15-jarige wereldkampioen Excel: 'Ik weet eigenlijk alles wel nu'

Hij is pas 15 jaar, maar we kunnen bijna wel garanderen dat Kevin Dimaculangan uit Florida een betere beheersing over Microsoft Excel 2016 heeft dan een ieder die dit bericht leest - inclusief de mensen die denken 'maar ik weet écht veel hoor!'.

De jonge Kevin heeft met Excel 2016 namelijk goud gewonnen op het wereldkampioenschap Microsoft Office, wat schijnbaar bestaat. Via allerlei tests, regionale en nationale competities werken deelnemers zich op naar het WK, waar in drie onderdelen gestreden wordt: Excel, Word en PowerPoint.

Zo'n 760.000 mensen van over de hele wereld schreven zich in voor de wedstrijden, in de finale deden er uiteindelijk 152 mee uit 51 landen. Deelnemers kunnen kiezen uit Excel/Word/PowerPoint 2013 of 2016 en in totaal zijn er dus zes wereldtitels te verdelen.

De jonge Kevin koos er vorig jaar bij toeval voor om Excel als hobby eens uit te proberen, nadat zijn leraar studenten uitdaagde om zoveel mogelijk technische certificaten te halen. De prijs was een nieuwe Bluetooth-speaker en dat leek Kevin wel tof.

Afgelopen jaar probeerde de tiener een Excel-certificaat te halen. De maximale score voor het examen was 1000 punten, Kevin haalde er, je raadt het eigenlijk al, 1000. Ook de certificering op expertniveau leverde hem een perfecte score op, waarna hij op school al snel les in Excel gaf aan zijn medestudenten....en aan zijn leraren.

Het WK winnen was overigens wel een serieuze uitdaging. Deelnemers krijgen een reeks instructies en moeten bepaalde Excelbestanden namaken. Degene die het dichtst in de buurt komt van het originele document krijgt het hoogste aantal punten.

"De tijd maakt niet echt uit, want eigenlijk komt niemand helemaal tot het einde. Het gaat er vooral om dat je nauwkeurig bent", aldus Kevin, die er pas na de strijd achter kwam dat hij lang niet de enige was die niet elke opdracht had kunnen voltooien.

Over zijn toekomstplannen twijfelt de jongen nog een beetje, misschien dat hij ook Word en/of PowerPoint eens gaat proberen op het WK. Met Excel lijkt hij wat leren betreft wel een beetje klaar: "Daar valt voor mij eigenlijk niet zoveel meer over te leren, ik weet alles wel."

Overigens heeft Kevin ook al een eerste aanbieding voor een baan op zak: "Een bedrijf deed mij een aanbod, waarbij ik hun medewerkers les zou gaan geven in Excel. Maar ik ben er vrij zeker van dat er nog wel meer aanbiedingen gaan komen."

De jonge Excelkampioen (Bron: YouTube)