Zorgverzekeraars stellen huisartsenketen Co-Med in gebreke

De vier grote zorgverzekeraars hebben de commerciële huisartsenketen Co-Med officieel in gebreke gesteld. Dat is een soort laatste waarschuwing. Zo meldt Skipr.

CZ bevestigt dit na berichtgeving in de Volkskrant. De meeste Co-Med-cliënten zijn aangesloten bij die zorgverzekeraar, die daarom het voortouw neemt, mede namens Zilveren Kruis, VGZ en Menzis.

Afgelopen week werd duidelijk dat Co-Med-medewerkers werk hebben uitgevoerd waarvoor ze niet waren opgeleid vanwege een tekort aan huisartsen, wat de gezondheid in gevaar bracht. Vanwege onbetaalde rekeningen is dinsdag het faillissement van de keten voor de tweede keer aangevraagd.

CZ heeft aangegeven dat Co-Med onder intensief toezicht stond en eiste specifieke informatie, waarna ze het bedrijf in gebreke hebben gesteld. Zorgverzekeraars hebben noodplannen voorbereid voor het geval verantwoorde zorg niet beschikbaar is.

Co-Med kocht praktijken op door het hele land van huisartsen die met pensioen wilden gaan. Critici beweren dat het bedrijf vooral winst maken als prioriteit heeft en dat zorg op de tweede plaats komt.

Patiëntenfederatie Nederland heeft heel veel zorgen over de situatie rond de commerciële huisartenketen Co-Med. “Goede huisartsenzorg is essentieel en onmisbaar voor patiënten, dat moet daarom voor alle patiënten goed georganiseerd zijn”, zegt een woordvoerder van de federatie.