Fonsje moet hangen...........

Ook al hebben we in Nederland te veel banken ze hebben toch het monopolie in handen. Het monopolie om een sfeer van schijn te creëren. Schijn dat sommige bedrijven wel te vertrouwen zijn en ze doen vrolijk mee met het ophouden van alle schijn rond zo'n bedrijf. Neem UPC....dit bedrijf verkeert in surseance van betaling. Dat betekent bij gewone mensen dat het eigenlijk wachten is op de bekende stekker die eruit wordt getrokken. Maar niet bij UPC want dit bedrijf bestaat alleen uit kredieten en leningen van de banken. UPC's faillissement zal één van de grootste financiële aderlatingen voor de banken worden en dat willen de banken niet. Daarom mag een bedrijf als UPC doen en laten wat niet goed is maar wat wel handig is voor UPC en de banken.

UPC probeert namelijk klanten te verplichten automatische incasso's af te geven en zelfs als die klant geen incasso afgeeft dan is het al voldoende als UPC het bankrekeningnummer weet dan kan namelijk het incasseren beginnen. Elke maand worden zo duizenden spookafschrijvingen gepleegd door UPC, zelfs bij klanten die helemaal geen klant zijn. Wat mensen in eerste instantie doen is dan UPC bellen à 10 eurocent per minuut, kassa voor UPC want sinds de klantenservice in Amsterdam niet meer bestaat is de wachttijd nog langer geworden, om je eigen geld terug te krijgen ben je zeker drie euro kwijt. Dan duurt het gemiddeld drie maanden eer UPC genegen is om het geld terug te storten, personeelsgebrek hè en ondertussen krijgt een dergelijk bedrijf wel rente over het geld dat verkeerd is afgeschreven of waarvoor helemaal geen toestemming was en gaat het de volgende maand weer even zo hard "fout" en moet je als klant weer bellen.

Het tweede wat een klant kan doen is de bank bellen à 10 eurocent per minuut. Dat gaat iets sneller maar een klant die de pech heeft om kabeltelevisie, internet en telefoon bij UPC af te nemen moet dan maandelijks drie keer gaan bellen. UPC en de banken spinnen hier garen bij. Klanten met en zonder automatische incasso wordt dan aangeraden om de niet bestaande incasso in te trekken. Dan moet er een rode kaart naar UPC gestuurd worden....daar wordt natuurlijk niet op gereageerd want UPC doet niets met rode kaarten. UPC heeft daar een brief voor nodig. En dan zijn de klanten inmiddels weer twee maanden verder en diverse dure gesprekken aan de telefoon armer. Dan moet er nog eens een brief gestuurd worden, in drievoud voor de klant die diverse producten afneemt. En dan............nog niets want UPC blijft olijk doorincasseren en dat met medeweten van de banken die hier helemaal niets aan wensen te doen. Er is geen enkele instantie die controleert of UPC wel de benodigde handtekening van de klant bezit, of bij een toegestane incasso of de bedragen wel kloppen. Want UPC mag niet failliet gaan daar zit teveel geld van de banken zelf in.

Toen was daar Fons Schirris, de man die aantoonde dat het hele automatische incassoproces is gebaseerd op vertrouwen. Ja vertrouwen. De bank vertrouwt eigenlijk elk bedrijf met ons geld. Stap je eigen bank in en vraag eens honderd euro van je eigen bankrekening. Krijg je niet met je onbetrouwbare hoofd, al kom je er dagelijks. Eerst legitimeren, vingerafdrukken en als het even kan genetisch materiaal afgeven. Pas dan krijg je hun honderd euro want dat je als klant je eigen geld komt ophalen is bij de banken een al lang gepasseerd station.

Fons Schirris, de man die niet zo belangrijk was als UPC voor de banken en daardoor zijn bedrijf failliet zag gaan, schreef een boek en deed wat UPC al jaren maandelijks doet. Alleen doet UPC dit met opzet en met medeweten van de banken en Fons deed het om aan te tonen dat het systeem niet deugt. Hij incasseerde geld bij diverse bedrijven, schreef daar een artikel over en een boek. Het geld dat hij in vertrouwen had "gestolen" werd weer keurig teruggestort binnen 24 uur en toen kwam de groot inquisiteur van het bankwezen in actie want Fonsje was wel heel stout geweest en had de vinger op de zere plek gelegd en dat mocht niet. Fonsje is een fraudeur! Eerst werden alle verzekeringen van Fons opgezegd want nu moest Fonsje maar goed voelen dat hij maar een klein mannetje is in het grote donkere rijk van het bankwezen. De nieuwe doodsteek van de grootinquisiteur van het bankwezen is dat de Darth Vader van de Rabobank nu heeft besloten dat stoute Fons zijn huis uit moet. Een huis dat gekocht is met een krediet op naam van het failliete bedrijf en waarvoor Fons keurig afspraken had gemaakt met Darth Rabo maar afspraken gelden niet in het bankwezen. In het bankwezen geldt alleen de calimerostelling "wij zijn groter dan de klant en vreten 'm desnoods op" met als variatie daarop "behalve als het een bedrijf is als UPC dat ons kan opvreten bij een faillissement" want van een miljoentje meer of minder ligt een bank niet wakker maar van de verdwenen UPC miljarden krijgt zelfs de inquisitie spontaan een rood debetsaldo voor de ogen.

Fons mag dus rond kerst bij Hulp voor Onbehuisden aankloppen met zijn vier kinderen maar daar zit Darth Rabo niet mee. Had Fons maar niet uit de school moeten klappen. Geen huis, televisie, internet of telefoon voor het gezin Schirris met kerst en UPC spookafschrijft gewoon olijk door, ook bij de heer Schirris als ze achter zijn bankrekeningnummer komen, maar daar zorgt Dart Rabo vast wel voor.