Toen de aarde nog plat was.......

Ik weet me eigenlijk niet veel meer te herinneren van de eerste Golfoorlog. Op mijn netvlies staat nog wel Generaal Schwartzkopf gebrand, een man die bijna stond te juichen in zijn camouflagepak bij de precisiebombardementen van destijds. "Kies een w.c. raampje en onze raketten vliegen er doorheen". Hij vertelde er alleen niet bij dat daarbij her en der een aantal in de weg lopende burgers ook werden geraakt die misschien dan verscholen zaten in hun huisjes, daar zaten natuurlijk ook w.c. raampjes in. Het werd ook heel logisch gebracht dat niet op elk precisiebombardement de puntjes op de i gezet konden worden. Na zo'n bombardement kwamen dan doorgaans de gruwelijke beelden van de Irakese burgerslachtoffers, mensen die met geamputeerde ledematen in hun gammele bedjes lagen. Propaganda, werd er dan luidkeels geroepen, weliswaar iets minder juichend. Maar die beelden van al die verwoestingen zouden allemaal uit de propagandamachine van Saddam zijn gekomen. Er was toch eerst die juichende uitleg geweest over die w.c. raampjes en die fantastisch trefzekere raketten? Nou dan........

Ik ben opgegroeid in de jaren zeventig en kon mateloos genieten van verhalen over, onder andere, de donkere middeleeuwen. Dat waren nog eens barre tijden. De aarde was plat en een platte aarde was eng want daar kon je afvallen. Mensen waren toen lang niet zo beschaafd als nu, dat bewees de platte aarde theorie al. Er waren ook veel dappere ridders die op kruistocht gingen en als je mazzel had was je een horige en met minder mazzel een lijfeigene. De pest lag op de loer en oorlogen waren, volgens de geschiedenisboeken, schering en inslag. Als kind kon ik soms genietend griezelen bij die verhalen uit die tijd zo lang geleden. Wat hadden die mensen het toch erg en wat was ik blij dat ik 's avonds schoon water uit de kraan kon drinken, dat de pest uitgebannen was en dat er mensen op de maan liepen. Geen platte aarde meer!!! In de jaren zeventig leek het allemaal kinderlijk eenvoudig. Ach ja, er gebeurde wel het één en ander in Vietnam, maar het besef dat wat daar gaande was iets anders in elkaar zat dan de VS vertelde kwam pas jaren later. De communisten waren destijds de grote vijand en heel prettig was dat dat alleen maar een "koude" oorlog bleef. Een koude oorlog kon je als kind tenminste nog overzien. Dat die oorlog eigenlijk in Vietnam werd uitgevochten vertelde niemand er toen bij. De Vietnamoorlog kwam mondjesmaat tot je in beschaafde blokjes van vijf minuten met daarbij vaak de mededeling welk nummer de heuvel had die die dag veroverd of heroverd was, soms ging het een week lang over dezelfde heuvel. Vietnam was, voor mij als kind, voornamelijk erg saai maar vooral ver van mijn bed. De middeleeuwen die waren pas fascinerend, want ik had een gedreven geschiedenisleerkracht die mompelde dat je moest leren in het heden te leven door het verleden te herleven.

Inmiddels benijd ik de mensen die in die donkere middeleeuwen leefden. Ging men op kruistocht om Jeruzalem weer eens te bevrijden van de heidenen (de middeleeuwse variant van heuvel nummer 33) dan kan de gemiddelde horige daar in zijn dagelijkse leven niet veel van gemerkt hebben. Er was geen t.v., geen internet, geen radio, en lezen was ook niet zo vanzelfsprekend. Er zal hooguit een boodschapper eens in de zoveel maanden wat nieuws zijn komen brengen en ik denk dat de simpele horige dat ook wel de ver van zijn bedstee show zal hebben gevonden. Het was een tijd waarin volksverhalen en legendes werden geboren want zo bracht men elkaar op de hoogte. Wat moet dat heerlijk simpel en eenvoudig zijn geweest. Je leefde je leven want meer werd er ook niet van je verwacht. En vooral niet te ver doorlopen....want de aarde was plat dus gevaarlijk.

De tijden zijn behoorlijk veranderd. De mensheid werd beschaafd. De pest verdween en SARS, Ebola en Aids kwamen er voor in de plaats. Televisie, radio en internet deden zijn intrede en deze laatste oorlog dendert ieders huiskamer binnen op alle mogelijke manieren die er maar zijn. Probeer eens een kanaal op je t.v. te vinden waar niet te zien is hoe Donald Rumsfeld tekst en uitleg geeft over het oprukken van de troepen in Irak. Waar je niet ziet hoe 300 bommen op Bagdad regenen, in full color. Lukt het je om een dergelijk kanaal te vinden dan zie je vast twee vermoeid ogende mannen discussiëren over het oprukken van de troepen in Irak, de oorlog heeft de televisie overgenomen. Op het internet zijn discussies gaande over de oorlog in Irak. Kranten schreeuwen de oorlog in drukinkt je brievenbus in. Wil je winkelen dan loop je grote kans om vandaag tegen een demonstratie tegen de oorlog in Irak aan te lopen of er misschien in mee te lopen. De oorlog in Irak is een wereldoorlog waaraan niemand zich kan onttrekken, een media wereldoorlog.

Ik ben tegen oorlog, welke oorlog dan ook. En ik ben tegen dictators, welke dictators dan ook. En informatie is goed. Veel informatie is goed. Maar al deze informatie is inderdaad 'shock and awe'. Konden we maar terug naar die donkere middeleeuwen. Het enige waar je op moest letten dat je niet te ver doorliep anders viel je van de aarde af. Zo rustig was het leven toen.

Was de aarde nog maar plat...........