Een kerstgedachte............

Morgen is het kerstfeest. Halleluja!!! Alhoewel er over het kerstfeest weinig te jubelen lijkt te zijn. Een theoloog heeft opgeroepen tot afschaffing van kerst want dat is van oorsprong een heidens feest. Toen ik dit las vloog ik zelf bijna in mijn heidense kerstboom om daar als verlept kerstengeltje de kerstdagen door te brengen. Je zal toch professor en dokter in de theologie zijn en dan zo'n ontdekking doen, hoe lang moet je dan wel niet hebben geweifeld om dit openbaar te maken. kerst is een heidens feest!!! Vreselijk toch? Ik zal nog wat heilig olie op het vuur gooien. Kerst is zelfs een rooms katholiek feest!!! Ha daar heeft deze geleerde meneer waarschijnlijk niet van terug en nu kan ik me weer fijn terugtrekken in mijn eigen kerststal. Ooit, een paar eeuwen geleden was er nl. een paus (zo rond de tijd van St. Nicolaas dus misschien hebben die twee nog wel een bisschopwijntje met elkaar gedronken) die het maar niet kon verkroppen dat die halsstarrige ex-heidenen hun traditie in ere hielden van het vieren van het midwinterfeest. Met dit feest werd gevierd dat de dagen weer langer werden en het moet gezegd worden dat het van een grenzeloos optimisme getuigt om dit feest te vieren vier dagen na de kortste dag van het jaar. De inquisitie werd pas een paar eeuwen later uitgevonden om gelovigen en ongelovigen tot de orde te roepen dus moest deze paus iets anders verzinnen. Nooit vies van een feestje besloot deze paus en medeplichtigen tot het invoeren van het kerstfeest. Op 25 december zou voortaan gewoon de verjaardag van Jezus gevierd worden, makkelijk zat. Geen gelovige of ongelovige die zich daar verder aan stoorde en de paus kon tevreden zijn. Traditie en religie die elkaar broederlijk de hand reiken kom daar deze dagen maar eens om.

Vijftienhonderd jaar later voelt professor dokter Van de Beek zich opeens geroepen om de boel maar eens terug te draaien. Kerst heeft niets met het christendom te maken dus afschaffen die handel want wat heb je er aan.

De professor denkt gelijk te hebben, want hij heeft er voor geleerd en onderwijst er ook nog eens in, maar Kerst heeft alles met Geloof te maken, misschien niet zozeer met het Christendom, maar wel met het Geloof. Het geloof dat er na donkere tijden betere tijden zullen aanbreken, dat hadden ze vijftienhonderd jaar geleden al door. Er is sindsdien eigenlijk niet echt veel veranderd want is dit ook niet wat ieder mens op deze aardbol op dit moment wenst?

Betere tijden.....voor de Palestijnen in Israël, voor Israëliërs in Israël, voor militairen op weg naar Irak, voor Irakezen zuchtend onder het bewind van Saddam. Voor Noord-Koreanen in Noord-Korea. Voor dieren in legbatterijen. Voor het dochtertje van Volkert, voor de familie van Pim.

Betere tijden voor iedereen die het nodig heeft.
Kerstmis is een tijd van bezinning en misschien komt professor dr. Van de Beek daar morgen ook nog achter, want is dat niet wat Jezus eigenlijk bedoelde en waar het om draait bij het Christendom. Het geloof in een betere wereld en daar je steentje aan bijdragen?

Ik wens iedereen een verdraagzaam kerstfeest!