3,5 jaar cel voor vader die kinderen meenam naar Gaza en aan moeder onttrok

Een 40-jarige man uit de Gazastrook is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 3,5 jaar cel omdat hij zijn vijf minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder onttrok. Na een vakantie in de Gazastrook in 2022 liet hij het vijftal niet terugreizen naar Nederland. Daarnaast is hij veroordeeld voor het mishandelen van de moeder van zijn kinderen.

Vakantie
Het gezin ging in de zomer van 2022 op vakantie naar de Gazastrook. Eenmaal aangekomen op de bestemming gaf de verdachte aan dat hij niet van plan is met de kinderen terug te keren naar Nederland en pakte de paspoorten van de kinderen en zijn vrouw af. Met een noodpaspoort reisde de vrouw in haar eentje terug naar Nederland, waar ze aangifte deed tegen de man.

Extreem onveilige situatie
Die aangifte wordt onder andere ondersteund door een bericht van de school van de kinderen. De verdachte probeerde in september 2022 de kinderen uit te schrijven, omdat ze volgens hem niet terug zouden keren naar Nederland. Ook is de verdachte door Samen Veilig, de instelling waarbij de kinderen tussen 10 augustus 2022 en 10 februari 2023 onder toezicht stonden, verplicht om ervoor te zorgen dat de kinderen vóór 7 oktober 2022 terug zouden zijn in Nederland. Deze verplichting volgde de verdachte niet op. In oktober 2023, ruim een jaar nadat aan verdachte was opgedragen de kinderen naar Nederland terug te brengen, is één van de kinderen vanwege gezondheidsredenen teruggekeerd naar Nederland. Voor de verdachte was het dus wel degelijk mogelijk om de kinderen naar Nederland te halen. Hij had dit voor de andere kinderen ook kunnen en moeten doen. Zelfs toen de situatie in Gaza escaleerde heeft de verdachte geen actie ondernomen om zijn kinderen terug naar Nederland te brengen. Vier van de vijf kinderen verblijven momenteel nog in Gaza, waar hun veiligheid niet is gegarandeerd. De rechtbank vindt het extra kwalijk dat de verdachte ook in deze extreem onveilige situatie geen enkele inspanning heeft verricht om de kinderen naar Nederland over te brengen. Bij gebrek aan medewerking van de verdachte is er geen enkel vooruitzicht dat de kinderen op korte termijn uit deze situatie worden gehaald. De verdachte heeft zijn kinderen in gevaar gebracht en heeft de moeder van de kinderen belemmerd in haar recht om haar kinderen op te voeden en te verzorgen. Uit het dossier blijkt ook dat de verdachte zich schuldig gemaakt aan mishandeling van de moeder van zijn kinderen. Hij heeft haar geslagen, geschopt en bij de keel gegrepen.

Celstraf
De verdachte wordt veroordeeld voor het onttrekken van zijn vijf minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder en het opzicht van Samen Veilig en mishandeling van de moeder van zijn kinderen. De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf van 3,5 jaar en een contactverbod voor 5 jaar met de moeder van zijn kinderen op. Gelet op straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd en het feit dat de rechtbank niet tot een bewezenverklaring komt van poging zware mishandeling, legt de rechtbank een lagere straf op dan de 4,5 jaar cel die de officier van justitie eiste. Ook moet de verdachte een schadevergoeding van €25.000,- aan de moeder van de kinderen betalen.