ME ontruimt UvA-gebouw Roeterseiland, negen lokaalbezetters aangehouden

De mobiele eenheid van de politie heeft aan het begin van de avond het hoofdgebouw van de UvA op Roeterseiland in Amsterdam ontruimd. Eerder op de middag bezetten demonstranten daar twee klaslokalen. De negen activisten die aan het begin van de avond nog in het gebouw waren, zijn inmiddels aangehouden. Zo meldt AT5. 

De UvA deed daarna aangifte van lokaalvredebreuk en vernielingen. Volgens de politie werden daarbij ook agenten bekogeld.

De bezetting begon vanmiddag rond 14.00 uur. De demonstranten barricadeerden daarbij de klaslokalen. Volgens een woordvoerder van de UvA ging een deel van de actievoerders 's middags al weg. Negen mensen wilden niet vertrekken. Iets na 18.00 uur werden zij door de politie aangehouden. Het gebouw is inmiddels leeg.

Ook buiten het UvA-gebouw waren tientallen demonstranten aanwezig. De politie liet rond 17.40 uur weten dat drie van hen inmiddels zijn aangehouden vanwege 'belediging'. "De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en treedt er daadkrachtig tegen op", schrijft een woordvoerder op X.

Op het moment dat de klaslokalen bezet werden, waren er nog colleges aan de gang, die zijn allemaal doorgegaan. Colleges die nog moesten beginnen, gingen niet door, maar de woordvoerder laat weten dat die op dat moment bijna niet meer ingepland stonden.

Later op de middag gingen de deuren van de UvA dicht, mensen die op dat moment binnen waren, konden nog wel naar buiten.