FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 augustus 2018

Zonderland als beste naar rekstokfinale, Nederlands team reserve voor finale

Op het Europees kampioenschap turnen in Glasgow heeft het Nederlandse team ondermaats gepresteerd. In de kwalificaties voor de landenwedstrijd kwam de ploeg niet verder dan plek negen, waardoor een finaleplaats niet gehaald werd en de ploeg eerste reserve is voor de eindstrijd.

Individueel ging het alleen voor Epke Zonderland goed. De voormalig olympisch kampioen noteerde op de rekstok een score van 14,333 punten en dat was de beste score van iedereen, waardoor hij als favoriet richting de finale gaat.

Zonderland's rekstokfinale is wel de enige individuele toestelfinale waar een Nederlander zich voor heeft geplaatst in Glasgow. De teamfinale wordt zaterdag geturnd, zondag staan de toestelfinales op het programma.

Van Wolfswinkel pijnigt Vitesse in absolute slotfase

Ricky van Wolfswinkel heeft zijn oude club Vitesse pijn gedaan in de voorronde van de Europa League. FC Basel boekte dankzij hem een 0-1 overwinning.

Het duel in Arnhem stevende door gepruts van Vitesse af op een 0-0 gelijkspel, maar in blessuretijd zorgde uitgerekend Ricky van Wolfswinkel voor de enige treffer. Na de 0-1 nederlaag staat Vitesse voor de zware taak om alsnog de vierde voorronde van de Europa League te bereiken.

Ten opzichte van het vorige Europa League-duel met Viitorul Constanza had Vitesse-trainer Leonid Slutsky weer een basisplaats ingeruimd voor Maikel van der Werff en Thomas Bruns, ten koste van Rasmus Thelander en Matus Bero. Bij opponent FC Basel verscheen Ricky van Wolfswinkel aan de aftrap tegen zijn oude club. Vitesse ging in Arnhem uitstekend van start en kreeg via Tim Matavz al na twee minuten spelen een grote mogelijkheid, maar zijn inzet werd gered door Basel-doelman Jonas Omlin.

Het eerste gevaar van de gasten uit Zwitserland kwam van Raoul Petretta, die Vitesse-sluitpost Eduardo niet echt testte met zijn poging. In de beginfase maakte de Arnhemmers een stabiele indruk, terwijl Matavz namens de thuisploeg verschillende mogelijkheden kreeg. Aan de andere zijde kreeg Albian Ajeti na ruim een half uur spelen een aardige kans, maar zijn poging belandde in het zijnet. De spits kreeg vlak na rust andermaal ruimte van de Vitesse-defensie, die het in de tweede helft lastiger kreeg met de aanvallers van FC Basel.

Ook Van Wolfswinkel kreeg voor de Zwitsers een goede kans, maar de ex-speler van Vitesse stuitte op Eduardo. Tien minuten voor tijd leek invaller Kevin Bua op weg naar het doel van de Arnhemmers, waarna hij ten val gebracht werd door Van der Werff, die goed weg leek te komen met een gele kaart. De daaropvolgende vrije trap van Luca Zuffi ging naast het doel van Eduardo. In de absolute slotfase was het echter toch nog raak voor Van Wolfswinkel die FC Basel nog een niet echt verdiende 0-1 overwinning bezorgde.

Hordenloopster Visser 4e op EK, 400m-finale voor De Witte en Ghafoor

Hordenloopster Nadine Visser heeft op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn op overtuigende wijze de finale bereikt op de 100 meter horden. De 23-jarige Nederlandse, net weer terug na enkele weken afwezigheid door een blessure, snelde naar een zeer keurige 12,84 seconden.

Het leverde Visser de tweede plek op in haar halve finale en dat was voldoende voor automatische plaatsing. Eefje Boons haalde het niet en dat was vrij zuur: de Nederlandse kwam tot 12,94 seconden, net als drie anderen.

Er was echter nog maar één plek over voor een 'snelste verliezer' en dus werd naar de duizendsten gekeken. Dat leverde Boons een tijd van 12,938 seconden op, uiteindelijk acht duizendsten van een seconde te langzaam voor een finaleplek.

De hele avondsessie in Berlijn, die duurt tot een uur of tien, is live te zien op Eurosport 1.

Update 20.10 uur
Op de 400 meter staan Lisanne de Witte én Madiea Ghafoor namens Nederland in de finale. De Witte begon het toernooi met de snelste kwalificatietijd van allemaal - 50,96 seconden - maar eindigde in haar halve finale wel als derde met 51,24 seconden.

Ze moest zo hopen dat ze een van de twee snelste 'verliezers' zou zijn, want alleen de top-2 plaatste zich automatisch. Dat lukte, niemand eindigde met een snellere tijd buiten de top-2. Ghafoor werd in haar halve finale knap tweede in 51,29, niet ver van haar persoonlijk record.

Update 20.22 uur
Topfavoriet Karsten Warholm heeft zijn rol op de 400 meter horden volledig waargemaakt. De Noor snelde naar goud in een heerlijke tijd van 47,64 seconden, waarmee hij de Cubaanse Turk Yasmani Copello - op papier de enige echte uitdager - klopte: 47,81. Met 48,31 was er na veel blessureleed fraai brons voor de Ier Thomas Barr.

Op de zevenkamp heeft Vetter op het derde onderdeel, het kogelstoten, inmiddels flink punten laten liggen. Ze kwam niet verder dan 14,79 meter, meer dan een meter onder wat ze dit jaar al deed. De regerend kampioene lijkt nog wel prima kans te maken op de vierde plek, de Belgische wereldkampioene Nafi Thiam is na een nieuw persoonlijk record van 15,35 meter nóg meer de topfavoriet.

Update 20.50 uur
Douwe Amels heeft zich in het hoogspringen knap geplaatst voor de finale. Zijn 2,21 meter was zeker niet briljant, maar het was door het in de breedte uiterst magere niveau genoeg om zich toch voor de eindstrijd te plaatsen.

Update 21.02 uur
Vetter heeft op de 200 meter niet geweldig, maar wel degelijk gepresteerd: 23,97 seconden. Daarmee is ze nog altijd de voornaamste kandidaat voor plek vier, achter de eerdergenoemde drie.

Update 21.18 uur
Solomon Bockarie heeft op de 200 meter niet kunnen stunten en eindigde in 20,39 seconden - zijn beste seizoensprestatie - als achtste en laatste. Het goud was voor de Azerbeidzjaanse Turk Ramil Guliyev en de regerend wereldkampioen deed dat op indrukwekkende wijze in 19,76 seconden.

Zilver was voor de Brit Nethaneel Mitchell-Blake, die met 20,04 zes duizendsten sneller bleek dan de Zwitser Alex Wilson. De Spanjaard Bruno Hortelano piste met 20,05 precies buiten de pot.

Update 21.33 uur
Het werd een Grieks feestje bij het polsstokhoogspringen voor de vrouwen. Favoriete Ekaterini Stefanidi was uiteindelijk niet te kloppen en met een fraaie 4,85 meter - een verbetering van haar eigen kampioenschapsrecord - verdedigde ze haar titel met succes. Nikoleta Kiriakopoulou sprong met 4,80 meter naar het zilver, voor de 4,75 meter van de Britse Holly Bradshaw.

De 3000 meter steeplechase werd gewonnen door de Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad, vooral bekend van de situaties waarbij hij weer eens kortsluiting in zijn hoofd heeft - mascottes omver duwen, shirts uittrekken en zo goed uit handen geven, dat soort zaken.

Mekhissi werd nog even uitgedaagd door de verrassend sterke Spanjaard Fernando Carro, maar het was niet genoeg. De pas 20-jarige Italiaan Yohanes Chiappinelli pakte knap brons.

Update 21.43 uur
Het speerwerpen bij de mannen viel eigenlijk wat tegen: drie Duitsers begonnen met een beste seizoensprestatie van meer dan 90 meter, niemand gooide dat nu. Met 89,47 meter was Thomas Röhler wel duidelijk de beste: hij gooide twee keer ongeldig, één keer één centimeter minder ver dan de zilveren Andreas Hofmann (87,60) en drie keer verder dan Hofmann's beste worp. Brons was voor de Est Magnus Kirt met 85,96 meter.

Update 21.53 uur
Op de 100 meter horden heeft Visser genoegen moeten nemen met een, gezien haar blessure, toch knappe vierde plek. De Nederlandse finishte in 12,88 seconden, 0,12 seconden te langzaam voor de medailles.

De Wit-Russische Alina Talay was de topfavoriete, maar was ook licht geblesseerd en dat bleek in de finale: ze finishte niet. Haar jonge landgenote Elvira Herman zorgde toch voor feest in Minsk, want met 12,67 pakte zij het goud. Duitsland kon juichen voor twee medailles: zilver voor Pamela Dutkiewicz in 12,72, brons voor Cindy Roleder in 12,77.

Brons voor Postma bij WK zeilen in Finn-klasse

Pieter-Jan Postma heeft bij WK zeilen brons veroverd in de Finn-klasse. De 36-jarige Fries begon in het Deense Aarhus als zesde aan de medalrace, maar dankzij een tweede plaats kwam Postma alsnog op het podium.

Nicolas Heiner begon de medalrace als vierde in het klassement. Heiner had een goede start, maar zakte daarna weg. Uiteindelijk kwam hij als achtste over de finish en zakte naar de zesde plaats in het algemeen klassement.

Het goud ging verrassend naar Zsombor Berecz. De 32-jarige Hongaar won de afsluitende race en verdrong Max Salminen van de eerste plaats. De Zweed had in de top-vier moeten zeilen voor de titel, maar werd slechts zevende en moest genoegen nemen met het zilver.

Feyenoord al praktisch uitgeschakeld in Europa League

Het heeft er alle schijn van dat Feyenoord al in de derde voorronde van de Europa League gaat stranden. In Slowakije werd het 4-0 voor AS Trencin.

Trainer Giovanni van Bronckhorst moest van tevoren flink puzzelen door personele problemen en dat de noodgrepen bleken niet goed genoeg om een goede wedstrijd op de mat te leggen. Door verschillende omstandigheden konden basiskrachten als Robin van Persie, Erik Bottheghin, Tonny Vilhena, Nicolai Jörgensen, Yassin Ayoub en Jermiah St. Juste niet meedoen. Zij werden vervangen door jongelingen als Calvin Verdonk, Sofyan Amrabat en Bart Nieuwkoop.

Trencin was duidelijk scherper en verzekerde zich voor rust al van een uitstekende uitgangspositie voor de return. Die wordt volgende week donderdag in De Kuip gespeeld en het lijkt niet meer dan een formaliteit te worden dankzij de Slowaakse scoringsdrang. Spits Antonio Mance trof voor rust al twee keer doel en prikte er na de thee nog eentje bij. Vlak voor rust maakte ook Philip Azango al een treffer, op aangeven van oud-Feyenoorder Joey Sleegers.

De Rotterdammers zetten daar het hele duel bar weinig tegenover. De ploeg van Van Bronckhorst had veel meer balbezit, maar wist daar niets mee te doen. Alleen Dylan Vente en Jean-Paul Boëtius wisten de keeper een paar keer te testen. Die stond echter steeds op zijn post. Vooral zijn redding in minuut 67 was fraai te noemen. De jonge vervanger van Van Persie dook vlak voor zijn neus op, maar Igor Semrinec gaf geen krimp. Vijf minuten later hoefde hij een kopbal van wederom Vente alleen maar naast te kijken en ook een kopballetje van Boëtius kon hem niet verontrusten. Verder kwam het uiterst pover acterende Feyenoord niet.

Feyenoord met 4-0 onderuit tegen AS Trencin (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Feyenoord met 4-0 onderuit tegen AS Trencin (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Preidler boekt zege in Ronde van Polen, Kwiatkoski blijft leider

Georg Preidler heeft de zesde etappe in de Ronde van Polen. De Oostenrijker van Groupama - FDJ sprong in de finale op het juiste moment weg uit een kopgroep van negen renners en behield voldoende voorsprong voor zijn eerste ritzege in lijn in zijn carrière. Michal Kwiatkowski blijft met nog een etappe te fietsen aan de leiding van het algemeen klassement.

De zesde etappe ging over 129 kilometer van Zakopane naar Bukowina Tatrzańska met daarbij twaalf beklimmingen. Lars Boom was een van de vroege aanvallers in de etappe, de Nederlander had het gezelschap van acht renners: Quintanilla Verona, Patrick Konrad, Nans Peters, Louis Vervaeke, Rui Costa, Jhonatan Restrepo, Łukasz Owsian en Valerio Angoli.

De kopgroep kreeg drie minuten van het peloton, waar team Sky de controle behield. Met nog dertig kilometer van de streep was de vlucht dan ook over. Dat was het moment voor BMC om het tempo in het peloton te verhogen en bleef er uiteindelijk maar een dertigtal renners over.

De tempoversnelling duurde niet lang en met vijftien kilometer viel het dan ook weer stil en besloot Dries Devenyns ten aanval te trekken. De Belg van Quick-Step Floors kreeg Sam Oomen mee in zijn wiel. Het tweetal werkte goed samen en bouwde een voorsprong uit van een halve minuut op het peloton, waar team Sky het tempo onderhield.

Met nog vijf kilometer te rijden was het LottoNL-Jumbo die versnelde in het peloton. De Nederlandse ploeg reed eerst het gat naar het tweetal toe, waarna George Bennett voor de aanval koos. De Nieuw-Zeelandse kopman van LottoNL-Jumbo had op twee kilometer van de streep een mooi gat te pakken, maar vanuit de achtergrond was het Dylan Theuns die het gat ineens dicht reed. De nummer twee in het algemeen klassement kreeg acht renners mee in zijn wiel en die mochten het uitmaken voor de dagzege.

In de laatste twee kilometer had Groupama - FDJ twee renners mee. Eerst probeerde Thibaut Pinot het, maar nadat hij teruggepakt was het de beurt aan Preidler. De Oostenrijker kreeg wel wat ruimte en hield zijn voorsprong vast tot aan de meet. Emanuel Buchmann kwam nog dicht bij Preidler, maar de Oostenrijker hield net voldoende over voor zijn eerste zege in lijn.

Cuphead drie miljoen keer verkocht

Cuphead is sinds de lancering in september 2017 meer dan drie miljoen keer verkocht. De game in een nostalgisch jasje is beschikbaar voor pc en Xbox One, al is een verdeling van de sales niet bekendgemaakt. De komende dagen is de game in de aanbieding met 20% korting.

Momenteel is Team MDHR bezig met de eerste DLC voor de game. Deze voegt nieuwe bazen toe en een nieuw speelbaar personage: Ms. Chalice. Deze DLC komt pas ergens in 2019 uit. Tijdens E3 werd een trailer hiervan getoond, die vind je nog eens hieronder.

Brands slaat op valreep toe en heeft drietal binnen

Marcel Brands, de technisch directeur van Everton, heeft vlak voor het verstrijken van de Engelse transferdeadline nog drie keer toegeslagen voor Yerry Mina, Bernard en André Gomes.

De tweede club uit Liverpool joeg al weken op de handtekening van Mina en is daar net op tijd in geslaagd. De Colombiaanse verdediger komt over van Barcelona waar hij, ondanks een goed WK, niet op speeltijd hoefde te rekenen. Voor een bedrag van 30,25 miljoen euro is zijn contract bij Barcelona afgekocht, waarmee de Spanjaarden na een half jaar bijna twintig miljoen euro winst op hem maken. In het akkoord is ook een bonussenpakket ter waarde van 1,5 miljoen euro en een terugkoopclausule van onbekende hoogte opgenomen.

Brands sprak meerdere keren met zijn zaakwaarnemer en troefde uiteindelijk concurrenten als Manchester United en Olympique Lyon af. Voor de jonge Colombiaan is het belangrijk om zich gewaardeerd te voelen en het feit dat Everton maar bleef aandringen heeft hem uiteindelijk over de streep getrokken. Eerder al werd Richarlison van Watford en Lucas Digne aangetrokken. Laatstgenoemde speelde ook bij Barcelona, tot hij zich vorige week aan de Toffees verbond.

De clubs doen blijkbaar graag zaken, want ook André Gomes verhuist van Barcelona naar Everton, al is het in zijn geval tijdelijk. De Portugese centrale middenvelder werd in juli 2016 voor een riante transfersom van 35 miljoen euro plus bonussen overgenomen van Valencia, maar hij kon de hooggespannen nog niet waarmaken. Door de komst van Arthur is zijn kans op speeltijd nog verder verkleind en daar profiteert Brands dankbaar van. Everton betaalt 2,25 miljoen euro om hem één seizoen te huren, daarna keert hij terug naar Spanje.

Het laatste konijn uit de hoge hoed van de Nederlander heet Bernard. De Braziliaanse spelmaker uit Brazilië komt transfervrij binnen omdat hij zijn contract bij Shakhtar Donetsk af had laten lopen. Hij heeft voor vier seizoenen getekend op Goodison Park. De dribbelaar speelt zijn wedstrijden doorgaans in een vrije rol op links, maar kan ook uit de voeten in de as van het veld. Op de nummer 10-positie zou hij bij Everton de concurrentiestrijd moeten aangaan met onder anderen Gylfi Sigurdsson.

Webcare Vodafone vindt FOK! maar lastig

Inmiddels heeft Vodafone al een dikke zeven uur lang last van een storing, waarbij het netwerk vrijwel volledig platligt. Gedurende de storing vroeg uw redacteur zich regelmatig af waarom de mensen van de webcare op Twitter elkaar constant tegenspreken en uitte dat ook op de Twitter-timeline van Vodafone. 

De eerste vraag hierover werd nog genegeerd, de tweede ook, bij de derde tweet gaf Vodafone dan eindelijk de reactie dat de wijze van reageren wellicht verschilde, maar dat de strekking hetzelfde was. Uiteindelijk postte een medewerker van de webcare een reactie dat het probleem bekend was, waarop mijn vraag uiteraard luidde wat dat probleem dan precies was. Het antwoord? "Dat is nog niet helemaal helder". 

Pal na die tweet werd uw redacteur, in een privébericht, verzocht om de perslijn te bellen met vragen over de storing.  Of ik nog antwoord krijg op mijn vragen op Twitter weet ik niet, maar we houden jullie uiteraard op de hoogte over de, kennelijk nogal frustrerende, storing. 

Webcare Vodafone blundert door  (Foto: DJMO)
Webcare Vodafone blundert door (Foto: DJMO)Webcare Vodafone blundert door  (Foto: DJMO)
Webcare Vodafone blundert door (Foto: DJMO)

Toussaint zwemt Nederlands record, geen medailles op slotdag EK

Op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow heeft Ranomi Kromowidjojo genoegen moeten nemen met de zesde plek. De vicewereldkampioene tikte aan na 25,88 seconden en dat was niet genoeg voor de medailles.

Het goud ging op overtuigende wijze naar de Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström, die na 25,16 seconden als eerste aantikte. Met 25,72 pakte Emilie Beckmann uit Denemarken het zilver, 0,02 seconden voor de verrassend sterke Belgische Kimberly Buys. 

Update 17.55 uur
Op de 50 meter vrije slag bij de mannen heeft Jesse Puts met 22,08 seconden eveneens genoegen moeten nemen met de zesde plek. De regerend wereldkampioen kortebaan kwam daarmee vier tienden tekort voor het podium.

Het goud was voor de Brit Ben Proud, die aantikte na 21,34 seconden. Dat was beduidend langzamer dan zijn bloedsnelle 21,11 in de halve finales, de snelste tijd ooit in een 'normaal' pak, maar wel goed voor goud. Met 21,44 was er zilver voor de Griek Kristian Gkolomeev, voor de 21,68 van de Italiaan Andrea Vergani.

Update 18.02 uur
De Russische Yuliya Efimova heeft zoals verwacht het goud gepakt op de 50 meter schoolslag. De tweevoudig wereldkampioene was met 29,81 seconden een maat te groot voor de rest, aangevoerd door het zilver van de Imogen Clark in 30,34. Arianna Castiglioni uit Italië pakte met 30,41 seconden het brons, vlak voor de Litouwse Ruta Meilutyte.

Update 18.17 uur
De 100 meter vlinderslag bij de mannen heeft zeer verrassend goud opgeleverd voor Piero Codia. De 28-jarige Italiaan zwom met 50,64 seconden naar een wereldtijd en pakte goud voor de Fransman Mehdy Metella. Die pakte zilver met 51,24 seconden en dat was bijzonder: de twee zwommen in banen acht en één en waren als langzaamsten de finale in gekomen.

Met 51,42 seconden was er brons voor de Brit James Guy. De Rus Aleksandr Sadovnikov en de Hongaar Laszlo Cseh eindigden als zevende en achtste en ook dat was bijzonder: zij hadden de finale juist als snelsten gehaald, maar eindigden dus helemaal onderaan.

Update 19.35 uur
Op de 4x100 meter wisselslag heeft Nederland zowel bij de mannen als bij de vrouwen geen medaille kunnen pakken, hoewel een podium realistisch gezien ook niet echt in de lijn der verwachtingen lag. 

Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Stan Pijnenburg eindigden als zevende, een kleine vijf seconden achter de winnaars uit Groot-Brittannië. Vooral schoolslagkampioen Adam Peaty maakte daar het verschil met de Russen, die zilver pakten, voor Duitsland.

Bij de vrouwen kwamen Kira Toussaint, Tes Schouten, Kinge Zandringa en Femke Heemskerk er net niet aan te pas, maar Toussaint maakte wel indruk: de startzwemsters legde de 100 meter rugslag af in 59,81 seconden, een nieuw Nederlands record.

De andere drie dames zwommen keurig, maar dat was in dit veld niet voldoende. Goud was met overmacht voor Rusland, vooral doordat Yuliya Efimova op de schoolslag zeer hard uithaalde. De Russische ploeg won uiteindelijk met bijna 2,5 seconden voorsprong op Denemarken, die net voor de bronzen Britten en de met lege handen staande Italianen aantikten.

De 200 meter rugslag bij de vrouwen leverde verrassend goud op voor Margherita Panziera uit Italië, die met 2:06,18 minuten zelfs het uit 1991 stammende kampioenschapsrecord van Krisztina Egerszegi aanscherpte. Daria Ustinova pakte op bijna een seconde zilver, voor de Hongaarse Katalin Burian.

David Verraszto won de spannende finale op de 400 meter wisselslag bij de mannen. De Hongaar tikte aan na 4:10,65 en daarmee sloot hij de 400 meter lange strijd met de Brit Max Litchfield net in zijn voordeel af. Litchfield pakte op 0,35 seconden zilver, ruim voor de Spanjaard Joan Pons Ramon.

De 19-jarige Italiaanse Simona Quadarella maakte haar hattrick op de vrije slag compleet: na de 1500 en 800 won ze ook de 400 meter. Ze moest er flink voor vechten, want haar 4:03,35 was maar net goed genoeg om de 16-jarige Hongaarse Ajna Kesely met 0,22 tellen te kloppen. Brons was er voor de Britse Holly Hibbott.

Het EK langebaanzwemmen is daarmee voorbij. Nederland sluit het toernooi af met één keer brons en vier keer zilver.

Politie: 'Waarom we niet alles vertellen bij een vermissing'

De politie heeft een verhelderend statement online geplaatst waarin uitgelegd waarom er geen Amber Alert is verzonden is de vermissingszaak van de 14-jarige Nsimire Massembo uit Den Haag. Om niets aan het statement af te doen, hieronder de integrale tekst van het statement.

Veel opsporingswerk dat de politie bij vermissingen doet, blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Dat werk heeft maar één doel: de vermiste opsporen. Daarom vertelt de politie niets wat de kans verkleint dat we iemand veilig en wel terugvinden.

De vermissing van de 14-jarige Nsimire Massembo houdt veel mensen bezig. Daarbij spreken mensen soms hun onvrede uit over wat de politie volgens hen niet goed doet. Sommige mensen menen zelfs dat de politie meer zou doen voor de ene vermiste dan voor de andere op basis van iemands achtergrond. Deze veronderstelling staat volkomen haaks op onze overtuiging dat we een politie voor iedereen zijn. Vaak kunnen we als politie echter bepaalde informatie over een vermissing en de acties die we ondernemen niet met het publiek delen, omdat het hierdoor moeilijker kan worden om de vermiste te vinden.

Inschatting
Ieder onderzoek begint ermee dat iemand, meestal een familielid, de vermissing bij de politie komt melden. Die melder stellen we een hele reeks vragen over de vermiste. Aan de hand van de antwoorden maakt de politie een eerste inschatting van de ernst van de vermissing. Is de vermiste vaker langer weggebleven of past dit totaal niet bij iemands normale manier van doen? Heeft iemand dringend medicijnen nodig? Is iemand met ruzie van huis weggegaan? Kan de vermiste in iemands greep zijn die slechte bedoelingen heeft? Dit zijn allemaal feiten die in de opsporing belangrijk zijn.

Kwaadwillenden niet wijzer maken
Daarnaast zijn het ook nog eens hoogstpersoonlijke zaken die we als politie niet zomaar met de buitenwereld delen. Omdat we iemands privacy willen beschermen maar zeker ook omdat de opsporing van een vermiste hierdoor in gevaar komt. Als een vermiste mogelijk in handen is gevallen van kwaadwillenden, dan wil je dat deze personen zo min mogelijk weten wat de politie weet en doet. Uiteraard deelt de politie de vermissing via politie.nl, social media, televisie en kranten, zodat iedereen met ons meekijkt en tips met ons deelt. Maar op de achtergrond doet de politie ook veel binnen het onderzoek. Daarin laten we niet het achterste van onze tong zien, ook weer omdat we eventuele kwaadwillenden niet wijzer willen maken.

Drempel
Te veel informatie delen kan ook de drempel verhogen voor iemand die zelf van huis is weggegaan, om weer terug te keren. Zeker bij jongeren kan een gevoel van schaamte overheersen waardoor ze soms eerder langer wegblijven dan zich melden. Soms wacht er ook een thuissituatie op ze waarvoor ze juist weggelopen zijn. Daarom wil de politie altijd die veilige haven zijn waar een vermiste zich kan melden.

Politie: 'Waarom we niet alles vertellen bij een vermissing' (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie: 'Waarom we niet alles vertellen bij een vermissing' (Foto: stockfoto politie.nl)

Steep voor Switch is niet meer

Ben jij één van de weinigen die nog zat te wachten op Steep voor Nintendo Switch? Dan kun je nu officieel alle hoop laten varen. Via Twitter maakt het account van Steep zelf bekend dat de game niet meer in ontwikkeling is.

In plaats van te werken aan de port, worden nu alle resources gestoken in het verbeteren van de andere versies. Meer nieuws hierover volgt later. Bij de aankondiging van de port voor Switch hadden veel mensen als twijfels bij de port en na de lange radiostilte werd er al volop gespeculeerd over het lot van de game. Blijkbaar ziet Ubisoft zelf er ook geen heil meer in.

Steep is wel te spelen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'VVD-kamerlid Van Haga intimideerde huurders'

VVD-Kamerlid Wybren van Haga zou huurders die een pand bij hem huurden hebben geïntimideerd om ze hun huis uit te krijgen. Volgens een jurist zou de politicus de huurders hebben aangezet tot 'illegale handelingen'. Dat zou blijken uit geluidsopnames die de huurders aan YouTube-programma #BOOS van Tim Hofman hebben gelekt. Dat meldt AT5 op haar website. 

De opnames zouden september vorig jaar zijn gemaakt door vier bewoners van een Amsterdams pand toen Van Haga bij hen op de stoep stond. Bang voor eventuele boetes wegens woningdelen zou hij hen hebben opgedragen om hun namen van de voordeur af te halen. 'Laat niemand binnen en check of er niet mensen zich uit kunnen schrijven want dan heb je al minder kans.'

'Ik weet natuurlijk wel dat er meerdere mensen wonen maar wat interesseert mij dat', zou Van Haga hebben gezegd en iets wat hij in een latere mailconversatie met zijn huurders zou hebben ontkend. 'Ga niet de gemeente bellen (...) Want dan zijn de poppen meteen aan het dansen'.

De VVD'er gebruikte in het gesprek ook zijn kwetsbare positie als politicus. 'Kijk, er speelt nog een probleem mee. (...) Ik lig enorm onder het vergrootglas omdat ik nummer 41 op de VVD-lijst stond voor de Tweede Kamer. En als er nu een coalitie komt dan ga ik waarschijnlijk de Tweede Kamer in. Als ik op dat moment constructies aan het aanleggen ben om de wet te omzeilen dan ben ik ook weer meteen uit de kamer want dat komt heel groot in de krant.'

Van Haga kwam in opspraak vanwege het tegen de regels in verhuren van woningen in Amsterdam. Hij moest kiezen tussen de politiek óf zijn vastgoedbedrijf. Van het laatste zou hij afscheid nemen maar gisteren meldde Het Parool dat hij via een stroman-constructie nog steeds verbonden zou zijn aan zijn vastgoedbedrijf.

De aflevering van #BOOS uit juni 2018 kun je hieronder terugkijken. 

Arrestant steekt cel in de fik met gesmokkelde aansteker

Een arrestant in Meppel heeft het vanmiddag, ondanks meerdere keren gefouilleerd te zijn, voor elkaar gekregen om zijn cel  in het politiebureau aan de Eendrachtstraat in de hens te zetten met een 'via een lichaamsholte' naar binnen gesmokkelde aansteker. De politie had de man gearresteerd vanwege diefstal. 

De brandweer was snel ter plaatse na een automatische brandmelding. Bij het brandje raakte één agent gewond, hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. Na de brandstichting werd de arrestant overgebracht naar een complex in Assen. Het is bij uw redacteur niet bekend om welke 'lichaamsholte' het gaat. 

Drie Persona Dancing games in een bundel aangekondigd

Atlus onthult dat alle Persona Dancing games naar het Westen komen in de vorm van de Persona Dancing: Endless Night Collection. Deze bundel bevat de complete collectie van de Persona Dancing games.

Persona Dancing: Endless Night Collection bevat de nieuwe Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight en een digitale download voor Persona 4: Dancing All Night, verpakt in een exclusieve hardcover artbook verpakking. De Persona Dancing: Endless Night Collection is ook digitaal beschikbaar voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight bieden onder andere het volgende:

  • Keer terug naar de wereld van Persona 3 en Persona 5 en beleef de momenten opnieuw met de meest memorabele songs van Shoji Meguro, gecomponeerd door Ryota Kozuka, inclusief gloednieuwe remixes van ATOLS, Lotus Juice, Taku Takahashi (m-flo / block.fm), Jazztronik en meer. In elke game kun je 25 populaire tracks vrijspelen.
  • Kies uit verschillende moeilijkheidsniveaus en dans mee met de leden van het SEES en de legendarische Phantom Thieves in een ritmegame-ervaring die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Personages kunnen samen met hun partners de dansvloer veroveren en door goed te presteren de "Fever"-stand activeren.
  • Engelse en Japanse stemmen – Dankzij de dual audio-opties kies je zelf of je personages Engels of Japans moeten spreken
  • Social - In “Social” kunnen spelers hun sociale relaties met hun favoriete personages verdiepen door middel van gesprekken en mini-events. Wanneer je daarbij aan bepaalde voorwaarden voldoet, komen nieuwe events en items beschikbaar.
  • Verzamel kostuums – Verzamel uiteenlopende kostuums en accessoires en kleed je personages ermee aan om ze nog stijlvoller de dansvloer op te sturen.

Persona 3: Dancing en Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight verschijnen 4 december voor de PlayStation 4 (fysiek en digitaal) en voor PlayStation Vita (digitaal) in Amerika en Europa. De Persona Dancing: Endless Night Collection zal verkrijgbaar zijn voor €99.99 (PS4) vanaf 4 december 2018. Persona 3: Dancing in Moonlight and Persona 5: Dancing in Starlight zullen als standalone beschikbaar zijn voor €59.99 (PS4).

Discord gaat ook games verkopen

Chatprogramma Discord gaat naast giganten zoals Steam en Origin nu ook games verkopen. De beta voor het platform zal binnenkort van start gaan voor 50.000 gebruikers uit Canada.

De games worden handmatig geselecteerd door medewerkers van discord en door deze kleine catalogus wil discord ook gaan voor een "lokale boekenwinkel"-vibe, in plaats van de massaverkoop zoals te zien is op Steam. Gebruikers krijgen een nieuwe tab in hun Discord, waar ook tevens gratis games te verkrijgen zoals Saints Row: The Third, System Shock: Enhanced Edition, Metro Last Light en Super Meat Boy. De eerste games die gekocht kunnen worden zijn Into the Breach, Frostpuink en Dead Cells. 

Ook komt het chatprogramma met "First on Discord", waarbij indiegames eerst worden aangeboden via Discord zelf voor ze verschijnen op andere platforms. Bad North van publisher Raw Fury zal de eerste game zijn die gebruik maakt van dit concept, en 90 dagen exclusief via Discord te verkrijgen zijn. 

De winkel is volgens hoofd marketing Eros Resmini een logische keuze: de andere opties waren het verkopen van gebruikersdata of het tonen van advertenties, en Discord heeft er voor gekozen de cosmetische kant op te gaan met Discord Nitro en nu dus het verkoopplatform. Gebruikers die bovendien Discord Nitro hebben krijgen daarnaast toegang tot een hele andere selectie van games.

Discordstore
Discord gaat ook games verkopen

Brand Drachten ontstond door technische storing

De politie heeft het onderzoek naar fatale woningbrand van afgelopen nacht aan de Handwerkerszijde in Drachten afgerond. De brand is vermoedelijk ontstaan door een technische storing in de keukenapparatuur. Bij de brand kwam de 45-jarige bewoonster en haar 13-jarige zoon om het leven.

Na de brand werd door de politie begonnen met een onderzoek. Dat onderzoek richtte zich op het achterhalen van een oorzaak en het vaststellen van de identiteit van de twee dodelijke slachtoffers. Zo werd sporenonderzoek verricht in de woning en ook spraken agenten met diverse getuigen.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand heeft opgeleverd dat er geen sporen zijn aangetroffen van brandstichting en dat de brand is ontstaan in de keuken van de woning. De oorzaak is mogelijk te herleiden naar een technische storing in keukenapparatuur.

Bureau Slachtofferzorg is ingeschakeld om bij de brand betrokken mensen te ondersteunen.

Tracklists van Taiko no Tatsujin voor Switch en PS4 bekendgemaakt

Bandai Namco heeft de tracklists van Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! voor Nintendo Switch en Taiko no Tatsujin: Drum Session! voor PlayStation 4 bekendgemaakt.

Alle tracks van de Japanse versies van de game zullen beschikbaar zijn. Ze allemaal opnoemen is teveel, dus we hebben hieronder afbeeldingen van de tracklists gezet. De Switch-versie krijgt er ook een Taiko Drum Set bij. Helaas zullen PlayStation 4-eigenaren de drumset uit japan moeten importeren. Want de game komt voor dat platform alleen op PSN uit.

Vanaf 2 november kun je de buren gek maken met Gimme Chocolate en meer want dan komen Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! voor Nintendo Switch en Taiko no Tatsujin: Drum Session! voor PlayStation 4 uit.

Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! - Tracklist Switch (Foto: Bandai Namco)
Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! - Tracklist Switch (Foto: Bandai Namco)

Taiko no Tatsujin: Drum Session! - Tracklist PS4 (Foto: Bandai Namco)
Taiko no Tatsujin: Drum Session! - Tracklist PS4 (Foto: Bandai Namco)

Echtgenoot Dille: 'Verkrachting is echt gebeurd'

De echtgenoot van Willie Dille, Caspar Reedijk, is er van overtuigd dat zijn vrouw is verkracht. "Die verkrachting is echt gebeurd, ik ben er zeker van dat dat de waarheid is." Hij twijfelt geen moment aan het verhaal van zijn vrouw die gisteren onverwacht zelfmoord pleegde. 

Caspar wil tot begrafenis van zijn vrouw heeft plaatsgevonden niet ingaan op de gesprekken die Willie heeft gevoerd met de politie, en waarom ze uiteindelijk besloten heeft geen aangifte te doen. Hij vermoedt wel waarom ze pas maanden later met het verhaal naar buiten kwam: "Zo was zij. Ze wilde anderen niet opzadelen met haar problemen." Volgens Reedijk hoorde hij ook pas maanden later van zijn vrouw dat ze verkracht zou zijn. 

Hij was er niet van op de hoogte dat zijn vrouw het filmpje online had gezet op Facebook. In die bewuste video zag Willie Dille er vermoeid en vermagerd uit. Daar heeft hij wel een verklaring voor: "We waren samen al een tijdje aan de lijn. Maar ze was zeker niet ziek of verward."

Op de vraag of hij de zelfmoord van zijn vrouw aan heeft zien komen was hij kort: "Zoiets kun je nooit voorzien."

Fransen bakkeleien over oorsprong friet

De Fransen proberen een voedselgevecht uit te lokken tussen Frankrijk en België. Inzet van deze ruzie is wie nou toch de friet heeft uitgevonden.

Het begon allemaal met de Franse krant Le Figaro, die een artikeltje publiceerde met de veelzeggende titel 'Nee, friet is niet Belgisch'. Om het de Belgen nog even in te wrijven bracht voedselhistoricus en Fransman Pierre Leclercq (It is I, Leclercq!) het als volgt. "Ook al vinden de Belgen dit niet leuk, friet is toch echt een Parijse uitvinding."

Pikant om te zeggen dat de krant dit interview uitdagend publiceerde op Internationaal Belgisch Frituurdag.


Belgische friet (Foto: Gettyimages)

De legende gaat dat de friet uitgevonden is in het Waalse stadje Namen, waar de inwoners gek waren van gefrituurde vis. In 1680 bevroor de rivier de Maas echter en toen gingen ze maar aardappelen frituren. De Amerikanen gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog het lekkernij de naam French Fry, een naam die tot hedentendage is blijven hangen.

Leclercq vindt dit verhaal maar onzin en durft te melden dat de regio pas rond 1735 aardappelen begon te eten en frituren deden ze al helemaal niet. "In de achttiende eeuw was frituurvet erg schaars en duur, boter was erg zeldzaam. Dus de boeren deden het vet direct op hun brood of in de soep."

De Fransman zal geen Fransman zijn als hij niet een verklaring heeft voor de claim dat friet Frans is. "Het originele friet komt van de 'pomme Pont-neuf', een gefrituurde delicatesse die in de achttiende eeuw aan theaterbezoekers werd verkocht. De naam van de uitvinder zullen we nooit te weten komen, maar wel dat hij een marskramer was en in Parijs zijn heerlijkheden verkocht."

De voorzitter van de Belgische frietkottenvereniging, Bernard Lefevre, vindt het allemaal maar onzin wat Leclercq allemaal uitkraamt. "We zijn gewend dat de Fransen op ons neerkijken en ze zijn misschien wel een beetje beschaamd dat er ook nog iets bestaat wat niet door de Fransen is uitgevonden."

"Eva zal de friet hebben gefrituurd voor Adam, maar dat zal niet in België zijn geweest. Alhoewel, indien het Paradijs België is natuurlijk, maar dat denk ik toch niet. Ik weet wel zeker dat het Paradijs geen Frankrijk is!"

Om later tot zijn zinnen te komen en te eindigen met een verstandige noot. "Niemand heeft water uitgevonden, maar toch kwam iemand op het idee van Spa. Aardappelen komen niet uit België of Frankrijk, maar uit Peru. Maar de Belgen perfectioneerden de friet tot de kunst die het nu is."

België is aan het proberen om friet door UNESCO als officieel icoon van het Belgisch cultureel erfgoed te laten erkennen.

Fransen bakkeleien over oorsprong patat

De Fransen proberen een voedselgevecht uit te lokken tussen Frankrijk en België. Inzet van deze ruzie is wie nou toch de patat heeft uitgevonden.

Het begon allemaal met de Franse krant Le Figaro, die een artikeltje publiceerde met de veelzeggende titel 'Nee, patat is niet Belgisch'. Om het de Belgen nog even in te wrijven bracht voedselhistoricus en Fransman Pierre Leclercq (It is I, Leclercq!) het als volgt. "Ook al vinden de Belgen dit niet leuk, patat is toch echt een Parijse uitvinding."

Pikant om te zeggen dat de krant dit interview uitdagend publiceerde op Internationaal Belgisch Frituurdag.


Belgische patat (Foto: Gettyimages)

De legende gaat dat de patat uitgevonden is in het Waalse stadje Namen, waar de inwoners gek waren van gefrituurde vis. In 1680 bevroor de rivier de Maas echter en toen gingen ze maar aardappelen frituren. De Amerikanen gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog het lekkernij de naam French Fry, een naam die tot hedentendage is blijven hangen.

Leclercq vindt dit verhaal maar onzin en durft te melden dat de regio pas rond 1735 aardappelen begon te eten en frituren deden ze al helemaal niet. "In de achttiende eeuw was frituurvet erg schaars en duur, boter was erg zeldzaam. Dus de boeren deden het vet direct op hun brood of in de soep."

De Fransman zal geen Fransman zijn als hij niet een verklaring heeft voor de claim dat patat Frans is. "Het originele patat komt van de 'pomme Pont-neuf', een gefrituurde delicatesse die in de achttiende eeuw aan theaterbezoekers werd verkocht. De naam van de uitvinder zullen we nooit te weten komen, maar wel dat hij een marskramer was en in Parijs zijn heerlijkheden verkocht."

De voorzitter van de Belgische frietkottenvereniging, Bernard Lefevre, vindt het allemaal maar onzin, wat Leclercq allemaal uitkraamt. "We zijn gewend dat de Fransen op ons neerkijken en ze zijn misschien wel een beetje beschaamd dat er ook nog iets bestaat wat niet door de Fransen is uitgevonden."

"Eva zal de patat hebben gefrituurd voor Adam, maar dat zal niet in België zijn geweest. Alhoewel, indien het Paradijs België is natuurlijk, maar dat denk ik toch niet. Ik weet wel zeker dat het Paradijs geen Frankrijk is!"

Om later tot zijn zinnen te komen en te eindigen met een verstandige noot. "Niemand heeft water uitgevonden, maar toch kwam iemand op het idee van Spa. Aardappelen komen niet uit België of Frankrijk, maar uit Peru. Maar de Belgen perfectioneerden de patat tot de kunst die het nu is."

België is aan het proberen om patat door UNESCO als officieel icoon van het Belgisch cultureel erfgoed te laten erkennen.

Landelijke storing bij Vodafone nog steeds niet verholpen

Vodafone kampt met een landelijke storing. Klanten kunnen mogelijk problemen ondervinden met bellen, sms'en en internet. Op allestoringen.nl regent het inmiddels klachten dat het netwerk 'helemaal dood is'. 

De webcare-medewerkers van Vodafone draaien overuren op Twitter om de stroom van klachten te beantwoorden.  

Update 13:55 uur
De landelijke storing is verholpen aldus vodafone in een statement: "Er is een korte onderbreking geweest van het signaleringsverkeer (wat zorgt voor routering van spraak, sms en dataverkeer). Tijdens deze onderbreking was er tijdelijk geen verkeer mogelijk, met als gevolg filevorming op het netwerk. Het netwerkverkeer komt inmiddels weer gefaseerd op gang. Dit houdt in dat alle getroffen klanten geleidelijk aan weer verbinding met het netwerk kunnen maken.

We adviseren in de tussentijd om het toestel uit en aan te zetten om een nieuwe verbinding met het netwerk tot stand te brengen."

Update 14:10 uur
Helaas. Gouden bergen waren beloofd, maar pech. De storing is toch nog niet verhlopen. 

Update 16:30 uur
Veel klanten ondervinden nog steeds problemen. Het blijft klachten regenen, en de antwoorden die de webcare geeft lopen sterk uiteen: Zo meldt de ene medewerker dat er 'her en der signalen zijn dat de storing aan het oplossen is, waar een andere medwerker meldt dat de storing nog niet verholpen is en stug naar het forum wijst.

Weer een ander adviseert om zo nu en dan de telefoon te herstarten, in de hoop dat alles snel weer werkt. 

 

Landelijke storing Vodafone (Foto: allestoringen.nl)
Landelijke storing Vodafone (Foto: allestoringen.nl)

Weertman pakt Europese titel op 10 km openwaterzwemmen na fotofinish

Ferry Weertman is voor de derde keer Europees kampioen geworden op de 10 kilometer openwaterzwemmen. De olympisch kampioen tikte in Loch Lomond net iets eerder aan dan de Hongaar Kristof Rasovszky.

Voor Weertman is het al zijn derde titel in het open water. De Nederlander leek in het meer Loch Lomond in Schotland genoegen te moeten nemen met zilver, maar na een indrukwekkende inhaalrace tikte hij toch net wat sneller aan dan de Hongaar Rasovszky, die woensdag nog het goud pakte op de vijf kilometer.

Het duurde lang voordat de jury een besluit nam, maar uiteindelijk wees de wedstrijdjury Weertman aan als winnaar. De Duitser Rob Muffels pakte het brons in Schotland.

De 26-jarige Weertman werd eerder op de 10 kilometer Europees kampioen in 2014 en 2016 en greep in 2017 ook de wereldtitel.

Doodrijdersduo vangt bot bij de rechter

Walter en Casper van W. hebben bot gevangen bij de rechter. Tijdens een straatrace die vader en zoon hielden in maart 2016 reed  Walter op zeer hoge snelheid en onder invloed van drank de destijds 19-jarige Fleur aan. De jonge vrouw overleed daags na het ongeluk.

De van W.'s hadden in hoger beroep tegen hun straffen aan de rechtbank gevraagd om extra onderzoek naar het (rij-)gedrag van Fleur te doen. Verder wilde het tweetal inzage in de belgegevens van Fleur om zo aan te kunnen te tonen dat Fleur aan de telefoon zat tijdens het ongeluk. 

Daarnaast wilden ze en passant ook graag inzage in het bloedonderzoek dat na het onderzoek werd uitgevoerd bij Fleur. Volgens van W. zou het wel eens kunnen zijn dat Fleur zelf deels schuld had aan het ongeluk als ze gedronken had. 

Het hof heeft alle verzoeken van het doodrijdersduo van tafel geveegd. Volgens het hof zijn er geen enkele aanwijzingen dat Fleur gedronken had of aan het bellen was. 

Henk Veerman van Heerenveen naar cultclub St. Pauli

Henk Veerman zet zijn loopbaan voort bij Fußball-Club St. Pauli von 1910 e.V., of gewoon St. Pauli. Dit heeft de club uit de 2. Bundesliga laten weten. Veerman tekent voor drie jaar, tot medio 2021.

De 27-jarige Veerman had nog een contract voor één seizoen bij sc Heerenveen, waar hij de afgelopen seizoenen niet altijd kon rekenen op een basisplaats. Ook ADO Den Haag was nadrukkelijk in de markt voor Veerman, maar de club uit de Hofstad kwam niet tot een akkoord met de aanvaller.

"St. Pauli is een grote en befaamde club met geweldige fans", is de eerste reactie van Veerman na het officieel worden van zijn transfer. "Ik hoop dat ik mijn steenje kan bijdragen en dat we het als club zijnde beter doen dan vorig seizoen." St. Pauli eindigde als middenmoter. Veerman trad februari 2015 in dienst bij sc Heerenveen, dat de aanvaller destijds overnam van FC Volendam. Hij speelde 94 Eredivisie-wedstrijden voor de club, liefst 73 daarvan als invaller. In totaal trof hij zeventien keer het doel voor de club uit Friesland. 

St. Pauli had eerder al de Nederlanders John Verhoek en Willem Hupkes onder contract staan. Ook Rocky Siberie, die Curaçao als voetbalnationaliteit had, vertegenwoordigde de cultclub.

Ambitieuze point-and-click-game Unavowed is uit

Unavowed is de nieuwste avonturengame van Dave Gilbert, oprichter van Wadjet Eye Games en verantwoordelijk voor de goed beoordeelde adventuregames The Shivah en de Blackwell-serie. Unavowed is volgens de maker geïnspireerd door BioWare-games en ziet er veelbelovend uit voor klassieke point-and-click-liefhebbers.

In Unavowed neem jij de rol aan van een personage dat het afgelopen jaar New York City heeft geterroriseerd als gevolg van een demonische bezetenheid. Deze bijzondere premisse wordt uitgebreid met een keuzemogelijkheid voor een specifieke origin story met bijbehorend personage. Er zijn in totaal drie figuren waar je uit kunt kiezen: een ober, een acteur en een politieagent. Ieder personage beschikt over zijn of haar eigen unieke vaardigheden die het specifieke personage complimenteren. Zo is de ober bijvoorbeeld in staat om andere mensen te overtuigen om bepaalde informatie los te laten en kun je als de acteur uitstekend liegen om je doel te bereiken. 

Gilbert geeft aan veel inspiratie voor de game te hebben opgedaan uit verschillende BioWare-titels. Dit uit zich onder andere door de vele dialogen die je op verschillende manieren kunt aanpakken, alsook de mogelijkheid om 'companions' te hebben die je in je avontuur bijstaan. Het verloop van de narrative, de algehele sfeer en de beschikbare activiteiten zijn dan ook allemaal onderhevig aan je personagekeuze en welke compagnons je besluit mee te nemen. De eerste geluiden van Unavowed zijn zeer positief, waarbij vooral de verhaallijn, de personages, de stemmen en pixel art geprezen worden. Gecombineerd met enkele RPG-achtige elementen en voor een prijs van slechts €13,49 op Steam en op GOG heb je met Unavowed een potentieel juweeltje in handen.

Mega-evoluties in Let's Go Pikachu en Let's Go Eevee

The Pokémon Company International en Nintendo hebben nieuwe details over Mega Evolution en nog veel meer aangekondigd voor Pokémon: Let's Go, Pikachu! en Pokémon: Let's Go, Eevee! games, die later dit jaar verschijnen op Nintendo Switch.

In Pokémon: Let's Go, Pikachu! en Pokémon: Let's Go, Eevee! kunnen spelers een Pokémon één keer per gevecht mega-evolueren als ze een Keystone en de Mega Stone hebben die overeenkomen met die specifieke Pokémon. Mega-evolutie, bekend als 'de Evolutie die Evolutie overstijgt', ontketent tijdelijk de energie binnen een Pokémon en kan alleen worden bereikt als er een sterke band bestaat tussen de Pokémon en zijn Trainer. De eerste drie Pokémon die fans tijdens hun avontuur kunnen laten evolueren, zijn Venusaur, Charizard en Blastoise.

Omdat je in de regio Kanto bent zul je bekende plekken zien. Dit keer zien we meer van Vermilion City, waar de luxe cruiseschip de S.S. Anne eenmaal per jaar aanmeert. In de Vermilion City Pokémon Gym kunnen spelers vechten tegen Gym Leader Lt. Surge, die ook bekend staat als de Lightning Lieutenant. En natuurlijk is Team Rocket in de spellen te vinden. Dus Jessie, James en Meowth zullen je soms proberen tegen houden.

Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee! komen 16 november uit op Switch.

Kleine hondjes pissen zich 'groter'

Het is voor uw redacteur wat lastig om te bepalen wat hier precies het nieuws is: dat kleine hondjes zich door de manier waarop ze urineren groter voor proberen te doen dan ze zijn, of dat er mensen zijn die zich afvroegen hoe hoog kleine en grote honden hun poten optilden tijdens het pissen, ten opzichte van elkaar, en dat dan ook zijn gaan meten.

Hoe dan ook, in het Journal of Zoology werd een onderzoek gepubliceerd over deze materie, waar iedereen natuurlijk dag en nacht mee bezig is. De resultaten zijn natuurlijk gebaseerd op experimenten, wat min of meer inhoudt dat de onderzoekers naar heel veel plassende honden hebben gekeken en hier videobeelden van hebben gemaakt. 

Vijftien volwassen, mannelijke honden werden geselecteerd, waarna stap één was om uit te zoeken of er een verband was tussen de hoek die de poot tijdens het plassen maakt - vergeleken met de normale stand van de poot - en de hoogte van de plek waar de urine op bijvoorbeeld het paaltje of de boom terecht komt. Dat bleek het geval: hoe hoger de poot werd opgetild, hoe hoger de urine eindigde.

Vervolgens moest gekeken worden of er wat betreft het optillen van de poot een meetbaar verschil was tussen kleine en grote honden en, jawel, ook dát bleek het geval: hoe kleiner de hond, hoe groter de hoek van de poot was tijdens het plassen en hoe hoger de hond zijn poot dus optilde.

Volgens de onderzoekers is het dan ook duidelijk: kleine hondjes proberen de boel te flessen om zich zo groter voor te doen dan ze eigenlijk zijn, vermoedelijk omdat de grootte van de hond een redelijke indicatie geeft over de competitieve vaardigheden van de betreffende hond.

Het nodige extra materiaal, zoals een slowmotionfilmpje van een tegen een boom plassende hond, is hier te vinden, mocht je daar toevallig net naar op zoek zijn geweest.

2 aanhoudingen om mishandeling badmeesters

Anderhalve week na de ernstige mishandeling van twee badmeesters in het Arnhemse zwembad Klarenbeek, heeft de politie twee verdachten aangehouden. Op vrijdag 27 juli werden de twee badmeesters mishandeld, ze raakten daarbij gewond.

Meteen na de mishandeling startte de politie een onderzoek. Er werd met verschillende getuigen gesproken. Ook werd er via social media een oproep voor getuigen en beeldmateriaal gedaan. Meerdere getuigen hebben zich gemeld. Uit het onderzoek zijn meerdere verdachten naar voren gekomen. Gisteren zijn een man en een vrouw van beiden 21 jaar aangehouden. Ze wonen beiden in Arnhem. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de zware mishandeling.

Ook zijn er gisterenochtend vier woningen doorzocht, daarbij zijn spullen in beslag genomen die onderzocht worden om mogelijk als bewijs te kunnen dienen. Ook is er beslag gelegd op waardevolle spullen van de verdachten. Daarmee kan er in een later stadium sneller een eventuele schadevergoeding voor de slachtoffers voldaan worden. Waarschijnlijk volgen er later nog meer aanhoudingen.

De mishandeling heeft een diepe indruk op de slachtoffers gemaakt. De badmeesters hebben een min of meer publieke functie, ze zorgen ervoor dat mensen veilig kunnen zwemmen. Dat juist zij zijn mishandeld zorgt voor verontwaardiging bij bezoekers en medewerkers van het zwembad en vele anderen. De politie en het Openbaar Ministerie nemen de zaak dan ook hoog op. De verdachten worden nu gehoord over hun mogelijke betrokkenheid. Verder doet de politie verder onderzoek naar de spullen die in beslag zijn genomen.

2 aanhoudingen om mishandeling badmeesters (infographic: politie.nl)
2 aanhoudingen om mishandeling badmeesters (infographic: politie.nl)

Motordieven proberen via sloot te ontkomen

Motordieven probeerden donderdagmorgen in Halfweg via een sloot aan de politie te ontkomen. Tevergeefs, want ook politiemensen kunnen zwemmen.

Om 07.15 uur kreeg de eigenaar van een motorfiets een telefoontje van een buurtbewoner dat twee mannen met een motorfiets aan waren komen lopen bij een woning aan de Groeneweg. De getuige had de motorfiets herkend. Deze hoorde thuis in een schuur even verderop aan de Groeneweg. Toen de getuige daar was gaan kijken, bleek de toegangsdeur van de schuur opengebroken te zijn.

Toen de politie ging kijken, bleek de motorfiets bij de aangewezen woning te staan. In de achtertuin bij de woning zaten een man en een vrouw. Bij het zien van de politie gingen de twee verdachten er vandoor. Hierbij probeerden zij via een sloot en een weiland te ontkomen. De politie sprong ook in de sloot en kon de verdachten even verderop aanhouden. Het gaat om een 31-jarige man en een 19-jarige vrouw.

Korte tijd later werd in een schuur op het terrein waar de motor was ontvreemd nog een 35-jarige man aangetroffen. Ook hij werd aangehouden. Alle verdachten zijn afkomstig uit Polen.

De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van de motorfiets.

Aantal kiloknallers met 10 procent afgenomen

Het aantal vleesaanbiedingen zonder dierenwelzijnskeurmerk is het afgelopen half jaar met 10 procent gedaald. Dat blijkt uit de kiloknallermonitor van Wakker Dier. De afname is groter dan in dezelfde periode in eerdere jaren. Wakker Dier is blij met de daling maar blijft kritisch, want nog altijd is meer dan de helft van de vleesaanbiedingen een kiloknaller. “In dit tempo kiloknallen supermarkten nog tien jaar door. Al die tijd blijven de dieren de dupe.” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Aantal vleesaanbiedingen stijgt
Ondanks de afname in kiloknallers, stijgt het totaal aantal vleesaanbiedingen. Dit komt vooral door de opkomst van producten met één Beter Leven-ster. De eerste zes maanden van 2018 heeft 37 procent van de vleesaanbiedingen één ster. Vooral varkensvlees met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming staat vaker in de folder.

Albert Heijn meeste kiloknallers
Albert Heijn heeft verreweg de meeste kiloknallers: 713. Dat is zo’n 40 procent meer dan regionale supermarkt EMTÉ, die met 506 de op een na grootste kiloknaller is. Supermarkt DEEN staat op de derde plek, gevolgd door Hoogvliet.

Wel doet Albert Heijn het relatief goed in het diervriendelijker segment. Samen met supermarktketen PLUS zorgde zij voor meer dan de helft van de aanbiedingen met twee of drie Beter Leven-sterren. PLUS is – net als vorig jaar – de enige supermarkt die meer vlees mét dierenwelzijnskeurmerk in haar folder zet dan kiloknallers.

Aantal kiloknallers met 10 procent afgenomen (Foto: Stockfoto PXhere)
Aantal kiloknallers met 10 procent afgenomen (Foto: Stockfoto PXhere)

Slachtoffer aanrijding Rotterdam overleden

Het 19-jarige slachtoffer van de aanrijding op de Bergweg in Rotterdam vorige week dinsdag is gisteravond overleden. Voor de aanrijding zit een 45-jarige verdachte vast. Het onderzoek naar de toedracht van de aanrijding loopt nog.

Het 19-jarige slachtoffer werd dinsdagavond 31 juli aangereden op een voetgangersoversteekplaats op de kruising Bergweg, Zwart Janstraat en de Rodenrijselaan. Nadat de jongeman was aangereden, ging de automobilist er vandoor. Het slachtoffer bleef met ernstig hoofdletsel achter.

De politie stelde direct een uitgebreid onderzoek in. Zo spraken agenten met meerdere getuigen, stelden ze camerabeelden veilig en deed de politie een uitgebreide getuigenoproep in diverse media. Kennelijk werd het de verdachte te heet onder de voeten, want donderdagmiddag 2 augustus meldde hij zichzelf bij de politie. De 45-jarige man zit vast. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Update 14:58 uur
We kregen beelden van de situatie na het ongeluk toegezonden. Goed te zien is hoveel hulpverleners er aanwezig waren bij het ongeluk.

Ritmische actiegame Soundfall in 2019 naar pc en consoles

Drastic Games, de ontwikkelaar die voornamelijk bestaat uit ex-werknemers van Epic Games, heeft hun eerste project aangekondigd: Soundfall.

Soundfall is een twin-stick shooter met op ritme gebaseerde gameplay. In de game wordt het genre gecombineerd met een dungeon crawler, dus verwacht veel te kunnen looten in een game die veel willekeurig gegenereerde content biedt. De levels, de vijanden en natuurlijk de loot zijn willekeurig gegenereerd en reageren allen op het ritme van de muziek. Spelers zullen aangemoedigd worden te ontwijken en vechten in een ritme, en zo verschillende combo's te realiseren. Gelukkig realiseert Drastic Games ook dat het principe beter uit te leggen is in beelden dan in woorden, dus hebben ze ook een trailer uitgegeven tijdens de aankondiging.

Soundfall biedt overigens verschillende speelbare personages met ieder hun eigen 'muzikale paletten'. De game is speelbaar in co-op tot vier spelers, zowel lokaal als online. Soundfall komt in 2019 naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Speciale 500 miljoen limited edition PS4 Pro aangekondigd

Sony heeft een speciale PlayStation 4 Pro aangekondigd. Deze '500 Miljoen Limited Edition' is gemaakt om te vieren dat Sony in totaal meer dan vijfhonderd miljoen PlayStation-consoles heeft verkocht.

In totaal worden er slechts vijftigduizend gemaakt. Een aantal wordt beschikbaar gemaakt om te winnen, de rest is vanaf 24 augustus beschikbaar bij verschillende retailers in Europa voor 499 euro. Ongetwijfeld wordt het een hot item, dus wil je er per se één hebben let dan goed op wanneer pre-orders beschikbaar komen.

De console zelf zit in een transparante huls en is dark blue van kleur. Het is een 2TB PlayStation 4 Pro en dankzij het blauwe licht wanneer hij aanstaat, kun je in de console zelf kijken. Elke console komt met een koperen plaat waar het unieke nummer staat ingeprint. Naast de console komen er ook controllers (64 euro) en headsets (89 euro) in dezelfde stijl.

Vijfhonderd miljoen is natuurlijk ook een feit om bij stil te staan, want het zijn nogal wat PlayStation-consoles. Een indrukwekkend resultaat en gezien de huidige staat van PlayStation zullen er nog vele miljoenen bijkomen.

PlayStation 4 Pro 500 Miljoen Limited Edition

PS4 Controller 500 miljoen

PS4 Headset 500 miljoen

Gameplay en nieuwe info Devil's Hunt

Twee weken terug kondigde de Russische uitgever 1C Company Devil's Hunt aan, waarin je zal vechten in de strijd tussen de hemel en de hel. Vandaag krijgen we een sfeerimpressie in een nieuwe trailer, dat ook een beetje gameplay laat zien.

In Devil's Hunt speel je als Desmond, die beschikking heeft over enkele duivelse vaardigheden. De game speelt zich onder andere af in de hel, maar zal ook uitstapjes maken naar de moderne Verenigde Staten en stedelijke omgevingen. Het is aan de speler aan welke kant van de oorlog ze willen staan, ontwikkelaar Layopi Games belooft ons dan ook een spannend verhaal, gebaseerd op de Poolse roman Równowaga.

Devil's Hunt komt in 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

15-jarige wereldkampioen Excel: 'Ik weet eigenlijk alles wel nu'

Hij is pas 15 jaar, maar we kunnen bijna wel garanderen dat Kevin Dimaculangan uit Florida een betere beheersing over Microsoft Excel 2016 heeft dan een ieder die dit bericht leest - inclusief de mensen die denken 'maar ik weet écht veel hoor!'.

De jonge Kevin heeft met Excel 2016 namelijk goud gewonnen op het wereldkampioenschap Microsoft Office, wat schijnbaar bestaat. Via allerlei tests, regionale en nationale competities werken deelnemers zich op naar het WK, waar in drie onderdelen gestreden wordt: Excel, Word en PowerPoint.

Zo'n 760.000 mensen van over de hele wereld schreven zich in voor de wedstrijden, in de finale deden er uiteindelijk 152 mee uit 51 landen. Deelnemers kunnen kiezen uit Excel/Word/PowerPoint 2013 of 2016 en in totaal zijn er dus zes wereldtitels te verdelen.

De jonge Kevin koos er vorig jaar bij toeval voor om Excel als hobby eens uit te proberen, nadat zijn leraar studenten uitdaagde om zoveel mogelijk technische certificaten te halen. De prijs was een nieuwe Bluetooth-speaker en dat leek Kevin wel tof.

Afgelopen jaar probeerde de tiener een Excel-certificaat te halen. De maximale score voor het examen was 1000 punten, Kevin haalde er, je raadt het eigenlijk al, 1000. Ook de certificering op expertniveau leverde hem een perfecte score op, waarna hij op school al snel les in Excel gaf aan zijn medestudenten....en aan zijn leraren.

Het WK winnen was overigens wel een serieuze uitdaging. Deelnemers krijgen een reeks instructies en moeten bepaalde Excelbestanden namaken. Degene die het dichtst in de buurt komt van het originele document krijgt het hoogste aantal punten.

"De tijd maakt niet echt uit, want eigenlijk komt niemand helemaal tot het einde. Het gaat er vooral om dat je nauwkeurig bent", aldus Kevin, die er pas na de strijd achter kwam dat hij lang niet de enige was die niet elke opdracht had kunnen voltooien.

Over zijn toekomstplannen twijfelt de jongen nog een beetje, misschien dat hij ook Word en/of PowerPoint eens gaat proberen op het WK. Met Excel lijkt hij wat leren betreft wel een beetje klaar: "Daar valt voor mij eigenlijk niet zoveel meer over te leren, ik weet alles wel."

Overigens heeft Kevin ook al een eerste aanbieding voor een baan op zak: "Een bedrijf deed mij een aanbod, waarbij ik hun medewerkers les zou gaan geven in Excel. Maar ik ben er vrij zeker van dat er nog wel meer aanbiedingen gaan komen."

De jonge Excelkampioen (Bron: YouTube)

Zwemster Van Rouwendaal domineert in Schots loch, goud en brons Nederland

Op het Europees kampioenschap zwemmen in en rond Glasgow heeft Sharon van Rouwendaal haar tweede gouden medaille gepakt in het openwaterzwemmen. Na de vijf kilometer van woensdag was de olympisch kampioene donderdag ook de beste op de (olympische) tien kilometer.

In de eerste ronde deed Van Rouwendaal het in het schitterende Loch Lomond nog relatief rustig aan, maar langzaam maar zeker schroefde ze het tempo op. Na 2,5 kilometer konden al niet veel dames meer volgen, halverwege was het groepje nog veel verder uitgedund.

De nog niet zo lang geleden van het langebaanzwemmen overgestapte Esmee Vermeulen bleef er nog lang aan, maar moest met zo'n 2,5 kilometer te gaan toch echt toekijken hoe Van Rouwendaal en de Italiaanse Giulia Gabrielleschi langzaam maar zeker een gat konden slaan.

Dat duo bleef lange tijd samen, waarbij de Italiaanse uit alle macht probeerde om aan Van Rouwendaal's voeten te blijven. Dat lukte tot kort voor de finish: de Nederlandse gooide de turbo er nog eens op en zwom na 1:54,45.7 uur overtuigend naar goud, voor Gabrielleschi.

Vermeulen hield de veel meer ervaren Italiaanse Rachele Bruni ondertussen knap af en pakte een fraaie bronzen medaille, dik veertig seconden achter Van Rouwendaal.

Watertekort blijft, extra actie tegen verzilting

De effecten van droogte worden meer en meer voelbaar. Er blijft een landelijk tekort aan water in Nederland. Er is zeker twee tot drie maanden normaal Nederlands weer met regen voor nodig voordat het water weer op peil is. De regen die deze dagen valt is onvoldoende.

Ook de aanvoer van water via de rivieren blijft laag. De grondwaterstand daalt, zeker op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden. De verzilting neemt toe, natuur verdroogt, de waterkwaliteit verslechtert, zwemmers moeten oppassen, onder andere voor blauwalg, en ook de landbouwsector, industrie en scheepvaart hebben steeds meer last van de droogte.

Maatregelen
Maatregelen tegen droogte blijven dan ook onverminderd nodig. Dat bleek vandaag uit het landelijke crisisoverleg droogte (managementteam watertekorten). Er komt een extra maatregel. De Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede worden ingezet om extra zoet water naar het Amsterdam Rijnkanaal te sturen.

Voor de natuur, landbouw, industrie en drinkwater is zoet water cruciaal. Met deze maatregel wordt de indringing van zout zeewater, ofwel verzilting, tegengegaan. Rijkswaterstaat kijkt samen met de scheepvaartsector hoe deze maatregel met zo min mogelijk hinder voor de scheepvaart ingezet kan worden.

Bewust met water
Het managementteam watertekorten roept nogmaals op geen water te verspillen, ook al is er voldoende drinkwater. De oproep blijft om water verspreid over de dag te gebruiken.

Vernieuwde sprinters met wc rijden vanaf vandaag

Vanaf vandaag kunnen treinreizigers ze tegenkomen: de eerste omgebouwde Sprinters met schuiftrede en toilet. Een woordvoerder van de NS: "Een Sprinter zonder wc, ooit leek dat een goed idee. Met de kennis van nu zeggen we ‘hadden we niet moeten doen’. Daarom nemen we in samenwerking met een consortium van Siemens en Bombardier de 131 Sprinters (type Sprinter Light Train, sinds 2009 op het Nederlandse spoor) onder handen."

De trein wordt onder meer voorzien van een groot rolstoeltoegankelijk toilet, een plek voor twee fietsen en een schuiftrede bij de deur. Ook komen er twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen met daarbij een speciale noodknop (call for aid). Voor mensen met een visuele beperking is tactiele (=voelbare) informatie aangebracht zodat zij zo goed mogelijk op de tast hun weg kunnen vinden, bijvoorbeeld bij het toilet.

De belangenorganisaties Ieder(in) en de Oogvereniging zijn nauw betrokken geweest bij de ombouw. Met hen zijn de voorzieningen uitgedacht en getest. De trein biedt het hoogste niveau van toegankelijkheid en nog meer comfort, passend bij de wensen van alle reizigers. Met de modernisering zijn vele tientallen miljoenen euro’s gemoeid en zet NS meerdere stappen tegelijk.

Voor meer comfort worden de 35.000 treinstoelen van de 131 Sprinters ook in een nieuw jasje gestoken. Vanaf begin 2019 worden de stoelen per trein in 1 werkdag in het servicebedrijf in Utrecht herbekleed. Hiermee is de bekleding in 1 lijn met de  andere Sprinter FLIRT.

De woordvoerder: "De eerste twee treinen zijn klaar en rijden vanaf nu in de dienstregeling. Binnenkort volgt nog een trein. Tot eind dit jaar gaan we ervaring opdoen met de nieuwe voorzieningen. Daarna is het de beurt aan de andere Sprinters van dit type. Per set van twee gaan de treinen naar de Werkplaats van Talbot Services in Aachen, waar de helft van deze treinen destijds ook is gebouwd door Bombardier. Na een paar weken keren de treinen stuk voor stuk weer terug. Reizigers zullen dan steeds meer omgebouwde Sprinters tegenkomen."

Naar verwachting zijn eind 2021 alle 131 treinen aangepast.

Vernieuwde sprinters met wc rijden vanaf vandaag (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Vernieuwde sprinters met wc rijden vanaf vandaag (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Estafetteploegen zwemmen zich naar EK-finales

Op de slotdag van het EK zwemmen in Glasgow hebben de Nederlandse zwemsters zich op de 4x100 meter wisselslag geplaatst voor de finale. De 4:01,50 van Kira Toussaint, Tes Schouten, Kinge Zandringa en Femke Heemskerk was goed voor de vierde tijd.

Bij de mannen zwommen Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Stan Pijnenburg naar een tijd van 3:35,88 minuten. Dat leverde de vijfde tijd op, vrij ruim achter de sterke Russen, die in de finale ook nog eens een flink sterker kwartet op kunnen stellen dan in de series.

Op de 400 meter wisselslag lukte het Arjan Knipping niet om te verrassen. Hij zwom met 4:19,91 minuten naar de veertiende tijd, zo'n anderhalve seconde boven zijn persoonlijk record - wat overigens ook niet snel genoeg was geweest voor een finaleplaats. 

De finalesessie begint om 17.45 uur, met aan het einde - rond zeven uur - de finales op de 4x100 meter wisselslag. De sessie begint met de finales op de 50 meter vlinderslag bij de dames en de 50 vrij bij de mannen, met Ranomi Kromowidjojo en Jesse Puts.

Politie vindt kadavers en verboden wapens

De politie heeft bij een terrein en woning aan de B in Ottoland wapens, grote hoeveelheid munitie, geld en kadavers gevonden. Agenten hielden op woensdagavond de 53-jarige bewoner aan. Politiemensen deden de inval na informatie uit België dat de verdachte daar een hagelgeweer gekocht had.

Dat geweer vonden de agenten niet maar wel twee jachtgeweren en een geladen revolver. Verder lagen in een diepvrieskist kadavers van eenden, hazen en vogels. Ook nam de politie een geldbedrag van ruim 7.000 euro in beslag. Op het grote terrein lag op verschillende plekken munitie, onder andere een grote hoeveelheid in de hooiberg.

De politie stelt een nader onderzoek in naar het verboden wapenbezit ook naar de illegale jacht waarmee de verdachte zich bezighield.

Een van de aangetroffen wapens in Ottoland (Foto: Politie)
Een van de aangetroffen wapens in Ottoland (Foto: Politie)

Amersfoortse busrukker krijgt taakstraf

Een 27-jarige man uit Amersfoort is gisteren veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur vanwege schennispleging. Dit gebeurde meermalen in de periode december 2016 en januari 2017 in een stadsbus in Amersfoort en eenmaal in een park in Amersfoort in juli 2017.

In februari 2017 besteedde Bureau Hengeveld aandacht aan de zogenoemde ‘Amersfoortse busrukker’. Daarin werd een incident op 23 december gemeld waarbij de man bij een jonge vrouw ging zitten aan de andere kant van het gangpad van de bus naar station Amersfoort en begon te masturberen. De vrouw riep de chauffeur te hulp, die de bus stilzette en de centrale en 112 belde. Toen de chauffeur de deuren van de bus opende voor een collega die hem te hulp kwam, wist de verdachte te ontglippen. Enkele dagen na de uitzending meldde de man zich bij de politie.

Bij de politie bekende hij de feiten en zei onder invloed te zijn geweest van drank en drugs. Vandaag verscheen hij niet op de zitting. Op oproepen van reclassering heeft hij niet gereageerd wat de officier “een reden tot zorg” noemde. De officier van justitie vermeldde dat de jonge slachtoffers flink overstuur waren van het gedrag van de man.

Aangezien hij de feiten meermalen heeft gepleegd, ging de officier uit van een mate van recidive en eiste een taakstraf van 40 uur eiste. Ook de rechter betreurde het dat er geen contact was geweest met de Reclassering en veroordeelde de man, conform de eis van de officier, tot een taakstraf van 40 uur.

Nationale Esport Kampioenschappen aangekondigd

De ESL komt met een nationaal kampioenschap voor Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) en League of Legends (LoL). De totale prijzenpot van de ESL Dutch Championship is €13.000,-, dus er is zeker iets om voor te strijden. Op zaterdag 24 en zondag 25 november zijn de finales tijdens Bright Day in de Expo in Haarlemmermeer.

ESL - Winterfinale

Vorig jaar waren er ook kampioenschappen tijdens Bright Day, maar dat was toen voor de Benelux. Nu België een eigen kampioenschap heeft, is dit de eerste keer dat de focus alleen op Nederland ligt. Je kan je nu al met je team aanmelden voor de kwalificatierondes. Vanaf 27 augustus tot en met 14 september zijn de kwalificaties om mee te mogen doen. De groepsfase start vervolgens op 24 september.

ESL - Winterfinale

Het is goed mogelijk voor amateurs om ook op het hoogste podium te belanden. Niet alleen worden amateurs door de ESL aangemoedigd om mee te doen, maar tijdens de Rainbow Six: Siege-finale van juni wonnen de amateurs de hoofdprijs. Daar komt bij dat het beste CSGO-team van de Benelux het Belgische Defusekids is. Zij werden dit jaar kampioen van de Mijndomein masters en de Kayzr League. Aangezien zij een  Belgisch team zijn, mogen we aannemen dat zij niet meedoen met de Nederlandse kampioenschap. Dit zorgt ervoor dat de strijd om de eerste plaats bij CSGO helemaal openligt.

De ESL liet ons weten, dat zij elk seizoen nieuwe titels aan het kampioenschap proberen toe te voegen. Managing director van ESL Benelux, Jaap Visser, zegt: “Door deze nationale focus wordt het niet alleen makkelijker voor gamers om deel te nemen aan het kampioenschap, maar kunnen wij ook beter de lokale markt bedienen. Voor ons is de nationale focus dan ook de ideale manier om esports in Nederland te laten groeien.”

Zoals velen van jullie reeds wetenGames is Bright Day het grootste techevenement van Nederland. Vorig jaar was het hele evenement binnen de kortste keren uitverkocht. Je kan hier je kaartjes bestellen. Natuurlijk kun je ook het volledige kampioenschap live volgen via Twitch.

Hordenloper Smet naar halve finales EK, Vetter begint zevenkamp degelijk

Koen Smet heeft zich op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn geplaatst voor de halve finales op de 110 meter horden. Met 13,61 seconden werd de 25-jarige Nederlander derde in zijn heat en dat was ruimschoots voldoende. In de halve finales stromen de Europese toppers van dit jaar in.

De zevenkamp is ook begonnen in Berlijn en wel met de 100 meter horden. Anouk Vetter deed dat redelijk met een tijd van 13,55 seconden, iets minder snel dan wat ze dit seizoen liet zien. Olympisch kampioene Nafi Thiam uit België leverde wat in ten opzichte van haar eigen prestaties, maar is wel gewoon torenhoog favoriete, voor de Duitse Carolin Schäfer, de Engelse Katarina Johnson-Thompson en Vetter.

Update 11.30 uur
Het discuswerpen bij de dames heeft geen Nederlands succes opgeleverd. De pas 18-jarige Jorinde van Klinken kwam niet verder dan 54,33 meter, Corinne Nugter deed het met 55,70 meter wel wat beter, maar ook dat was niet genoeg om de finale te bereiken - daar had ze zeker een meter of twee verder voor moeten gooien.

Update 13.08 uur
Vetter heeft op het tweede onderdeel van de zevenkamp, het hoogspringen, ook redelijk gepresteerd. Zonder fouten kwam ze over 1,76 meter, maar daar bleef het bij. De Nederlandse blijft zo iets achter op haar nationale record en lijkt in de strijd om plek vier flinke concurrentie te krijgen van Katerina Cachova: de Tsjechische had 1,68 meter staan, maar sprong donderdag zowaar over 1,85 meter.

Thiam viel met 1,91 meter flink tegen, maar is nog altijd de favoriete, terwijl Schäfer en Johnson-Thompson nog altijd om zilver vechten.

Om 19.15 uur gaat het atletiekprogramma in Berlijn weer verder met onder meer het kogelstoten en de 200 meter in de zevenkamp, de 100 meter horden - halve finales en de finale - waar Nadine Visser en Eefje Boons op te zien zijn en de 200 meter-finale met Solomon Bockarie.

Vetter begon redelijk aan haar zevenkamp (Bron: YouTube)
Vetter begon redelijk aan haar zevenkamp (Pro Shots/Action Images)

'Horrorvlucht' na 35 uur wachten

Een vlucht van Royal Air Maroc naar Al Hoceima was al een nachtmerrie voor de ruim honderd passagiers. Ze hadden maar liefst 35 uur vertraging. Maar het werd nog erger: het vliegtuig kon niet landen in de Marokkaanse kustplaats en moest uitwijken naar een andere stad. Op zo'n vier a vijf uur rijden van de oorspronkelijke bestemming. Dit meldt AT5 op haar website. 

'Het is echt een horrorvlucht', zegt passagier Rachid Bouhayach. 'Mijn mede-reizigers zijn ook bang.'

De bedoeling was dat vlucht AT 621 dinsdag al om 10.20 uur zou vertrekken vanaf Schiphol. Maar snel werd duidelijk dat er wat vertraging was opgetreden. Daarna kwam er meer vertraging, en nog meer, en nog meer. 'We hebben er geen vertrouwen meer in', vertelde Rachid, die ook niet bij zijn bagage kon komen.

Goed nieuws, of toch niet
Anderhalve dag na de oorspronkelijke vertrektijd kwam er toch nog goed nieuws: ja, het vliegtuig zou nu echt vertrekken. Wasgetekend: woensdagavond 19.00 uur. Maar ook dat ging niet zorgeloos: 'Het vliegtuig heeft drie keer geprobeerd te landen in Al Hoceima', zegt Rachid. 'Maar het lukte niet. Toen zijn we doorgevlogen naar Nador. Ook daar lukte het landen niet. En nu zijn we in Oujda geland.'

Een andere passagier meldt dat de reizigers met taxi's en bussen vervoerd worden naar Al Hoceima. Extra reistijd: vier a vijf uur.

'Sociale onrust'
Waarom de passagiers zo lang moesten wachten, is niet helemaal duidelijk. Op Twitter waarschuwde Royal Air Maroc maandag al dat vluchten vertraagd zouden zijn door 'sociale onrust' in Marokko. Toen werd niet vermeld om welke vluchten het zou gaan.

Weigerchauffeur biedt excuses aan aan dragqueen

Dragqueen Jennifer Hopelezz heeft de chauffeur ontmoet die haar na de Pride weigerde mee te nemen in zijn taxi. Hij bood tijdens het gesprek zijn excuses aan. Dat meldt AT5 op haar website. 

Ook Gamis el Bouakili, de directeur van het taxibedrijf TCS, was aanwezig. Hij verontschuldigde zich voor het gedrag van de chauffeur, wat Jennifer erg waardeerde. 'Ik kon hun excuses gemakkelijk accepteren', vertelt ze op Facebook.

'Ook maar eens mens'
Jennifer werd op de laatste dag van de Pride geweigerd door de taxichauffeur. Ze had net een optreden gegeven tijdens het slotfeest en wilde naar huis. Maar al snel bleek dat de chauffeur haar niet mee wilde nemen. 'Ik ben ook maar een mens hoor', reageerde Jennifer vervolgens verontwaardigd.

Uiteindelijk nam een andere chauffeur van TCS haar mee, maar het voorval bleef pijnlijk. Om de kwestie aan te kaarten, besloot Jennifer beelden van de gebeurtenis online te zetten. El Bouakili reageerde geschrokken en dreigde met sancties voor de chauffeur, als hij zich niet zou verantwoorden.

'Alle taxi's LGBTQI-vriendelijk zijn'
Inmiddels heeft Jennifer het met de chauffeur bijgelegd en kijkt ze terug op een 'ontroerend, helend moment'. Wel verontrust het haar dat maar liefst vijf vrienden hetzelfde hebben meegemaakt tijdens de Pride.

Binnenkort organiseert Meldpunt Discriminatie dan ook een ontmoeting met alle directeuren van grote taxibedrijven binnen de stad. Daarbij wordt gekeken hoe de bedrijven ervoor kunnen zorgen dat 'alle taxi's LGBTQI-vriendelijk zijn'. Jennifer: 'We hebben al een hoop suggesties, dus laten we hopen dat we iets positiefs hieruit kunnen halen.'

PVV-raadslid Willie Dille pleegde zelfmoord

De haagse Willie Dille, raadslid voor de PVV, zou woensdag zelfmoord hebben gepleegd, zo bericht het AD. Dit zouden bronnen rondom de politica aan de krant hebben bevestigd. De PVV kan het bericht nog niet bevestigen volgens een woordvoerder. 

Dille plaatste gisteren een filmpje op haar Facebook-pagina, waarin ze verklaarde dat ze slachtoffer was geworden van een groepsverkrachting door moslims. Die zouden graag willen dat ze haar mond zou houden in de gemeenteraad. Die verkrachting zou plaatsgevonden hebben op 15 maart 2017, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. 

Update 09:23 uur
Inmiddels heeft de familie van Willie haar overlijden bevestigd tegenover Omroep West. Geert Wilders laat in een persbericht weten verslagen te zijn: "De PVV-Tweede Kamerfractie heeft met grote verslagenheid kennisgenomen van het overlijden van haar voormalige collega Willie Dille. Willie was een geweldige warme collega die altijd oog had voor haar medemens en de jeugd in het bijzonder. Wij zullen haar enorm missen. Woorden schieten tekort. We wensen haar partner, kinderen, haar collega’s uit de Haagse PVV-fractie en iedereen die haar liefhad heel veel sterkte met dit onbeschrijfelijke verlies."

Update 11:05 uur
Burgemeester Pauline Krikke laat in een statement weten diep geraakt te zijn door de dood van het raadslid: "De gemeenteraad van Den Haag verliest een betrokken en gepassioneerd raadslid en collega. Willie Dille stond voor haar zaak. Ze kon stevig debatteren, maar kon ook humoristisch uit de hoek komen. We zullen haar zeer missen in de raad en in het debat."

De burgemeester heeft besloten om haar vakantie af te breken. Minister Rutte laat op Twitter weten geschokt te zijn door het overlijden. 

Politie? Een olifant eet mijn peren op ...

Een opmerkelijke melding in Ommen woensdag: de politie werd gebeld door iemand die beweerde dat er een olifant de peren in zijn achtertuin aan het eten was. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten grote hopen ontlasting liggen, die inderdaad 'wel eens' van een olifant afkomstig konden zijn. 

De bewoners, die volgens de agenten 'hevig geschrokken' waren vertelden dat de olifant net was opgehaald door zijn eigenaar en via een bospad was weggegaan. Nadat de agenten het bewuste pad hadden gevolgd troffen zij enkele honderden meters inderdaad de olifant aan, samen met zijn eigenaar.

Het bleek dat de eigenaar een circusmedewerker was, die dagelijks enkele keren met de olifant ging wandelen in het bos. Op een onbewaakt moment, zag de olifant kans om een tuin in te lopen. Volgens de eigenaar doet het dier dit normaal gesproken nooit. De olifant hoorde bij een circus, welke deze dagen op een camping in de omgeving is neergestreken.

De eigenaar van het dier baalde stevig van het incident en is vervolgens samen met de agenten teruggegaan naar de geschrokken bewoners. Hier heeft de eigenaar de ontlasting op de oprit en in de tuin opgeruimd en de bewoners financieel gecompenseerd voor de geleden schade.

De politie schrijft op Facebook: "Als klap op de vuurpijl mochten wij als Politie ook nog even met de ‘boosdoener’ op de foto. Hier hebben wij meteen gebruik van gemaakt, alleen al om te voorkomen dat niemand ons gelooft "

Politie? Een olifant eet mijn peren op... (Foto: Politie Ommen)
Politie? Een olifant eet mijn peren op... (Foto: Politie Ommen)


Plannen open beta van Black Clover bekendgemaakt

Black Clover-fans krijgen de kans om Black Clover Quartet Knights te proberen op PlayStation 4 via een open beta. Spelers kunnen los gaan met magie vanaf 17 augustus 9:00 uur tot 20 augustus 9:00 uur.

De open beta van Black Clover Quartet Knights biedt veertien speelbare personages, inclusief de recent onthulde Fana. Je krijgt toegang tot de training modus om verschillende maps en vaardigheden uit te proberen. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid de aanpassingsfunctie te gebruiken waarmee zij via het Grimoire decksysteem hun speelstijl kunnen personaliseren. Tenslotte kunnen spelers hun vaardigheden online laten zien in drie verschillende gamemodi: Control the Zone, Crystal Carry en Treasure Hunt.

Er zijn acht onderhoudsperiodes gepland tijdens de open beta, elke dag is er tussen 7:00-9:00, 15:00-17:00 en 23:00-1:00 onderhoud aan de servers en software.

Black Clover Quartet Knights is vanaf 14 september 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en pc via Steam.

Valiant Hearts en Child of Light naar Switch, tease voor sequel

Ubisoft port twee van haar UbiArts-titels naar Nintendo Switch. Het betreft Valiant Hearts en Child of Light. Beide titels werden geprezen om hun graphics en sublieme soundtrack. Dit is echter nog niet alles.

In een Tweet van Patrick Plourde, Creative Director bij Ubisoft Montreal, zien we Child of Light draaien op een Switch. Wat we echter rechtsboven in beeld zien is een papiertje waarin (niet al te subtiel overigens) 'Child of Light II' is te lezen. Het lijkt er dus op dat we binnenkort een aankondiging mogen verwachten van een sequel.

Tot die tijd kunnen we uitkijken naar de twee ports. Child of Light: Ultimate Edition lanceert op 11 oktober en Valiant Hearts lanceert op 8 november.

Gratis Dragon Quest VIII-kostuum in Dragon Quest XI

Ter ere van de komende release van Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age op 4 september heeft Square Enix vandaag een nieuwe trailer onthuld met daarin een speciaal Dragon Quest VIII-kostuum dat vanaf de lancering beschikbaar is voor alle spelers.

De 'Trodain Bandana' en 'Trodain Togs' uit Dragon Quest VIII zijn vanaf de lancering beschikbaar in de inventarissen van alle Dragon Quest XI-spelers. Je kunt het Luminary-personage ermee uitrusten om zijn verdedigende stats te versterken in de beginfase van de game. Spelers ontvangen ook het receptenboek 'Trodain’s Top Trends', met daarin details over hoe spelers de stats van het speciale kostuum kunnen verbeteren in de latere fases van de game.

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age verschijnt op 4 september 2018 voor PlayStation 4 en Steam.

Hillclimben in V-Rally 4

Bigben en Kylotonn Racing Games onthullen een nieuwe gameplay-video van de Hillclimb-stand in V-Rally 4. In de video zien we deze modus geracet worden in Roemenië.

In Hillclimb race je naar bergtoppen in China, Roemenië en de Verenigde Staten. Je racevaardigheden worden getest op lange tracks, achter het stuur van krachtige wagens. Wanneer je eenmaal de top van zo’n 2000 meter hoge berg hebt bereikt, word je beloond met een panoramisch uitzicht.

Elke discipline levert een unieke en andere race-ervaring, zodat je in V-Rally 4 al je vaardigheden kunt testen en nieuwe racetechnieken kunt leren. Je veelzijdigheid komt goed van pas in de Career-stand, die coureurs over de hele wereld voert.

V-Rally 4 komt op 6 september 2018 beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One en op 25 september voor pc. De game verschijnt op een latere datum ook voor de Nintendo Switch.

Halsema: ik reed inderdaad door rood

Femke Halsema ontdekte gisteren dat zij in haar nieuwe rol als burgemeester ieder moment van de dag alert moet zijn op haar voorbeeldfunctie. Ze fietste door rood en dat was meteen nieuws, meldt AT5.

Haar foutje werd namelijk meteen gedeeld op Twitter. 'Burgemeester Halsema moet nog even wennen aan haar nieuwe publieke rol', schreef journalist Yelle Tieleman van het AD. 'Zie haar net op een druk kruispunt een rood stoplicht negeren.'

Halsema reageerde in Editie NL. 'Ik geef het toe. Ik heb het gedaan. En ik zal het nooit meer doen', liet ze schriftelijk weten. De kijkers van het RTL-programma vonden het maar niks: maar liefst 67 procent van hen stelt dat Halsema's actie 'echt niet kan'.

Geïntegreerd
Toch is door rood fietsen de gemiddelde Amsterdammer niet vreemd. Wat dat betreft is de nieuwe burgemeester al aardig geïntegreerd. 'Het is Amsterdam toch, hier gelden niet echt voorrangsregels en stoplichten', geven een aantal bewoners dan ook toe. 

Maar mocht Halsema dergelijke ophef in de toekomst liever willen voorkomen, dan biedt het Nederlands genootschap van burgemeesters uitkomst. Met een cursus leert het genootschap nieuwe burgemeesters hoe ze slippertjes kunnen voorkomen.

Halsema's woordvoerder zegt de uitnodiging af te wachten en wil nog niet vertellen of de burgemeester aan de cursus zal deelnemen.

Politie kan illegaal vuurwerk nauwelijks aanpakken

De minister moet snel met een doordacht en realistisch plan komen over hoe de politie met illegaal vuurwerk om moet gaan. Als dat niet gebeurt, dreigt de aanpak van vuurwerkoverlast 'volledig stil te komen liggen'. Daar waarschuwt de centrale ondernemingsraad van de politie voor, meldt AT5.

Vorig jaar november liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer weten met een oplossing te komen voor voor de aanpak van illegaal vuurwerk. Dat was nodig omdat de huidige werkwijze volgens de politie niet uitvoerbaar is. Met name het vervoer van illegaal vuurwerk en de opslag ervan dreigt tot grote problemen te leiden.

'Maar nu ligt er nog steeds geen kant-en-klaar plan', waarschuwt de centrale ondernemingsraad van de politie.

Zo moeten de politiemedewerkers volgens de huidige aanpak gevaarlijk vuurwerk in beslag nemen, maar mogen ze het volgens de wet niet zelf vervoeren. Ze moeten het vuurwerk bewaken tot een gespecialiseerd bedrijf het komt ophalen. Vaak duurt dat tussen de twee en zes uur. Bovendien werkt dat bedrijf niet tijdens nota bene de drukste dag van het jaar; de jaarwisseling. 

2 doden door woningbrand Drachten

Bij een brand in een woning aan de Handwerkerszijde zijn afgelopen nacht twee mensen om het leven gekomen. Zeven anderen werden door ambulances naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk en ook de identiteit van twee dodelijke slachtoffers is nog niet vastgesteld.

De politie heeft na het sein ‘brandmeester’ plaats delict gemaakt van de woning en de directe omgeving. Dit betekent dat niemand het afgezette gebied mag betreden. Agenten zorgen voor de bewaking. In de loop van de dag gaat forensische opsporing starten met onderzoek naar de oorzaak van de brand. Voordat ze daar mee kunnen starten, zal eerst moeten worden onderzocht of het pand veilig kan worden betreden. Als dat niet het geval is, dan moeten extra maatregelen worden getroffen.

Naast het onderzoek naar de oorzaak gaat de politie ook de identiteit vaststellen van de twee dodelijke slachtoffers.

Courtois heeft droomtransfer naar Real Madrid te pakken

Real Madrid heeft zich versterkt met Thibaut Courtois. De 26-jarige doelman heeft Chelsea verlaten voor een vijfjarig contract bij de Koninklijke.

De winnaar van de Gouden Handschoen op het WK in Rusland wilde graag naar Madrid verkassen, aangezien zijn kinderen daar wonen. Nu, iets meer dan 24 uur voor het verstrijken van de Engelse transferdeadline, zijn de beide clubs eindelijk tot een akkoord gekomen. Onderdeel van de transfer is de huurdeal van Mateo Kovacic, die het komende seizoen in Londen gaat voetballen.

De transfer komt bepaald niet uit de lucht vallen, aangezien al weken de geruchten de ronde doen dat Courtois zou verkassen naar Madrid. Sterker nog, de 65-voudig international van België wordt al jaren met de club in verband gebracht. Courtois brak door bij Racing Genk en werd in de zomer van 2011 voor 8,95 miljoen euro aangetrokken door Chelsea. Op zijn debuut voor the Blues moest hij lang wachten, want hij werd op huurbasis gestald bij Atlético Madrid.

Later groeide hij in Londen uit tot een vaste waarde en een van de beste keepers ter wereld. Courtois, die 126 keer het doel van Chelsea verdedigde en tweemaal kampioen werd met de Engelse topclub, kost Real Madrid 35 miljoen euro. Bij de Champions League-winnaar moet Courtois onder meer de concurrentie aangaan met Keylor Navas.

Het relatief lage bedrag dat Real Madrid overmaakt naar de Londenaren heeft te maken met het contract van de Belg in Engeland. De verbintenis van Courtois liep namelijk medio 2019 af, waardoor Chelsea zich genoodzaakt voelde om de sluitpost van de hand te doen. Bij Real Madrid heeft Courtois zijn krabbel gezet onder een contract dat hem tot medio 2024 in Spanje houdt.

De Belgisch international verdiende bij Chelsea ongeveer 110.000 euro per week. De Londenaren waren bereid om de sluitpost een fikse salarisverhoging te gunnen als hij zijn contract zou verlengen, maar Courtois besloot anders. Bij Real Madrid ligt naar verluidt een contract klaar die qua financiën minimaal net zo gunstig is als het aanbod van Chelsea. De Londenaren hebben Kepa Arrizabalaga als vervanger aangetrokken.

Dubbelslag voor LottoNL-Jumbo in Tour of Utah dankzij Kuss en Powless

Sepp Kuss heeft de derde etappe in de Ronde van Utah gewonnen. De 23-jarige Amerikaan van LottoNL-Jumbo trok met nog vijftig kilometer te fietsen in de aanval en kwam solo aan. Op 29 seconden werd zijn land- en ploeggenoot Neilson Powless tweede. Kuss en Powless staan ook eerste en tweede in het algemeen klassement.

Vanuit de start waren er meerdere aanvallen, maar het was even wachten voordat er een vroege vlucht wegreed. Uiteindelijk slaagde daar zes renners in en fietste een vijftal minuten bij elkaar. BMC behield de controle in het peloton.

Op de enige beklimming van de dag, Mount Nebo, een klim van 17,3 kilometer aan 5,7 %, trok Kuss vroeg op de klim ten aanval. De Amerikaan van LottoNL-Jumbo raapte de vluchters een voor een op en begon aan een solo. Vanuit de achtergrond probeerde Michael Woods en Joe Dombrowski van EF Education First-Drapac de sprong naar voren te maken, maar Kuss bleef uitlopen. Op de top van de klim had hij één minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Het peloton bestond nog maar uit een tiental renners onder aanvoering van Tejay van Garderen en dat volgde op 1.20 van de koploper.

In de afdaling bleef Kuss zijn voorsprong vast te houden op het peloton, die ondertussen bij de eerste achtervolgers waren gekomen. De zege van Kuss kwam in het slot van de etappe nooit meer in gevaar en boekte daarmee zijn eerste profzege in zijn carrière. Powless maakte het feest voor LottoNL-Jumbo helemaal compleet door als tweede te eindigen en de beide Amerikanden staan ook één en twee in het algemeen klassement.

Joling: 'Ik ben net een oude pedaalemmer'

Gerard Joling bekent op instagram dat hij net een wandelende pedaalemmer is: "Als je op mijn tenen gaat staan, schuif ik er van alles in." 

De zanger zegt in het filmpje dat hij aan een maagband of -verkleining denkt, of gewoon totaal op rantsoen. : "Ik weet het anders ook niet meer"

Filmpje hieronder niet zichtbaar? Klik hier.

Vogelspin kan babylevens redden

Het is misschien geen al te bekende aandoening, maar levensgevaarlijk is het wel: het Dravetsyndroom, een heftige vorm van epilepsie die over het algemeen al begint bij een leeftijd van een paar maanden. Enkele tienduizenden baby's worden er wereldwijd door getroffen en de heftige aanvallen kunnen leiden tot ernstige handicaps en zelfs de dood.

Over het algemeen ontstaat het syndroom doordat slechts één van de twee kopieën van het zogenaamde SCN1A-gen naar behoren werken. Daardoor wordt slechts de helft van de benodigde hoeveelheid van een bepaald eiwit geproduceerd, wat dan weer de zware aanvallen van epilepsie tot gevolg heeft, vaak meerdere keren per dag.

Professor Steven Petrou van het Florey Institute of Neuroscience and Mental Health in het Australische Melbourne heeft mogelijk een oplossing bedacht: "We vroegen ons af of we het eiwit dat wél geproduceerd wordt niet gewoon harder konden laten werken, wat de achterstand effectief ongedaan zou maken. Ongeveer hoe iemand op een tandem extra hard kan trappen om de snelheid te behouden als de ander uitgeput is."

Petrou dacht na over wat voor molecuul nodig zou moeten zijn om het eiwit op die manier te beïnvloeden. Ondertussen had hij toevallig een gesprek met professor Glenn King van de universiteit van Queensland, een expert op het gebied van de samenstelling van dierengif. Tussen neus en lippen door had Petrou had over waar hij naar op zoek was en King zei misschien wel iets te hebben: het gif van de West-Afrikaanse vogelspin, de Heteroscodra maculata.

De twee slimme koppen begonnen samen te werken en deden tests op muizen, die - helaas voor de muizen - op kunstmatige wijze het Dravetsyndroom kregen. De epileptische aanvallen begonnen al snel en waren soms uitermate heftig, maar nadat een bepaald bestanddeel uit het spinnengif bij de muizen werd toegediend, waren de resultaten opmerkelijk snel zichtbaar.

"Na het toedienen van het bestanddeel van het gif in de zenuwcellen van de muizen met het Dravetsyndroom zagen we hun activiteit direct terugkeren naar een normale situatie", aldus Petrou. "De hersenfunctie herstelde zich volledig binnen enkele minuten, en gedurende drie dagen zagen we een enorme afname in het aantal epileptische aanvallen. De overlevingskans ging enorm omhoog." Alle niet-behandelde muizen overleefden het niet.

Uiteraard is het zo dat niet alle medicatie die bij knaagdieren werkt ook één-op-één is over te hevelen naar een voor mensen werkzaam medicijn, maar de bevindingen zijn uiterst hoopgevend. Er moet nog wel wat aan het molecuul van het gif gesleuteld worden: het spinnengif is door de jaren heen geperfectioneerd voor het uiteindelijke doel van de spin - eten - en niet voor het behandelen van het Dravetsyndroom.

Het betreffende molecuul is na één à twee uur opgelost, dus Petrou moet nog op zoek naar een manier om dat te verbeteren, waarmee men kan voorkomen dat patiënten keer op keer injecties in het hersenvocht toegediend moeten krijgen. De bevindingen lijken het in elk geval wel beduidend makkelijker te maken om de benodigde steun voor het vervolgonderzoek te krijgen.

Haase naar achtste finales in Toronto na winst op 'lucky loser' Youzhny

Robin Haase heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het masterstoernooi van Toronto. In de tweede ronde won de 31-jarige Hagenaar met 7-5, 6-2 van de Rus Mikhail Youzhny, die de geblesseerde Juan Martin del Potro verving.

De als derde geplaatste Del Potro meldde zich vlak voor het duel af wegens een blessure aan zijn linkerpols.

Omdat Del Potro in de eerste ronde een bye had, kon Youzhny als lucky loser instromen in de tweede ronde. Opvallend was wel dat de Rus in de kwalificaties niet in actie kwam.

Daarin was de 36-jarige Rus echter niet opgewassen tegen Haase, die vorig jaar de halve finales bereikte op het masterstoernooi in Canada. Youzhny, die bezig is aan zijn laatste jaar als prof, verloor in twee sets van de Nederlander.

Haase speelt in de volgende ronde tegen Denis Shapovalov, De 19-jarige Canadees won zijn tweede ronde met 6-3, 7-5 van de Italiaan Fabio Fognini.

Gaza vuurt raketten, Israël bombardeert

Op woensdag en in de vroege uren van donderdag zijn circa 150 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, meldt de NOS. Israëlische media maken melding van elf gewonden. Het Israëlische leger heeft de meeste onderschept en veel anderen kwamen in open gebied terecht. Bij wijze van antwoord heeft Israël 140 doelen in de Gazastrook gebombardeerd.

Het Israëlische leger zegt dat er onder meer een fabriek is gebombardeerd waar cement wordt gemaakt waarmee Hamas tunnels zou maken. Aan Palestijnse zijde vielen zeker drie doden, waaronder een zwangere vrouw en haar dochtertje, en een Hamas-strijder, aldus de Palestijnse overheid.

Woensdag beschoten militanten van Hamas al een Israëlisch voertuig bij de grensovergang. Daarop viel Israël doelen aan in het noorden van de Gazastrook.

Nikolay Mladenov, de VN-gezant voor het Midden-Oosten, heeft zijn zorgen geuit over het geweld, en dan met name over de raketten die Hamas op Israël afvuurt.

Ondertussen wordt nog steeds geprobeerd een wapenstilstand te bewerkstelligen. Zowel de VS als Egypte zouden pogingen doen te bemiddelen. Ondanks het geweld zouden zowel vanuit Palestijnse als Israëlische zijde positieve geluiden klinken. Het overleg om tot een bestand te komen zou in een vergevorderd stadium verkeren.

Sylvana geschokt over afpakken eenhoorns

Sylvana Simons (BIJ1) is stomverbaasd over het optreden van de politie waarbij tijdens de Canal Parade in Amsterdam  veertig opblaasbare eenhoorns tijdelijk werden afgepakt van actiegroep We Reclaim Our Pride. Zij heeft hierover schriftelijke vragen ingediend, zo meldt AT5 op haar website. 

De demonstranten van We Reclaim Our Pride, een groep die protesteert tegen de 'vercommercialisering' van de Pride, stonden zaterdag tijdens de botenparade langs de kant. De groep, die officieel toestemming had om te demonstreren, had in totaal veertig opblaasbare eenhoorns bij zich.

De politie was echter bang dat zij daarmee in de gracht zouden springen en besloot de eenhoorns af te pakken. Dit ging er volgens de demonstranten soms hard aan toe. Onder hen was ook een fractielid van BIJ1 die zegt met geweld en onder bedreiging te zijn ontdaan van zijn opblaasbare eenhoorn.

'Heilig' demonstratierecht geschonden
Simons zegt 'geschokt' te zijn over de gang van zaken. Het is volgens de fractievoorzitter van BIJ1 in strijd met het coalititeakkoord, waarin het demonstratierecht als 'heilig' wordt omschreven.

Ook zou dit politieoptreden, waar de burgemeester eindverantwoordelijk voor is, haaks staan op wat burgemeester Halsema zei tijdens haar installatie. Simons herinnert Halsema aan haar belofte de meest kwetsbare groepen in de stad, waaronder de LHBTQI+-gemeenschap, altijd in bescherming te zullen nemen.

We Reclaim Our Pride, zegt Simons, is juist zo'n groep die zaterdag bescherming nodig had. 'In plaats van steun vanuit het stadsbestuur, konden zij rekenen op een inperking van hun demonstratierecht en is hun ludieke protestmateriaal dat bestond uit opblaasbare eenhoorns afgepakt.'

FOK! Wat een weer: mogelijk zware windstoten en veel regen

Hallo!  

Dat was gisteren een heel ander gezicht dan de afgelopen maanden. Op veel plaatsen was het een grotendeels bewolkte dag. Pas tegen het einde van de dag klaarde het van het zuidwesten uit op. Ook viel er nog een lokaal buitje. De buien van vannacht brachten over het algemeen tussen de 5 en 10 mm. In het zuiden iets meer. De temperaturen bleven door de bewolking ook achter vergeleken met de verwachting. Het werd zo tussen de 22 en 25 graden. Morgen staat ons een echt voorproefje van de herfst te wachten. 

Vannacht was het nog helder bij minima van 13 graden.

Vandaag begint de dag nog met wat zon, maar op nadering van een mogelijk zeer actieve depressie neemt de bewolking in de loop van de ochtend al toe. Het is momenteel nog niet helemaal zeker wat de exacte koers van de depressie wordt, waarschijnlijk net ten oosten van ons land. Maar een kleine verschuiving kan grote gevolgen hebben. Wat wel vrij zeker is, is dat er vrijwel overal enige regen gaat vallen. Sommige modellen laten slechts 5 tot 10 mm zien, andere zijn veel scheutiger en tonen ons 15 tot 30 mm en lokaal nog meer. Dit met name door eventuele verscholen buien in het oosten. Ook dit is nog even afwachten.

De wind wordt zeker een grote factor morgen. De reguliere wind neemt in de loop van de middag toe naar hard tot stormachtig. Er wordt momenteel zelfs een stormveld berekend met windstoten van 100 tot 140 km/u. Scherp in de gaten houden dus! S'avonds draait de wind naar een noordelijke richting. 

De temperatuur: mogelijk dat het in het oosten nog even 27 graden kan worden als de depressie westelijker koerst. Anders is het over het algemeen 20 tot 24 graden. In de regen wat lager.

Kortom een dag om goed in de gaten te houden! 

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Nabij Edinburgh (Foto: spylacopa_68)
Een prachtig meer in Schotland. (Foto: Spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

VS straft Rusland om zenuwgif-aanval

De Amerikaanse regering heeft gezegd dat er nieuwe sancties tegen Rusland komen, meldt de BBC. Dat is het gevolg van een aanval met het zenuwgif Novitsjok tegen de Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Skripal en zijn dochter overleefden de aanval in maart. Een Brits koppel dat schijnbaar restanten van het gif oppikte, had minder geluk. De vrouw overleed vorige maand.

De Skripals werden ernstig ziek op een bankje in het Britse Salisbury aangetroffen, maar ze konden na een wekenlange behandeling uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Washington liet woensdagavond weten dat de VS heeft vastgesteld dat Rusland "chemische of biologische wapens heeft gebruikt in strijd met het internationale recht, danwel heeft het deze dodelijke wapens tegen zijn eigen burgers ingezet".

Voorwaarden
De sancties gaan over twee weken in. Ze gaan onder andere over de export van electronica. Maar er kunnen na 90 dagen "draconischere maatregelen" ingaan, zegt de Amerikaanse regering, als Moskou niet aan een aantal voorwaarden voldoet. Die zijn: de verzekering dat Rusland zich voortaan onthoudt van het gebruik van dergelijke wapens, en de mogelijkheid voor de Verenigde Naties om ter plekke inspecties uit te voeren.

Het is nog maar de derde keer dat de VS vaststelt dat Rusland chemische of biologische wapens tegen eigen burgers heeft gebruikt, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris tegenover de BBC.

De stap van de VS is opvallend in het licht van de pogingen van president Donald Trump voor nieuwe en warmere betrekkingen met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Het volgt echter op druk van Republikeinse congresleden. Trump zelf houdt zich op de vlakte over de strafmaatregelen.

6.3 miljoen donorregistraties

Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat zich heeft laten registeren in het donorregister is in 2018 gestegen tot ruim 6,3 miljoen, 42 procent van de bevolking. In 2014 stonden bijna 5,8 miljoen personen (40 procent) in het donorregister. Het aantal personen dat expliciet geen toestemming tot orgaandonatie geeft, is toegenomen tot 1,9 miljoen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In de zomer van 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het donorregister wordt opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie wanneer zij geen andere keuze vastleggen. In 2018 zijn bijna 8,7 miljoen personen van 12 jaar of ouder (58 procent) niet geregistreerd in het donorregister.

6,3 Miljoen personen staan wel in het donorregister. Meer dan de helft van de geregistreerde personen (58 procent) geeft aan donor te willen zijn met of zonder donatiebeperkingen. Van de geregistreerden geeft 30 procent geen toestemming voor orgaandonatie, 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon.

Vrouwen vaker donor
Vrouwen (45 procent) hebben zich in 2018 vaker in het donorregister geregistreerd dan mannen (39 procent). 27 Procent van de vrouwen geeft toestemming voor orgaandonatie, al dan niet met donatiebeperking. Van de mannen doet 22 procent dat.

Mensen met een Marokkaanse achtergrond vaker geen donor
De vier grootste groepen personen met een niet-westerse migratieachtergrond verschillen in een keuze om donor of juist geen donor te willen zijn. Van deze groepen geven personen met Marokkaanse migratieachtergrond het vaakst geen toestemming voor orgaandonatie. Dit aantal steeg van 38 duizend in 2016 tot 82 duizend in 2018. In 2016 gaven 26 duizend personen met een Turkse migratieachtergrond geen toestemming voor orgaandonatie, dit aantal is in 2018 bijna verdubbeld tot 54 duizend.

Aantal jongeren dat nee zegt tegen orgaandonatie gestegen
Tussen 2014 en 2016 nam het percentage jongeren van 18 tot 20 jaar dat ‘nee’ tegen orgaandonatie zei af van ruim 4 procent naar 3 procent. Daarna steeg dit percentage van 4 in 2017 naar 11 in 2018. Onder 70-plussers nam het percentage dat geen toestemming geeft voor orgaandonatie af. In 2014 gaf 19 procent van de 70-plussers geen toestemming, in 2018 was dit 18 procent.

Percentage per gemeente
Er zijn in 2018 verschillen per gemeente te zien in het aandeel mensen dat toestemming geeft voor donatie. De gemeenten met de hoogste percentages geregistreerde donoren dat al dan niet met donatiebeperking toestemming geeft voor orgaandonatie, liggen in Oost-Brabant, de kop van Noord-Holland en Oost-Nederland. In enkele gemeenten bedraagt dit aandeel meer dan 30 procent van de totale bevolking van 12 jaar en ouder.

De regionale verschillen bij de groep die heeft vastgelegd geen orgaandonor te willen zijn, zijn kleiner dan bij de groep die wel toestemming heeft gegeven voor orgaandonatie. Met name in de Betuwe, in Rotterdam en omgeving en Oost-Groningen zijn relatief meer inwoners die geen toestemming geven voor orgaandonatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.