Hordenloper Smet naar halve finales EK, Vetter begint zevenkamp degelijk

Koen Smet heeft zich op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn geplaatst voor de halve finales op de 110 meter horden. Met 13,61 seconden werd de 25-jarige Nederlander derde in zijn heat en dat was ruimschoots voldoende. In de halve finales stromen de Europese toppers van dit jaar in.

De zevenkamp is ook begonnen in Berlijn en wel met de 100 meter horden. Anouk Vetter deed dat redelijk met een tijd van 13,55 seconden, iets minder snel dan wat ze dit seizoen liet zien. Olympisch kampioene Nafi Thiam uit België leverde wat in ten opzichte van haar eigen prestaties, maar is wel gewoon torenhoog favoriete, voor de Duitse Carolin Schäfer, de Engelse Katarina Johnson-Thompson en Vetter.

Update 11.30 uur
Het discuswerpen bij de dames heeft geen Nederlands succes opgeleverd. De pas 18-jarige Jorinde van Klinken kwam niet verder dan 54,33 meter, Corinne Nugter deed het met 55,70 meter wel wat beter, maar ook dat was niet genoeg om de finale te bereiken - daar had ze zeker een meter of twee verder voor moeten gooien.

Update 13.08 uur
Vetter heeft op het tweede onderdeel van de zevenkamp, het hoogspringen, ook redelijk gepresteerd. Zonder fouten kwam ze over 1,76 meter, maar daar bleef het bij. De Nederlandse blijft zo iets achter op haar nationale record en lijkt in de strijd om plek vier flinke concurrentie te krijgen van Katerina Cachova: de Tsjechische had 1,68 meter staan, maar sprong donderdag zowaar over 1,85 meter.

Thiam viel met 1,91 meter flink tegen, maar is nog altijd de favoriete, terwijl Schäfer en Johnson-Thompson nog altijd om zilver vechten.

Om 19.15 uur gaat het atletiekprogramma in Berlijn weer verder met onder meer het kogelstoten en de 200 meter in de zevenkamp, de 100 meter horden - halve finales en de finale - waar Nadine Visser en Eefje Boons op te zien zijn en de 200 meter-finale met Solomon Bockarie.

Vetter begon redelijk aan haar zevenkamp (Bron: YouTube)
Vetter begon redelijk aan haar zevenkamp (Pro Shots/Action Images)