft zou dit liedje verbannen moeten worden, niet dat ik niet tegen een kritisch geluid naar Nederlanders kan maar wel als de kritiek onterecht is. Raymtzer heeft gelijk, natuurlijk hoor je steeds meer negatieve klanken over, vooral, Marokkaanse jongeren maar om dan te stellen dat alle Nederlanders zich daarmee bezig houden gaat me te ver. En de Nederlanders die zich daarmee wel bezig houden zullen daar misschien ook wel een reden voor hebben.

Het percentage criminelen onder Marokkaanse jeugd is gewoon veel hoger dan dat van de Nederlandse, Turkse of Surinaamse jeugd. Dit is gewoon een feit wat gestaafd wordt door de statistieken. Uiteraard wordt dit vaak uitvergroot in de media en zijn er mensen die alles wat in de krant staat klakkeloos aannemen. Het onderwerp op zich is dus wel goed voor een nummer als dat van Raymtzer. Maar hij had het toch wel wat subtieler aan mogen pakken. Zo'n lied als dit heeft waarschijnlijk alleen maar een averechtse werking op die jongeren die ook klakkeloos geloven wat er over hun bevolkingsgroep in de kranten verschijnt. Zie de inleiding van deze column.......

Dr. E