Brands slaat op valreep toe en heeft drietal binnen

Marcel Brands, de technisch directeur van Everton, heeft vlak voor het verstrijken van de Engelse transferdeadline nog drie keer toegeslagen voor Yerry Mina, Bernard en André Gomes.

De tweede club uit Liverpool joeg al weken op de handtekening van Mina en is daar net op tijd in geslaagd. De Colombiaanse verdediger komt over van Barcelona waar hij, ondanks een goed WK, niet op speeltijd hoefde te rekenen. Voor een bedrag van 30,25 miljoen euro is zijn contract bij Barcelona afgekocht, waarmee de Spanjaarden na een half jaar bijna twintig miljoen euro winst op hem maken. In het akkoord is ook een bonussenpakket ter waarde van 1,5 miljoen euro en een terugkoopclausule van onbekende hoogte opgenomen.

Brands sprak meerdere keren met zijn zaakwaarnemer en troefde uiteindelijk concurrenten als Manchester United en Olympique Lyon af. Voor de jonge Colombiaan is het belangrijk om zich gewaardeerd te voelen en het feit dat Everton maar bleef aandringen heeft hem uiteindelijk over de streep getrokken. Eerder al werd Richarlison van Watford en Lucas Digne aangetrokken. Laatstgenoemde speelde ook bij Barcelona, tot hij zich vorige week aan de Toffees verbond.

De clubs doen blijkbaar graag zaken, want ook André Gomes verhuist van Barcelona naar Everton, al is het in zijn geval tijdelijk. De Portugese centrale middenvelder werd in juli 2016 voor een riante transfersom van 35 miljoen euro plus bonussen overgenomen van Valencia, maar hij kon de hooggespannen nog niet waarmaken. Door de komst van Arthur is zijn kans op speeltijd nog verder verkleind en daar profiteert Brands dankbaar van. Everton betaalt 2,25 miljoen euro om hem één seizoen te huren, daarna keert hij terug naar Spanje.

Het laatste konijn uit de hoge hoed van de Nederlander heet Bernard. De Braziliaanse spelmaker uit Brazilië komt transfervrij binnen omdat hij zijn contract bij Shakhtar Donetsk af had laten lopen. Hij heeft voor vier seizoenen getekend op Goodison Park. De dribbelaar speelt zijn wedstrijden doorgaans in een vrije rol op links, maar kan ook uit de voeten in de as van het veld. Op de nummer 10-positie zou hij bij Everton de concurrentiestrijd moeten aangaan met onder anderen Gylfi Sigurdsson.