Zwemster Van Rouwendaal domineert in Schots loch, goud en brons Nederland

Op het Europees kampioenschap zwemmen in en rond Glasgow heeft Sharon van Rouwendaal haar tweede gouden medaille gepakt in het openwaterzwemmen. Na de vijf kilometer van woensdag was de olympisch kampioene donderdag ook de beste op de (olympische) tien kilometer.

In de eerste ronde deed Van Rouwendaal het in het schitterende Loch Lomond nog relatief rustig aan, maar langzaam maar zeker schroefde ze het tempo op. Na 2,5 kilometer konden al niet veel dames meer volgen, halverwege was het groepje nog veel verder uitgedund.

De nog niet zo lang geleden van het langebaanzwemmen overgestapte Esmee Vermeulen bleef er nog lang aan, maar moest met zo'n 2,5 kilometer te gaan toch echt toekijken hoe Van Rouwendaal en de Italiaanse Giulia Gabrielleschi langzaam maar zeker een gat konden slaan.

Dat duo bleef lange tijd samen, waarbij de Italiaanse uit alle macht probeerde om aan Van Rouwendaal's voeten te blijven. Dat lukte tot kort voor de finish: de Nederlandse gooide de turbo er nog eens op en zwom na 1:54,45.7 uur overtuigend naar goud, voor Gabrielleschi.

Vermeulen hield de veel meer ervaren Italiaanse Rachele Bruni ondertussen knap af en pakte een fraaie bronzen medaille, dik veertig seconden achter Van Rouwendaal.