Kleine hondjes pissen zich 'groter'

Het is voor uw redacteur wat lastig om te bepalen wat hier precies het nieuws is: dat kleine hondjes zich door de manier waarop ze urineren groter voor proberen te doen dan ze zijn, of dat er mensen zijn die zich afvroegen hoe hoog kleine en grote honden hun poten optilden tijdens het pissen, ten opzichte van elkaar, en dat dan ook zijn gaan meten.

Hoe dan ook, in het Journal of Zoology werd een onderzoek gepubliceerd over deze materie, waar iedereen natuurlijk dag en nacht mee bezig is. De resultaten zijn natuurlijk gebaseerd op experimenten, wat min of meer inhoudt dat de onderzoekers naar heel veel plassende honden hebben gekeken en hier videobeelden van hebben gemaakt. 

Vijftien volwassen, mannelijke honden werden geselecteerd, waarna stap één was om uit te zoeken of er een verband was tussen de hoek die de poot tijdens het plassen maakt - vergeleken met de normale stand van de poot - en de hoogte van de plek waar de urine op bijvoorbeeld het paaltje of de boom terecht komt. Dat bleek het geval: hoe hoger de poot werd opgetild, hoe hoger de urine eindigde.

Vervolgens moest gekeken worden of er wat betreft het optillen van de poot een meetbaar verschil was tussen kleine en grote honden en, jawel, ook dát bleek het geval: hoe kleiner de hond, hoe groter de hoek van de poot was tijdens het plassen en hoe hoger de hond zijn poot dus optilde.

Volgens de onderzoekers is het dan ook duidelijk: kleine hondjes proberen de boel te flessen om zich zo groter voor te doen dan ze eigenlijk zijn, vermoedelijk omdat de grootte van de hond een redelijke indicatie geeft over de competitieve vaardigheden van de betreffende hond.

Het nodige extra materiaal, zoals een slowmotionfilmpje van een tegen een boom plassende hond, is hier te vinden, mocht je daar toevallig net naar op zoek zijn geweest.