Hezbollah bedreigt Cyprus en dreigt met grootschalige aanvallen op IsraŽl

In Libanon heeft de Hezbollah-militie gedreigd met grootschalige aanvallen op het buurland in geval van een Israëlisch offensief.

Hezbollah-leider Nasrallah zei in een televisietoespraak dat Israël in het geval van een offensief in Libanon zowel grond- en luchtaanvallen als aanvallen vanuit het water moet verwachten. Nasrallah bedreigde ook Cyprus en waarschuwde het EU-land om het Israëlische leger zijn luchthavens en bases niet te laten gebruiken in geval van oorlog.

Het Israëlische leger heeft plannen voor een offensief in Libanon opgesteld. Het leger zei dat hooggeplaatste vertegenwoordigers dit hadden goedgekeurd. De operationele paraatheid van de troepen zal verder worden opgevoerd. 

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en het militante islamitische Hamas vuurt Hezbollah raketten en drones af op Israël. Israël reageert op de beschietingen met meerdere aanvallen op Hezbollah-posities in Zuid-Libanon.

Cyprus verwierp de beschuldigingen van de Hezbollah-militie van deelname aan de militaire operaties van Israël. De president van Cyprus, Christodoulidis, benadrukte dat Cyprus “een deel van de oplossing is en geen deel van het probleem”. Het land zou niet betrokken zijn bij militaire operaties in de regio of elders.