Anneke Tanneke Duisenberg

"Tijdens de apartheid hadden de burgers daar meer bewegingsvrijheid dan de Palestijnen nu.''

Als een ongeleide Scud-raket raast Gretta Duisenberg momenteel door IsraŽl en de bezette Palestijnse gebieden. En passant schoffeert ze IsraŽliŽrs en Nederlanders, waarbij ze uitspraken doet alsof de wereldpolitiek een spel is waarin alleen het volk wint dat het meest lijdt. En Gretta maakt dan wel uit wie dan de grote overwinnaars zijn, voor haar zijn dit de Palestijnen. Elk ander leed wordt door haar gewogen en te licht bevonden. Gretta heeft genoeg van haar rol als "de vrouw van.........." en heeft een goede zaak omarmt die door haar toedoen inmiddels alleen nog maar deuken oploopt. Sympathie voor de Palestijnse zaak is nu immers ook sympathie voor Gretta Duisenberg.

Het begon vrij ludiek. Ze hangt een Palestijnse vlag op omdat ze het niet meer kan toezien hoe Palestijnen in Israel worden behandeld. Niets mis mee maar na een golf van publiciteit slaat ze door. Niemand weet op den duur meer dan Gretta als het over de Palestijnse kwestie gaat, vindt ze zelf. Zij wordt het boegbeeld van de Pro-Palestijnse beweging. Van enige diplomatie is bij haar echter geen sprake. Je bent voor de Palestijnen en tegen Israel. Zo luidt de enige echte Wet van Gretta, een tussenweg bestaat er niet. Gretta wil zich ook niet verschuilen achter haar man, Wim Duisenberg. Maar op het moment dat ze richting Israel gaat is het wel zo handig om het diplomatieke paspoort tevoorschijn te halen wat ze heef gekregen vanwege haar man. Dit scheelt natuurlijk weer wat controles op de luchthaven. Je kan natuurlijk wel strijden voor de Palestijnse kwestie maar zelf ondergaan hoe de controles gaan op een Israelische luchthaven is voor de plebs en niet voor haar soort mensen.

Op het moment dat Gretta haar koffers aan het inpakken is. Dreigt iemand zijn gestolen vliegtuigje te parkeren in het gebouw van de Europese Centrale Bank, waar manlief de scepter zwaait. Gretta is hevig geschrokken van die, bijna terroristische, actie. Logisch natuurlijk. Maar nauwelijks 24 uur later verklaart ze dat ze begrip heeft voor de terroristische zelfmoordaktie in IsraŽl, die speelt op de dag van haar aankomst en die aan ruim twintig mensen het leven heeft gekost. Hoezo hypocriet?

"Met uitzondering van de holocaust is de IsraŽlische bezetting van de Palestijnse gebieden erger dan de nazi-bezetting van Nederland.''

In IsraŽl ging ze meteen op bezoek bij Yasser Arafat. "Zo'n charmante man" kirde ze. Onderwijl vergetend dat het bloed aan zijn handen nog nauwelijks droog is. Yasser, die in zijn hoogtijdagen van mening was dat een goede Jood een dode Jood was en menig terrorist met een doe-het-zelf pakket semtex op pad stuurde. Yasser die een Palestijns bestuur heeft opgezet dat bol staat van corruptie en eigenbelang. Een Yasser die inmiddels ook geen enkele controle meer heeft over zijn achterban waardoor de zelfmoordacties gewoon doorgaan. Maar het charme-offensief werkte in ieder geval wel bij Gretta.

Bij elke microfoon die onder haar neus wordt gehouden weet mevrouw Duisenberg wel een leuke one-liner uit te braken. De Apartheid in Zuid Afrika? Peanuts!!! De bezetting in de tweede wereldoorlog door de Duitsers? Peanuts!!!

De trip naar IsraŽl is al compleet in het water gevallen. Er ging geen enkele aandacht meer naar de Palestijnse kwestie. Inplaats daarvan kwam er De Duisenberg kwestie.

Zodra de delegatie weer voet op Nederlandse bodem zal zetten en de leden hun wonden hebben gelikt zal mevrouw Duisenberg de schijnwerpers misschien wel missen. Misschien kan ze nog een kwestie op haar weegschaal leggen en tegelijk een cursus PR gaan volgen bij het LOI.

Er is namelijk nog een volk waar niemand zich mee wil vereenzelvigen maar dat binnenkort nog meer te lijden krijgt dan het al meer dan honderd jaar doet. Dat zijn de Koerden. Die ook strijden voor een eigen vrij land. Misschien kan mevrouw Duisenberg een prettig bezoek regelen met de heer Saddam Hoessein. Schijnt ook een heel charmante man te zijn.