Amersfoortse busrukker krijgt taakstraf

Een 27-jarige man uit Amersfoort is gisteren veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur vanwege schennispleging. Dit gebeurde meermalen in de periode december 2016 en januari 2017 in een stadsbus in Amersfoort en eenmaal in een park in Amersfoort in juli 2017.

In februari 2017 besteedde Bureau Hengeveld aandacht aan de zogenoemde ‘Amersfoortse busrukker’. Daarin werd een incident op 23 december gemeld waarbij de man bij een jonge vrouw ging zitten aan de andere kant van het gangpad van de bus naar station Amersfoort en begon te masturberen. De vrouw riep de chauffeur te hulp, die de bus stilzette en de centrale en 112 belde. Toen de chauffeur de deuren van de bus opende voor een collega die hem te hulp kwam, wist de verdachte te ontglippen. Enkele dagen na de uitzending meldde de man zich bij de politie.

Bij de politie bekende hij de feiten en zei onder invloed te zijn geweest van drank en drugs. Vandaag verscheen hij niet op de zitting. Op oproepen van reclassering heeft hij niet gereageerd wat de officier “een reden tot zorg” noemde. De officier van justitie vermeldde dat de jonge slachtoffers flink overstuur waren van het gedrag van de man.

Aangezien hij de feiten meermalen heeft gepleegd, ging de officier uit van een mate van recidive en eiste een taakstraf van 40 uur eiste. Ook de rechter betreurde het dat er geen contact was geweest met de Reclassering en veroordeelde de man, conform de eis van de officier, tot een taakstraf van 40 uur.