Beste Volkert

Amsterdam, 9 augustus 2002

Beste Volkert,
Wat een teleurstelling, de pro forma zitting was vandaag, en jij kwam niet opdagen, nu schijnt dat niet verplicht te zijn voor een verdachte maar heeft nog niemand je verteld dat half Nederland wanhopig zit te wachten op een glimp van de man die eigenhandig op 6 mei jl. de democratie om zeep heeft geholpen. Ik had je in ieder geval graag willen zien. O ja, ik weet het wel, men noemt je "de vermoedelijke dader" maar als ik zo bekijk wat het openbaar ministerie aan bewijsmateriaal heeft weten te vergaren dan vind ik het niet meer dan logisch dat ik "vermoedelijk" maar verder achterwege laat. Je hebt het gedaan, klip en klaar en je hebt er ook nog behoorlijk wat tijd in gestoken. Had je niets anders te doen? Je vriendin kreeg jullie kindje terwijl jij vaten zout- en zwavelzuur je huis binnen sleepte, hadden dat niet gewoon pakken pampers moeten zijn of vond je je "missie" toen ook al belangrijker dan je kind?

Het is gek maar ik kon ergens nog een beetje sympathie voor je opbrengen, hoe je was voordat je het allemaal deed. Je hebt voor een goede zaak gestreden, het milieu en weerloze dieren. Daar is niets mis mee. Dat je, volgens de media, meer hield van fruitvliegjes dan van mensen vind ik echter nogal bedenkelijk. Een echte dierenvriend die niet van mensen houdt er liep er vroeger nog zo een rond. Ik vraag me dan af of jij sympathie kan opbrengen voor die andere grote dierenvriend, die ervoor zorgde dat kreeften niet meer langzaam gekookt werden omdat hij dat verschrikkelijk voor de kreeften vond maar die ondertussen miljoenen mensen wel verschrikkelijk aan hun einde liet komen? Ook iemand die het democratisch beginsel niet echt onderschreef. Goed ik mag je niet vergelijken met Adolf Hitler maar kan je dat verwijten want wat weet ik eigenlijk meer van je dan dat je meer van fruitvliegjes dan van mensen hield. Sinds zes mei hou je stijf je lippen op elkaar en dus moet ik gaan speculeren want ik wil graag het waarom begrijpen, net als de rest van Nederland trouwens.

Je hebt hem vermoord, niet vermoedelijk vermoord maar koelbloedig na wekenlang voorbereidingen te hebben getroffen. Ik moet toegeven dat ik de plannen van Pim Fortuyn om varkens in lege kantoorgebouwen onder te brengen toch ook wel behoorlijk ridicuul vond (nu willen ze daar studenten in onderbrengen, laten we hopen dat er nu niet ergens een student flipt) en de pelsfokkerij wilde Pim ook meteen weer toelaten. Maar Volkert je hebt een Atheneum-opleiding, heb je nooit staatsinrichting gehad waarin is uitgelegd dat dingen democratisch worden geregeld in dit land? Pim kon dit allemaal wel willen maar als de rest van de kamer daar niet voor was dan stond Pim's wil ook achter de deur. Jij vond jouw wil echter belangrijker dus Pim Fortuyn moest exit.

Wist jij eigenlijk dat Pim Fortuyn een dierenliefhebber was, hij had twee hondjes. Clara en Kenneth die nu, dankzij jou, wees zijn, okee ik geef toe dat is een beetje overdreven......maar hun baasje is er niet meer en er is nu een speciaal fonds opgericht om Clara en Kenneth te onderhouden. Jij als dierenvriend zal daar toch wel een aardig bedrag aan doneren. Als je dan geen last van schuldgevoel hebt t.o.v. je vriendin, je kind, je slachtoffer en zijn familie dan moet je toch zeker wel schuldgevoelens hebben t.o.v. Clara en Kenneth!

Is het nou eigenlijk een politieke moord of iets anders? Er zijn al diverse speculaties hierover geweest, je bent zelfs opgevoerd als een ex-lover van Pim, dat kan ik me wel voorstellen want als ik naar je foto's kijk zie ik daar toch niet een koelbloedige moordenaar staan maar eerder een watje dat van fruitvliegjes houdt en misschien van de herenliefde. Maar zou het zo echt kunnen zijn, een ex-lover...volgens de mensen die Pim Fortuyn kende (en geloof me, tout beau Nederland was blijkbaar goed bevriend met Pim Fortuyn) was jij zijn type niet en ik zou het vreselijk banaal vinden als dat de reden zou zijn. Nog banaler eigenlijk dan een politieke moord.

Ik hou het er nu op dat je Pim om zijn ideeŽn hebt vermoord maar waarom jij dan nu je mond houdt was me een raadsel. Tot ik vandaag je advocaat hoorde zeggen dat je je mond hield op zijn advies. Laf!!!!!!
Is het niet zo dat je na een politieke daad ook een politieke statement hoort te maken, dat hoort jouw advocaat toch ook wel te weten? Zelfs zijn vorige klant heeft dat gedaan. Ocalan, niet dat dat Ocalan veel heeft geholpen maar het was wel politiek wat hij toen bedreef. Had jij niet ergens een pamflet heen kunnen sturen, naar het NRC bijvoorbeeld en daarin uitleggen waarom je het had gedaan? Zo hoort dat toch in anarchistische kringen, je doet iets en dan vertel je waarom je dat hebt gedaan. Het is allemaal zo half wat je doet. Een kindje op de wereld zetten en dan besluiten dat je niets met de opvoeding te maken wilt hebben omdat je een missie hebt. Je missie volbrengen maar niet vertellen waarom en dan ook DE hongerstaking. Zelfs daarin gedraag je je als een lafaard. Wat is dat nou voor een hongerstaking waarin je na een week zelfs aankomt en de medici zeggen dat je dit maanden kunt volhouden. Vruchtensappen en suikerwater tot je nemend. Je krijgt meer voedingsstoffen naar binnen dan een kind in hongerend Afrika!! Maar het gaat hier vast weer om het gebaar dat telt. Als vader zal je waarschijnlijk niet de periode meemaken dat jouw kind niet wil eten, hoe zal je vriendin zich dan voelen. Zou ze je als voorbeeld gaan gebruiken in de trend van "als jij niet eet dan eindig je net als papa" maar ja, jij hongerstaakt voor een doel en dat doel is Volkert die niet kan slapen omdat het licht aan is in zijn cel en daar kan Volkertje niet tegen! Ik denk dat ieder normaal redelijk mens niet zou kunnen slapen als hij een ander mens van dichtbij heeft neergeschoten maar jouw probleem ligt blijkbaar alleen maar bij dat licht wat dag en nacht aan is en wat jouw nachtrust verstoord en ook de camera observatie die er is om te voorkomen dat jij besluit deze wereld vaarwel te zeggen zonder de wereld te zeggen waarom je het hebt gedaan. Vind je niet dat in ieder geval de familie van je slachtoffer er recht op heeft om te weten waarom je het hebt gedaan? Vind je jezelf dan zo belangrijk dat je nu als een verwend kind je lippen stijf op elkaar houdt, niet wilt praten en niet wil eten?! Lieve hemel Volkert, je hebt stap ťťn gezet zet nu ook de andere stappen en vertel je motivatie.

Beste Volkert, ik ga nu naar bed, en ga in het donker (ja ik slaap prima maar ik heb dan ook een rein geweten) liggen nadenken hoe een vriendelijke man zo over de schreef kon gaan, je bent in mijn gedachten en ik hoop dat ik nu ook in jouw gedachten zal verblijven, ik schrijf je snel weer een brief.

Je mag me altijd terugschrijven.

Carin