VS straft Rusland om zenuwgif-aanval

De Amerikaanse regering heeft gezegd dat er nieuwe sancties tegen Rusland komen, meldt de BBC. Dat is het gevolg van een aanval met het zenuwgif Novitsjok tegen de Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Skripal en zijn dochter overleefden de aanval in maart. Een Brits koppel dat schijnbaar restanten van het gif oppikte, had minder geluk. De vrouw overleed vorige maand.

De Skripals werden ernstig ziek op een bankje in het Britse Salisbury aangetroffen, maar ze konden na een wekenlange behandeling uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Washington liet woensdagavond weten dat de VS heeft vastgesteld dat Rusland "chemische of biologische wapens heeft gebruikt in strijd met het internationale recht, danwel heeft het deze dodelijke wapens tegen zijn eigen burgers ingezet".

Voorwaarden
De sancties gaan over twee weken in. Ze gaan onder andere over de export van electronica. Maar er kunnen na 90 dagen "draconischere maatregelen" ingaan, zegt de Amerikaanse regering, als Moskou niet aan een aantal voorwaarden voldoet. Die zijn: de verzekering dat Rusland zich voortaan onthoudt van het gebruik van dergelijke wapens, en de mogelijkheid voor de Verenigde Naties om ter plekke inspecties uit te voeren.

Het is nog maar de derde keer dat de VS vaststelt dat Rusland chemische of biologische wapens tegen eigen burgers heeft gebruikt, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris tegenover de BBC.

De stap van de VS is opvallend in het licht van de pogingen van president Donald Trump voor nieuwe en warmere betrekkingen met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Het volgt echter op druk van Republikeinse congresleden. Trump zelf houdt zich op de vlakte over de strafmaatregelen.