FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 augustus 2018

Voetbalsters onder 20 naar kwartfinales WK

De Nederlandse voetbalsters tot 20 jaar zijn bijzonder goed bezig op het WK. Na de 2-1 overwinning op Nieuw-Zeeland wonnen de oranje debutantes in het Franse Vannes met 4-0 van Ghana.

Bondscoach Michel Kreek zag zijn ploeg goed beginnen en na 21 minuten op voorsprong komen dankzij een kopbal van Aniek Nouwen na een pass van Ashleigh Weerden. Fenna Kalma was zeven minuten later al goed voor een verdubbeling van de score na een pass van Naomi Pattiwael.

Nog voor rust had sc Heerenveen-spits Kalma de 3-0 ook al in het doel liggen, waarna Victoria Pelova de dominante tweede helft uiteindelijk bekroonde door de 4-0 eindstand op de borden te zetten. 

Nederland speelt zondag nog wel tegen Frankrijk, maar doordat het gastland zelf niet verder kwam dan 0-0 tegen Nieuw-Zeeland is Nederland al zeker van een plek bij de laatste acht. Als tegen Frankrijk een punt wordt gepakt is de groepswinst ook binnen, waarna de kwartfinale volgt tegen Engeland, Mexico, Noord-Korea of Brazilië.

Martina niet teleurgesteld na uitschakeling: "Nee joh, ik heb m'n best gedaan!"

We sluiten deze dag wat betreft de diverse Europese kampioenschappen nog even positief af. Churandy Martina plaatste zich op het EK atletiek in Berlijn helaas niet voor de finale van de 200 meter, maar Martina zou Martina niet zijn als hij er ineens negatief van wordt.

Op de vraag of hij teleurgesteld was gaf de veelvoudig olympisch finalist dan ook duidelijk antwoord: "Nee joh! Ik heb m'n best gedaan en dit had ik vandaag. Ik kon hier starten dankzij God en het ging zo, dus ik ben er blij mee joh", aldus het toonbeeld van optimisme en plezier in je werk hebben.

Van Rouwendaal wint met overmacht Europese titel vijf kilometer

Op de eerste dag van het EK open water zwemmen in Glasgow heeft Sharon van Rouwendaal de vijf kilometer met overmacht gewonnen. De olympisch kampioen op de tien kilometer wist zich na ongeveer een kilometer los te maken van de groep. Alleen de Duitse Leonie Beck kon mee met Van Rouwendaal. 

Op de helft van de wedstrijd lagen de twee dames zo'n 30 seconden voor op de achtervolgende groep. Deze groep bestond op dat moment uit twee Italiaanse dames, Rachele Bruni en Arianne Bridi, Alena Benesova (CZE) en de Griekse Kalliopi Araouzou. Van Rouwendaal heeft geen enkel moment de kop overgegeven aan Beck en op één kilometer van het eind liet de in Frankrijk trainende Nederlandse haar concurrente Beck achter. 

Van Rouwendaal finishte na 56 minuten en één seconde. Leonie Beck pakte uiteindelijk het zilver met een achterstand van 17 seconden. In de achtervolgende groep wist uiteindelijk Rachele Bruni als derde te finishen met een achterstand van 48 seconden. 

Update 22.30 uur
De vijf kilometer bij de mannen werd een prooi voor de jonge Hongaar Kristof Rasovszky. Hij versloeg de Fransman Axel Reymond, wereldkampioen over 25 kilometer, in de eindsprint. Brons was voor Reymond's landgenoot Logan Fontaine, Pepijn Smits tikte twintig seconden later knap als zesde aan.

EK-zilver Krumins-Kuijken op tien kilometer, Bockarie naar 200m-finale

Tijdens de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn is Liemarvin Bonevacia er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. Met 45,39 seconden eindigde de Nederlander als vierde in zijn serie, waar de top-2 gevraagd werd. Ook een plekje als een van de twee snelste verliezers zat er niet in. De Belgische broers Jonathan en Kevin Borlée haalden het allebei wel.

Tienkamper Pieter Braun lijkt inmiddels nog een klein kansje te maken op een plek in de top-6 of misschien zelfs de top-5. Met 59,53 meter bij het speerwerpen kwam hij een dikke meter tekort voor een persoonlijk record. Arthur Abele loopt op de afsluitende 1500 meter normaal gesproken naar het goud, de Rus Ilya Shkurenyov is de voornaamste kandidaat voor zilver en de jonge Duitser Niklas Kaul strijdt met de jonge Wit-Rus Vitaly Zhuk om brons.

Update 20.35 uur
Churandy Martina is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter. Op zijn vorige drie EK's lukte dat wel en pakte hij goud, plek vier en goud, hoewel hij die laatste in moest leveren omdat hij op de lijn had gestaan: "Ach, als het zo is dan is het zo, we moeten leven met de regels", klonk het destijds.

Dit keer kwam Martina, die op de 100 meter juist prima in vorm leek, er eigenlijk helemaal niet aan te pas. Met 20,51 seconden eindigde hij als vijfde en dat was ook niet genoeg om als een van de tijdsnelsten door te mogen.

Met 20,84 seconden en plek zes in zijn halve finale lukte het ook Taymir Burnet niet, maar er was ook goed nieuws: met 20,41 seconden benaderde Solomon Bockarie en eindigde hij als derde in zijn halve finale. Dat was niet voldoende, maar zijn tijd was dat wel en dus is hij te bewonderen in de finale.

Update 21.23 uur
Susan Krumins-Kuijken heeft uitermate knap zilver gepakt op de tien kilometer. De Nederlandse vocht lange tijd met de door Turkije 'gekochte' Keniaanse Yasemin Can en de Israëlische Lonah Chemtai Salpeter - die overigens eveneens in Kenia geboren is, maar in tegenstelling tot Can gewoon uit is gaan komen voor een land waar ze al vele jaren woont, werkt, traint en getrouwd is.

Met de slotfase in zicht moest Can verrassend afhaken, maar Krumins kon nog bij Salpeter blijven. De Israëlische liep echter langzaam maar zeker weg en pakte het goud in 31:43,29 minuten. Krumins perste elk mogelijk beetje energie uit haar lijf en hield het vol tot de finish, die ze als tweede passeered. Brons was voor de Zweedse Meraf Bahta.

Update 22.25 uur
Het verspringen leverde goud op voor de pas 20-jarige Griek Miltiadis Tentoglou, die in zijn voorlaatste poging naar 8,25 meter sprong. Hij stapte na zijn wedstrijd overigens gelijk even terug naar de bak, want niemand minder dan voormalig olympisch kampioene Heike Drechsler was als vrijwilligster de bak aan het vegen en Tentoglou kent schijnbaar zijn klassiekers. 

Zilver was er voor Fabian Heinle. De Duitser sprong net als de Oekraïner Serhii Nykyforov naar 8,13 meter, maar pakte zilver omdat zijn op één na beste poging beter was: eveneens 8,13 meter, tegen 8,00 meter van Nykyforov.

Andrius Gudzius pakte het goud in het discuswerpen. De regerend wereldkampioen uit Litouwen leek het af te leggen tegen de 68,23 meter van de Zweed Daniel Ståhl, maar ging er in zijn allerlaatste poging met 68,46 net voorbij. De 65,14 meter van de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger was goed voor brons.

Het kogelstoten bij de vrouwen zorgde voor een verrassende winnares. Niet de Duitse topfavoriete Christina Schwanitz, maar de Poolse Paulina Guba was met 19,33 meter goed voor goud. Schwanitz kwam niet verder dan een teleurstellende 19,19 meter, terwijl brons met 18,81 meter naar Aliona Dubitskaya uit Wit-Rusland ging.

De tienkamp werd tot slot gewonnen door Arthur Abele uit Duitsland, die de afsluitende 1500 meter als achtste besloot. De Rus Ilya Shkurenyov pakte inderdaad het zilver, de Wit-Rus Vitali Zhuk hield de aanval van de jonge Duitser Niklas Kaul af en pakte brons. Pieter Braun sloot de tienkamp als zevende af.

Verdachte aangehouden na dodelijk schietincident

De politie hield dinsdag 7 augustus omstreeks 13.00 uur een man aan op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij een schietincident even daarvoor op het Kalverbos in Delft.

Getuigen verklaarden dat er na het schietincident een auto was weggereden vanaf het Kalverbos. Op de Insulindeweg in Delft werd de bestuurder van de auto aangehouden. Het gaat om een 28-jarige man uit Delft. Hij zit nog vast voor verhoor.

Bij het schietincident op het Kalverbos kwam een 60-jarige man uit Nootdorp om het leven. Rond 11.35 uur kregen agenten melding van een schietincident. Hulpverleners gingen na de melding direct ter plaatse en verleenden eerste hulp aan het slachtoffer. De hulp mocht helaas niet meer baten en het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. In de omgeving zochten agenten naar mogelijke verdachten.

Heb je iets gezien of heb je informatie, neem dan contact op met de recherche via 0900-8844.

Kwart werkgevers neemt geen maatregelen tegen hittegolf

25,4% van de Nederlandse werkgevers neemt geen extra maatregelen op de werkvloer wanneer er sprake is van extreem warm weer. Dit blijkt uit onderzoek van Bedden.nl, dat onderzoek deed onder 621 respondenten naar de manier waarop het werknemers aangenamer gemaakt wordt ten tijde van een hittegolf.

Een groot deel van de werkgevers neemt geen maatregelen om het de werknemers op de werkvloer aangenamer te maken. Toch zorgt het merendeel van de werkgevers ervoor dat er extra verkoeling op het werk aanwezig is. De meeste werkgevers (27,6%) zorgen er namelijk voor dat er airconditioning beschikbaar is op de werkvloer.

Tropenrooster populair onder werkgevers
Naast airconditioning is het zogeheten tropenrooster een populaire maatregel tijdens een hittegolf. 16,8% van de werknemers mag gedurende een extreem warme periode vroeger naar werk komen en vroeger vertrekken, om zo de warmste momenten van de dag buiten door te kunnen brengen.

De aanschaf van ventilatoren is een minder populaire maatregel; 15,4% van de werkgevers schaft (extra) ventilatoren aan voor het personeel. Let wel: er werd enkel gevraagd naar de inzet van de werkgever, en staat dus los van de mogelijkheid dat werknemers zelf voor een ventilator zorgen.

Vrije dag opnemen gaat makkelijker
6,7% van de werkgever is tijdens een hittegolf flexibeler is met het accorderen van aanvragen voor verlofdagen. Een of meerdere (extra) korte pauze(s) tussen de werkzaamheden door wordt bij 4,3% van de werknemers mogelijk gemaakt.

‘Slechts’ 3,8% van de werknemers geeft aan dat er wel eens koude versnaperingen (ijsjes, drankjes et cetera.) vanuit de werkgever worden aangeleverd tijdens een hittegolf.

Kwart werkgevers neemt geen maatregelen tegen hittegolf (Foto: Stockfoto PXhere)
Kwart werkgevers neemt geen maatregelen tegen hittegolf (Foto: Stockfoto PXhere)

Bertens wint opnieuw van Plisková

Kiki Bertens heeft op overtuigende wijze de derde ronde bereikt van het WTA-toernooi van Montreal. Net als op Wimbledon won ze in twee sets van de Tsjechische Karolina Plisková, de nummer negen van de wereld: 6-2,6-2.

Op Wimbledon won Bertens met 6-3,7-6 (1), nu ging het een een stuk makkelijker voor de Nederlandse tennisster. Plisková maakte geen goede indruk en vooral op de service, wat normaal haar sterkste wapen is, kwam ze vaak in de problemen. Van de acht servicegames van de Tsjechische wist Bertens zevenmaal te breaken.

In de volgende ronde speelt Bertens tegen Petra Kvitová. De Tsjechische was in mei in de finale van het WTA-toernooi van Madrid nog te sterk voor Bertens.

EK-goud platformspringster Van Duijn, gemengd synchroonduo net naast medailles

Schoonspringster Celine van Duijn heeft zich op het Europees kampioenschap in Glasgow op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de finale op het 10-meterplatform. 

De 25-jarige Nederlandse kende alleen bij de vierde van vijf sprongen een wat mindere poging, maar de overige vier sprongen waren ruimschoots voldoende om dat op te vangen. Ze scoorde uiteindelijk 289,65 punten, waarmee ze de Britse Lois Tolson en de Duitse Maria Kurjo achter zich hield.

Om 15.40 uur begint de finale, die vermoedelijk op Eurosport, de NOS, Sporza of de BBC wel live te zien zal zijn.

Update 20.15 uur
Van Duijn heeft haar ijzersterke optreden in de kwalificaties bekroond met een bijzonder fraaie gouden medaille. Haar Italiaanse concurrente Noemi Batki liet het vooral in de tweede sprong liggen, terwijl Van Duijn vijf sterke sprongen liet zien. Met 319,10 punten was het goed voor goud, voor Batki (315,00) en de Duitse Maria Kurjo (308,15).

Pascal Faatz en Inge Jansen eindigden op een zeer verdienstelijke vierde plek op de driemeterplank voor gemengde duo's. Met hun 278,10 punten eindigden ze nog wel vrij ruim achter de 291,81 punten van het Oekraïnse duo Viktoriya Kesar en Stanislav Oliferchyk. Lou Massenberg en Tina Punzel uit Duitsland pakten goud, voor het Britse duo Ross Haslam en Grace Reid.

Amiibo Super Smash Bros. Ultimate-debutanten op komst

De Nintendo Direct van vanmiddag stond volledig in het teken van Super Smash Bros. Ultimate. De hoogtepunten waren vooral de aankondigingen van Simon en Richter Belmont en niemand minder dan Donkey Kong-badguy King K. Rool. Zij zijn echter niet de enige debutanten: ook Chrom uit Fire Emblem en Dark Samus uit Metroid voegen zich bij de verzameling als zogeheten ‘Echo Fighters’ – dit betekent dat hun moveset bijna identiek is aan die van andere personages, in dit geval die van Roy en Samus. Amiibo voor al die nieuwe personages zijn op komst.

Dit is op te maken uit bovenstaande tweet van Nintendo of Europe. Een hele grote verrassing is het natuurlijk niet dat elke nieuwe vechtersbaas zijn eigen amiibo krijgt. Deze verzamelobjecten zijn erg populair en voegen in veel Nintendo-games verschillende leuke extra’s toe. Hoe de amiibo precies vormgegeven worden is nog niet bekend, maar de kans is groot met poses zoals op onderstaande afbeelding. Op deze manier staan de nieuwe personages namelijk ook op Nintendo's persmateriaal.

Super Smash Bros. Ultimate komt op 7 december uit voor Nintendo Switch. De amiibo zullen naar alle waarschijnlijkheid tegen die tijd ook verkrijgbaar zijn. 

super smash bros ultimate amiibo

MLB: Profar mept Rangers naar winst met homerun

De honkballers van de Texas Rangers hebben in eigen huis een niet al te ingewikkelde overwinning geboekt op de Seattle Mariners. De ploeg won thuis met 11-4, onder meer dankzij een 3-run homerun van Jurickson Profar terwijl het nog 5-4 stond.

De Boston Red Sox wonnen op bezoek bij de Toronto Blue Jays na een spectaculaire eerste extra inning. Bij 5-5 sloeg Mitch Moreland met twee honken bezet een homerun: 5-8. Jackie Bradley Jr mepte er een homerun achteraan en nam en passant ook Xander Bogaerts mee over de thuisplaat, waarna de twee gescoorde runs van de Blue Jays niet meer genoeg waren: 7-10.

Uitslagen MLB dinsdag
Washington Nationals - Atlanta Braves 8-3
San Francisco Giants - Houston Astros 1-2
Washington Nationals - Atlanta Braves 1-3
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 7-10
Cleveland Indians - Minnesota Twins 2-3
Miami Marlins - St.Louis Cardinals 2-3
New York Mets - Cincinnati Reds 1-6
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 4-3
Texas Rangers - Seattle Mariners 11-4
Chicago White Sox - New York Yankees 3-4
Milwaukee Brewers - San Diego Padres 5-11
Kansas City Royals - Chicago Cubs 0-5
Colorado Rockies - Pittsburgh Pirates 2-10
Arizona Diamondbacks - Philadelphia Phillies 2-5
Oakland Athletics - Los Angeles Dodgers 2-4
Los Angeles Angels - Detroit Tigers 11-5

Nelson Cruz heeft nu al vijf jaar achter elkaar minstens dertig homeruns geslagen (Bron: YouTube)

EK-zilver gemengde estafetteploeg en Heemskerk

Op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow heeft Femke Heemskerk opnieuw zilver gewonnen. Na de 200 meter vrije slag pakte de Nederlandse ook zilver op de 100 meter vrije slag.

In de finale was de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström duidelijk de beste, maar vooral op het tweede deel was het verschil met Heemskerk niet eens zo groot als verwacht. Sjöström tikte aan na 52,93 seconden, Heemskerk pakte zilver in 53,23 en de Française Charlotte Bonnet was in 53,35 goed voor brons.

Bij de mannen was er na goud op de 400 vrij en zilver op de 1500 vrij wederom goud voor de Oekraïner Mykhaylo Romanchuk. Dit keer was hij op de 800 meter vrije slag de beste. Romanchuk pakte relatief vroeg een voorsprong en consolideerde dat uitstekend, waarna hij aantikte in 7:42,96 minuten. Daarmee was hij ruim twee seconden sneller dan de Italiaan Gregorio Paltrinieri en de Duitser Florian Wellbrock.

Update 17.55 uur
Adam Peaty heeft totaal niet verrassend het goud gepakt op de 50 meter schoolslag. De Britse wereldrecordhouder raffelde de afstand af in 26,09 seconden, niet ver van zijn wereldrecord verwijderd. Zilver ging in 26,79 naar de Italiaan Fabio Scozzoli, terwijl de Sloveen Peter Stevens knap brons pakte in 27,06. Ties Elzerman zwom naar 27,24 en een keurige zesde plek.

Update 18.05 uur
Op de 200 meter rugslag heeft Tessa Vermeulen zich niet geplaatst voor de finale. Met haar tijd van 2:13,30 minuten benaderde de Nederlandse haar persoonlijk record, maar de twaalfde plek was niet voldoende om de finale te halen.

Update 18.12 uur
Op de 50 meter vrije slag staat Jesse Puts in de finale. De Nederlander had het wat lastig in de slotfase, maar tikte met 22,02 seconden - 0,01 sneller dan in de series - aan in de zevende tijd en dat was precies voldoende. Met 21,11 zwom de Brit Ben Proud naar de snelste tijd ooit gezwommen in een 'normaal' pak.

Update 18.17 uur
Ranomi Kromowidjojo staat in de finale van de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse tikte aan na 25,95 seconden en dat bleek goed voor de vijfde tijd. Kim Busch tekende voor 26,42 seconden, wat de elfde plek en dus geen finaleplaats opleverde. Speciaal voor de zuiderburen: de Belgische Kimberly Buys maakte met 25,76 en de derde tijd een sterke indruk.

Update 19.03 uur
De halve finales van de 100 meter vlinderslag bij de mannen hebben geen Nederlands succes opgeleverd. Joeri Verlinden liet een tijd noteren van 52,16 seconden en dat leverde hem de vermaledijde negende plek op, 0,14 tellen achter een finaleplek. De 52,58 van Mathys Goosen betekende een veertiende plek voor hem.

Yuliya Efimova maakte ondertussen grote indruk op de 50 meter schoolslag. De Russische zwom naar een tijd van 29,66 seconden, slechts 0,26 seconden boven het wereldrecord van haar aartsvijand Lilly King uit de VS.

Update 19.12 uur
Op de 200 meter rugslag was er een indrukwekkend staaltje rugslagzwemmen van de Rus Evgeny Rylov. Hij vertrok hard, deed het daarna relatief wat rustiger aan en trok in de laatste meters nog eens hard door. Rylov tikte aan in 1:53,36 minuten, bijna twee seconden onder het zes jaar oude Europees record.

Dat Europees record was in handen van de Pool Radoslaw Kawecki. Die werd weliswaar weggeblazen door Rylov, hij pakte op 2,71 seconden wel het zilver, vlak voor de Italiaan Matteo Restivo.

Update 19.18 uur
Katinka Hosszu boekte op de 200 meter wisselslag een emotionele zege. Door een vechtscheiding met man en succescoach Shane Tusup raakte ze behoorlijk uit vorm en ook op dit EK lukte het nog niet. Op 'haar' 200 meter wisselslag pakte Hosszu vooral dankzij een ijzersterk slotstuk dan toch het goud in 2:10,17, wat wel vier seconden boven haar persoonlijk record lag.

De Italiaanse Ilaria Cusinato gaf slechts 0,08 seconden toe en pakte zilver, voor de Zwitserse Maria Ugolkova, die de Britse favoriete Siobhan-Marie O'Connor er nog net uit wist te zwemmen.

Update 19.27 uur
Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben op de gemengde 4x100 meter vrije slag zilver gepakt. Korstanje en Pijnenburg liepen zoals te verwachten viel een achterstand op, Heemskerk haalde vervolgens flink uit en bracht Nederland volledig terug in de race.

Slotzwemster Kromowidjojo dook zich gelijk naast de Russin Arina Openysheva en Charlotte Bonnet uit Frankrijk, maar de in bloedvorm verkerende Française ging er als een raket vandoor. Bonnet zwom de race van haar leven en zwom ver weg bij de rest, maar Kromowidjojo klopte Openysheva en hielp Nederland naar het zilver.

Arrestant vraagt sopje om cel schoon te maken

Agenten maken de gekste dingen mee. Een arrestant in Zoetermeer vroeg om een sopje, om zijn cel eens lekker op te frissen. Hij maakte zich in elk geval nuttig.

New Game+ deze maand nog naar God of War

Sony heeft aangekondigd dat er op 20 augustus een New Game+ optie komt naar God of War. Deze modus is, logischerwijze, pas te spelen nadat je de game minstens één keer hebt uitgespeeld.

New Game+ biedt sterkere en slimmere vijanden, waarvan sommige zelfs nieuwe truukjes hebben geleerd. Daarnaast is er 'Skap Slag', waarmee je jouw gear nog verder kunt upgraden. Nieuwe gear wordt toegevoegd, net als nieuwe enchantments. Als laatste stelt de update je in staat om cinematics over te slaan. Deze laatste feature komt ook terug in de normale modus.

Meerdere Diablo-titels in ontwikkeling

Een verrassing zal het niet zijn, maar Blizzard heeft nu officieel bevestigd dat er zeker meer gaat komen na Diablo III. Wel een verrassing: er zijn meerdere titels in ontwikkeling.

Blizzard meldt dit in een video waarin de opening voor het nieuwe seizoen van Diablo III aangekondigd, dat overigens thematisch gaat werken. Maar het tweede nieuwtje dat er in de video gemeld is zal niet alleen de huidige Diablo III-spelers blij maken. Community manager Brandy Camel liet weten dat ze bij Blizzard druk bezig zijn met meerdere Diablo-projecten. Sommige zullen wat langer duren dan andere, maar Blizzard heeft misschien later dit jaar al wat te tonen. Dat kan haast niet anders zijn dan tijdens Blizzcon, het jaarlijkse event met daarin een persconferentie, Q&A-panels en een weekend lang esport-finales van Blizzard-games zoals Hearthstone, Heroes of the Storm en Starcraft. Dat event is dit jaar van 2 tot 4 november in Anaheim, Californie en live te volgen via (betaalde) streams.

Kwiatkowski wint opnieuw in de Ronde van Polen

Michał Kwiatkowski heeft na de vierde ook de vijfde etappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Pool van team Sky was de beste in een sprint die de laatste twee kilometer omhoog liep. Dylan Theuns moest opnieuw genoegen nemen met een tweede plaats, voor Enrico Battaglin.

Zeven renners kozen in de etappe van Wieliczka naar Bielsko-Biala over 152 kilometer vroeg de aanval.Het zevental kreeg enkele minuten van het peloton, waarna team Sky de controle hield in het peloton.

Team Sky kreeg met nog 35 kilometer te rijden tot aan de finsih de hulp van Mitchelton-Scott. Op veertien kilometer werden de aanvallers teruggepakt. Op de plaatselijke rondes waren er meerdere aanvallen, maar niemand kwam echt weg door het werk van Mitchelton-Scott. In de laatste twee kilometer liep het omhoog ideaal.

Kwiatkowski ging als eerste de sprint aan op 350 meter van de streep. Pascal Ackermann, de winnaar van de eerste twee etappes, zat in het wiel van de Pools kampioen, maar de Duits kampioen kwam er niet over. Teuns kwam nog dicht bij de ritwinst, maar de Pool wist net zijn inspanning vol te houden.

In het klassement staat Kwiatkowski 12 seconden voor op Teuns. Donderdag wacht de renners in Polen een korte, maar zware bergetappe. George Bennett staat op een derde plaats op twintig seconden van de renner van team Sky.

King K. Rool aangekondigd voor Super Smash Bros. Ultimate

Na de eerdere aankondiging van Simon en Richter Belmont, heeft Nintendo nog een veelgevraagde fighter voor Super Smash Bros. Ultimate aangekondigd: King K. Rool.

King K. Rool kennen we natuurlijk als slechterik uit de eerste drie Donkey Kong Country-games, waarna hij en zijn Kremlings in de nieuwe trilogie vervangen werd door Tiki's en Snowmads. De beelden van K. Rool in actie, waaronder zijn Final Smash waarmee hij DK Island opblaast, is hieronder te bewonderen.

Super Smash Bros. Ultimate lanceert 7 december voor Nintendo Switch.

Glennis Grace naar liveshow America's Got Talent

Glennis Grace heeft zich vannacht geplaatst voor de liveshows van America's Got Talent, meldt At5 op haar website. De Amsterdamse zangeres wist de kritische jury te overtuigen met haar uitvoering van het nummer Nothing Compares 2U van Prince.

Ruim een maand geleden deed Grace haar eerste auditie voor het programma. Ook toen was de jury al lovend over de zangkwaliteiten van de Amsterdamse. Ze werd door het optreden in Amerika zelfs zo bekend dat ze in Amsterdam op straat werd herkend door Bill Clinton. 

Het was nog maar de vraag of Grace haar avontuur in Amerika daarna door ging zetten. Zelf wilde ze eigenlijk terug naar Nederland om bij haar zoontje te zijn. 'Maar hij heeft mij aangemoedigd om toch door te gaan. Deze kans moet je pakken mamma,' vertelde Grace aan de jury van het programma. Begin september zal blijken of de zangeres nog een ronde verder kan komen. 

Morgen eerste gameplay voor Red Dead Redemption 2

Fans hebben er lang op moeten wachten, maar morgen is dan eindelijk de dag daar. Rockstar Games kondigt aan morgen met de eerste officiële gameplay te komen van Red Dead Redemption 2.

Tot nu toe hebben we nauutlrijk enkele storytrailer gezien, maar gameplay bleef nog uit. Rockstar is bekend met het lang wachten tot ze gameplay tonen. Het lijkt er hiermee wel op dat de game eindelijk niet meer uitgesteld gaat worden, wat natuurlijk ook wel zo prettig is.

Red Dead Redemption 2 lanceert 26 oktober voor PlayStation 4 en Xbox One.

Red Dead Redemption 2 Gameplay Teaser

Simon en Richter Belmont naar Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo heeft Simon Belmont en Richter Belmont aangekondigd als speelbare personages in Super Smash Bros. Ultimate. Hiermee komen de eerdere geruchten dan toch uit.

De Belmonts vechten natuurlijk met hun bekende zweep, kruizen en meer. De zweep is vrij te bewegen, vergelijkbaar met de zweep van Sheik. Richter is de echovechter van Simon. Ook is er een level gebaseerd opCastlevania en maar liefst 34 nieuwe nummers. Alucard maakt een verschijning als Assist Trophy. Een grote samenwerking, dan kun je wel stellen.

De aankondigingstrailer van de fighters kun je hieronder bekijken. Super Smash Bros. Ultimate lanceert 7 december voor Nintendo Switch.

Moscon vijf weken geschorst na slaan in Tour de France

De disciplinaire commissie van de UCI heeft Gianni Moscon voor vijf weken geschorst. De renner van team Sky deelde in de 15e etappe een klap uit aan Elie Gesbert en werd uit de Tour gezet.

Naar aanleiding van die uitsluiting wordt Moscon nu voor vijf weken geschorst door de UCI. Bij Sky laten ze via hun website weten de schorsing te aanvaarden. Ook de renner zelf accepteert zijn straf. De schorsing loopt van 8 augustus tot 12 september.

"Ik accepteer de schorsing die mij is opgelegd door de UCI. Ik reageerde in het heetst van de strijd en het was nooit mijn bedoeling om die renner te raken", geeft Moscon aan op de website van team Sky. "Zoals de beelden laten zien, heb ik hem niet geraakt, maar ik heb spijt van mijn acties en ik heb me bij Elie Gesbert en Fortuneo-Samsic al verontschuldigd voor het incident."

Door de schorsing mist de Italiaan van team Sky in ieder geval de Ronde van Spanje, die 25 augustus van start gaat.

Campenaerts opnieuw Europees kampioen tijdrijden

Victor Campenaerts is opnieuw Europees kampioen tijdrijden geworden. De Belg die vorig jaar ook de titel pakte was in Glasgow over 45,7 kilometer 63 honderdste sneller dan de Spanjaard Jonathan Castroviejo. Maximilian Schachmann werd op gepaste afstand derde.

Campenaerts had zijn tijdrit het best ingedeeld. Bij het eerste tussenpunt had de Belg van Lotto Soudal pas een tiende tussentijd. Halverwege klokte hij een derde tussentijd en aan de finish bleek Campenaerts de snelste te zijn. Vorig jaar won de Belgische tijdrijder ook al de Europese titel. Toen was het verschil met de Pool Maciej Bodnar twee seconden.

Jos van Emden, die in een geleend pak van Ellen van Dijk reed,eindigde op 55 seconden van Campenaerts als achtste. Nederlands kampioen Dylan van Baarle kwam niet verder dan een tiende plaats op 1.05 van de winnaar.

Campenaerts opnieuw Europees kampioen tijdrijden (Pro Shots / Action Images)
Campenaerts opnieuw Europees kampioen tijdrijden (Pro Shots / Action Images)

Zeven jaar cel voor stelen schaap

We richten de ogen weer eens op het Afrikaanse continent, om u op deze heerlijke zomerdag een goede tip mee te geven: steel geen schaap als je in Kenia bent. Dat deed ene Victor Wanjala wel en de beste man mag zich nu zeven jaar lang gaan vermaken tussen de criminelen.

Op 16 maart kwam ene Richard Mwareng uit het dorpje Lityei er ineens achter dat zijn kudde schapen wat kleiner was. Een snelle telling wees uit dat er één ontbrak en dus kwam hij in actie. Het was vrijdag, wat betekende dat de veemarkt in het tien kilometer verderop gelegen Kishaunet in volle gang was, en Richard vermoedde dat zijn schaap daar door een dief mogelijk naartoe was gebracht.

Eenmaal op de markt hoorde Richard inderdaad dat een van zijn schapen verkocht was aan wat handelaren uit het veertig kilometer de andere kant op gelegen Kitale. Richard reed die kant op en wist daar te bevestigen dat het inderdaad om zijn schaap ging, dat inmiddels helaas al aan de slachthaak hing.

De handelaren waren niet te beroerd om Richard te helpen toen ze hoorden dat zijn schaap gejat was en vertelden hem van wie ze het beest gekocht hadden. Ze reden met Richard mee terug richting de markt en identificeerden de schapendief, de eerdergenoemde Victor, die vervolgens opgepakt werd door de politie.

Aanvankelijk werd Victor drie jaar het gevang in gestuurd, maar hij vond dat een wrede straf en dus ging hij in beroep. Dat bleek een miskleun van jewelste, want rechter Ruth Sitati vertelde hem dat drie jaar inderdaad een foute straf was .... de minimumstraf op het stelen van vee is zeven jaar en nadat hij schuld bekende is dat ook precies de straf die hij kreeg opgelegd.

Overigens doet een schaap op de gemiddelde Keniaanse markt zo'n drieduizend shilling, grofweg een euro of 26 en ongeveer een half maandsalaris voor de Keniaan.

Tienkamper Braun verliest zicht op medailles, Burnet en Bockarie naar halve finales 200m

Tienkamper Pieter Braun heeft na zeven onderdelen nog altijd prima kans op een plek in de top-6 op het Europees kampioenschap in Berlijn. De tweede dag begon woensdag met de 110 meter horden en het discuswerpen, waarop de Nederlander wel wat inleverde ten opzichte van zijn eigen kunnen.

Op de 110 meter horden kwam Braun tot een tijd van 14,56 seconden, een kleine twee tienden boven zijn beste seizoensprestatie. Het discuswerpen ging wat lastiger: met 43,75 meter bleef Braun ruim 3,5 meter onder zijn dit seizoen gegooide persoonlijk record.

De Duitser Arthur Abele is nog altijd hard op weg naar goud, terwijl de Rus Ilya Shkurenyov alsmaar meer inlevert op de verwachtingen. Hij zal daardoor vechten met onder meer de Est Maicel Uibo en de Noor Martin Roe, met de medailles achter Abele als inzet. 

Op de 200 meter staat Taymir Burnet in de halve finales. De Nederlander snelde in de series in 20,67 seconden naar de derde plek en dat was precies voldoende. Ook Solomon Bockarie is een ronde verder: hij won zijn serie in 20,66 seconden. In de halve finales komt de al geplaatste Churandy Martina er nog bij.

Update 12.05 uur
Op de 400 meter is Laura de Witte er niet in geslaagd om zus Lisanne en Madiea Ghafoor, automatisch geplaatst, te vergezellen in de halve finales. Met 52,57 seconden eindigde De Witte als vierde in haar serie, waardoor ze 0,13 seconden te langzaam was om als tijdsnelste door te mogen.

Update 15.15 uur
Het achtste deel van de tienkamp, het polsstokhoogspringen, is inmiddels ook afgerond. Met 4,60 meter viel Braun tegen, waardoor hij de eventuele hoop op brons kan laten varen. Dat geldt vermoedelijk ook voor de Est Maicel Uibo: hij maakte nog prima kans, maar leek zich flink te blesseren.

Abele viel met 4,60 meter wat tegen, maar ligt nog altijd ruimschoots op poleposition om het goud te veroveren. Shkurenyov deed ondertussen wat hij altijd doet: de ene na de andere tweede poging halen, wat hem uiteindelijk naar 5,30 meter bracht. Hij ligt nog altijd op koers voor zilver, de strijd om brons lijkt spannend te worden tussen de jonge Duitser Niklas Kaul, de Wit-Rus Vitali Zhuk en de Brit Tim Duckworth.

Stel eist miljoenen na keizersnede zonder verdoving

Een 26-jarige moeder en haar verloofde hebben een ziekenhuis aangeklaagd voor het uitvoeren van een keizersnede zonder verdoving. Het stel eist 5,75 miljoen dollar aan schadevergoeding, waardoor we gelijk weten dat een en ander zich in de VS afspeelt, in het Californische Oceanside om precies te zijn.

Artsen van het ziekenhuis zijn aangeklaagd wegens het maken van een medische fout en wegens mishandeling. "Zo'n zaak ben ik in mijn 35 jaar lange carrière nog nooit tegengekomen", aldus advocaat Norman Finkelstein. Volgens de aanklacht lag de zwangere Delphina Mota zo hard ze kon te schreeuwen en te huilen, roepend om hulp omdat ze alles kon voelen wat er gebeurde.

Mota en haar verloofde gingen op 15 november naar het ziekenhuis, ze was toen al 41 weken zwanger. Ze kreeg er een ruggeprik en de weeën werden opgewekt. Vroeg in de volgende ochtend daalde Mota's bloeddruk behoorlijk en haar verloskundige, Sandra Lopez, kon geen hartslag meer vinden van de baby.

Volgens de aanklacht maakte Lopez daarop 'de juiste beslissing, door met spoed een keizersnede uit te laten voeren', maar ze kon de op dat moment dienende anesthesist - David Seif - niet bereiken, ondanks meerdere pogingen. Mota vertelde dat ze ondertussen hoorde hoe men in de operatiekamer aan het roepen was dat men door moest gaan om Seif te proberen bereiken. 

Lopez zou de aanwezige medewerkers vervolgens opgedragen hebben om Mota 'vast te binden'. "Plotseling voelde ik daarna dat er in mijn buik gesneden werd ... een brandend gevoel", vertelt Mota. Haar verloofde, de 35-jarige Paul Iheanachor, stond ondertussen in de gang buiten de operatiekamer en hoorde Mota's ijzingwekkende schreeuwen door de deuren heen.

"Als iemand je buik open snijdt, haar handen erin duwt en je baby eruit trekt ... tja. Ik probeerde me in te leven in hoe het voor haar voelde om eigenlijk gewoon leeggeplukt te worden als een versgevangen vis", vertelt Iheanachor tegenover Amerikaanse media. Het ziekenhuis zegt ondertussen niet te kunnen reageren en geeft aan dat de gezondheid van patiënten de hoogste prioriteit is.

Overigens werd dochter Cali die dag gezond en wel geboren. Ze is inmiddels zeven maanden oud en kerngezond. "De baby is perfect", zo zegt haar vader het.

Reizigers naar Marokko al ruim dag vast op Schiphol

35 uur vertraging, geen communicatie vanuit de vliegtuigmaatschappij en vast zitten in een hotel zonder spullen. Wat een mooie vakantie in Marokko moest worden is voor Rachid Bouhayach en ruim honderd andere passagiers uitgelopen op een grote deceptie, is te lezen op de website van AT5.

Nachtmerrie
Gisterochtend zou vlucht AT 621 van Royal Air Maroc om 10.20 uur vertrekken vanaf Schiphol naar Al Hoceima aan de Marokkaanse kust. Al snel werd echter duidelijk dat de vlucht vertraging had. Op dat moment begon de nachtmerrie voor de passagiers.

'Nadat de vlucht meerdere keren werd vertraagd hebben wij geprobeerd om in contact te komen met Royal Air Maroc,' vertelt de 35-jarige Rachid aan AT5. Hij is een van de passagiers van de vlucht. 'Bij het loket op Schiphol was niemand te vinden en als we Royal Air Maroc belden, kwamen wij in de wacht te staan en werden we niets wijzer.'

Overnachting
'Ondertussen begonnen de reizigers al behoorlijk onrustig te worden. Er zitten veel gezinnen met kinderen bij. Dus zijn wij naar een algemene informatiebalie op Schiphol gegaan. Nadat er druk is uitgeoefend is er via hun uiteindelijk contact gelegd met de vliegtuigmaatschappij. Vervolgens werden wij tot nader bericht naar het Ibis Hotel bij Schiphol gebracht. Daar werd later op de dag duidelijk dat we die dag niet meer zouden gaan.'

Er werd echter niet ingegaan op de reden van vertraging en wanneer de vlucht dan wel zou vertrekken. 'Het lukt ons nog steeds niet om iemand van de maatschappij persoonlijk te spreken en te horen waarom de vlucht vertraagd is', aldus Rachid.

'We voelen ons volledig in de steek gelaten'
Uiteindelijk bereikte gisteravond in het hotel de reizigers het bericht dat ze vanochtend om 07.00 uur zouden vliegen. Om 04.30 uur had een groot deel van hen zich verzameld voor het ontbijt toen daar een papier hing waarop stond dat er ook om 07.00 uur niet gevlogen zou worden.

'Nu staat er op de site van Schiphol dat we vanavond om kwart over negen vliegen, maar eerlijk gezegd hebben wij er geen vertrouwen meer in. We zitten hier in een hotel zonder spullen omdat we niet bij onze koffers kunnen en hebben geen idee wanneer we gaan vliegen. We voelen ons volledig in de steek gelaten. Ze communiceren gewoon niet met ons. We krijgen al onze informatie via een bord in het hotel.'

Ook AT5 probeerde Royal Air Maroc te bereiken. Na lange tijd in de wacht te hebben gestaan, was de boodschap van een personeelslid van het internationale kantoor dat er twee uur later terug kon worden gebeld. Over de vertrektijd op de site van Schiphol en de mogelijke reden van de vertraging was bij hen niets bekend.

Sociale onrust
Een reden waar Rachid meteen aan dacht is dat het wel eens onrustig kan zijn in het gebied waar hij naar toe zou gaan. Op Twitter waarschuwde Royal Air Maroc maandag al dat er mogelijk vluchten vertraagd zouden kunnen worden door 'sociale onrust' in Marokko. Om welke vluchten dat zou gaan is niet vermeld en Rachid en zijn medereizigers hebben hier vanuit de maatschappij ook niets over gehoord.

Schiphol laat in een reactie weten de zaak te betreuren, maar helaas niets voor de reizigers te kunnen doen. 'Schiphol komt alleen in beeld als door een calamiteit niet kan worden gevlogen vanaf de luchthaven en mensen hier bijvoorbeeld moeten overnachten. Dit is toch echt een zaak van de luchtvaartmaatschappij,' laat een woordvoerder weten.

Force India hoopt upgrades op tijd klaar te hebben voor Spa

Force India hoopt over tweeënhalve week bij de Grand Prix van België upgrades voor de auto klaar te hebben. Vanwege financiële problemen kon het F1-team de geplande nieuwe onderdelen niet produceren. Gisteren werd bekend dat het team overgenomen is door een groep investeerders rond de vader van F1-coureur Lance Stroll.

Door de investeringen zijn er weer financiële middelen om de auto te verbeteren. Of de nieuwe onderdelen op tijd klaar zijn is mede afhankelijk van leveranciers. ''Hopelijk is dat het geval en anders wordt het sowieso Monza'', vertelt plaatsvervangend teambaas Otmar Szafnauer aan Motorsport.com. ''Want zij werken niet tijdens de zomerstop. We hebben dus maar een paar dagen voor Spa. Als het dan niet lukt, dan wordt het Monza. We hebben de financiële middelen zeker nodig, anders gaat het niet werken. We moeten onze leveranciers betalen en de benodigde materialen aanschaffen voor de upgrades voor dit jaar en voor de ontwikkeling van de auto voor volgend jaar. We zitten middenin het creëren van de wagen voor komend seizoen.''

Bewoners proberen hennepkwekerij te verdoezelen

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie een hennepkwekerij aangetroffen op de zolder van een woning aan de Pergola in Hoorn. Hierbij zijn een 27-jarige man uit Hoorn en een 20-jarige vrouw uit Zwaag aangehouden.

Agenten zagen rond 23.15 uur op een balkon van een woning aan de Pergola meerdere hennepplanten staan en roken een hennepgeur. Op dat moment kwam de bewoner aangereden en zei dat hij zijn woning niet in kon. Via de schuur klom de man op zijn balkon en overhandigde de agenten de hennepplanten. De agenten zagen op dat moment dat de balkondeur open stond en verzochten de man de woning te openen. Eenmaal binnen roken de agenten al gelijk een sterke hennepgeur. Op zolder troffen de agenten twee kweektenten aan die vol stonden met gedroogde henneptoppen. Ondertussen gooide de vrouwelijke verdachte een vuilniszak uit het raam van de woning. Toen een van de agenten deze vuilniszak wilde pakken, zag de man zijn kans schoon.

Vluchtpoging
De man sprong van het balkon via het schuurtje op de grond en wilde met de vuilniszak vluchten. De agent kon dit voorkomen en wist de man tegen te houden. In de vuilniszak bleken nog meer gedroogde henneptoppen te zitten. De man en de vrouw zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Zij zijn ingesloten voor onderzoek. De politie heeft de hennepplanten, ruim 4 kg gedroogde henneptoppen en een auto in beslag genomen.

Bewoners proberen hennepkwekerij te verdoezelen (Foto: Stockfoto PXhere)
Bewoners proberen hennepkwekerij te verdoezelen (Foto: Stockfoto PXhere)

Knallende ruzie na civiele rechtzaak

Een civiele zaak, bij de rechtbank in Dordrecht, ontaarde gisterenmiddag in een knallende ruzie op straat. Hierover stond gisteren al een bericht op onze website.

De twee partijen die voor de rechtbank een civiele zaak hadden uitgevochten, zetten die strijd op straat voort. Na de rechtszaak werd namelijk één van de partijen, een gezin uit Zeeland, op de Noordendijk klemgereden door de andere partij, twee mannen uit Dordrecht. Daarbij vielen enkele klappen en raakte een van de mannen licht gewond.

Bij dit incident werd door getuigen een vuurwapen gezien dat werd weggegooid in de bosjes. De vrouw uit het gezin raapte dit op en bracht dit later naar de rechtbank. Daar is zij samen met de twee andere gezinsleden aangehouden door agenten die inmiddels met het incident bezig waren. Enige tijd later meldden zich de twee mannen uit Dordrecht bij het politiebureau. Ook zij zijn aangehouden.

De politie stelt een onderzoek in naar dit incident en naar de eigenaar van het vuurwapen. De arrestanten zijn de twee mannen uit Dordrecht van 50 en 51 jaar en het gezin uit Zeeland. De twee vrouwelijke arrestanten van dit gezin werden al snel weer vrijgelaten en de man (42 jaar) zit nog vast, net als de twee Dordtenaren.

80 miljoen voor duurste keeper ooit

Kepa Arrizabalaga, wie kent hem niet, is in één klap 's werelds duurste keeper ooit geworden. De 23-jarige Bask had nog een contract tot 2025 bij Athletic Bilbao, maar voor een forse som mocht dat afgekocht worden en dat deed Chelsea.

De Londenaren hebben maar liefst 80 miljoen euro betaald voor Kepa, die daarmee kersvers recordhouder Alisson al na een paar weken van de troon stoot: de Brazilian verkaste onlangs voor 60 miljoen euro naar Liverpool.

Kepa wordt bij Chelsea in principe de vervanger van Thibaut Courtois. De Belg traint al een paar dagen niet mee en gaat vermoedelijk naar Real Madrid, wat volgens berichten zo'n 40 miljoen euro voor hem wil betalen.

Hart: "Ik moest gewoon weg bij Manchester City"

Joe Hart maakte deze zomer de overstap van Manchester City naar Burnley en deed dat naar eigen zeggen om zijn carrière te redden.

De 75-voudig Engels international stond twaalf jaar onder contract bij de Citizens, maar kon sinds de komst van trainer Pep Guardiola niet meer op een basisplaats onder de lat rekenen. Hij werd de afgelopen twee seizoenen verhuurd aan Torino en West Ham United en maakte deze zomer de definitieve overstap naar Turf Moor, waar hij met Tom Heaton en Nick Pope gaat strijden om een basisplaats.

De viervoudig winnaar van de Gouden Handschoen heeft op zijn 31e een tweejarig contract getekend en weet zich in ieder geval voorlopig verzekerd van een plekje op het startformulier. Pope is onlangs geopereerd aan zijn schouder en Heaton herstelt van een hardnekkige kuitblessure. Hart kan donderdag zijn debuut al maken als Burnley het tegen het Basaksehir van Eljero Elia opneemt.

"Het was voor mij tijd om een stap te maken. Ik moest gewoon weg bij Manchester City", legt Hart uit op de website van zijn nieuwe werkgeveer. "Ze doen het fantastisch en ik ben erg blij voor City. Ze moeten op hun manier doorgaan met hun ding en dat moet ik ook doen. Hier voel ik me goed. Ik ben op de juiste plaats en ik voel dat ik nu door moet pakken."

Voor aanvang van de transferperiode had hij niet verwacht bij Burnley te zullen tekenen, maar dat veranderde snel toen de club met hem om tafel ging. "Ik zag dit niet aankomen omdat ze hier geweldige keepers hebben, maar er was plek voor mij en ik voel dat ik deze club kan helpen", besluit de 31-jarige doelman, die zijn plekje in de WK-selectie af moest staan aan zijn nieuwe clubgenoot Pope.

Ook Heaton is tegenwoordig international, maar Hart ziet dit toch als de beste mogelijkheid om zijn eigen carrière nieuw leven in te blazen. "Ik moest per se definitief vertrekken bij City. Dat was het plan", legt de doelman uit. Hij paste voor een nieuwe verhuurperiode omdat hij vastigheid wil. "Ik stond overal voor open en hier voel ik me op mijn plek. Heats en Popey zien eruit alsof ze het beste uit zichzelf halen en dat wil ik ook doen."

Gemengde estafetteploeg als 2e naar finale, Kromowidjojo als 4e door

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Glasgow heeft Ranomi Kromowidjojo zich op de 50 meter vlinderslag als vierde geplaatst voor de halve finales. Met 25,92 seconden bleef ze wel ruim verwijderd van de ongenaakbare topfavoriete Sarah Sjöström: de Zweedse tikte aan na 25,11 seconden.

Met 26,38 en de achtste plek plaatste ook Kim Busch zich voor de volgende ronde. De 26,82 van Maaike de Waard had precies genoeg kunnen zijn, ware het niet dat er al twee landgenotes sneller waren en er maar twee per land door mogen. Kinge Zandringa sneuvelde met 27,02 en de 20e tijd eveneens.

Op de 200 meter rugslag plaatste Tessa Vermeulen zich voor de halve finales. Met 2:13,70 kwam ze tot de twaalfde tijd, niet zo gek ver achter de woensdagavond in de halve finales benodigde top-8, waarmee ze dan een plek in de finale af kan dwingen.

De 50 meter vrije slag leverde voor Jesse Puts een uitstekend resultaat op. Met 22,03 seconden bleef hij zo'n twee tienden boven zijn nationale record en zwom hij de zevende tijd. Nyls Korstanje haalde de halve finales niet: met 22,74 seconden noteerde hij de 25e tijd.

Ook de 100 meter vlinderslag ging prima voor de Nederlanders. Mathys Goosen tikte aan na 52,48 seconden, de negende tijd. Joeri Verlinden had precies twee tienden langer nodig, maar zijn twaalfde tijd was eveneens voldoende voor een plek in de halve eindstrijd.

De Nederlandse ploeg op de gemengde 4x100 meter vrije slag staat zoals verwacht in de finale. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Kira Toussaint en Kromowidjojo legden de afstand af in 3:27,19 minuten, waarmee ze 0,04 seconden achter de Russische ploeg de tweede tijd noteerden.

Met 32,11 seconden, de 25e tijd, kwam Tes Schouten op de 50 meter schoolslag zo'n driekwart seconde tekort om zich voor de halve finales te kunnen plaatsen.

Nederlandse dames domineren op EK tijdrijden: Van Dijk wint voor Van der Breggen

Ellen van Dijk heeft voor heeft voor de derde maal in haar carrière de Europese titel in het tijdrijden gepakt. De 31-jarige tijdritspecialiste was in Glasgow nipt sneller dan Anna van der Breggen. De Duitse Trixi Worrack werd op meer dan een minuut derde.

In de stromende regen werd de tijdrit in Glasgow afgewerkt. De Duitse Trixi Worrack, die vroeg was gestart, zette een eerste richttijd neer aan het eerste tussenpunt. Na 8,07 kilometer klokte ze 15:31 en was daarmee een halve minuut sneller dan de rest.

Eugenia Bujak was de eerste die onder de tijd ging van de Duitse met vijf seconden. Nadat Anna Van der Breggen aan het eerste tussenpunt was gepasseerd bleek dat de Nederlandse veel sneller was dan haar concurrenten. Alleen Ellen van Dijk zou in de buurt komen van de tijd van haar landgenote en was zelfs drie seconden sneller dan Van der Breggen.

Aan het tweede meetpunt had Van Dijk haar voorsprong zelfs vergroot naar zeventien seconden ten koste van Van der Breggen. Worrack bleef nog het dichtst in de buurt van de twee Nederlandse, maar ze gaf al een minuut toe op Van Dijk.

Van der Breggen had sterk ingedeeld en bij de finish had ze meer dan één minuut voorsprong op Worrack, die tot dan toe de snelste tijd had neergezet. Van Dijk had op het natte wegdek moeite in de bochten, maar had net voldoende marge opgebouwd in het eerste deel van de tijdrit. Voor de Nederlandse van Sunweb is het haar derde Europese titel.

Ellen van Dijk voor derde keer Europees kampioen tijdrijden (Pro Shots / Action Images)
Ellen van Dijk voor derde maal Europees kampioen tijdrijden (Pro Shots / Action Images)

Oud-wereldkampioen horden Bett (28) verongelukt

De Keniaanse hordenloper Nicholas Bett is woensdag overleden. De Keniaan werd op de 400 meter horden in 2015 verrassend wereldkampioen in Beijing, waarna hij op de Spelen van Rio in 2016 in de series over de laatste horde struikelde en uitgeschakeld werd. Bett was slechts 28 jaar.

Volgens lokale media reed Bett in Nandi County, in het westen van Kenia, op de weg tussen de bekende trainingscentra van Eldoret en Kapsabet. Hij zou op de niet al te beste weg een hobbel geraakt hebben, waarna hij de controle over het stuur verloor en in een greppel belandde. Bett was op slag dood.

Sinds zijn wereldtitel, de eerste ooit voor een Keniaan op een korter onderdeel dan de 800 meter, kwam Bett al niet meer in topvorm. In 2016 was hij op de Spelen hooguit nog een outsider, gezien zijn matige prestaties, vorig jaar moest hij vrijwel het hele seizoen schrappen wegens een blessure.

Ook dit jaar ging het nog niet soepel en vorige week werd hij in Nigeria op de Afrikaanse kampioenschappen al in de series uitgeschakeld.

Bett loopt naar de wereldtitel in 2015 (Bron: YouTube)

Morgen op grote schaal regen

Voor het eerst sinds 1 juni staat weer regen op grote schaal op het programma. Donderdagmiddag trekt een groot regengebied vanuit het zuiden ons land in en daarbij kan het plaatselijk flink plenzen. Op grote schaal valt 5-15 mm, maar lokaal kan de neerslagsom oplopen naar ruim 20 tot 40 mm! Het gaat niet alleen regenen, ook is vooral in het oosten kans op een klap onweer en ’s avonds neemt de kans op windstoten toe. De regen verlaat aan het begin van de nacht naar vrijdag via het noorden ons land.

Afgelopen nacht trokken vooral over het zuiden en westen enkele stevige onweersbuien. In het Brabantse Dongen viel 18 mm. In Eindhoven was het stormachtig met zware windstoten tot 89 km/u. De buien waren slechts lokaal. In het noorden en oosten bleef het grotendeels droog.

Morgen wordt wel op grote schaal neerslag verwacht. In de ochtend zijn er flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het zuidwesten neemt de bewolking gauw toe en aan het eind van de ochtend maakt Zeeland al kans op de eerste spetters.

In de middag breidt de bewolking zich geleidelijk over het hele land uit en gaat het regenen. Het kan uren achtereen regenen, maar er zullen ook perioden zijn dat het slechts een beetje spettert of zelfs droog is. In het oosten blijft het nog een tijd droog en wordt het zomers warm met 25-28 graden. Daar is later in de middag kans op een zware onweersbui met hagel en windstoten. In het westen is het beduidend frisser met 22-24 graden.

Wateroverlast door plensregens
De neerslag heeft een buiig karakter en daardoor kan het plaatselijk eventjes gieten. Vanwege de droogte van afgelopen tijd is de bodem volledig uitgedroogd. Wanneer plensregens op de droge bodem vallen, spoelt het overgrote deel van het water direct sloten of riolering in. In dorpen en steden is kans op wateroverlast wanneer het morgen stevig doorregent.

Frisse vrijdag
Ook donderdagavond zijn er nog perioden met regen. In de loop van de avond trekt de neerslag naar het noorden weg en wordt het op een enkele bui na droog. Met het wegtrekken van de regen draait de wind naar het westen en trekt flink aan naar vrij krachtig tot krachtig. Daarbij is ook kans op forse windstoten.

Vrijdag is het licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden, zonnige momenten en vooral in het noordwesten enkele buien. Met 19 graden in de kustgebieden en 20-23 graden in het binnenland is het voor het eerst in bijna één maand tijd enkele graden kouder dan normaal. De langste regionale hittegolf ooit gemeten komt daarmee ook in het oosten en zuiden ten einde. Er staat een matige en in het westen vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. Aan de kust staat een krachtige wind. Lang duurt de koelte niet, in het weekend stijgen de temperaturen weer naar zomerse waarden.

Droogte niet voorbij
De regen zal er niet voor zorgen dat de droogte over is. Daarvoor moet het namelijk dagelijks langdurig regenen met 5 mm of meer per dag. Komende tijd valt slechts een enkele bui en stabiliseert het neerslagtekort.

Een stabiliserend neerslagtekort betekent niet dat de extreme droogte ten einde komt, maar er breekt een fase aan waarin de droogte niet verder verergert. De regionale verschillen (die er nu nauwelijks zijn) kunnen door het lokale karakter van de buien toenemen.

Morgen op grote schaal regen (Foto: pxhere)
Morgen op grote schaal regen (Foto: pxhere)

'Internationaal moet meer geld naar LHBTI-organisaties'

Minister Van Engelshoven (Emancipatie) noemt de Global Conference van de Equal Rights Coalition (ERC), dé internationale LHBTI-emancipatietop die vandaag en gisteren in Vancouver plaats had, een succes. “Nu moeten we de mooie woorden omzetten in daden. Daarom moet er meer geld naar LHBTI-organisaties en -activisten. Met name trans- en intersekse personen moeten dat gaan merken. Zodat iedereen, altijd, overal zichzelf kan zijn.”

De 39 landen hebben op de conferentie afgesproken om LHBTI-organisaties intensiever te ondersteunen. Volgens Van Engelshoven betekent dat ook dat er meer geld naar de betrokken organisaties moet.

Investeringen LHBTI
Het kabinet kondigde eerder aan dat het de komende vier jaar €36,2 miljoen extra investeert in het internationaal mensenrechtenbeleid. Hierbij gaat bijzondere aandacht uit naar gelijke rechten van LHBTI’s. Ook geeft het kabinet structureel €2 miljoen extra uit aan internationaal cultuurbeleid, waarbinnen onder andere aandacht wordt gevraagd voor de situatie van LHBTI’s. “Ik roep andere landen op om ook te investeren in LHBTI-organisaties”, aldus minister Van Engelshoven.

Trans- en intersekse
In Vancouver hebben de landen afgesproken om de rechten van intersekse personen beter te beschermen. “De acceptatie van trans en intersekse personen krijgt te weinig aandacht”, licht minister Van Engelshoven toe. “Dat is onterecht, want ook zij worden nog altijd geconfronteerd met geweld, intimidatie en sociale onveiligheid. Ook in Nederland. Wettelijk is er in Nederland veel goed geregeld, maar de sociale acceptatie kan écht nog veel beter. Ik ben er trots op dat 39 landen over de hele wereld de afspraak hebben gemaakt om de rechten van intersekse personen beter te beschermen.” Om de sociale acceptatie in Nederland te verbeteren heeft de minister recent een coalitie gesloten met onder andere de intersekse belangenvereniging.

Equal Rights Coalition
De ERC is een coalitie van 39 landen met als doel het bevorderen van gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en intersekse personen wereldwijd. De ERC is opgericht op initiatief van Nederland en Uruguay in 2016.

Twitter bant InfoWars niet

Nadat Apple, Facebook en YouTube eerder content van InfoWars-oprichter Alex Jones weghaalden, laat Twitter-ceo Jack Dorsey weten dat zijn bedrijf niet hetzelfde gaat doen. "Hij heeft onze voorwaarden niet geschonden", tweet Dorsey.

Eind vorige maand verwijderde YouTube al een aantal InfoWars-video's omdat ze haatzaaiend zouden zijn. Deze week haalde Apple honderden podcasts uit onder meer iTunes. Dat werd al snel gevolgd door Facebook die de InfoWars-pagina neerhaalde, waarop YouTube het complete kanaal van Jones platlegde. Jones beschuldigt de platformen van censuur, aldus de BBC.

Twitter stelt hier echter tegenover dat Jones de voorwaarden van die site niet schendt, maar zegt ook actie te zullen ondernemen wanneer dit wel gebeurt.

Jones staat bekend als conspiracy theorist. Zo stelt hij bijvoorbeeld dat de Amerikaanse regering achter de aanslagen van 11 september 2001 zat. Maar recenter stuurde hij samenzweringstheorieën de wereld in over schietpartijen op scholen, die nep zouden zijn: ze zouden zijn bedoeld om strengere wapenwetgeving af te dwingen. Leerlingen zouden speciaal ingehuurde crisis actors zijn. Jones is aangeklaagd door ouders van slachtoffers, omdat zijn aanhangers hen zouden lastigvallen en bedreigen.

Averechts
Jones noemt InfoWars het meest gecensureerde medium ter wereld, en Dorsey suggereert dat acties tegen dat soort alternatieve media juist averrechts kunnen uitpakken: dit kan immers een voedingsbodem zijn voor weer nieuwe samenzweringstheorieën.

Volgens Dorsey is het aan journalisten om ongefundeerde theorieën en geruchten zoals die van Jones te "documenteren, evalueren en weerleggen, zodat mensen hun eigen meningen kunnen vormen". Maar critici vinden dat Twitter zich slap opstelt en haatzaaien zou moeten aanpakken.

Donald Trump Jr deed overigens ook nog een duit in het zakje. Hij noemt de acties van Apple, Facebook en YouTube een "censuurcampagne tegen conservatieve media", en vraagt zich af wanneer Breitbart aan de beurt is.

'Nieuw personage Super Smash Bros. Ultimate gelekt'

Vanmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd vindt een nieuwe Super Smash Bros. Ultimate-Direct plaats, maar het grootste nieuws lijkt nu al gelekt. Door een fout van Nintendo werd de titel van het muziekstuk 'Galaga Medley' gewijzigd naar iets anders.

Voor een korte periode was de titel 'Bloody Tears / Monster Dance', muziek dat natuurlijk afkomstig is uit Castlevania. Het kan natuurlijk enkel gaan om muziek, maar de kans lijkt sterk aanwezig dat we een vertegenwoordiger uit Castlevania krijgen in Ultimate. Geruchten gaan al langer dat Simon Belmont als speelbaar personage in de game zou verschijnen.

Of dit ook echt zo is gaan we vanmiddag meemaken. Meekijken naar de Nintendo Direct kan hier.

Eeuwenoud, alledaags waterfenomeen eindelijk 'opgelost'

De kans is groot dat je het met enige regelmaat ziet: een watersprong. 'Huh, een watersprong?', horen we je denken ... ja, een watersprong! Dat is namelijk wat er gebeurt als water op een vlak oppervlakte valt, bijvoorbeeld vanuit de kraan in de wastafel - tenzij het afvoerputje recht onder de kraan zit natuurlijk.

Het water vormt dan een soort cirkelvormig stromingsgebied, met aan de rand een kleine 'golf'. Dat is niet zo'n probleem in je wasbak, maar op grote schaal kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is misschien lastig voor te stellen, maar hoe de watersprong precies wordt veroorzaakt is al eeuwenlang onderwerp van felle discussie, waar zelfs een erkend genie als Leonardo da Vinci zich het hoofd over brak.

Al een kleine tweehonderd jaar gaan wetenschappers er eigenlijk maar van uit dat het fenomeen wordt veroorzaakt door de zwaartekracht, maar niets blijkt minder waar, zo toonde PhD-student Rajesh Bhagat van de universiteit van Cambridge aan. Hij spoot waterstromen recht omhoog, net niet helemaal recht omhoog, naar de zijkanten ... kortom, alle kanten op, maar het resultaat bleef elke keer hetzelfde: een watersprong.

Zwaartekracht was dus niet de veroorzaker en Bhagat begon te vermoeden dat twee factoren van invloed waren: oppervlaktespanning en viscositeit, de 'stroperigheid' van het water. Voor wie viscositeit niet kent, denk even aan een fles stroop: het spul is weliswaar vloeibaar, maar komt zo langzaam de fles uit dat je pannenkoek al bijna koud is, dat is dan een hoge viscositeit of 'stroperigheid'.

Door deze twee factoren aan te passen wist Bhagat de grootte van de watersprong keer op keer nauwkeurig te voorspellen, onafhankelijk van de richting waar hij het water in spoot. Daarmee kon de tweehonderd jaar oude theorie dat zwaartekracht verantwoordelijk is voor de watersprong gelijk de prullenbak in en we vermoeden dat Bhagat zijn doctoraat op mag gaan halen.

Bhagat is uiterst positief over het nieuw gevonden vermogen om de 'grens' van de watersprong - het golfje - naar wens aan te passen: "Dit is erg belangrijk en door dit proces beter te begrijpen kan het industriële watergebruik drastisch terug worden gebracht. Anderen kunnen deze theorie gebruiken om nieuwe manieren te vinden om bijvoorbeeld auto's en fabrieksmateriaal schoon te maken met veel minder water."

Bhagat blijft zijn onderzoek voortzetten en hoopt manieren te ontdekken waarop u en ik in huis het watergebruik ook flink terug kunnen schroeven. Paul Linden, professor in toegepaste wiskunde en theoretische natuurkunde in Cambridge, noemt het onderzoek baanbrekend. "Dit is een buitengewoon bijzondere ontdekking in ons begrip over de bewegingen van dunne laagjes vloeistoffen."

IGN ontslaat Nintendo Editor na plagiaat

IGN heeft hun Nintendo Editor, Filip Miucin, ontslagen. De aanleiding hiervoor is zijn review van Dead Cells voor Nintendo Switch. Deze bleek plagiaat te bevatten en veel elementen over te hebben genomen van de review door Boomstick Gaming.

In een verklaring geeft IGN aan dat hoewel de community regelmatig soortgelijk taalgebruik heeft om elementen in games te beschrijven, er in dit geval een grens werd overtreden. IGN biedt excuses aan de lezers, de ontwikkelaar en uiteraard aan Boomstick Gaming zelf. Boomstick Gaming heeft het probleem zelf aan het licht gebracht door zijn review tegenover die van IGN te plaatsen. Het resultaat vind je hieronder.

IGN heeft nog niet besloten wie de opvolger wordt als Nintendo Editor.

[esports] Seagull stopt als professioneel gamer

Brandon 'A_Seagull' Larned heeft aangekondigd per direct te stoppen als professioneel gamer. Na één seizoen actief te zijn geweest in de Overwatch League voor Dallas Fuel heeft hij besloten zich te willen focussen op het behoud van zijn stream op Twitch.

In een verklaring meldt Larned dat het altijd zijn droom is geweest om als professioneel gamer actief te zijn. Hier heeft hij jaren voor gewerkt, maar tegelijkertijd ontwikkelde hij een ongezonde leefstijl. Hij kwam aan en ontwikkelde slaapapneu. Toch wist hij zijn droom te bereiken en kwam uit voor Team Envy en later Dallas Fuel. Hier werd hij aangetrokken als DPS-speler, maar ontwikkelde zich later uit tot één van de betere D.VA-spelers in de competitie.

Uiteraard krijgt Larned veel steun uit de community en zijn oude team Dallas Fuel heeft een video met highlights gemaakt die je hieronder kunt bekijken.

FOK! Wat een weer: na een hete nacht overdag minder warm

Hallo!  

Zuchten, puffen en steunen was het voor veel mensen gisteren. Het was werkelijk weer loeiheet en er kwam nog een loeihete nacht na, maar daarna volgt er een geleidelijke afkoeling en zijn deze extreme temperaturen (voorlopig) voorbij. De maxima lagen tussen de 30 en 36 graden, een fractie minder heet dan de vorige keer. 

Vandaag starten we dan nog met bewolking en heel misschien nog een bui in het noorden en oosten, maar al snel breekt de zon door en is het de rest van de dag prima weer. De maxima liggen tussen de 24 en 28 graden. Dat is koeler, maar nog wel vrij warm. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Dus zeker langs de kust kan je huis even doorluchten. 

Donderdag komt dan het echte koufront door. In de loop van de dag gaat het behoorlijk stevig regenen en is ook onweer mogelijk. De modellen zeggen nu zo tussen de 10 en 40 mm in een groot deel van het land. Wordt morgen vervolgd!

Toy Toy!

Update: 23.45: Momenteel is er sprake van een zeldzaam geval van 'heatwave'. Dat wil zeggen dat aan de voorzijde van een onweerssysteem de temperaturen heel sterk oplopen. Dit wordt zelden vertoond in ons land! In Eindhoven is het momenteel weer 29,8 en diverse andere stations melden ook sterke temperatuurs-stijgingen. Heel bijzonder! Dit onweerscomplex zal mogelijk gepaard gaan met zware windstoten en de komende uren ons land kunnen bereiken. Ik blijf het volgen komende uren en als er reden toe is dit bericht verder updaten. 

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Edinburgh (Foto: spylacopa_68)
Ook Edinburgh heeft een aantal zomerse weken achter de rug. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Enorme hagelstenen: 14 gewonden, 2 dieren dood in dierentuin

In Colorado Springs is een behoorlijk indrukwekkende hagelbui neergekomen en daarbij werd vooral de lokale dierentuin zwaar getroffen. Hagelstenen zo groot als honkballen kwamen massaal naar beneden denderen, waardoor alles van ruiten tot auto's en dierenverblijven schade opliep.

Het slechtste nieuws was dat twee dieren dodelijk getroffen werden door de stenen van soms wel tien centimeter. Een 4-jarige muskuseend en een 13-jarige Kaapse gier kwamen om het leven, terwijl zestien andere dieren gewond raakten. Een sneeuwgeit liep een ernstige oogverwonding op, een stokstaartje wordt nog vermist, maar heeft zich vermoedelijk ter bescherming ingegraven.

Er waren 3400 mensen aanwezig toen de bui toesloeg. Negen mensen werden ter plekke behandeld aan hun verwondingen en konden hun dag verder vervolgen, vijf anderen werden naar het ziekenhuis gestuurd. Onder de gewonden waren meerdere dierentuinmedewerkers, die de levensgevaarlijke hagelstenen trotseerden om zoveel mogelijk dieren hun binnenverblijven in te krijgen.

Hagel in de dierentuin, met als opmerking: geen zorgen om de giraffe, deze is namelijk van plastic (Bron: YouTube)

Hagel in Colorado (Bron: YouTube)

Ook de beren moesten een veilig heenkomen zoeken (Bron: YouTube)

Vrouwen Ajax winnen wél in Champions League-kwalificatie

Wat de mannen niet lukten, kregen de vrouwen van Ajax wel voor elkaar: winnen in de kwalificatie voor de Champions League. Het format is wel iets anders, want de dames spelen één groepsfase - in het geval van Ajax in het Noord-Ierse Belfast - en de winnaar plaatst zich voor de eerste ronde van de Champions League, net als de twee beste nummers twee.

De ploeg van trainer Benno Nihom begon de campagne tegen het Ierse Wexford Youths, dat door het niet afmaken van kansen aan Amsterdamse zijde kort na rust brutaal een voorsprong pakte dankzij Rianna Jarret. Ajax was gelijk wakker, want krap een minuut later tekende Kay-Lee De Sanders met de heup voor de gelijkmaker.

Ajax nam de touwtjes daarna definitief in handen. Ellen Jansen zorgde voor 2-1, Lois Schenkel vergrootte de voorsprong en Liza van der Most tekende voor de 4-1 eindstand. Ajax speelt verder nog tegen het IJslandse Þór/KA en de Noord-Ierse thuisploeg Linfield.

Het Roemeense Olimpia Cluj, met de Nederlandse aanwinst Selena Babb op doel, won met 3-2 van Cardiff Metropolitan. Maruschka Waldus was namens het Noorse Avaldsnes trefzeker in de 3-2 zege tegen Sporting CP uit Portugal. Tot slot nog even de aandacht voor Osijek: de Kroatische ploeg won met liefst 13-0 het Macedonische Dragon 2014. Niet heel gek overigens, in de Kroatische competitie won Osijek vorig seizoen bijvoorbeeld nog twee duels met 24-0.

Techreuzen hebben teveel macht

Waarom hebben wij zoveel macht gegeven aan techreuzen? Bedrijven als Facebook, Youtube en Twitter zijn zo ongelooflijk groot geworden, dat er mensen zijn die hun nieuws enkel daar vandaan halen en nergens anders meer komen. Bij de vorige verkiezingen werden ze al behoorlijk bekritiseerd omdat Rusland mensen zou beïnvloeden via hun platformen, maar deze week zijn ze vooral druk met het censureren van rechtse opiniemakers.

Stijging inkomen tweeverdiener, daling bij eenverdiener

Tussen 2006 en 2016 is het gemiddelde besteedbare inkomen van tweeverdieners gestegen, terwijl het voor eenverdieners met partner en eventueel gezin in diezelfde periode afnam. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

In 2016 was het gemiddelde besteedbaar inkomen van tweeverdieners, het inkomen na aftrek van belastingen en premies, ruim 5 procent hoger dan in 2011. Bij eenverdieners was dat met bijna 1 procent afgenomen. Het inkomen is hierbij gecorrigeerd voor de grootte en samenstelling van het huishouden. Ook in de periode 2006-2011 kenden de tweeverdieners een groei (+1,5 procent), bij de eenverdieners was er een afname van 2 procent. In verband met een herziening van de statistische gegevens is het niet mogelijk een doorgaande ontwikkeling te laten zien tussen 2006 en 2016.

Het gaat in dit onderzoek om paren waarvan tenminste een van beiden een inkomen uit werk heeft, eventueel aangevuld met bijvoorbeeld een uitkering of inkomen uit vermogen. In 2016 waren er 2,9 miljoen van dergelijke paren, van wie er 2,3 miljoen tweeverdieners waren. Bij 610 duizend paren verdiende een persoon het inkomen. Er zijn dus bijna vier keer zoveel twee- als eenverdieners. In 2006 waren er drie keer zoveel twee- als eenverdieners.

Het gemiddelde inkomen nam bij tweeverdieners met kinderen het meest toe in de periode 2011-2016, namelijk met 6 procent. Ook in de vijf jaren daarvoor groeide hun inkomen het sterkst. Dat komt ten eerste doordat werkende vrouwen, en dan vooral moeders met een partner, steeds meer zijn gaan verdienen. Het inkomen van de vrouw maakt daardoor een steeds groter deel uit van het totaal verdiende inkomen van een tweeverdienerspaar. In 2006 droeg bij een tweeverdienerspaar de vrouw gemiddeld bijna 33 procent bij aan het inkomen. In 2016 was dat opgelopen naar bijna 36 procent. Bij tweeverdieners met kinderen steeg het percentage harder: van 29 naar 34 procent in 2016.

Meer belastingdruk voor eenverdieners met kinderen
Ten tweede speelden fiscale maatregelen een rol. Tweeverdieners hebben de laatste jaren meer voordeel gehad van de verruimde arbeidskorting dan eenverdieners. Verder konden tweeverdieners met kinderen profiteren van de verhoogde combinatiekorting. Hun inkomen nam verhoudingsgewijs dan ook het meest toe. Eenverdieners werden juist geconfronteerd met de verminderde overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting.

Meeste inkomenswelvaart onder tweeverdieners zonder kinderen
Wanneer niet wordt gecorrigeerd voor het type huishouden, hebben eenverdieners op jaarbasis gemiddeld 46 duizend euro te besteden en tweeverdieners 60 duizend. Tweeverdieners met kinderen hebben met 64 duizend euro het meeste te besteden, gevolgd door de tweeverdieners zonder kinderen (53 duizend in 2016). Van deze laatste groep werken betrekkelijk vaak beide partners voltijds. Wanneer wel rekening wordt gehouden met de grootte van het huishouden, zijn tweeverdieners zonder kinderen qua inkomen dan ook het welvarendst.

Stijging inkomen tweeverdiener, daling bij eenverdiener
Stijging inkomen tweeverdiener, daling bij eenverdiener

Eenverdieners ervaren meer financiële problemen dan tweeverdieners
Bijna 15 procent van de 358 duizend eenverdieners met kinderen geeft aan moeilijk rond te kunnen komen. Dat is ruim 2 keer zo vaak als tweeverdieners met kinderen. Ook wanneer er geen kinderen zijn, melden eenverdieners vaker financiële problemen dan tweeverdieners. Ruim 43 procent van de eenverdieners met kinderen ondervindt naar eigen zeggen financiële beperkingen. Bijna een op de drie kan geen onverwachte, noodzakelijke uitgaven doen die de duizend euro overstijgen. Bijna een kwart zegt onvoldoende geld te hebben om versleten meubels te vervangen door nieuwe.

Eenverdiener met kinderen heeft vaakst betalingsachterstanden
Met 8 procent geven eenverdieners met kinderen het vaakst aan dat ze om financiële redenen betalingsachterstanden hebben. Achterstanden bij het betalen van huur of hypotheek komen daarbij het meeste voor (bijna 7 procent). Vaste lasten, waaronder de woonlasten, leggen bij eenverdieners in verhouding dan ook een groter beslag op hun uitgaven dan bij tweeverdieners: 35 versus 30 procent. Tweeverdieners houden meer geld over voor minder noodzakelijke uitgaven als uit eten gaan en ontspanning.

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.