Hordenloopster Visser 4e op EK, 400m-finale voor De Witte en Ghafoor

Hordenloopster Nadine Visser heeft op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn op overtuigende wijze de finale bereikt op de 100 meter horden. De 23-jarige Nederlandse, net weer terug na enkele weken afwezigheid door een blessure, snelde naar een zeer keurige 12,84 seconden.

Het leverde Visser de tweede plek op in haar halve finale en dat was voldoende voor automatische plaatsing. Eefje Boons haalde het niet en dat was vrij zuur: de Nederlandse kwam tot 12,94 seconden, net als drie anderen.

Er was echter nog maar één plek over voor een 'snelste verliezer' en dus werd naar de duizendsten gekeken. Dat leverde Boons een tijd van 12,938 seconden op, uiteindelijk acht duizendsten van een seconde te langzaam voor een finaleplek.

De hele avondsessie in Berlijn, die duurt tot een uur of tien, is live te zien op Eurosport 1.

Update 20.10 uur
Op de 400 meter staan Lisanne de Witte én Madiea Ghafoor namens Nederland in de finale. De Witte begon het toernooi met de snelste kwalificatietijd van allemaal - 50,96 seconden - maar eindigde in haar halve finale wel als derde met 51,24 seconden.

Ze moest zo hopen dat ze een van de twee snelste 'verliezers' zou zijn, want alleen de top-2 plaatste zich automatisch. Dat lukte, niemand eindigde met een snellere tijd buiten de top-2. Ghafoor werd in haar halve finale knap tweede in 51,29, niet ver van haar persoonlijk record.

Update 20.22 uur
Topfavoriet Karsten Warholm heeft zijn rol op de 400 meter horden volledig waargemaakt. De Noor snelde naar goud in een heerlijke tijd van 47,64 seconden, waarmee hij de Cubaanse Turk Yasmani Copello - op papier de enige echte uitdager - klopte: 47,81. Met 48,31 was er na veel blessureleed fraai brons voor de Ier Thomas Barr.

Op de zevenkamp heeft Vetter op het derde onderdeel, het kogelstoten, inmiddels flink punten laten liggen. Ze kwam niet verder dan 14,79 meter, meer dan een meter onder wat ze dit jaar al deed. De regerend kampioene lijkt nog wel prima kans te maken op de vierde plek, de Belgische wereldkampioene Nafi Thiam is na een nieuw persoonlijk record van 15,35 meter nóg meer de topfavoriet.

Update 20.50 uur
Douwe Amels heeft zich in het hoogspringen knap geplaatst voor de finale. Zijn 2,21 meter was zeker niet briljant, maar het was door het in de breedte uiterst magere niveau genoeg om zich toch voor de eindstrijd te plaatsen.

Update 21.02 uur
Vetter heeft op de 200 meter niet geweldig, maar wel degelijk gepresteerd: 23,97 seconden. Daarmee is ze nog altijd de voornaamste kandidaat voor plek vier, achter de eerdergenoemde drie.

Update 21.18 uur
Solomon Bockarie heeft op de 200 meter niet kunnen stunten en eindigde in 20,39 seconden - zijn beste seizoensprestatie - als achtste en laatste. Het goud was voor de Azerbeidzjaanse Turk Ramil Guliyev en de regerend wereldkampioen deed dat op indrukwekkende wijze in 19,76 seconden.

Zilver was voor de Brit Nethaneel Mitchell-Blake, die met 20,04 zes duizendsten sneller bleek dan de Zwitser Alex Wilson. De Spanjaard Bruno Hortelano piste met 20,05 precies buiten de pot.

Update 21.33 uur
Het werd een Grieks feestje bij het polsstokhoogspringen voor de vrouwen. Favoriete Ekaterini Stefanidi was uiteindelijk niet te kloppen en met een fraaie 4,85 meter - een verbetering van haar eigen kampioenschapsrecord - verdedigde ze haar titel met succes. Nikoleta Kiriakopoulou sprong met 4,80 meter naar het zilver, voor de 4,75 meter van de Britse Holly Bradshaw.

De 3000 meter steeplechase werd gewonnen door de Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad, vooral bekend van de situaties waarbij hij weer eens kortsluiting in zijn hoofd heeft - mascottes omver duwen, shirts uittrekken en zo goed uit handen geven, dat soort zaken.

Mekhissi werd nog even uitgedaagd door de verrassend sterke Spanjaard Fernando Carro, maar het was niet genoeg. De pas 20-jarige Italiaan Yohanes Chiappinelli pakte knap brons.

Update 21.43 uur
Het speerwerpen bij de mannen viel eigenlijk wat tegen: drie Duitsers begonnen met een beste seizoensprestatie van meer dan 90 meter, niemand gooide dat nu. Met 89,47 meter was Thomas Röhler wel duidelijk de beste: hij gooide twee keer ongeldig, één keer één centimeter minder ver dan de zilveren Andreas Hofmann (87,60) en drie keer verder dan Hofmann's beste worp. Brons was voor de Est Magnus Kirt met 85,96 meter.

Update 21.53 uur
Op de 100 meter horden heeft Visser genoegen moeten nemen met een, gezien haar blessure, toch knappe vierde plek. De Nederlandse finishte in 12,88 seconden, 0,12 seconden te langzaam voor de medailles.

De Wit-Russische Alina Talay was de topfavoriete, maar was ook licht geblesseerd en dat bleek in de finale: ze finishte niet. Haar jonge landgenote Elvira Herman zorgde toch voor feest in Minsk, want met 12,67 pakte zij het goud. Duitsland kon juichen voor twee medailles: zilver voor Pamela Dutkiewicz in 12,72, brons voor Cindy Roleder in 12,77.