FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 april 2015

Eis 12 jaar voor gestoorde wurgseks op bejaarde vrouw

Tegen de 21-jarige Amrish K. uit Amsterdam is 12 jaar cel en TBS door het Openbaar Ministerie (OM) geëist wegens het verkrachten en wurgen van zijn 91-jarige buurvrouw in 2012, schrijft het Algemeen Dagblad.

Het OM stelt dat de toen 18-jarige K. de hoogbejaarde vrouw eerst verkracht heeft. Hij zou dit gedaan hebben omdat hij daar gewoon 'zin in had', aldus het OM. Nadat hij zijn zieke lust had uitgeleefd op de weerloze oude vrouw wilde hij haar doodmaken. Wurgen leek hem het eenvoudigst, alleen viel dat niet mee en lukte hem dat in eerste instantie niet. Daarom raadpleegde hij het internet op zijn mobiel. Vervolgens deed hij pogingen haar de schedel in te slaan en wurgde haar daarna alsnog, vervolgt het OM.

Hiervan raakte de gestoorde K. weer opgewonden en vergreep hij zich nogmaals aan de inmiddels dode bejaarde vrouw. Hierna zocht hij op internet naar een goede manier om zich van het stoffelijk overschot te ontdoen. Dit resulteerde in wat gesleep met het dode lichaam door het huis om het op een ongeluk te laten lijken.

Gedragsdeskundigen hebben vastgesteld dat K. een seksuele stoornis heeft en een brakke persoonlijkheid. Ze achten de kans groot dat K. deze manier van bevredigen vaker wil doen. Tevens is K. niet genoeg bij zijn volle verstand om toerekeningsvatbaar te zijn.

Amrish K. is in 2013 veroordeeld voor moord en het bezit van kinderporno maar was vrijgesproken van de verkrachting. De advocaat van K. had toen geopperd dat niet bewezen kon worden dat K. de bejaarde vrouw eerst verkrachte, dan vermoorde en toen het lijk nogmaals verkrachte. Dit was reden voor het OM om hoger beroep in te stellen. Ook K. gaat in hoger beroep. Op 1 juni is de uitspraak.

PvdA negeert wens Kamp bij bewijslast

De PvdA blijft tempo maken met het plan om de bewijslast om te keren voor Groningers met schade door de aardbevingen door de gaswinning. Jan Vos (PvdA) dient het voorstel gewoon in, zei hij woensdag. De Kamer kan er dan dinsdag over stemmen. Vos negeert daarmee de wens van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Kamp vindt het te snel gaan en wil er later dit jaar over praten. PvdA en Partij voor de Dieren willen de bewijslast voor aardbevingsschade omkeren, zodat schadegevallen sneller en beter kunnen worden afgehandeld. In de Kamer is daar veel sympathie voor. Nu moeten gedupeerden nog bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. Door de bewijslast om te keren zou de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) moeten bewijzen dat schade niet is veroorzaakt door een aardbeving die het gevolg is van de gaswinning.

Omzetgroei voor eBay

De Amerikaanse veilingsite eBay heeft in het eerste kwartaal van het jaar de omzet zien groeien. Dat blijkt uit de cijfers die het concern woensdag openbaarde. Ook werd er een positief resultaat in de boeken gezet.

De opbrengsten stegen met 4 procent tot ruim 4,4 miljard dollar. En hoewel eBay naar eigen zeggen last had van een sterke dollar, zette het een winst in de boeken van 626 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder nog een verlies van 2,3 miljard dollar door een stevige belastinglast.

Qua verkopen op de site zag eBay het volume met 2 procent afnemen tot 20,2 miljard dollar. Het bedrijf gaf ook aan goed op koers te liggen voor de geplande afsplitsing van betaaldienst PayPal, in het derde kwartaal.

Ebay rekent op opbrengsten in een bandbreedte van 4,4 miljard tot 4,5 miljard dollar in het tweede kwartaal.

O'Sullivan eenvoudig naar tweede ronde WK snooker

Ronnie O'Sullivan heeft zonder al te veel moeite de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker weten te bereiken. Rocket Ronnie won met 10-3 van debutant Craig Steadman, gisteren had O'Sullivan al een 7-2 voorsprong genomen.

O'Sullivan speelde niet grandioos, maar het was genoeg om de tegenstander van zich af te houden. Steadman, die in de kwalificatie wist af te rekenen met Michael White (de hoogst geplaatste speler in de kwalificatie), kreeg legio kansen, maar wist daarvan niet te profiteren.

O'Sullivan speelt in de tweede ronde tegen Matthew Stevens, die met 10-2 te sterk was voor Mark Williams (15). Stevens was op dreef met breaks van 111, 96, 115 en 73.

Ook Joe Perry staat in de volgende ronde na een 10-4 zege op Zhang Anda. Perry wist vanmorgen al een 8-1 voorsprong te nemen, maar in de avond gingen de eerste drie frames met onder andere een break van 132 naar Anda. Perry wist uiteindelijk de laatste twee frames naar zich toe te trekken en daarmee de partij.

Donderdag zijn de laatste sessies van de eerste ronde en de eerste sessie van de tweede ronde. Titelverdediger Mark Selby komt in actie tegen Anthony McGill. In de avond zullen Ding Junhui en John Higgins als eerste in actie komen voor de tweede ronde. De wedstrijden gaan dan om best-of-25 frames.

Tussenstanden overige wedstrijden
Shaun Murphy 7-2 Robin Hull
Judd Trump 7-2 Stuart Carrington

Programma 23 april
14.00 Judd Trump  v Stuart Carrington (laatste sessie)
14.00 Mark Selby v Anthony McGill (eerste sessie)
20.00 Shaun Murphy  v  Robin Hull (laaste sessie)
20.00 Ding Junhui v John Higgins (eerste sessie)

Uitslagen Champions League 22/04/2015

In Madrid was de return van de stadsclash tussen Real en Atlético. Juventus reisde af naar Monaco om te spelen tegen AS Monaco. Een doelpuntloos gelijkspel in de return bleek voor Juventus genoeg om door te gaan naar de halve finale. 

Real Madrid 1-0 Atlético Madrid (1-0 agg)

Door een goal van Javier Hernandez heeft Real Madrid de halve finale van de Champions League bereikt. De Koninklijke won voor het eerst in acht wedstrijden van Atlético.

In een waar voetbalgevecht werden de eerste minuten gedomineerd door overtredingen. Zowel Real als Atlético liet zich gelden. De thuisploeg pakte daarna het initiatief, en was enkele keren gevaarlijk van afstand. Kroos schoot over de goal van Oblak en Ronaldo zag een poging geblokt worden door de inglijdende Arda Turan.

Daarna had Atlético Madrid een fase waarin het Real omsingelde. De ploeg van Simeone kon echter geen gaatje vinden om Casillas op de proef te stellen. Enkel een schot van linksback Gamez bereikte de doelman, die eenvoudig kon vangen.

Real was daarna uit vrije trappen van Ronaldo en James in de buurt van een goal, maar de beste mogelijkheid was een minuut voor rust weer voor Ronaldo. De Portugees dook ineens op voor de goal van Oblak. De doelman maakte zijn goal goed klein, waardoor Ronaldo slechts een corner overhield aan de reuzenkans.

Vijf minuten na rust kreeg Chicarito een even goede mogelijkheid als Ronaldo. Het passje kwam van Isco, het schot van Hernandez ging maar net voorlangs de goal van Oblak. Real bleef in het tweede bedrijf lange tijd de betere ploeg. Ramos kopte, maar vond geen hoek en aan de andere kant kon Mandzukic bijna profiteren na een misverstand tussen Varane en Casillas.

Een kwartier voor tijd moest Atlético met tien man verder na rood voor Arda Turan. De middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart na een charge op Sergio Ramos. In de 88e minuut liet Hernandez Bernabeu ontploffen. Na een actie van Ronaldo maakte de Mexicaan de bevrijdende 1-0. Daardoor won Real voor het eerst in acht wedstrijden dit jaar van Atlético en gaat De Koninklijke door naar de halve finales van de Champions League.

AS Monaco 0-0 Juventus (0-1 agg)

Juventus heeft zich na een doelpuntloze remise verzekert van de halve finale. Leunend op een goede defensie gaat de Oude Dame op Italiaanse wijze door naar de volgende ronde; 0-0.

Juventus ging met een goed gevoel richting Monaco. De ploeg van Massimiliano Allegri won thuis met 1-0 waardoor het eigenlijk één doelpunt moest maken om door te gaan naar de volgende ronde. De Italianen waren, afgezien van Paul Pogba, weer compleet waardoor het bijna niet meer mis kon gaan voor de Oude Dame. AS Monaco kent een minder goed seizoen, maar doet het in het miljoenbal uitstekend. De Monegasken gingen zich dus niet zonder slag of stoot uit het toernooi laten knikkeren.

De Monegasken wisten dat het goed moest openen en meteen in de eerste minuut bracht het Juventus al aan het wankelen. Giorgo Chiellini gleedt meteen na de aftrap uit waardoor Martial vrije doortoch zou hebben, maar de Italiaan trok aan de noodrem. De mandekker tikte de bal met de hand weg en kreeg meteen de gele kaart te zien. Monaco bleef de betere van het spel hebben, maar beide ploegen waren vrij slordig in balbezit. Juventus hield het voornamelijk bij verdedigen en bracht de eerste twintig minuten in aanvallend opzicht niet veel.

De thuisploeg wist aanvallend ook geen vuist te maken. Het had één goede combinatie via Bernardo Silva, maar Andrea Barzagli wist de bal ter nauwer nood voor de goal weg te werken. Kondogbia loste enkele schoten van afstand maar Gianluigi Buffon was niet voor één gat te vangen. Monaco moest het vooral van de creativiteit op de vleugels hebben, maar de voorzetten die de thuisploeg leverde werden gemakkelijk weggewerkt door Leonardo Bonucci, Barzagli en Chiellini. Zodoende moest er in aanvallend opzicht iets veranderen mochten Les Rouges et Blanc nog kans willen maken op de volgende ronde.

Jeremy Toulalan werd naar de kant gehaald om in de punt van de aanval met meer vuurkracht te spelen. Veteraan Dmitar Berbatov werd daarom in het veld gebracht waardoor de thuisploeg meer kopkracht had in de voorhoede. Met Berbatov in de ploeg werd Juve verder teruggedrongen op de eigen helft, maar bleef het tot een uur spelen nog altijd op koers om naar de halve finale te gaan. Monaco begon echter steeds meer aandringen en met name Yanick Ferreira-Carrasco gaf enkele goede steekballen. Juventus liet de Monegasken echter voetballen omdat het kostte wat kost geen doelpunt tegen wilde krijgen.

De Italiaanse defensie bleef in de lucht een plaag voor de Monegasken. Berbatov bracht dreiging met zich mee, maar delfde in duel met Bonucci en Barzagli dikwijls het onderspit. Juventus bracht ook meer kopkracht in de ploeg door Alvaro Morata, die niet zijn dag had, te wisselen voor Fernando Llorente. Doordat het Monaco maar niet lukte gevaarlijk te worden groeide Juventus in de wedstrijd. Het begon een kwartier voor tijd ook al met tijdrekken wat de thuisploeg het bloed onder de nagels vandaan haalde. Dit had enkele frustratie-tackles en gele kaarten tot gevolg.

Met nog tien minuten op de klok leek Juventus de doelpuntloze remise te koesteren. Het begon meer met tijdrekken, speelde zekerder en bleef verdedigend heer en meester. Germain werd nog ingebracht bij Monaco, maar de defensie van de Oude Dame was vandaag niet te passeren. Het gaat daarom op Italiaanse wijze naar de halve finale, waar het met deze fundering toch een gevaarlijke outsider is om de titel.

Wilders: Australisch voorbeeld volgen

"De bootvluchtelingen op de Middellandse Zee moeten gewoon allemaal terug", betoogde Geert Wilders van de PVV woensdag in een debat over het onderwerp. We moeten volgens hem het voorbeeld van Australië volgen. Dat stuurt volgens de PVV-voorman alle vluchtelingen in hun wateren terug en stelt ze daarvoor goede boten ter beschikking.

Wilders zei dat hij beseft dat de mensen slachtoffers van gewetenloze mensensmokkelaars zijn. "Niemand wil dat die mensen verdrinken. Maar ze zullen blijven komen als ze een kansje zien om in Europa te komen", betoogde Wilders.

Hij kreeg direct ladingen kritiek over zich heen van andere partijen, die hem harteloosheid verweten en benadrukten dat de vluchtelingen bepaald niet voor hun lol in gammele boten stappen. Alexander Pechtold van D66 wees er ook op dat landen in de regio veel mensen opvangen. "In Libanon is 25 procent van de bevolking vluchteling." Dat zou volgens hem hier neerkomen op 4 miljoen vluchtelingen.

Staking hindert treinverkeer in Duitsland

Wie donderdag met de trein naar bestemmingen in Duitsland wil moet rekening houden met een langere reistijd, meer overstappen en vollere treinen. Dit is een gevolg van een staking bij de Duitse spoorwegen die in de nacht van dinsdag op woensdag begon.

Reizigers met bestemming Bad Bentheim, net over de grens, kunnen met een binnenlandse trein naar Deventer reizen. Daar kunnen ze overstappen op de intercity die vijf keer per dag pendelt naar Bad Bentheim. Daarvandaan is beperkt treinverkeer mogelijk, aldus de NS.

Wie naar Berlijn, Hamburg of Hannover moet, kan vanuit Nederland met de hogesnelheidstrein ICE International naar Duisburg. Reizigers kunnen in die stad dan overstappen op een nationale ICE naar hun eindbestemming .

Asscher: illegalenakkoord is zwaarbevochten compromis

De oplossing die VVD en PvdA hebben gevonden voor de opvang van illegalen is 'een zwaarbevochten compromis'. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat woensdag in een toelichting op het akkoord dat de twee regeringspartijen hebben gesloten.

Premier Mark Rutte zei dat het kabinet twee besluiten heeft genomen. In vijf grote gemeenten komt er opvang voor mensen die mee willen werken aan terugkeer naar het land van herkomst. Die periode wordt beperkt tot een aantal weken, aldus de premier. Voor wie niet meewerkt, stopt de voorziening. Daarnaast heeft het kabinet besloten dat de gemeentelijke opvanglocaties die er nu zijn buiten de vijf grote steden worden gesloten.

Lodewijk Asscher (Foto: Novum)
Lodewijk Asscher (Foto: Novum)

Plafondplaat naar beneden in TivoliVredenburg

In de Grote Zaal van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht is dinsdagmiddag een plafondplaat van 3 à 4 vierkante meter losgeraakt en naar beneden gevallen. Op dat moment vond geen concert plaats; er is niemand gewond geraakt. Alle concerten die in de Grote Zaal gepland stonden, zijn voorlopig verplaatst naar een andere zaal in het muziekcentrum.

Bij een inspectie van het plafond bleek dat meerdere platen loszaten. De houten platen worden weer goed vastgezet. Er vinden pas weer concerten plaats in de Grote Zaal als bij een nieuwe inspectie blijkt dat het plafond veilig is, op z'n vroegst zaterdag. Dit heeft een gemeentewoordvoerster woensdagavond bevestigd na berichtgeving in het AD. Volgens de zegsvrouw vindt de gemeente het 'bijzonder belangrijk' dat er niemand gewond is geraakt. De vallende plafondplaat is een 'ernstige zaak' die de gemeente Utrecht 'hoog opneemt'.

Verbod op naaktloperij mag in Spanje

Het Spaanse stadje Castell-Platja D'Aro staat volledig in zijn recht als het naaktloperij op zijn stranden wil verbieden. Nudisme is geen grondrecht. Dat heeft het Spaanse grondwettelijke hof geoordeeld.

Het stadje aan de Costa Brava wilde in 2009 een verbod instellen met het argument dat ook veel gezinnen het strand bezoeken. Nudistengroepen stapten daarop naar de rechter. Volgens hen is nudisme een grondrecht, maar het hof kijkt daar anders tegenaan.

De uitspraak betekent dat Castell-Platja D'Aro boetes tot driehonderd euro kan opleggen aan mensen die het verbod trotseren. Topless zonnebaden is nog wel toegestaan.

Dit tafereel kan men in Castell-Platja D'Aro vergeten (Foto: Novum)
Dit tafereel kan men in Castell-Platja D'Aro vergeten (Foto: Novum)

Turkije roept ambassadeur in Oostenrijk terug

Turkije roept zijn ambassadeur in Oostenrijk terug, omdat zes partijen in het Oostenrijkse parlement een verklaring hebben ondertekend waarmee zij de massamoord op Armeniërs een eeuw geleden erkennen als genocide. De partijen tekenden de verklaring dinsdag en hielden daarna een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

"Vanwege de historische verantwoordelijkheid - de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was tijdens de Eerste Wereldoorlog bondgenoot van het Ottomaanse Rijk - is het onze verantwoordelijkheid de verschrikkelijke gebeurtenissen te erkennen als genocide en ze te veroordelen", aldus de verklaring.

Historici schatten dat anderhalf miljoen Armeniërs rond de Eerste Wereldoorlog door Ottomaanse Turken om het leven zijn gebracht. Veel wetenschappers spreken van een genocide.

Turkije stelt dat het dodental wordt overdreven en noemt de doden slachtoffers van oorlog en onrust, niet van volkerenmoord. Het land hoopt andere landen te weerhouden van het bestempelen van de massamoord als genocide.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft protest aangetekend bij Oostenrijk en zei dat het parlement het recht niet heeft 'het Turkse volk te beschuldigen van een misdaad' die 'haaks staat op juridische en historische waarheden'.

De Oostenrijkse ambassadeur in Turkije is op het matje geroepen en de Turkse ambassadeur in Oostenrijk wordt teruggeroepen naar Ankara voor beraad.

Xbox pronkt met pc-Witcher filmpje

Vandaag verscheen er een filmpje vol prachtige gameplay van The Witcher 3: Wild Hunt op het officiële Xbox-kanaal van YouTube. De video is echter door CD Projekt RED opgenomen van de pc-versie.

Na ophef hierover waar Xbox werd beticht van het misleiden van de consument, heeft Xbox in de beschrijving duidelijk gemaakt dat de beelden inderdaad van een pc zijn.

In het filmpje zien we hoe Geralt de ‘Precious Cargo’-quest aanpakt.

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 mei uit voor PS4, Xbox One en pc.

Google zet in op draadloze service

Techgigant Google slaat zijn vleugels steeds wijder uit. Het bedrijf onthulde woensdag plannen voor een nieuwe draadloze dienst, in zijn zoektocht naar nieuwe manieren om het mobiele bereik te verbeteren.

Met Project Fi, zoals de service van Google is omgedoopt, wordt het voor gebruikers mogelijk om te switchen van netwerk om zo altijd via het sterkste signaal te kunnen bellen of internetten. Klanten betalen 20 dollar per maand voor elementaire functies als bellen en tekst. Daarbij kan voor 10 dollar per maand een gigabyte aan dataverkeer worden bijbesteld.

De service wordt aangeboden in samenwerking met netwerken van Sprint en T-Mobile US. Project Fi wordt in eerste instantie beschikbaar in bepaalde gebieden in de VS en alleen voor de Nexus 6 smartphones van Google. De technologie werkt behalve via draadloze netwerken ook via wifi.

Google zet in op draadloze service (Foto: Novum)
Google zet in op draadloze service (Foto: Novum)

Basketbalsterren NBA naar Afrika

De basketbalsterren uit de Noord-Amerikaanse topcompetitie NBA gaan wederom de Atlantische Oceaan over. Na een eerder bezoekje aan Europa gaan de spelers uit de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld in augustus naar Afrika. Onder aanvoering van Chris Paul speelt een zogeheten wereldteam in Johannesburg een demonstratiewedstrijd tegen basketballers met Afrikaanse roots. Uithangbord van die ploeg is Luol Deng, de Britse speler van Miami Heat die geboren is in het huidige Zuid-Sudan.

De eerste NBA-demonstratiewedstrijd op Afrikaanse bodem wordt op 1 augustus gespeeld in de Ellis Park Arena van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Het duel tussen 'Team World' en 'Team Africa' zal live te zien zijn in Zuid-Afrika en enkele andere Afrikaanse landen. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik deel mag uitmaken van de eerste NBA-wedstrijd in Afrika", zei Deng woensdag.

Minister: tonen foto's MH17-slachtoffers 'buitengewoon onsmakelijk'

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft bijzonder hard uitgehaald naar patholoog-anatoom George Maat, die foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was.

Van der Steur noemde het optreden van Maat woensdag 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk'. Hij laat nu uitzoeken wat er precies is gebeurd en zal de Tweede Kamer daar donderdagavond in een al gepland MH17-debat over informeren.

Maat is een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) was ingehuurd voor de identificatie van slachtoffers van de ramp met de MH17, vorig jaar juli. Tijdens een lezing die werd georganiseerd door een Maastrichtse studievereniging sprak hij over de identificatie, maar ook over de oorzaak van de ramp. Zo zei hij dat het toestel met een raket is neergehaald.

Fracties VVD en PvdA achter akkoord illegalen

De fracties van de regeringspartijen VVD en PvdA hebben zich geschaard achter het compromis dat de top van de regeringscoalitie eerder woensdag wist te bereiken over de opvang van illegalen.

PvdA-leider Diederik Samsom meldde woensdag even voor 20.00 uur dat zijn fractie akkoord is. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was hem een kwartier eerder voorgegaan. Het akkoord over de opvang van illegalen zal woensdagavond worden gepresenteerd door premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher.

Samsom zei na afloop van het overleg dat zijn hele fractie akkoord is. "Dit is voor de PvdA een goede oplossing, vooral voor de mensen op straat. We gaan op een andere manier werken voor mensen die hier echt niet kunnen blijven. Er blijft een vorm van opvang. Wij willen ook dat mensen die hier niet mogen blijven, uiteindelijk terugkeren naar hun land van herkomst. Maar soms is daar wat tijd en rust voor nodig. We willen niet dat ze in die periode op straat moeten slapen."

Volgens Samsom was het de afgelopen week soms best lastig in de coalitie. Maar "deze coalitie is sterk en heeft nooit op klappen gestaan", zei hij. De coalitie van VVD en PvdA kan wel tegen een stootje, voegde hij eraan toe.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meldde even daarvoor - na nog geen half uur intern beraad - dat zijn fractie het akkoord steunt. "De VVD-fractie is tevreden met wat er voorligt en heeft ermee ingestemd. Ik vind dat er een prima resultaat ligt", zei Zijlstra.

Het akkoord behelst onder meer dat er een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers komt in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven)én in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Die opvang wordt door het Rijk betaald.

Na de noodopvang gaan illegalen naar de terugkeerlocatie in Ter Apel, om van daaruit te worden teruggestuurd naar hun eigen land. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Mensen die ziek zijn kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken.

Fracties VVD en PvdA achter akkoord illegalen
Fracties VVD en PvdA achter akkoord illegalen (Foto: ANP)

60% van de vrouwen heeft een kaal kutje

Onderzoek wijst uit dat zestig procent van de vrouwen een kaal kutje heeft. Dat blijkt uit de poll die FOK! hield onder vrouwen.

De vraag was hoe je als vrouw je schaamhaar draagt en maar liefst zestig procent zegt alles af te scheren. De poll had een optie waarbij mannen konden stemmen om de uitslag te bekijken maar na die stemmen we hebben weggehaald bleek zestig procent van de vrouwen gewoon kaal door het leven te gaan. 25 procent laat (helaas) alles groeien, en zo'n acht procent doet aan een streepje.

Laat ons weten welke poll je over mannen zou willen zien.

Politie waarschuwt zakkenrollers alvast thuis

De politie heeft deze week ruim 25 huisadressen in Amsterdam bezocht om potentiële zakkenrollers te waarschuwen dat agenten rond Koningsdag extra alert zullen zijn op zakkenrollerij.

De huisbezoeken die de politie maandag en dinsdag aflegde zijn preventieve acties. "Er werden ruim 25 huisadressen bezocht waarvan het vermoeden bestond dat daar mogelijk zakkenrollers zouden kunnen verblijven. Bij de bewoners die aanwezig waren werd een waarschuwend signaal afgegeven", liet de politie woensdag weten.

Vorig jaar werden tijdens Koningsdag bijna vierhonderd mensen in Amsterdam slachtoffer van zakkenrollerij. Ook dit jaar zullen twee Roemeense politie-agenten het Amsterdamse korps assisteren bij de jacht op zakkenrollers.

Mannen willen weten hoe vrouwen schaamhaar dragen

Mannen willen massaal weten hoe vrouwen hun schaamhaar scheren. Dat blijkt uit de poll op de Frontpage.

De poll is alleen voor vrouwen maar zonder een stem kun je de uitslag niet zien. Dus hadden we een optie waarbij je als man kon stemmen om te zien of vrouwen een kaal of behaarde venusheuvel hebben. En wat blijkt, van de 2200 stemmen is 75% man die dat wil weten. We gaan uitrekenen hoeveel procent werkelijk een kaal kutje heeft.

 

Oorzaak explosie flat Heerlen nog onbekend

De oorzaak van de explosie van de flat afgelopen maandag in Heerlen is ook na twee dagen onderzoek door de politie nog niet bekend. Het onderzoek ter plekke is nu afgerond. Politie, justitie en gemeente besloten tot verder diepgaand onderzoek om ,,de onderste steen boven te krijgen'', maakte de gemeente Heerlen woensdagavond bekend in een bewonersbrief.

Donderdag begint een aannemer met de afvoer van puin rond de flat. Een klein deel van de flat wordt dan ook gesloopt wegens instortingsgevaar. De rest van de flat blijft voorlopig staan. Over wat daarmee gebeurt is nog geen beslissing genomen.

Bij de explosie is een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen. De omgeving blijft afgezet. Buiten die afzetting is geen asbest terechtgekomen.

Oorzaak explosie flat Heerlen nog onbekend
Oorzaak explosie flat Heerlen nog onbekend (foto: ANP)

Geen 'Brits' vragenuurtje in Tweede Kamer

Er komt toch geen vragenuurtje naar Brits voorbeeld, met de premier die elke week in de Tweede Kamer vragen beantwoordt. Eerdere plannen van de Tweede Kamer daartoe zijn van tafel gehaald. Dat blijkt uit een besluit van het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium.

Een meerderheid in de Kamer had er vorig najaar nog voor gepleit om het wekelijkse vragenuur op dinsdagmiddag standaard met de minister-president te houden, die dan in debat zou gaan met de fractievoorzitters. Ook wilde de Kamer de grens voor aanvragen voor debatten in de plenaire zaal verhogen van dertig naar veertig. Dat zou betekenen dat meer oppositiepartijen nodig zijn om een plenair debat af te dwingen.

Maar voor beide voorstellen bleek uiteindelijk toch onvoldoende steun. Ze zijn na overleg met premier Mark Rutte en met de fractievoorzitters van tafel gehaald.

Geen problemen tijdens snelwegactie politie

De langzaamaanactie van de Nederlandse politie op de snelwegen heeft woensdag niet tot grote problemen geleid. "We hebben er een goed gevoel over. De overlast is reuze meegevallen", zei een woordvoerder van de actiecentrum in Driebergen. De politie voert al weken actie voor een nieuwe cao met betere arbeidsvoorwaarden. De bonden willen een loonsverhoging van 3,3 procent.

De protestactie op de snelwegen begon om 07.00 uur in Groningen. Zo'n 20 tot 25 politiewagens en enkele motoren vertrokken voor de estafetteactie die 's avonds eindigde in Limburg. De voertuigen reden door Nederland met een gangetje van 60 kilometer per uur, over de volle breedte van de snelweg. In elke politieregio vormde zich een nieuwe colonne politievoertuigen, die de plek van de vorige innam.

Hoewel er vrijwel overal files ontstonden achter de colonne, kwam het nergens tot grote verkeershinder. De actievoerders lieten zo nu en dan weggebruikers passeren om de overlast te beperken.

De verwachting dat de stoet politievoertuigen tot een zeer drukke spits rond Rotterdam zou gaan zorgen, werd niet bewaarheid. "Het was wel merkbaar, maar het leidde niet tot chaotische taferelen", liet de ANWB weten.

De politie gaat donderdag verder met actievoeren. De politievakbonden hebben hun leden opgeroepen om dan in heel Nederland de politiebureaus twee uur te sluiten.

Geen problemen tijdens snelwegactie politie
Geen problemen tijdens snelwegactie politie (foto: ANP)

Michiel Huisman zegt nee tegen Playgirl

Acteur Michiel Huisman is niet van plan om in de Playgirl te gaan staan, zei hij woensdag in een interview met HuffPost Live.

De Nederlandse acteur, die momenteel wordt gerekend tot de 'hottest' opkomende sterren in Hollywood, laat in het gesprek weten 'heel gevleid te zijn door de aandacht'. "Maar ik ga dat niet doen. Mijn team zei direct al 'no way'." Over zijn gespierde lichaam, dat in hitserie Game of Thrones vaak in beeld verschijnt, grapt de Nederlander dat het 'allemaal computereffecten zijn'.

Huisman staat op dit moment volop in de aandacht omdat het romantische drama The Age of Adaline in première gaat. In deze film, over een vrouw die na een ongeval niet meer ouder wordt, deelt de acteur het doek met Harrison Ford en Blake Lively. Bovendien is hij binnenkort te zien in het derde seizoen van de serie Orphan Black.

Playgirl meldde eerder veel interesse te hebben in een fotoshoot met de Nederlandse ster.

Geen nieuwe PS Vita op komst

Sony is helaas niet bezig met een nieuwe versie van PlayStation Vita, maar voert slechts een vernieuwing door. De vermeende HDMI-poort is niet de reden dat zij een patent aanvroegen, maar het veranderen van de knoppen.

Sony vindt het blijkbaar belangrijk om de Start, Select en PS-knoppen rond te maken, in tegenstelling tot hun huidige ovale vormgeving.

 PlayStation Vita

Robbie Williams wil koffiedrinken met MŠxima

Robbie Williams wil koningin Máxima graag leren kennen. In een videoboodschap op de site van het AD nodigt de zanger haar uit voor een kopje koffie.

Robbie, die in het filmpje is uitgedost als een geheim agent, begint door zich voor te stellen aan de koningin. "Maar dat lijkt me niet nodig, want je kent me al, toch? En ik ken jou."

"We hebben nog nooit samen koffie gedronken", zegt de Britse artiest ondeugend. "Dat moeten we echt eens doen. Ik heb hier een oranje koffiebeker, speciaal voor jou. Maar vertel het niet aan de rest van je land. Het is een geheimpje."


Tony Hawk teast Tony Hawk

Tony Hawk heeft ons al beloofd dat Tony Hawk Pro Skater 2 (of is het toch Tony Hawk Pro Skater 5?) eraan kwam en na de blunder van het cateringbedrijf wisten we het helemaal zeker. Dus Tony laat nu iets leuks zien via Twitter.

Hawk laat mede-skater Rob Wootton zijn kleding wisselen zoals dat ook gebeurde in Tony Hawk Pro Skater. Hij maakt daarbij nog een referentie naar het lekken van informatie over de game. De kans is dus groot dat Wootton een personage is in het volgende deel van Tony Hawk Pro Skater.

Voor wie Rob Wootton nog niet kennen is hier een kleine introductie.


Erdogan: Europa laat migranten creperen

Europa laat migranten creperen als het besluit vaartuigen van mensensmokkelaars te vernietigen om te voorkomen dat vluchtelingen Europees grondgebied bereiken. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

Erdogan reageerde op een voorstel dat mogelijk donderdag aan bod komt, wanneer leiders van de Europese Unie de vluchtelingencrisis bespreken. Mensensmokkelaars zouden kunnen worden aangepakt door bendeleiders op te pakken en hun boten te vernietigen. Over het vernietigen van vaartuigen met mensen aan boord is geen woord gesproken.

Volgens Erdogan gaan de plannen wel deze richting uit. Zonder in detail te treden sprak de president over 'verklaringen uit Europa die de grond bereiden voor het zinken van (vaartuigen) op de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee, terwijl er migranten en vluchtelingen worden vervoerd'.

Turkije is kritisch over Europese pogingen de toestroom van migranten tegen te houden. Het land zegt zelf 1,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië op te vangen en nog eens driehonderdduizend uit Irak, omdat het dat als zijn 'humanitaire plicht' beschouwt.

"Als deze mensen om een of andere reden hun land ontvluchten om hun heil te zoeken in Europese landen, wat voor aanpak is het dan om de schepen tot zinken te brengen waarmee zij vluchten? Hoe kunnen zij tot een aanpak overgaan die deze mensen laat creperen? Ik veroordeel en vervloek de westerse houding", aldus Erdogan.

Frankrijk moet Rusland betalen om niet geleverd oorlogsschip

Frankrijk zal Rusland schadeloos moeten stellen voor het niet leveren van een door Moskou besteld oorlogsschip. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd.

Vanwege de Russische bemoeienis in Oekraïne besloot Frankrijk de Russische bestelling van een oorlogsbodem uit de Mistral-klasse te annuleren. "Als je niet levert, zul je moeten betalen. Tot dusverre is de levering van de Mistral niet mogelijk", zei Hollande woensdag op een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

De bestelde helikoptercarrier was onderdeel van een enorm contract ter waarde van 1,2 miljard euro. Het ging om de grootste wapenlevering door een NAVO-lidstaat aan Rusland.

Kabinet gaat door met forum IsraŽl en Palestijnen

DEN HAAG Het kabinet wil de zogenoemde samenwerkingsfora met Israël en de Palestijnse Autoriteiten voortzetten. De eerstvolgende bijeenkomsten in dit kader vinden in het najaar in ons land plaats. De verwachting is dat de Israëlische en Palestijnse premier daaraan deelnemen.

Dat schrijven minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag op vragen van de Kamer. De fora zijn terugkerende bijeenkomsten met mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers.

Het kabinet wil voortzetting van de fora niet verbinden aan hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen, omdat dat ,,niet zal bijdragen aan de gewenste hervatting van die onderhandelingen''. De Israëlische en Palestijnse regering willen ook doorgaan met de bijeenkomsten, aldus de ministers.

De eerste bilaterale fora hadden eind 2013 plaats. Toen ging premier Mark Rutte naar Israël en de Palestijnse Gebieden.

Beroep OM en agent in zaak doodgereden meisje

Tegen de veroordeling van een politieman die in 2013 een 18-jarig meisje doodreed in Eindhoven is twee keer beroep aangetekend. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de advocaat van de agent stapt naar het gerechtshof om de veroordeling van tafel te krijgen.

Het fatale ongeluk gebeurde toen een rij politiewagens met sirene en zwaailicht door Eindhoven reed, op weg naar een verwarde man die dreigde mensen dood te schieten. De 18-jarige Eindhovense werd aangereden toen ze met haar scooter wilde oversteken. De auto die haar raakte, reed met hoge snelheid door rood.

Volgens de rechtbank had de politieman die achter het stuur zat zijn snelheid moeten aanpassen. Hij kreeg een rijontzegging van een half jaar opgelegd. Dat was opmerkelijk, aangezien het OM vrijspraak had gevraagd. In eerste instantie was justitie helemaal niet van plan de agent te vervolgen, maar de familie dwong dat af.

Samsom: compromis goed voor beide partijen

PvdA-leider Diederik Samsom is tevreden met het compromis dat de top van VVD en PvdA hebben bereikt over de opvang van illegalen. ,,Ik denk dat er iets moois ligt. Het is een goed compromis voor beide partijen'', zei Samsom woensdag.

Hij praat om 19.15 zijn eigen fractie bij over de afspraken met de VVD. Die behelzen onder meer dat er een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers komt in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) én in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Die opvang wordt door het Rijk betaald.

Rebellen Jemen willen vredesgesprekken

De Houthi-rebellen in Jemen, die grote delen van het land in handen hebben, zeggen blij te zijn als de Verenigde Naties gesprekken organiseren die moeten leiden tot een politieke oplossing voor het conflict in het land. Dat lieten de Houthi's woensdag in een verklaring weten.

De sjiitische opstandelingen zeggen de dialoog een nieuwe kans te willen geven, zeker als die plaatsvinden onder het toeziend oog van de VN.

In de hoofdstad Sanaa gingen ondertussen duizenden boze Houthi-aanhangers de straat op uit protest tegen wat zij 'Saudisch-Amerikaanse agressie' noemden. De Houthi-rebellen worden door een Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië vanuit de lucht bestookt.

Politie naar Suriname om liquidatie

PARAMARIBO Enkele Nederlandse politiemensen zijn naar Suriname afgereisd voor het onderzoek naar de liquidatie van Marchano P. Dat is gebeurd op basis van een rechtshulpverzoek dat ons land en Suriname bij elkaar hebben ingediend. De woordvoerder van de Surinaamse politie bevestigde dat aan het ANP.

P. werd op de vroege morgen van 2 maart doodgeschoten in een bar-dancing in Paramaribo. Uit door de politie vrijgegeven beelden van de beveiligingscamera blijkt dat twee mannen het slachtoffer van dichtbij hebben neergeschoten. De daders zijn gevlucht en tot op heden niet aangehouden.

De Nederlandse politie wil meedoen met het onderzoek, omdat ze vermoedt dat P. betrokken was bij de moord op crimineel Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Deze moord was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

Onderzoek laatste momenten passagiers MH17

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekijkt of antwoord is te geven op de vraag of de passagiers van rampvlucht MH17 bewust iets hebben meegekregen van de crash. Dat heeft een woordvoerder van de OVV woensdag bevestigd na berichtgeving door RTL Nieuws.

Bij nabestaanden rees de vraag al kort na de ramp. Voorzitter Tjibbe Joustra heeft op een bijeenkomst voor nabestaanden gezegd dat de OVV dit zal onderzoeken.

Of het ook tot een rapport met bevindingen leidt, is nog de vraag. Het onderzoek moet dan voldoende feitelijke informatie opleveren. De Onderzoeksraad doet geen uitspraken die zijn gebaseerd op onzekere aannames en veronderstellingen, aldus de woordvoerder.

Kelderman: "Met goed gevoel naar Luik"

Tot 300 meter voor de streep bovenop de Muur van Huy reed Wilco Kelderman op de eerste rij van het selecte gezelschap, dat om de zege in de Waalse Pijl ging strijden. De eindzege ging echter aan zijn neus voorbij.

"Ik zat perfect geplaatst. Alle toppers zaten op de eerste rij, dan is het wachten tot de eerste gaat", aldus Kelderman. Wie dat was, had hij niet eens kunnen zien. "Maar het was meteen opengebroken en ik kon net niet met de allerbesten mee."

De snelste bleek opnieuw de Spanjaard Alejandro Valverde te zijn. Kelderman werd tiende, één plaats achter landgenoot Tom-Jelte Slagter.

"Ik schakelde een paar keer verkeerd en dreigde even stil te vallen. Kwestie van ervaring, ik rijd hier pas voor de tweede keer naar boven", vertelde de kopman van LottoNL-Jumbo, die in 2012 in de luwte al een keer meereed in de Waalse klassieker. "Het is zeker een wedstrijd die me ligt. Ik houd hier een goed gevoel aan over, goed met het oog op Luik-Bastenaken-Luik."

'Verlaging maximum hypotheek treft starters'

Een verdere verlaging van het maximaal te lenen hypotheekbedrag voor woningen na 2018 zal vooral potentiële koopstarters hard treffen. Afhankelijk van de mate van die verlaging zullen starters een groot aantal jaren moeten sparen voordat ze tot de koopsector kunnen toetreden. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) in opdracht van makelaarsvereniging NVM.

Nu de Nederlandse woningmarkt amper een middensegment kent in de huursector, vallen starters die niet kunnen kopen tussen wal en schip, zegt hoogleraar woningmarkt Johan Conijn van de ASRE. "De Nederlandse woningmarkt kent vooralsnog onvoldoende alternatieven."

De hoge hypotheekschuld in Nederland heeft al tot maatregelen geleid om deze ontwikkeling te beteugelen. Onder meer wordt het maximaal te lenen hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van het onderpand in 2018 verlaagd naar 100 procent. Momenteel loopt een discussie of een verdere verlaging wenselijk is. De commissie-Wijffels heeft een verlaging tot 80 procent geadviseerd.

De koopstarter zal door een verdere verlaging veelal worden genoodzaakt eerst te sparen, zegt Conijn. "De lengte van deze spaarperiode hangt van verschillende factoren af. Een verlaging van het hypotheekbedrag naar 80 procent zal voor de gemiddelde starter leiden tot een spaarperiode van ruim vier jaar."

Eerst sparen vereist ook alternatieve huisvesting. Conijn: "Dit alternatief is voor de gemiddelde koopstarter niet beschikbaar. De huursector wordt gedomineerd door de gereguleerde corporatiesector. Daarvoor gelden inkomensgrenzen. Het aanbod van geliberaliseerde huurwoningen is te beperkt om de extra vraag van koopstarters op te vangen."

'Verlaging maximum hypotheek treft starters'
'Verlaging maximum hypotheek treft starters' (Foto: ANP)

T-shirt bezorgt Guardiola mogelijk straf

Voor trainer Pep Guardiola van Bayern München dreigt een straf van de UEFA. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond heeft de 44-jarige Catalaan aangeklaagd, vanwege het T-shirt dat hij maandag droeg tijdens de persconferentie voorafgaand aan de gewonnen Champions Leaguewedstrijd tegen FC Porto (6-1).

Op het zwarte shirtje stond de tekst #JusticiaParaTopo: een steunbetuiging die op sociale media veel wordt gebruikt voor de familie van de Argentijnse journalist, die vorig jaar tijdens het WK bij een verkeersongeluk om het leven kwam. De UEFA staat zulke steunbetuigingen echter niet toe tijdens officiële gelegenheden.

Guardiola hoeft niet te vrezen voor een schorsing, want de UEFA behandelt de zaak pas op 21 mei. Dan zijn de halve finales van de Champions League waarvoor Bayern zich heeft geplaatst al gespeeld. Naast Guardiola is ook Julen Lopetegui aangeklaagd. De Spaanse trainer van FC Porto werd dinsdag tijdens de return in München naar de tribune gestuurd.

Douwe Bob probeerde seks met een man uit

Douwe Bob heeft uit nieuwsgierigheid weleens seks met een man gehad. Dat onthult de singer-songwriter in een interview met JFK Magazine.

"Ik ben met een man naar bed geweest, puur om te proberen, ik wilde weten hoe dat was", vertelt Douwe Bob in de nieuwste editie van het blad. "Het bleek niet mijn ding."

De 22-jarige artiest gelooft dat veel jonge jongens een korte periode hebben waarin ze denken dat ze bi zijn 'of het zich tenminste oprecht afvragen'. "Een korte twijfelfase. Daar hoef je je ook helemaal niet voor te schamen."

Douwe Bob vindt het idee dat dit onderwerp taboe is 'ronduit belachelijk'. "In de tijd van de Romeinen neukte iedereen met iedereen, en nu mag je helemaal niks meer neuken."

Mogelijk andere naam voor Philips-stadion

Eerder vanochtend werden PSV-supporters al opgeschrikt door het bericht, dat Philips na komend seizoen niet meer op het shirt van PSV zal staan. Daar komt nu mogelijk bij dat het Philips-stadion vanaf dat moment ook niet meer als Philips-stadion door het leven zal gaan.

Een woordvoerder van PSV heeft dit aan de Eindhovense lokale omroep Studio040 bevestigd. Philips wil niet op de zaken vooruit lopen, maar een volmondige 'ja' kon de woordvoerder ook niet geven. "Dat is een van de dingen die wordt besproken in de contractbesprekingen", liet hij weten. Deze besprekingen bevinden zich nog in een vroeg stadium.

Philips doet op het gebied van sponsoring een stap terug om ruimte te bieden aan een nieuwe shirtsponsor. De elektronicagigant wil nog wel aan PSV verbonden blijven, maar op wat voor manier dat gebeurt? Dat is nog de vraag, waar later een antwoord op volgt.

Arrestaties wegens mensenhandel

De Koninklijke Marechaussee heeft in Rotterdam en Zaandam drie mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van mensensmokkel en -handel. Dat maakte de marechaussee woensdag bekend.

De marechaussee hield dinsdag in Rotterdam drie Roemenen aan, twee mannen en een vrouw, in de leeftijd van 35 en 40 jaar.

De verdachten zouden lid zijn van een bende die via internetsites Roemeense prostituee's aanbood.

Een rechercheteam begon in februari een onderzoek naar de Roemenen. Een van de mannen regelde het contact tussen de vrouwen en klanten.

De vrouwen moesten twee derde van de inkomsten afdragen. Van het bedrag dat zij overhielden moesten zij onder meer zelf de huur, beltegoed en eten betalen.

'Veel interesse voor kaartendivisie Nokia'

Nokia mag zich verheugen in een ruime belangstelling voor zijn kaartenonderdeel HERE, dat onlangs in de etalage werd gezet. Onder meer Facebook, taxidienst Uber en een consortium van drie grote Duitse autobouwers zouden de concurrent van de Amsterdamse navigatiespecialist TomTom willen inlijven. Dat meldde het Duitse zakenblad Manager Magazin woensdag op zijn website.

Nokia kondigde onlangs aan dat het een verkoop van HERE overweegt. Al voor die tijd zouden BMW, Audi en Daimler de Finse fabrikant van netwerkapparatuur hebben benaderd met een gezamenlijk overnamebod. Volgens Manager Magazin heeft topman Rajeev Suri daarop besloten het onderdeel openlijk te koop aan te bieden, vermoedelijk om de verkoopprijs op te drijven.

'Veel interesse voor kaartendivisie Nokia' (Foto: Novum)
'Veel interesse voor kaartendivisie Nokia' (Foto: Novum)

Geen excuses premier Japan voor WO II

Zuid-Korea is teleurgesteld dat de Japanse premier Shinzo Abe geen excuses heeft aangeboden voor de Japanse oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals gebruikelijk is. Zijn voorgangers hebben dit wel gedaan.

Abe zei woensdag in Indonesië dat Japan 'zich schuldig voelt' over de oorlog. Hij bood echter geen 'diepgevoelde excuses' aan voor het Japanse 'koloniale bestuur' en de 'agressie'. Voorgangers van Abe gebruikten dergelijke bewoordingen wel als ze spraken over de Tweede Wereldoorlog. Het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken zei het te betreuren dat 'premier Abe heeft verzuimd zich te bedienen van de belangrijkste uitdrukking van spijt en berouw'.

Het besluit van Abe om de woorden van zijn voorgangers geen navolging te geven voedt de speculatie dat hij ook niet van plan is excuses aan te bieden in augustus, als het precies zeventig jaar geleden is dat de oorlog ten einde kwam.

Rutte: hele EU moet meehelpen met crisis bootvluchtelingen

Premier Mark Rutte vindt dat alle landen van de Europese Unie moeten meewerken aan het oplossen van de problemen met de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Nu doen twaalf van de 28 lidstaten nog niets, zei Rutte woensdag in de Tweede Kamer. De afgelopen week kwamen honderden mensen om het leven bij de oversteek.

Hij verwacht naast alle 'mooie en warme woorden' over de verdrinkingsdrama's van deze landen ook 'boter bij de vis'. Er moet volgens Rutte een balans en evenredigheid zijn in de aanpak van de hele Europese Unie.

Tegelijk zegt hij dat het een echt Afrikaans probleem is. "Daar ligt de bal. Daar moet het leiderschap worden ontwikkeld om de problemen aan te pakken", zei Rutte tijdens het debat over de extra EU-top over de bootvluchtelingen, die donderdag in Brussel plaatsheeft.

Ruttes woorden duiden op bereidheid van Nederland om mensen op te vangen. Italië vraagt lidstaten hier al geruime om. Ze moeten nu vanwege het verdrag van Dublin allemaal in het land van eerste aankomst worden opgevangen. De verwachting is dat de Italianen dit onderwerp tijdens de top prominent op de agenda zullen plaatsen.

Vluchtelingen- en migrantencrisis Middelandse Zee
Vluchtelingen- en migrantencrisis Middelandse Zee (beeld: YouTube)

Eťn verdachte schietpartij Leiden nog vast

De twintigjarige verdachte van de dodelijke schietpartij in Leiden van zondag blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat bepaalde de rechter-commissaris woensdag.

Een 29-jarige verdachte is na zijn voorgeleiding voor de rechter-commissaris heengezonden. Al eerder zijn een 21-jarige vrouw uit Rijswijk en een 24-jarige man uit Leiden vrijgelaten. Ze waren na de schietpartij aangehouden voor verhoor. Ze blijven allemaal nog wel verdachten in het onderzoek, zei een politiewoordvoerder.

De verdachten zijn zondag aangehouden in de flatwoning aan het Jan Pieterszoon Coenhof. Hier werd een 24-jarige Leidenaar neergeschoten. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

EU neemt genetisch gewijzigd eten in vizier

Genetisch gewijzigde organismen (ggo's) voor levensmiddelen en veevoer moeten makkelijker geweerd kunnen worden door lidstaten van de Europese Unie. De regeringen moeten meer vrijheid krijgen om zelf te beslissen of zij het gebruik beperken of verbieden. Dat stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag.

De commissie reageert daarmee op de groeiende bezorgdheid bij EU-burgers over ggo's in levensmiddelen en diervoeders. Op dit moment kunnen EU-landen ggo's niet zomaar tegenhouden als die officieel zijn goedgekeurd en toegelaten.

De commissie spreekt over 'een krachtig signaal aan de burgers dat Europa rekening houdt met hun bezorgdheid, die van land tot land kan verschillen'. Onlangs was al besloten om het verbieden of beperken van de teelt van genetisch aangepaste gewassen in EU-landen makkelijker te maken.

Asociale beller opgepakt die vrouw (78) mishandelde

De politie heeft woensdag een 26-jarige Amsterdammer opgepakt voor de mishandeling van een vrouw op de Herenmarkt. Het 78-jarige slachtoffer liep daar zondagavond een driedubbele breuk op in haar scheenbeen toen de verdachte haar een harde trap gaf.

De vrouw had de man aangesproken op zijn gedrag, hij stond schreeuwend te telefoneren. Daar bleek hij niet van gediend, waarna hij de vrouw een harde trap tegen haar been gaf en er vandoor ging. Agenten spraken meerdere getuigen, waaronder een buurman die zei dat de dader een studentikoos type met 'Jort Kelderkapsel' was.

De politie wist de identiteit van de man te achterhalen en pakte hem op. Vermoedelijk via mobiele zendmastgegevens, maar wellicht hielp het kapsel nog een handje mee.

Asociale beller trapt vrouw (78) driedubbele beenbreuk
Asociale beller opgepakt die vrouw (78) mishandelde (foto: Novum)

Valverde wint opnieuw Waalse Pijl

De Waalse Pijl heeft dezelfde winaar als vorig jaar. Alejandro Valverde wist zijn concurrenten te verslaan. Met een grote groep kwam de Spanjaard onderaan de Muur van Huy aan, alwaar hij de concurrentie te machtig was.

Op dat moment lag Tim Wellens nog vooraan nadat hij op de voorlaatste klim was ontsnapt. De Belg werd echter vroeg in de slotklim in Huy, waar de finish traditioneel bovenop ligt, al teruggepakt. Piti was intussen al op kop gekomen van het pelotonnetje en verdween daar geen moment meer. Toen hij een klein gaatje sloeg was er geen houden meer aan. Alleen de verrassende Fransman Julian Alaphilippe kwam nog dichtbij, hij werd tweede. De derde plaats was voor Michael Albasini.

De race werd ontsierd door verschillende valpartijen. Daniel Martin, een van de favorieten kwam vroeg ten val en ook Philippe Gilbert moest vroeg afstappen vanwege een val. Onder de slachtoffers van de valpartijen zaten ook de Sky-renners Wout Poels en Christopher Froome.

Toch weer Saudische bommen op Jemen

De Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft woensdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd. Dinsdag zei Saudi-Arabië nog dat de eerste fase van de operatie in Jemen voorbij was.

De luchtaanvallen waren gericht op doelwitten in de centraal gelegen stad Taiz en in Aden, dat aan de zuidkust van Jemen ligt. In Taiz werd een militair hoofdkwartier van de Houthi's getroffen, in Aden werden vooral doelen aan de rand van de stad bestookt.

Koninkrijksboot vaart mee tijdens Gay Pride

Een koninkrijksboot vaart zaterdag 1 augustus mee tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. De koninkrijksboot is een initiatief van belangenorganisaties uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland.

De initiatiefnemers willen met de boot op een positieve manier aandacht vragen voor de verschillen tussen Nederland en de Caribische eilanden op het gebied van emancipatie en acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT). Ze wijzen erop dat de wetten en regelingen voor de LHBT-gemeenschap niet overal gelijk zijn in het koninkrijk.

In Nieuwspoort in Den Haag pleitten de initiatiefnemers van de koninkrijksboot vanmiddag onder meer voor gelijke rechten en betere voorlichting op scholen. Acteur Raymi Sambo vaart mee op de koninkrijksboot, samen met passagiers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

PornocarriŤre kost juf haar baan

Julia Pink is zonder pardon op straat gezet. De blonde milf uit München is na zeventien jaar snoeihard werken voor een christelijke school voor kinderen met een achterstand zonder pardon de laan uitgestuurd. De 38-jarige Duitse blijkt namelijk bij te klussen als pornoactrice.

Welke FOK!ker heeft er nu geen film van Julia Pink gezien? Pas begonnen in september 2013, won ze het jaar erop al een Venus Award voor best nieuwkomer. En terecht, want ze is voor alles in, blijkt uit videobeelden.

Al die tijd werkte ze als keurige lerares voor kinderen en volwassenen met een handicap. Helaas blijkt de school onderdeel te zijn van een christelijke organisatie. De kerkleiders oordeelden dat een pornoster nou niet het ideale voorbeeld voor tere kinderzieltjes is, en zetten haar zonder pardon bij het grofvuil.

Julia liet het er niet bij zitten, en sleepte de kerk voor de rechter. Deze oordeelde deze week dat zij volledig in hun recht stonden de geile stoot de zak te geven. Zelf snapt ze er niets van.

"Ik maak pornofilms, maar dat betekent toch niet dat ik geen les kan geven en de christelijke normen en waarden kan uitdragen?", reageert ze. "Zelf ben ik katholiek en geloof in God. Wat maakt het nu uit dat ik in de porno zit?"


Saai docufilmpje over Julia Pink

Nederland met twee teams naar World Relays

Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie heeft de selectie van het Nederlands team voor de World Relays bekendgemaakt. Het 'officieuze WK estafette's' wordt op 2 en 3 mei voor de tweede keer gehouden, na het grote succes vorig jaar in Nassau. Ook nu wordt het weer in de hoofstad van de Bahama's gehouden.

Nederland zal starten op de 4x100 en 4x400 meter bij de mannen. Daar kunnen direct tickets worden gewonnen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Op beide onderdelen mogen de landen die zich voor de finale plaatsen hun tickets naar Brazilië boeken.

Voor de 4x100 meter gaan Churandy Martina, Hensley Paulina, Giovanni Codrington, Patrick van Luijk, Wouter Brus en Brian Mariano mee naar de Bahama's. Op de 4x400 meter wordt Nederland vertegenwoordigd door Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Obed Martis, Björn Blauwhof, Bram Peters en Jesper Arts.

Op het korste estafettenummer liep Nederland vorig jaar tijdens de World Relays op minder dan 0,2 seconden de A-finale mis. Opvallend genoeg staat er net als vorig jaar geen Nederlands vrouwenteam aan de start.

AIVD: Russische spionnen hier actief

De Russische inlichtingendiensten sturen in Nederland agenten aan om politieke en wetenschappelijke informatie te krijgen. Dat staat in het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dat woensdag is gepubliceerd.

De Russische agenten worden in Nederland ook ingezet voor de aanschaf van militaire technologie, waarbij de exportbeperkingen worden omzeild. Volgens de AIVD schuwen de Russische diensten ook intimidatie van Nederlanders in Rusland niet, om zo informatie los te krijgen.

De Russische campagne om beleid en beeldvorming over Rusland te beïnvloeden, is volgens de AIVD wereldwijd en ook in Nederland sterker geworden. Dat is gebeurd na de Russische interventie in Oekraïne vorig jaar.

De beïnvloeding is gericht op de politiek en het zakenleven, maar ook op cultuur en media.

AIVD: Russische spionnen hier actief
AIVD: Russische spionnen hier actief (foto: AP)

Kamer steunt actieplan voor bootvluchtelingen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de missie in de Middellandse Zee om de problemen met bootvluchtelingen aan te pakken, wordt uitgebreid. Het is een van de tien punten die de Europese Commissie heeft voorgesteld en waarover donderdag een extra EU-top plaatsheeft in Brussel.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielbeleid) over de Nederlandse insteek op de top. Op de VVD, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren na, wil de Kamer dat de Europese Unie het pakket maatregelen uitvoert. D66, SP en GroenLinks willen eigenlijk dat Brussel nog meer doet.

Dijkhoff liet aan het begin van het debat weten dat het kabinet positief is gestemd over de voorstellen vanuit Brussel. Wel moeten volgens hem alle lidstaten in redelijkheid bijdragen aan de plannen.

Kamp tegen omkeren bewijslast na beving

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil een advies vragen aan de Raad van State over het plan voor het omkeren van de bewijslast bij schade na aardbevingen in Groningen door de gaswinning. PvdA en Partij voor de Dieren willen de bewijslast omkeren, zodat de aardbevingsschade van mensen in Groningen sneller en beter zou kunnen worden afgehandeld.

Nu moeten gedupeerden nog bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. Door de bewijslast om te keren zou de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) moeten bewijzen dat schade niet is veroorzaakt door een aardbeving die het gevolg is van de gaswinning. Kamp schrijft dat hij geen voordelen ziet in het omkeren van de bewijslast, waar de Kamer woensdagavond over praat.

Mijnongeluk China eist negentien levens

Zoekteams hebben in een kolenmijn in het noorden van China de lichamen van negentien mijnwerkers geborgen. Dat meldde persbureau Xinhua woensdag. De kompels kwamen om het leven toen de mijnschacht waarin zij aan het werk waren eerder deze week onderliep.

Twee mijnwerkers worden nog vermist. Meer dan zeshonderd reddingswerkers zijn in touw om de mijn leeg te pompen. Het mijnongeluk vond plaats in de buurt van de noordelijke stad Datong.

In totaal 247 kompels waren aan het werk in de mijn toen deze zondag onder water liep. Van hen wisten 223 zich in veiligheid te brengen. Drie konden later worden gered.

Toch opvang illegalen

Er komt een tijdelijke en sobere opvang voor illegalen in vijf grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Die opvang zal beperkt zijn tot enkele weken. Daarna worden illegalen teruggestuurd naar hun eigen land vanuit het aanmeldcentrum Ter Apel. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet.

VVD en PvdA zijn het hierover eens, na een week overleg over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, bevestigen bronnen in de regeringscoalitie na berichtgeving hierover bij RTL Nieuws. Het is de bedoeling dat VVD en PvdA woensdagavond het akkoord definitief bezegelen. Onderdeel van het compromis is dat andere gemeenten stoppen met het opvangen van illegalen.

Groen licht Japanse rechter voor herstart reactors

Een Japanse rechter heeft woensdag groen licht gegeven voor het opstarten van twee kernreactors in het zuiden van Japan. De Sendai 1 en 2 moeten deze zomer weer in bedrijf zijn.

De Japanse nucleaire waakhond heeft de Sendai-reactors goedgekeurd. Ze voldoen aan de nieuwe veiligheidsregels die werden opgesteld na de kernramp bij Fukushima-centrale in 2011. De exploitant, Kyushu Power Co., gaat nu aan de slag met de laatste voorbereidingen zodat de reactors in juli weer in bedrijf kunnen worden genomen.

De gouverneur van de prefectuur Kagoshima keurde de herstart van de reactoren in november al goed.

Het besluit van de rechter is een grote opluchting voor de energiebedrijven en de regering van premier Shinzo Abe. Vorige week verbood de rechter nog het opstarten van twee reactors in het westen van Japan.

Op dit moment zijn alle 48 kernreactoren in Japan buiten bedrijf.

'Ontslagen TSN tonen funest kabinetsbeleid'

De 650 ontslagen bij TSN Thuiszorg tonen aan dat het kabinetsbeleid funest is voor de zorg en de werkgelegenheid in die sector. Dat stelt vakbond FNV woensdag in een reactie op de reorganisatie bij de thuiszorgorganisatie.

FNV eist dat staatssecretaris Van Rijn ingrijpt en stopt met 'de goednieuwsshow' over zijn zorgbeleid. Vorige week maakte de staatssecretaris nog bekend dat de zorgverschuiving 'beheerst' was verlopen, aldus de vakbond.

"De keiharde werkelijkheid is dat ouderen aan hun lot worden overgelaten en dat tienduizenden zorgverleners hun werk verliezen. Het kabinet kan niet langer wegkijken", stelt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. De bond gaat de komende tijd door met acties in de zorg.

FOK!ken is goed voor je!

FOK!ken is goed voor je. Het beeld van de mensenschuwe zolderkamerautist kan de prullenbak in. Nee, dit is geen column, maar een echt nieuwsbericht. Online discussiëren blijkt van veel grotere waarde dan gedacht. Fora zijn goed voor je welzijn en beïnvloeden ook je offline leven, zeggen onderzoekers.

Britse en Amerikaanse onderzoekers verzamelden een groep foragebruikers die over verschillende onderwerpen online discussiëren. Ze kregen vragen als: Waarom ben je actief, Worden je verwachtingen waargemaakt en In hoeverre kun je je met andere forumgebruikers identificeren? Ook werd gevraagd hoe tevreden ze zijn over hun leven en of ze zich offline ook bezighouden met de onderwerpen van het forum.

Betrokken
Uit het onderzoek komt een optimistisch beeld van de 'old-style' online discussiefora naar voren. 'Vaak zoeken we op fora in de hoop antwoorden te vinden op onze vragen', zegt onderzoeker Louise Pendry. 'Gebruikers ontdekken ook vaak dat fora een bron van steun zijn. Gebruikers die actiever de interactie met andere forumgebruikers opzoeken, zijn sterker bereid om betrokken te raken bij offline-activiteiten die verband houden met het forum, zoals vrijwilligerswerk, doneren of campagne voeren.'

Het succes van de vele FOK!meets is hiermee dus ook wetenschappelijk verklaard. We zijn er nog niet, want online fora hebben zowel voor het individu als de gemeenschap grotere voordelen dan gedacht. Fora hebben een positieve invloed op het welzijn en hebben ook offline een gunstige invloed. 'Hoe meer gebruikers in een forum investeren, hoe meer ze terugkrijgen. De belong voor zowel de gebruikers als de maatschappij kan significant zijn', zegt mede-onderzoeker Jessica Salvatore.

De onderzoekers hebben ook nog een verklaring voor het succes van internetfora. 'Ze vormen één van de weinige plekken waar mensen nog anoniem met elkaar in conclaaf kunnen gaan.' Dat laatste is weer van belang voor mensen die willen discussiëren over stigmatiserende, gevoelige onderwerpen. Kortom: ga dus lekker door met FOK!ken, het is goed voor je!

Atoomoverleg met Iran gaat laatste fase in

Onderhandelaars zijn woensdag in het Oostenrijkse Wenen bijeengekomen in een poging een akkoord te sluiten over het Iraanse atoomprogramma. In ruil voor de afbouw van het atoomprogramma moeten sancties tegen Iran worden versoepeld. Eind juni moet er een akkoord op tafel liggen.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Wendy Sherman, de Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Abbas Aragchi en EU-onderhandelaar Helga Schmid traden woensdag in overleg in een luxe hotel in het centrum van Wenen. In het overleg moet een raamwerk waar eerder deze maand overeenstemming over werd bereikt verder worden uitgewerkt.

Iran ontkent een kernwapen na te streven, maar heeft wel ingestemd met een inperking van de programma's die gebruikt kunnen worden om kernwapens te ontwikkelen. In ruil daarvoor moeten echter wel sancties die tegen Teheran zijn ingesteld worden versoepeld of opgeheven.

Voor de deadline op 30 juni moeten nog enkele plooien worden gladgestreken. De verwachting is dat de ministers van buitenlandse zaken van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland (P5+1) op een later moment bij het overleg aansluiten.

Turkije hekelt veroordeling Morsi

Turkije heeft woensdag kritiek geuit op de veroordeling van de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi. Hij werd dinsdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf vanwege de dood van betogers in 2012.

In een verklaring zei het Turkse ministerie van buitenlandse zaken dat 'willekeurige' rechtszaken in Egypte de twijfels over de onafhankelijkheid van het proces tegen Morsi hebben doen toenemen. Turkije heeft ook 'toenemende twijfels' over de toekomst van de democratie in Egypte. Ankara heeft Caïro opgeroepen tegemoet te komen aan de eisen van het Egyptische volk voor 'democratie en een rechtssysteem'.

De Turkse regering steunt de Moslimbroederschap waar Morsi toe behoort. De betrekkingen tussen Turkije en Egypte zijn bekoeld nadat Morsi werd afgezet onder leiding van de huidige president, oud-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi.

Nieuwe colleges GS wat later dan 4 jaar terug

Het vormen van nieuwe provinciebesturen na de verkiezingen van 18 maart gaat wat minder snel dan vier jaar geleden. Alleen in Gelderland en Limburg is tot nu toe de kogel door de kerk.

In beide provincies is volgende week de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS). CDA, VVD, D66 en PvdA maken in de Gelderse Staten de komende vier jaar de dienst uit. In Limburg gebeurt dat door dezelfde partijen met de SP erbij.

Ook in Groningen en Drenthe lijkt de collegevorming in de laatste fase beland. In de overige provincies is het overleg nog volop gaande.

Vier jaar geleden waren rond deze tijd de colleges al rond in negen provincies, blijkt uit een rondgang. Flevoland kreeg uiteindelijk, op 18 mei 2011, als laatste een nieuw college.

Brand Purmerend mogelijk aangestoken

De brand in Purmerend die in de nacht van zondag op maandag enkele panden verwoestte, is mogelijk aangestoken. De politie heeft camerabeelden gekregen waarop te zien is dat iemand wegrent van de brand in de Peperstraat.

Het is nog niet duidelijk of de persoon die te zien is, iets te maken heeft met de brand. De politie wil in verband met het onderzoek verder niets kwijt.

Een aantal panden met daarin woningen en winkels zijn door de brand verwoest en zijn inmiddels gesloopt. Ongeveer zestig getroffenen hebben de afgelopen twee nachten in een hotel of bij familie doorgebracht.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, maar de schade is enorm. Er is geen asbest vrijgekomen.

Grotere productie stuwt resultaten Boeing

Vliegtuigfabrikant Boeing heeft afgelopen kwartaal de productie opgevoerd. Het bedrijf leverde 184 toestellen af, tegen 161 een jaar eerder. Vooral het aantal voltooide 787 Dreamliners zat in de lift: dertig stuks tegen achttien in het eerste kwartaal van 2014. Dat maakte Boeing woensdag bekend.

De grotere productie gaf ook de financiële resultaten een zetje in de rug. De omzet nam met 8 procent toe tot 22,1 miljard dollar (20,6 miljard euro). Boeing boekte een nettowinst van 1,34 miljard dollar, tegen 965 miljoen dollar vorig jaar in het eerste kwartaal.

Boeing kon in de eerste drie maanden van het jaar per saldo voor 15 miljard dollar aan nieuwe orders bijschrijven. De totale orderportefeuille kwam uit op 495 miljard dollar, 7 miljard minder dan eind december. Daarmee heeft Boeing echter nog altijd voor jaren werk op de plank liggen.

Grotere productie stuwt resultaten Boeing (Foto: Novum)
Grotere productie stuwt resultaten Boeing (Foto: Novum)

EU pakt jeugdwerkloosheid aan

De Europese Unie gaat fors meer geld vrijmaken voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. In totaal wordt er een miljard euro vrijgemaakt voor projecten die banen voor jongeren moeten opleveren.

In Europa is een kwart van de jongeren werkloos. In landen als Spanje en Griekenland zit zelfs de helft van de jongeren zonder werk. De EU was oorspronkelijk van plan om in 2015 67 miljoen euro uit te geven aan de bestrijding van werkloosheid onder jongeren, maar dinsdag schreef de Unie in een verklaring dat het daarmee 'onmogelijk is om de kritische financiële massa te bereiken'.

Ongeval met gevaarlijke stoffen op ROC

Op het ROC aan de Professor Gimbrèrelaan in Tilburg zijn woensdagochtend zes mensen onwel geworden door een ongeluk met gevaarlijke stoffen. De brandweer verricht metingen op de school. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gemeld.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio kon nog niet zeggen wat er is gebeurd. Hij vermoedt dat er iets is misgegaan in een scheikundelokaal.

Doden door noodweer India

Een ongebruikelijke, zware storm die over het oosten van India is getrokken heeft zeker dertig levens geëist. Meer dan honderd mensen raakten gewond en de oogst liep zware schade op door zware regenval en hagelbuien. Dat hebben de Indiase autoriteiten woensdag gezegd.

De meeste slachtoffers vielen in de nacht van dinsdag op woensdag; de golfplaten daken van veel huizen werden weggeblazen door windstoten die snelheden van meer dan honderd kilometer per uur bereikten. Tegen het ochtendgloren was de storm weer weggetrokken.

In maart had India ook al te kampen met zware regenval en hagelbuien, terwijl het regenseizoen nog niet is aangebroken. Toen werden eveneens grote delen akkerland in het noorden en westen van India verwoest.

Foodwatch blijft zaniken over Koningsontbijt

Consumentenorganisatie foodwatch blijft zaniken over het Koningsontbijt. Dit ontbijt waar vrijdag ruim een miljoen basisschoolleerlingen aan meedoen, bevat volgens de gezondheidsfreaks veel 'ongezonde' producten. "Bedrijven bepalen wat zogenaamd gezond en goed is voor de kinderen", zegt foodwatch-directeur Hilde Anna de Vries. Ook over de sluikreclames heeft de organisatie grote zorgen.

Foodwatch pleit voor een wet die reclame van de voedselindustrie op scholen weert. "Op scholen mag volgens de wet geen reclame gemaakt worden, maar onder het mom van voorlichting, dringen voedselproducenten nu toch via een omweg de scholen binnen", zegt De Vries.

Het Koningsontbijt wordt aanstaande vrijdag op veel basisscholen geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen. Vorig jaar Maakte foodwatch er ophef over omdat kinderen eten voorgeschoteld kregen waar suiker in zit.

Partij Brinkman voor ondernemer en zzp'er

De nieuwe partij van oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman richt zich volledig op ondernemers en kleine zelfstandigen zonder personeel (zzp'er). De huidige politieke partijen hebben volgens hem geen oog voor deze groep die zo belangrijk is voor Nederland, zei Brinkman woensdag tijdens de presentatie van zijn Ondernemers Partij (OP) in Den Haag.

"De VVD luistert niet meer naar ondernemers. Er worden alleen maar lastenverzwaringen doorgevoerd, tegen de verkiezingsbelofte van de liberalen in", zei Brinkman.

Zijn OP wil dat de belasting op brandstof omlaag gaat en de btw weer teruggaat van 21 naar 19 procent. Ook moet er een Nederlandse ondernemersbank komen en een nieuwe Noordwestelijke Europese Unie. Zzp'ers moeten ook een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen.

Hero Brinkman (Foto: Novum)
Hero Brinkman (Foto: Novum)

Veel menselijke resten MH17 geborgen

Op twee plaatsen in Oost-Oekraïne waar na de crash van vlucht MH17 brand heeft gewoed, zijn in de afgelopen dagen veel stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen. Ook is ruim 50 kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines veiliggesteld.

Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, woensdag gemeld. Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek. Daardoor vordert het werk goed, al vormen de natte sneeuw, regen en harde wind wel een uitdaging voor de ongeveer twintig forensisch experts, aldus Aalbersberg. Hij verwacht dat de missie nog enige weken zal duren.

De menselijke resten zijn overgebracht naar de oostelijke stad Charkov. Ze worden aan het einde van de missie met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland overgebracht.

Seks met dieren verboden in Denemarken

Denemarken heeft dinsdag een verbod ingesteld op het hebben van gemeenschap met dieren. Met het verbod schaart het land zich achter buurlanden als Duitsland, Zweden en Noorwegen waar eerder bestialiteit al verboden werd.

Het Deense parlement stemde met een kleine meerderheid in met een verbod: 91 parlementsleden stemden voor een verbod, 75 stemden tegen en vijf onthielden zich van stemming. Het wetsvoorstel kwam uit de koker van minister van landbouw Dan Jørgensen. Hij zei dat overtreders van het verbod 'zich bewust moeten zijn dat we de mishandeling van dieren absoluut onacceptabel vinden'.

De Deense Raad voor Dierenethiek verzette zich tegen een verbod, omdat de huidige wetgeving volgens de Raad afdoende is. Op dit moment is bestialiteit niet strafbaar, tenzij het dier aantoonbaar heeft geleden.

Op 1 juli treedt de nieuwe wet in werking. Een persoon die betrapt wordt op het hebben van seks met een dier kan dan een boete krijgen of een korte gevangenisstraf.

McDonald's trekt minder klanten

McDonald's heeft vorig kwartaal wereldwijd opnieuw minder klanten getrokken. Samen met negatieve wisselkoerseffecten zorgde dat voor een flinke daling van de omzet en de winst, maakte 's werelds grootste restaurantketen woensdag bekend.

McDonald's boekte vorig kwartaal een omzet van 6 miljard dollar (5,6 miljard euro). Dat was 11 procent minder dan in de eerste drie maanden van 2014. De nettowinst zakte met een derde naar 811,5 miljoen dollar. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten nam de omzet met 1 procent af en daalde de winst met 26 procent.

Het bedrijf kampt met stevige concurrentie op de Amerikaanse thuismarkt, terwijl de verkoop van Big Macs en Happy Meals ook onder druk staat door de groeiende vraag naar gezonder eten. Topman Steve Easterbrook beloofde woensdag dat het concern binnenkort met plannen komt die voor een ommekeer kunnen zorgen.

McDonald's trekt minder klanten (Foto: Novum)
McDonald's trekt minder klanten (Foto: Novum)

Ten Hag nieuwe trainer FC Utrecht

FC Utrecht heeft Erik ten Hag aangesteld als nieuwe trainer/coach en technisch manager. Ten Hag komt over van FC Bayern München en tekent voor twee seizoenen in de Domstad. De 45-jarige Tukker was in het seizoen 1995-1996 in dienst als speler van de Utrechtse club. 

"Erik heeft in de absolute top gewerkt, bij clubs als PSV, FC Twente en FC Bayern München. Een ambitieuze trainer, met bagage. Een trainer ook met een voetbalfilosofie die aansluit bij de beginselen waarvoor wij bij FC Utrecht staan", aldus algemeen directeur Wilco van Schaik. "Bovendien hebben wij er vertrouwen in dat Erik het ontwikkelklimaat bij FC Utrecht naar een hoger niveau kan tillen. Daar heeft hij ervaring in. In de rol van technisch manager krijgt Erik ook de eindverantwoordelijkheid over het aan- en verkoopbeleid, de scouting en de jeugdopleiding, in samenwerking met het huidige technisch management."

"Deze functie bij een mooie club als FC Utrecht, komt voor mij op een goed moment. Dit is een nieuwe uitdaging in mijn carrière", aldus Ten Hag. "Ik streef naar het creëren van een klimaat waarin iedereen het maximale eist van zichzelf en elkaar. Jezelf elke dag willen verbeteren en op dat vlak telkens de grens opzoeken; dát is de insteek. Je moet de drive hebben om het maximale uit jezelf te halen. Dat moet gemotiveerd, gefaciliteerd en gestructureerd worden. Een topomgeving daagt mensen uit om zelf top te zijn". 

Ten Hag zal in Utrecht waarschijnlijk ondersteuning krijgen van Jean-Paul de Jong, die zal volgens Voetbal International aan de slag gaan als veldtrainer. De club wilde dit nog niet bevestigen. Ten Hag en De Jong kennen elkaar al wat langer. Het tweetal speelde in het verleden samen bij FC Utrecht om elkaar vervolgens ook als trainers tegen te komen. De Jong was in het seizoen 2012/2013 stagiair bij Go Ahead Eagles, toen Ten Hag er hoofdtrainer was. In dat seizoen promoveerde Go Ahead Eagles ook naar de Eredivisie. Mister FC Utrecht speelde tussen 1993 en 2007 310 duels voor de club uit de Domstad. 

Met de overige leden van de technische staf zullen nog gesprekken gevoerd moeten worden. Harry van den Ham, die als assistent-trainer van Robby Alflen vorig jaar naar Stadion Galgenwaard werd gehaald en nog een doorlopend contract heeft, zal na dit seizoen waarschijnlijk vertrekken.

ASML sluit groot contract in VS

Chipmachinefabrikant ASML heeft met één van zijn belangrijkste Amerikaanse klanten een overeenkomst getekend voor de levering van minstens vijftien machines op basis van de nieuwe EUV-technologie. De eerste twee zullen naar verwachting voor het einde van het jaar worden afgeleverd. Dat maakte ASML woensdag bekend, zonder financiële details te vermelden.

EUV ('extreme ultraviolet') is een nieuwe technologie die chipfabrikanten in staat moet stellen tegen gelijke kosten kleinere en krachtigere chips te maken. ASML boekt de laatste tijd steeds meer vooruitgang bij de technologie.

Volgens ASML-topman Peter Wennink zorgt de overeenkomst voor meer zicht op de planning en een groter vertrouwen in EUV. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat de betreffende machines een catalogusprijs van circa 100 miljoen euro per stuk hebben. ASML wilde niks zeggen over de identiteit van de klant.

NL's tienermeisje veilt maagdelijkheid

Heb je altijd al met je paarsgepunte lans het vliesje van een tienermeisje willen doorboren? Dan is Ariane de dame voor jou! Zij veilt namelijk haar maagdelijkheid.

De brunette is net 18 geworden en gezegend met cup C. Via escortservice Pretty Women kunnen belangstellenden bieden, maar dat kan alleen vanaf een bedrag van 10.000 euro. Voor minder worden namelijk zowel jij als Ariane niet serieus genomen.

Voor dit torenhoge bedrag mag je niet alleen het tienermeisje ontmaagden, maar mag je maar liefst vier uurtjes met haar doorbrengen. Overigens beweert de site dat Ariane 100 procent maagd is. Eventueel kun je een medisch rapport inzien waarin het bewijs van haar maagdelijkheid staat.

De slanke brunette zal op 15 mei dan eindelijk voelen hoe het is om een kloppende roede in haar te voelen. Bieden kan nog tot 8 mei. Oh ja, ze bepaalt zelf welke rijke stinkerd haar mag ontmaagden, dus met een lelijke kop hoef je niet te reageren. 

Ariane

BMX'er Smulders naar Europese Spelen

Laura Smulders gaat Nederland vertegenwoordigen bij de BMX-wedstrijden op de Europese Spelen in Baku. Smulders was door wielerbond KNWU al voorgedragen voor deelname, en NOC*NSF heeft die nominatie nu gehonoreerd.

Smulders, verrassend winnares van het brons bij de Olympische BMX-wedstrijd in Londen in 2012, verdiende haar nominatie met haar goede prestaties in het seizoen 2014. De Nijmeegse werd op 13 juli Europees Kampioen, en veroverde twee weken later bovendien de wereldtitel op het onderdeel tijdrit.

In de BMX-selectie voor de Spelen in Baku, die op 12 juni beginnen, wordt Smulders vergezeld door Merle van Benthem, Twan van Gendt en Jelle van Gorkom.

'Gruwelvideo's IS zijn psychologische oorlogsvoering'

De gewelddadige video's die geregeld door de extremistische organisatie Islamitische Staat op internet worden geplaatst zijn een vorm van psychologische oorlogsvoering. Dat heeft het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Hans-Georg Maassen woensdag gezegd.

Volgens Maassen moeten landen maatregelen nemen tegen de propaganda die IS verspreidt en het effect dat de filmpjes hebben op jonge mensen. Dat moet volgens hem worden gedaan door de 'gruwelijke realiteit' van het leven onder heerschappij van IS te tonen.

Kortgeleden publiceerde IS een video waarin aanhangers in Duitsland werden opgeroepen aanslagen te plegen, zoals die in Frankrijk in januari. De video was volgens de Duitse veiligheidsdiensten ingesproken door de in Berlijn geboren extremist Denis Cuspert.

Rond de 680 moslimextremisten zijn de afgelopen jaren vanuit Duitsland naar Syrië en Irak gereisd. Een derde van hen is teruggekeerd naar Duitsland.

'Leden Rotterdams verzet gingen de fout in'

Leden van het Rotterdams gewapend verzet hebben zich in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog als misdadigers gedragen. Zelfs na de bevrijding hadden moorden plaats waarvan het motief omstreden was. Ook beslissingen die werden genomen konden moreel gezien niet door de beugel.

Tot die conclusie komt Albert Oosthoek in zijn proefschrift 'Nieuw licht op liquidaties. Knokploegen in Rotterdam 1944-1945'. Hij promoveert vrijdag 1 mei op zijn onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ,,Veel liquidaties waren in het algemeen niet nuttig en leverden niet het beoogde resultaat op - het redden van mensenlevens. De liquidaties hebben de bezetters, gezien de bloedige represailles die er op volgden, op scherp gezet'', aldus Oosthoek.

'Emma Stone verbreekt relatie met Andrew'

Emma Stone en Andrew Garfield zijn uit elkaar, althans dat meldt Us Weekly. "Emma heeft de knoop doorgehakt en is weer terug verhuisd naar Los Angeles", vertelt een insider aan het blad.

"Ze zijn definitief uit elkaar. Het is niet tijdelijk", aldus de bron. De reden van de breuk weet het blad niet precies, maar een andere ingewijde verklapt dat Andrew in de afgelopen tijd wel heel ver gaat in de voorbereiding op zijn nieuwe filmrol. "Hij zit al maanden in een donkere, zware periode. Hij is niet echt een goed vriendje geweest in deze tijd." Volgens Us Weekly zit Andrew al sinds januari in Taiwan voor de opnames van de nieuwe film van Martin Scorsese.

Eerder deze maand werd al bekend dat Emma en Andrew, na een relatie van drie jaar, een pauze hadden ingelast.

Handelaar 'flash crash' wil niet naar VS

De beurshandelaar die dinsdag in Groot-Brittannië werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de zogenoemde flash crash op Wall Street in 2010 wil niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft hij woensdag verklaard in een Londense rechtbank.

Op 6 mei 2010 ging de toonaangevende Dow-Jonesindex in een paar minuten tijd zeer sterk omlaag, waarna de index alweer snel flink herstel liet zien. De opgepakte handelaar, Navinder Singh Sarao, wordt verdacht van fraude en marktmanipulatie bij de flash crash. De Amerikaanse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd. Een hoorzitting over dat verzoek vindt in augustus plaats.

Volgens de Amerikaanse justitie heeft de handelaar uit Londen 40 miljoen dollar verdiend met frauduleuze handelspraktijken tussen 2010 en 2014. De Amerikaanse autoriteiten bestempelen hem als een ,,zeer belangrijke speler op de markt''.

EthiopiŽrs massaal de straat op tegen extremisme

Meer dan honderdduizend Ethiopiërs zijn woensdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de moord op Ethiopische christenen in Libië. Ook zijn de betogers woedend dat hun eigen regering er niet in is geslaagd om de levensstandaard van de allerarmsten te verbeteren. De armoede zou tot gevolg hebben dat mensen het land ontvluchten en door gevaarlijke gebieden reizen.

De protestmars op het Meskel-plein in Addis Abeba liep uit op geweld toen betogers stenen begonnen te gooien naar de politie. Zeker honderd mensen werden opgepakt. De betogers scandeerden: "Wij willen wraak voor het bloed van onze zonen." Ze verwezen daarmee naar een video die zondag door de extremistische organisatie Islamitische Staat op internet werd gezet. Daarin is te zien dat Ethiopiërs worden onthoofd of doodgeschoten. Aangenomen wordt dat de slachtoffers in Libië werden ontvoerd terwijl ze probeerden Europa te bereiken.

Hoewel de brute moorden velen angst hebben aangejaagd, overwegen jongeren in Addis Abeba nog steeds om de reis naar Europa te ondernemen. Vaak reizen ze via Sudan en Libië. De Ethiopische premier Hailemariam Desalegn zei dat armoede weliswaar de reden is dat veel mensen naar het buitenland vluchten, maar dat mensensmokkelaars arme mensen aanmoedigen om de 'dodenreis' te ondernemen.

Het Ethiopische parlement voerde dinsdag overleg over een reactie op de moorden door IS, maar het is nog niet duidelijk of militair ingrijpen als een mogelijkheid wordt gezien. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

AIVD smoort aanslagplannen in de kiem

De geheime dienst AIVD heeft vorig jaar verschillende plannen voor aanslagen onderkend en in de kiem gesmoord. Dat staat in het het jaarverslag van de dienst dat woensdag is gepubliceerd.

Het gaat met nadruk niet om aanslagen die op het allerlaatste moment zijn voorkomen. De plannen waren in verschillende fases van voorbereiding.

Vorig jaar werd bijvoorbeeld de in Amsterdam wonende Mohamed B. gearresteerd, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag op de politie. De politie kwam in actie na informatie van de AIVD en arresteerde B. in oktober

Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad is niet bekend, maar wel stond vast dat B. niet van de ene op de andere dag had kunnen toeslaan.

AIVD smoort aanslagplannen in de kiem
AIVD smoort aanslagplannen in de kiem (Foto: ANP)

TSN Thuiszorg wil 650 medewerkers kwijt

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Bovendien worden de salarissen van zo'n 4300 werknemers "fors verlaagd". Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Directeur Zion Jongstra schrijft de "ongekend zware maatregelen" toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. "Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch", stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

De loonsverlagingen hebben betrekking op medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. "TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen", aldus de directeur.

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog "tienduizenden" banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties, eveneens als gevolg van de bezuinigingen.

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. "En hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen."

Ophef over 'falende' aanpak misdaad Brabant

De provinciale politiek wil opheldering over de aanpak van de georganiseerde misdaad in Noord-Brabant. PVV en CDA eisen duidelijkheid, nadat Omroep Brabant woensdag had gemeld dat het een puinhoop is bij de speciale taskforce die drugscriminelen moet bestrijden.

Volgens de omroep beschrijven vertrouwelijke documenten ,,een instantie in ontbinding''. Er zou de afgelopen jaren niets zijn bereikt. 'We moeten hier echt duidelijkheid over hebben, het is zo'n belangrijk maatschappelijk thema', zegt fractievoorzitter Marianne van der Sloot van het CDA. De PVV stelt dat 'criminelen gepakt, gestraft en financieel volledig uitgekleed moeten worden'. 'Gekissebis moeten we niet hebben', aldus Statenlid Harry van de Berg.

Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, de voorzitter van de taskforce, spreekt met kracht tegen dat er grote problemen zouden zijn.

Zijlstra denkt dat oplossing mogelijk is

VVD en PvdA hebben 'flinke voortgang' geboekt in hun overleg over de opvang van illegalen. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag na afloop van de besprekingen op het ministerie van Financiën. Hij denkt 'dat een oplossing mogelijk is'.

Halbe Zijlstra (Foto: Novum)
Halbe Zijlstra (Foto: Novum)

De regeringspartijen stonden vorige week nog lijnrecht tegenover elkaar over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood').

Kerbal Space Program na vier jaar eindelijk op versie 1.0

De ontwikkelaars achter de populaire space flight sim Kerbal Space Program zijn deze week druk doende met voorbereidingen voor de release van versie 1.0 van de game. Na een vier jaar durende alfa- en bètafase is het op 27 april eindelijk tijd voor een officiële, complete release.

Al sinds 2011 is Kerbal Space Program beschikbaar en vanaf maart 2013 werd de game aangeboden via Steam Greenlight. Op 27 april komt de eerste officiële versie uit. Ontwikkelaar Squad is momenteel bezig met het oppoetsen van de game en het toevoegen van de laatste tweaks. In de laatste developer notes sprak de ontwikkelaar zijn waardering uit voor de verkregen support vanuit de zeer uitgebreide community van de game.

In Kerbal Space Program ben je verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van een ruimtevaartprogramma. De game wordt geprezen vanwege de humor, toegankelijkheid, wetenschappelijke accuratesse, de grootschalige ondersteuning voor mods en de grote, betrokken community. Je speelt met Kerbals, een ras van kleine groene mensachtigen die over een volledige lanceerbasis beschikken op hun planeet Kerbin.

De game wekte de interesse bij notabele namen uit de ruimtevaartindustrie, waaronder NASA en SpaceX. Zo heeft NASA onder andere meegeholpen bij de ontwikkeling van het Asteroid Redirect Mission-pack, wat gebaseerd is op missies/initiatieven uit het echte leven waarbij mensen de ruimte in worden gestuurd om asteroïden te bestuderen. 

Hieronder nog enkele screenshots die door Squad zijn vrijgegeven om een indruk te bieden van wat de laatste wijzigingen onder andere inhouden.

D66: EU moet meer doen voor bootvluchteling

De Europese Unie moet veel meer doen om te voorkomen dat bootvluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. D66-leider Alexander Pechtold wil dat de 28 EU-landen drie keer zo veel geld en materieel inzetten als nu om het probleem aan te pakken. Nederland moet daarop aandringen op de extra EU-top donderdag over het asielzoekersprobleem.

Pechtold zal dat woensdagmiddag voorstellen in het debat dat de Tweede Kamer voert met premier Mark Rutte over het vluchtelingprobleem. De afgelopen weken zijn vele honderden asielzoekers verdronken omdat hun overvolle boten zonken.

Sinds januari zijn er al zeker 1700 mensen omgekomen. Pechtold benadrukt dat dit er ruim dertig keer zoveel zijn als in dezelfde periode vorig jaar. Hij vindt de voorstellen waar de Europese Commissie maandag mee kwam, niet voldoende en te vaag.

Politiemedewerker vast om lekken informatie

Een medewerker van de politie Zeeland-West-Brabant wordt verdacht van 'lekken': de 38-jarige man zou vertrouwelijke politie-informatie hebben doorgespeeld aan anderen. Hij is dinsdag opgepakt en mag vooralsnog alleen met zijn advocaat praten, liet het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten.

Naar de medewerker lopen een disciplinair en een strafrechtelijk onderzoek. Wat voor functie de man precies heeft en wie hij van informatie zou hebben voorzien, wil justitie niet bekendmaken.

Cavaliers met voorsprong naar Boston

LeBron James en Kyrie Irving hebben de Cleveland Cavaliers dinsdagavond (plaatselijke tijd) bij de hand genomen in de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Het duo maakte in het laatste kwart van de thuiswedstrijd tegen de Boston Celtics alle 24 punten. En door de zege van 99 tegen 91 reizen de Cavaliers met een 2-0 voorsprong naar Boston.

Eveneens in de Eastern Conference versloegen de Washington Wizards de Toronto Raptors (117-106). Bradley Beal scoorde 28 punten. Na twee uitwedstrijden staan de Wizards op een comfortabele 2-0 voorsprong.

De Dallas Mavericks staan na twee duels tegen de Houston Rockets op 2-0 achterstand. De NBA-kampioen van 2011 verloor met 99-111 en hoopt dat vrijdag recht te zetten in eigen huis.

Ireen WŁst begint eigen ploeg

Schaatskoningin Ireen Wüst begint met een eigen ploeg. De 29-jarige Brabantse zegt dat woensdag in De Telegraaf. De nieuwe ploeg heet Team4Gold. "Bij Team4Gold hebben we de regie volledig in eigen hand en kunnen we een topploeg opbouwen zoals we willen", zegt Wüst.

Rutger Tijssen wordt de coach terwijl haar vorige coach Gerard Kemkers een adviserende rol krijgt. "Sportief gezien neem ik geen gok, want ik geloof heilig in de programma's die Gerard en Rutger voor me gaan schrijven. Zakelijk is het natuurlijk wel een gok."

Wüst vertrok na één jaar al bij Team Continu, de ploeg van hoofdcoach Marianne Timmer. Ze wil onder andere weer trainen met mannen, zei ze in februari over haar beslissing.

Handbalster Visser weer naar Bundesliga

Handbalster Maura Visser keert weer terug naar de Bundesliga. SG BBM Bietigheim heeft de Haage opbouwspeelster voor volgend seizoen ingelijfd. De 29-jarige Visser verruilt de Deense club Viborg voor de huidige nummer tien in de hoogste Duitse competitie.

Visser speelde al eerder in Duitsland. Ze maakte van 2012 tot en met 2014 furore bij Leipzig. In 79 wedstrijden scoorde ze 365 keer. Bietigheim roemt de ervaring van Visser, mede door haar 122 wedstrijden voor het Nederlands team.

Visser was tot en met het WK van 2011 in Brazilië een vaste waarde in het Nederlands team, maar bondscoach Henk Groener zette haar na dat toernooi uit de selectie omdat ze kritiek had geuit op de technische staf en andere speelsters. Ze heeft sindsdien geen interland meer gespeeld.

Cancellara weer op de fiets

Fabian Cancellara is weer in training. De Zwitserse wielrenner maakte dinsdag zijn eerste kilometers op de fiets na zijn valpartij op 27 maart in E3 Harelbeke. "Groen licht na laatste controle van de medici. Heel blij met mijn eerste rit zonder pijn", twitterde Spartacus, die breukjes in twee lage rugwervels overhield aan zijn uitglijder op de kasseien van de Haaghoek.

Cancellara miste door de blessure de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, de klassiekers die hij allebei drie keer won. Zijn comeback in het peloton is voorzien voor de Ronde van Beieren (23-27 mei) of de Ronde van Luxemburg (30 mei - 3 juni).

Philips weg als shirtsponsor PSV, samenwerking blijft

PSV moet een nieuwe shirtsponsor vinden voor na het seizoen 2015/2016. Philips heeft namelijk aangegeven die rol niet langer te gaan vervullen, zo melden onder meer het Eindhovens Dagblad en Voetbal International. De naam van het Brabantse concern prijkt al meer dan dertig jaar op de shirts van de voetbalclub, maar daar komt dus een einde aan.

Het betekent niet dat er geen samenwerking meer zal zijn tussen PSV en Philips. "De markten zijn veranderd voor Philips en we willen een andere sponsorrelatie", aldus een woordvoerder woensdag. Hoe de nieuwe samenwerking precies ingevuld gaat worden is nog niet duidelijk, wel is zeker dat het sponsorbedrag naar beneden bijgesteld zal worden. 

Het nieuws viel niet bij iedereen in goede aarde. Woensdagochtend werden bij de supporterswinkel bij het Philips Stadion in Eindhoven de ruiten ingegooid door boze mensen, die het vertrek van Philips als shirtsponsor niet konden aanvaarden. Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging van PSV, keurt de gewelddadige reacties uiteraard af. "Mensen die uit woede ruiten gaan ingooien, dat kan ik alleen maar afkeuren", aldus Timmermans.

Update 11.46 uur

Inmiddels melden meerdere media dat het bij de supporterswinkel van PSV zou gaan om een inbraak en niet om boze 'fans' die de winkel kwamen slopen. "Er is duidelijk sprake van inbraak en diefstal, ik kan me niet voorstellen dat dit te maken heeft met het nieuws rond Philips", aldus een PSV-woordvoerder tegenover het Eindhovens Dagblad. Er zijn onder meer shirts en andere artikelen weggehaald ter waarde van enkele honderden euro's. PSV heeft aangifte gedaan bij de politie.

Ventje van 2 vermoordt zijn mama

Een peuter uit het Chinese Ningbo is wellicht de jongste moordenaar ooit. Het tweejarige ventje heeft namelijk eigenhandig zijn moeder vermoord. Het kereltje duwde zijn mama een liftschacht in, waarna zij vijf verdiepingen de diepte in kukelde.

Huisbaas Yang Shao is er goed kapot van. Xie Hong Feng had namelijk haar sleutels laten vallen tussen de lift en de verdieping. Hierop vroeg de 45-jarige moeder of Shao haar kon helpen.

"Ik bood haar aan de lift handmatig een verdieping te laten stijgen", vertelt de 52-jarige Chinees. "Zo kon ze gemakkelijker vissen naar haar sleutels."

"Toen ik beneden kwam om haar te helpen, zag ik alleen haar zoontje staan", vervolgt Shao. "Toen ik hem vroeg waar zijn moeder was, vertelde hij me dat hij haar in de liftschacht had geduwd. Ik keek naar beneden en zag haar levenloze lichaam op de bodem liggen. Ik greep hem direct vast en belde de politie."

Hoewel er geen bewijsmateriaal voorhanden is, gelooft de politie het verhaal van de jongen. Omdat zij het voorval bestempelen als een noodlottig ongeval, zal er geen aanklacht wegens moord worden ingediend.

Voor Fengs weduwnaar, Tang Hsieh, zijn de druiven extra zuur. "Het sneuste is niet alleen dat mijn vrouw overleden is, maar dat mijn zoon zich zijn leven lang schuldig zal voelen dat hij zijn moeder heeft gedood", verklaart de vijftigjarige Chinees.

mamamoordBewakingsbeelden van het kereltje

Woerden nog niet gerust over gaswinning

Woerden is nog niet gerustgesteld over mogelijke olie- en gaswinning onder de woonwijk Molenvliet. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dinsdag weliswaar dat er een nieuw winningsplan ingediend moet worden, maar hij zette nog geen streep door de locatie onder het Papekopveld. De door de gemeente georganiseerde informatiebijeenkomst woensdagavond gaat dan ook gewoon door, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Wethouder Tymon de Weger en de lokale partij STERK Woerden, die de gasboringen op de agenda zette, noemen het woensdag goed nieuws dat Kamp het bestaande winningsplan van productiebedrijf Vermilion Energy van tafel heeft geveegd. ,,Maar hij houdt de weg nadrukkelijk open voor een nieuwe aanvraag'', aldus De Weger.

Vermilion kreeg in 2009 toestemming om olie en gas te winnen onder het Papekopveld. Kamp liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat er een nieuwe aanvraag moet komen, die zal worden beoordeeld aan de hand van de recente inzichten over de gevolgen van de boringen in Groningen. Hij zal de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Oudewater bij een nieuwe beoordeling om advies vragen. Daarmee komt de minister tegemoet aan een van de eisen die Woerden en Oudewater kortgeleden stelden.

Het Canadese productiebedrijf wilde in 2017 aan de slag gaan onder het Papekopveld. Er wordt nu een nieuw winningsplan gemaakt, zei een woordvoerder woensdag. De inwoners van het Groene Hart hebben hun hoop gevestigd op het Kamerdebat over de brief van Kamp.

Rebellen Jemen roepen op tot protest

De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen hebben opgeroepen tot een massale demonstratie in de hoofdstad Sanaa om stil te staan bij het einde van de luchtaanvallen onder leiding van Saudi-Arabië. Dinsdag maakte Saudi-Arabië bekend dat het de operatie, Decisive Storm genaamd, heeft beëindigd en nu een kleine militaire campagne wil lanceren die moet voorkomen dat de rebellen hun strijd om de macht in het land kunnen voortzetten.

Sinds 26 maart werden er luchtaanvallen uitgevoerd in een poging de opmars van de Houthi's tot staan te brengen. De rebellen hebben Sanaa en een groot deel van het noorden van Jemen in handen. De luchtaanvallen hebben honderden levens geëist en hebben ertoe geleid dat Jemen verder aan de rand van de afgrond is gebracht.

Fanshop PSV geplunderd

De fanshop van PSV in het Philips Stadion in Eindhoven is in de nacht van dinsdag op woensdag doelwit geweest van een inbraak. Er is een ruit vernield en er zijn shirts en jassen gestolen, zei een woordvoerder van de club woensdagochtend. De schade is aanzienlijk, aldus PSV.

De politie bevestigt dat er een inbraak is geweest. PSV doet later woensdag aangifte, aldus de politie.

PSV gaat niet uit van een verband tussen de inbraak en de aankondiging van Philips om te stoppen als shirtsponsor van de club.

Paris Hilton kapot van dood hondje

Het eerste hondje van Paris Hilton is overleden. De chihuahua Tinkerbell is veertien jaar geworden.

"Mijn hart is gebroken", schreef Paris op Instagram bij een foto van haar en Tinkerbell. "Ik ben zo verdrietig, ik ben er kapot van. Na veertien geweldige jaren samen is mijn baby Tinkerbell gestorven van ouderdom."

Tinkerbell werd bij het grote publiek bekend door haar optreden in de realityshows The Simple Life en Paris Hilton's My New BFF. Ook nam Paris haar weleens mee naar fotoshoots, talkshows en rode loper-evenementen. Paris schreef verder: "We hebben samen veel meegemaakt. Ik kan niet geloven dat ze er niet meer is."

ItaliŽ wil vluchtelingen in Afrika houden

Om de stroom vluchtelingen die proberen naar Europa te komen te stoppen moeten er vluchtelingenkampen worden opgezet in Sudan, Niger en andere Afrikaanse landen. Daarvoor is hulp nodig van de Verenigde Naties. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi woensdag gezegd. Volgens Renzi moet de Europese Unie snel komen met een alomvattend beleid voor de lange termijn om te voorkomen dat asielzoekers vanuit Libië de oversteek wagen.

Italië redt dagelijks honderden drenkelingen uit de Middellandse Zee. Afgelopen weekeinde alleen zijn vermoedelijk zo'n achthonderd vluchtelingen omgekomen toen de boot waarop ze de oversteek maakten kapseisde. Renzi zei woensdag dat de 'nobele en genereuze reactie van Italië niet genoeg is'. "We vragen Europa om daadwerkelijk Europa te zijn en niet alleen als het tijd is voor het opstellen van een begroting."

De premier wil dat de EU met uitgebreid beleid komt en dat er meer op zee wordt gepatrouilleerd. Ook wil hij dat de EU in het zuiden van Libië helpt in de strijd tegen de 'slavendrijvers van de 21e eeuw'. De EU komt deze week voor spoedoverleg over de vluchtelingencrisis bijeen.

Geile Fries filmt onder rokjes

Een 48-jarige man uit Ooststellingwerf kon het wel uitzingen van vreugde toen het onlangs eindelijk Rokjesdag was. De Fries nam zijn speciaal geprepareerde tas mee en toog naar Groningen. Hier filmde de beste man onder velerlei rokjes.

De rare snuiter blijkt een handige baas. De knutselaar had namelijk een camera in zijn tas gemonteerd. Hiermee wist hij in het centrum van de Stad stiekem onder de rokjes van allerlei jongedames te filmen.

Een van de vrouwen was hier niet van gediend en sprak de beste man aan op zijn gedrag. Deze zette het echter op een lopen. Bij een schoenenzaak liep hij alsnog tegen de lamp.

Bromsnor heeft de Fries aan de tand gevoeld en op de bon geslingerd. Men probeert nog hem een psychiatrisch onderzoek aan te naaien. Niet bekend is of de beelden voor het nageslacht zijn bewaard of dat een dappere diender deze heeft gewist.

Franse politie verijdelt aanslag op kerk

De Franse politie heeft een moslimextremist opgepakt die van plan was een aanslag te plegen op een of meerdere kerken. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve woensdag gezegd.

De man wordt niet alleen verdacht van het voorbereiden van een aanslag, maar ook van de moord op een jonge vrouw. Hij zou de vrouw hebben gedood vlak voordat hij zondag werd opgepakt. De verdachte, een 24-jarige student computerwetenschappen, woonde al enkele jaren in Frankrijk. Sinds vorig jaar werd hij door de Franse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden.

Een bron bij de Franse veiligheidsdiensten zei dat de man werd opgepakt, nadat hij zichzelf zou hebben neergeschoten en een ambulance had gebeld.

Staking Brussel legt openbaar vervoer lam

Belgische ambtenaren leggen woensdag het werk neer en de verwachting is dat het openbaar vervoer in Brussel als gevolg daarvan volledig lam wordt gelegd. De ambtenaren protesteren tegen het bezuinigingsbeleid van de Belgische regering.

De treinen, bussen en metro's rijden woensdag tot middernacht niet. De Eurostar-trein rijdt niet naar Brussel, en de verwachting is dat er ook problemen ontstaan met de Thalys die Amsterdam en Parijs met elkaar verbindt. Op de luchthaven van Brussel worden vooralsnog geen problemen verwacht, maar het kan lastig worden om naar de luchthaven te komen.

'Huizenprijzen voorlopig in de lift'

De huizenprijzen blijven komende jaren stijgen. Over tien jaar zijn ze waarschijnlijk hoger dan ooit te voren, voorspelt het economisch bureau van ING. Maar wie denkt dat huizen daarmee weer handige investeringsobjecten worden, heeft het mis.

De bank gaat ervan uit dat woningen tot 2025 gemiddeld zo'n 2 procent per jaar in waarde zullen toenemen. Dat lijkt heel wat, maar afgezet tegen een normale inflatie van bijna 2 procent, levert dat weinig op. ING raadt huizenzoekers daarom aan om vooral rekening te houden met zaken als woongenot, en hun aanschaf niet te veel als investering te bekijken.

,,Het wordt geen investering meer die 5 procent rendement per jaar oplevert, zoals dat voor 2008 soms wel het geval was'', zegt ING-econoom Rico Luman.

Hong Kong komt met hervorming kiesstelsel

De regering in Hong Kong heeft woensdag een plan gepresenteerd voor hervorming van het kiesstelsel. Inwoners van de stad mogen voor het eerst hun leider kiezen, maar de kandidaten worden wel door een commissie geselecteerd die de centrale regering in Beijing goedgezind is. Activisten en pro-democratische parlementsleden zijn dan ook fel tegen het plan en de voorstellen leiden mogelijk opnieuw tot protesten.

Carrie Lam, eerste secretaris, zei dat de vijf miljoen kiezers in Hong Kong in 2017 uit drie kandidaten kunnen kiezen. De selectie van de kandidaten is in handen van een 1200 leden tellende groep zakenlieden en andere leden van de elite, die goed liggen bij de Chinese regering. In eerste instantie kiest deze commissie tien kandidaten om uiteindelijk via een geheime stemming met drie kandidaten te eindigen.

Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan het parlement. Enkele parlementsleden hebben al gezegd hun vetorecht te willen gebruiken. Bij de presentatie van het voorstel door Lam liepen enkele parlementsleden uit protest uit de zaal.

De huidige leider van Hong Kong, Leung Chun-ying, heeft het parlement opgeroepen in te stemmen met de hervormingen. "Het invoeren van politieke hervormingen is geen gemakkelijke taak", aldus de impopulaire Leung. "Als de plannen deze keer worden weggestemd met een veto, dan duurt het weer een paar jaar voordat we het opnieuw kunnen proberen."

Vorig jaar werd er drie maanden lang geprotesteerd tegen de hervormingsplannen. De Occupy Central-beweging trok duizenden mensen. Er werden honderden arrestaties verricht en geregeld kwam het tot gevechten met de oproerpolitie.

8000 handtekeningen voor betere politie-cao

Een petitie van Bezorgde Dienders, een platform van politiemensen, heeft in een week tijd ruim 8000 handtekeningen vergaard. De petitie voor een betere politie-cao is gericht aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de betrokken woordvoerders in de Tweede Kamer.

De Bezorgde Dienders vragen net als de vakbonden om loonsverhoging, na vier jaar op de nullijn te hebben gezeten. Verder pleiten ze voor het handhaven van het functioneel leeftijdsontslag, omdat het zware politiewerk voor veel agenten maar moeilijk is vol te houden tot het 67e levensjaar.

Waterpolosters verpulveren Duitsland opnieuw in World League

De Nederlandse waterpolosters hebben de groepsfase in de World League uitbundig afgesloten. Oranje zegevierde dinsdagavond in Hamburg met 25-8 over Duitsland. De periodestanden waren: 7-3, 6-1, 6-1, 6-3. Voor de Nederlandse ploeg, die als poulewinnaar al zeker was van deelname aan de finaleronde in juni, was het de vijfde zege in zes duels.

Nederland verloor alleen de vijfde wedstrijd, uit bij Spanje (11-8). Thuis werden de Spaanse dames verslagen, terwijl Griekenland er uit en thuis aan moest geloven. Duitsland kwam dit keer nog goed weg vergeleken met de wedstrijd in januari in Drachten. Destijds gingen de oosterburen met liefst 30-4 kopje onder.

Martins Indi: "We zijn afgestraft"

Bij verdediger Bruno Martins Indi van FC Porto stond dinsdagavond na afloop van de afgang bij Bayern München (6-1) het huilen nader dan het lachen. "Iedereen zit stuk bij ons in de kleedkamer. We hebben verloren en zijn uitgeschakeld", sprak de oud-Feyenoorder bij Sport1 afgemeten.

Martins Indi, die vorige week nog met 3-1 won van Bayern in de kwartfinales van de Champions League, erkende dat vooral in de eerste helft (5-0) het krachtsverschil veel te groot was. "We verloren te veel duels en hadden de afvallende bal niet. Mede daardoor konden we niet in ons spel komen. Bayern heeft ons voor de rust goed afgestraft. In de tweede helft hebben we ons goed hersteld. Daar mogen we nog best trots op zijn. Maar Bayern was in deze wedstrijd wel een maatje te groot voor ons."

Robben: "Rentree duurt nog even"

Geen sprake van dat Arjen Robben dinsdag al zijn rentree had kunnen maken bij Bayern München. "Ik heb gisteren weer voor het eerst op het veld gestaan en alleen wat loopwerk verricht", zei de international dinsdag voor de camera van de NOS in reactie op het bericht uit Bild dat hij dinsdag mogelijk in actie zou komen in de return van de kwartfinales van de Champions League tegen FC Porto. "Ik las ergens dat ik alweer sprintjes had getrokken. Die hebben toch echt met een verkeerde zonnebril gekeken."

Robben is herstellende van een blessure aan een buikspier. "De dokter heeft gezegd dat het herstel zes weken duurt, ik heb er nu vier op zitten. Ik heb dus nog twee weken te gaan. Over het herstel op zich kan ik zeggen dat het supergoed gaat", aldus Robben, die vurig hoopte dat Bayern de 3-1-nederlaag van vorige week in eigen stadion goed zou maken. "Want dan heb ik een kans dat ik er in de halve finale bij kan zijn." Bayern won de wedstrijd uiteindelijk simpel met 6-1.

Hubble-telescoop kwart eeuw in de ruimte

De Hubble Space Telescope, een van de paradepaardjes van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, viert deze week zijn 25e verjaardag. Al een kwart eeuw zweeft de telescoop in de ruimte. In die tijd zijn al meer dan een miljoen observaties gedaan. De ruimtetelescoop heeft meer dan 5,5 miljard kilometer afgelegd en is ruim 137 duizend keer rond de Aarde gecirkeld.

De Hubble werd op 24 april 1990 door het ruimteveer Discovery in een baan rond de Aarde gebracht. Astronauten hebben vijf keer de telescoop bezocht om verbeteringen aan te brengen en reparaties uit te voeren. Met de telescoop werden de oudste en verst weg gelegen door de mens waargenomen sterrenstelsels vastgelegd.

Hubble-telescoop schiet al 25 jaar ruimtefoto's
Hubble-telescoop schiet al 25 jaar ruimtefoto's

Zuid-Afrikaanse held 'Shoes' overleden

De Zuid-Afrikaanse sportwereld is in rouw. Dinsdag overleed oud-voetballer John Shoes Moshoeu op 49-jarige leeftijd. Zijn manager maakte zijn dood bekend. Moshoeu leed aan kanker.

Shoes speelde 73 interlands. Hij groeide in 1996 uit tot nationale held toen Zuid-Afrika in eigen land de Afrika Cup veroverde. Moshoeu had met vier treffers een groot aandeel in dat historische succes.

Shoes beëindigde op 42-jarige leeftijd zijn loopbaan, die hem ook onder meer bij Fenerbahçe in Turkije bracht.

Doutzen scheurt uit broekje

Doutzen Kroes heeft weer een pikant kiekje gedeeld op Instagram. Ditmaal is het Friese topmodel uit haar broek gescheurd.

Op de foto draagt de 30-jarige blondine een afgeknipte spijkerbroek van Levi's. Het 501'tje kan Doutzens billen echter niet geheel vasthouden, waardoor een deel van haar kont is te zien...

 

He popped all my buttons and he ripped my shorts.... 😁

Een foto die is geplaatst door Doutzen Kroes (@doutzen) op21 Apr 2015 om 1:38 PDT

Zuid-Korea akkoord met berging Sewol

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben woensdag officieel goedkeuring gegeven voor de berging van de gezonken veerboot Sewol. De goedkeuring werd verwacht, omdat de Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye vorige week al beloofde alles in het werk te stellen om de Sewol boven water te halen en de lichamen van negen vermiste opvarenden te bergen.

Minister van openbare veiligheid Park In-yong zei woensdag op een persconferentie dat een verzoek van het ministerie voor oceanen en visserij om het schip van de zeebodem te hijsen is goedgekeurd. De operatie gaat naar verwachting tussen de 84 en 127 miljoen euro kosten en neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag.

De ramp met de veerboot kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven, onder wie veel scholieren die op de terugweg van een schoolreisje waren. De lichamen van 295 opvarenden zijn geborgen.

23 mannen bekennen in zedenzaak Valkenburg

In de zedenzaak Valkenburg hebben 23 mannen bekend seks te hebben gehad met een toen zestienjarig meisje. Dat gebeurde in onder meer een hotelkamer in Valkenburg.

Tot nu toe heeft het Openbaar Ministerie (OM) zo'n zestig mannen verhoord, bevestigde een woordvoerster van het OM in Limburg berichten in Limburgse kranten.

Daarnaast staan minder dan tien mannen nog op de nominatie om gehoord te worden. Wie van hen daadwerkelijk vervolgd wordt wegens seks met een minderjarige, is nog niet bekend.

"We streven ernaar de verdachten zo snel mogelijk te laten weten of ze worden vervolgd", zei de woordvoerster.

Het meisje zou vorig jaar 3000 euro hebben verdiend met de seks. Dat geld ging deels naar vermeend loverboy Armin A., die het geld in een casino vergokte.

Politie even van snelweg tegen overlast

Actievoerende politievoertuigen zijn woensdagochtend op de A28 bij Beilen even van de snelweg gegaan om het verkeer erachter te laten passeren. Er was een file van 6 kilometer ontstaan. Dat meldde een woordvoerder van het landelijk actiecentrum van de vakbonden.

De politiewagens en -motoren, die langzaam over de hele weg rijden, gingen even een parkeerplaats op zodat de stoet erachter vrij baan kreeg.

Volgens de woordvoerder van het actiecentrum is dit beleid van tevoren afgesproken om de overlast voor het verkeer niet te groot te laten worden.

Vanuit Groningen rijden de actievoerders via het westen (Afsluitdijk), midden (Flevoland) en oosten (via de A28) naar het zuiden.

Zes tips na beelden liquidatie vrouw

De politie heeft zes tips binnengekregen na het tonen van bewakingsbeelden waarop is te zien hoe de 34-jarige Luana Luz Xavier in Amstelveen voor de ogen van haar kinderen wordt geliquideerd. Dat meldde de politie woensdag.

Luana is waarschijnlijk het eerste vrouwelijke slachtoffer in de liquidatiegolf in en rond Amsterdam. In het tv-programma Opsporing Verzocht was dinsdagavond te zien hoe de kinderen en moeder van Luana voor hun huis uit de auto stappen, terwijl de vrouw voor hun ogen wordt doodgeschoten. De politie liet de beelden zien tot aan het moment van schieten.

De bruikbaarheid van de tips wordt onderzocht. Voor de gouden tip in de zaak is een beloning van 20.000 euro uitgeloofd.

Advocaten dagen Staat om afluisteren

De inlichtingendienst AIVD moet stoppen met het afluisteren van advocaten. Dat is de inzet van een kort geding dat advocatenkantoor Prakken d'Oliveira en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat, zo bevestigt NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt een bericht in de Volkskrant van woensdag.

De advocaten vinden dat het aftappen van gesprekken met cliënten vooraf door een rechter moet worden getoetst. Ze willen dat de vertrouwelijkheid van die gesprekken op dezelfde manier wordt beschermd als de bronnen van journalisten.

De advocaten van Prakken d'Oliveira staan cliënten bij als Volkert van der G., Samir A. en leden van de Hofstadgroep.

King's Quest eerste dev diary

Sierra had al aangegeven vier dev diaries te gaan uitgeven van King’s Quest en daarvan is nu deel één online. In de video zien we Creative Director Matt Korba en Producer Lindsey Rostal aan het woord wat de nieuwe King’s Quest gaat worden.

King's Quest is een serie computerspellen uit de jaren 80 ontwikkeld door Sierra. De spellen hadden nog het oude point-and-click-systeem. Vanaf komende herfst wordt het eerste hoofdstuk van de nieuwe game gelanceerd voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Heineken brengt meer bier aan de man

Het gaat momenteel lekker met Heineken. De bierbrouwer heeft afgelopen kwartaal 2,2 procent meer bier aan de man gebracht, de effecten van overnames niet meegerekend. De geconsolideerde omzet nam met 2 procent toe tot 4,34 miljard euro.

De brouwer maakte vandaag de cijfers over het eerste kwartaal bekend. Heineken boekte een nettowinst van 579 miljoen euro; fors meer dan de winst van 143 miljoen euro van een jaar eerder. In het resultaat is echter een eenmalige boekwinst verwerkt van 375 miljoen euro wegens de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsonderdeel Empaque.

Maar ook zonder die eenmalige winst zijn de cijfers goed. Het bierbedrijf ziet dan ook geen aanleiding de prognoses voor dit jaar bij te stellen. Heineken gaat er nog altijd van uit dat het op eigen kracht de omzet en winst verder kan opvoeren.

Bezuinigingen steunen resultaat TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft zijn bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal met behulp van bezuinigingen weten te stabiliseren. Door de verdere terugloop van de advertentieverkoop nam de omzet wel verder af, werd woensdag bekendgemaakt.

De omzet zakte met bijna 6 procent naar 116,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam net als een jaar eerder uit op 7,6 miljoen euro. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio bracht de kosten met ruim 6 procent terug.

Bestuursvoorzitter Geert-Jan van der Snoek zei dat TMG nog "een flinke weg heeft te gaan." "Maar we zijn blij met voorzichtige tekenen van herstel," voegde hij daaraan toe.

Jan Keizer reed 50 kilometer per uur te hard

Jan Keizer heeft een verplichte cursus moeten volgen omdat hij te hard op het gaspedaal heeft getrapt. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

De BZN-zanger zegt tegen de krant dat hij 180 kilometer per uur reed op een weg waar 130 was toegestaan. De weg was volgens hem bijna uitgestorven. "Het was nacht en ik wilde echt zo snel mogelijk naar huis." Hij geeft toe dat het niet verstandig was.

Het leidde ertoe dat Keizer de cursus Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) van het CBR moest volgen waar hij door verschillende mensen gezien werd. "Dat klopt ja", bekent hij in De Telegraaf.

De cursus lijkt effect te hebben gehad. Keizer zegt zijn lesje te hebben geleerd. "De bedoeling is natuurlijk dat je je gaspedaal daarna niet meer zo diep intrapt. Nou, dat beloof ik. Wat een ellende hebben ze ons laten zien!"

Joss Whedon gaat na Avengers II rust nemen

Regisseur Joss Whedon gaat na twee Avengers-films een lange, lange periode rust nemen. Dat vertelde de filmmaker voor de Europese première van het tweede deel in Londen tijdens een ontmoeting met de pers.

"Ik ga nu eerst rust nemen, en daarna nog meer rust nemen", lachte hij. "Ik heb helemaal geen plannen. En dat is eigenlijk de beste zin die ik ooit in mijn leven heb uitgesproken." De regisseur was de afgelopen jaren dag en nacht bezig met zijn twee Avengers-films. Het eerste deel was twee jaar terug een enorme hit en bracht wereldwijd meer dan 1 miljard dollar op. "Dat is natuurlijk geweldig, maar daar moet je niet aan denken als je aan een volgende film bezig bent. Er is geen knop op je computer waar je op kan drukken om nog een film te maken die zo'n enorm succes wordt."

Het filmuniversum van stripproducent Marvel breidt zich in hoog tempo verder uit: er staan de komende jaren nog zeker tien films met Iron Man, Captain America, de Hulk en Thor in de planning. "De kracht van Marvel is dat ze elk verhaal behandelen alsof ze een nieuw idee in handen hebben, zonder de druk van het succes van de voorgangers. Marvel is geen formule. Dat is ook de manier waarop geestelijk vader Stan Lee al meer dan een halve eeuw zijn comis benadert."

In Avengers II nemen de helden het op tegen superschurk Ultron, een androïde die de mensheid wil uitroeien. "Nog voordat we de eerste film gingen draaien, wist ik dat ik Ultron als bad guy in het vervolg wilde hebben", vertelt hij. "Hij is groot, sterk, eng en van metaal - wat wil je als maker nog meer? En zeker de fans van de strips weten dat hij al heel lang heel kwaad is. Daar moest ik iets mee doen in de filmserie." Het draaien van de sequel was een feestje, bevestigt de regisseur de positieve verhalen van alle acteurs. "Al was het fijn dat er ook wat nieuwe namen in de cast zaten: die letten tenminste wél op als ik iets probeerde uit te leggen."


MLB 15: The Show

In Nederland is honkbal nog steeds niet heel populair en zal dat ook nooit helemaal gaan worden. Jammer, want de laatste jaren is het Nederlandse honkbalteam zeer goed bezig met de inzet van honkballers van de Caribische eilanden. De sport die vooral in Amerika en Japan bij de topsporten hoort krijgt qua games wel altijd veel aandacht. MLB The Show 15 is de nieuwst uitgekomen honkbalgame. Exclusief voor de Sony consoles.

Burgerpestactie politie: langzaam over de snelweg

Wie vandaag de weg op moet, kan mogelijk lange files verwachten. Politieagenten houden namelijk een actie voor een betere cao en besluiten daarom hardwerkende burgers te weerhouden hun kind op tijd op school te krijgen of tijdig op het werk te verschijnen. Politieauto's en motoren zullen met een gevaarlijk slakkengangetje van 60 kilometer per uur van Groningen naar Limburg rijden.

De politiebonden liggen in de clinch met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De agenten willen een betere cao en houden een estafetteactie om daarvoor aandacht te vragen. In elke politieregio vormt zich een nieuwe colonne politievoertuigen, die dan de plek van de vorige inneemt. De actie duurt van 07.00 uur tot 20.00 uur. De agenten rijden in hun dienstauto's langzaam en over de volle breedte van de grote weg.

De politiebonden houden steeds dommere acties. Deze estafetteactie is daar onderdeel van. Eerder zijn er op kleinere schaal vergelijkbare 'zwaan-kleef-aan-acties' geweest, maar die waren buiten de spits en in gebieden waar het minder druk is.

De politiebonden hebben het politiepersoneel ook opgeroepen om morgen mee te doen aan een twee uur durende sluiting van de politiebureaus, nog zo'n burgertreiteractie. Dienstverlening voor het publiek, zoals het opnemen van aangiftes, gaat dan niet door. Voor noodhulp zijn de agenten wel 'gewoon' beschikbaar.

Amsterdam krijgt Wim Sonneveld-brug

In Amsterdam wordt een brug vernoemd naar cabaretier Wim Sonneveld. Het Amsterdamse college van Burgemeester en Wethouders heeft dat besloten, meldt De Telegraaf. Het gaat om brug 175 aan de Marnixstraat.

De brug ligt vlakbij het DeLaMar Theater, waar ook een zaal naar Sonneveld is vernoemd. Initiatiefnemer Daan Bartels had het college gevraagd om brug 40 naar de overleden cabaretier te vernoemen. Op brug 40 liet Sonneveld zich fotograferen voor de hoes van de single Aan de Amsterdamse grachten. Bartels is blij én teleurgesteld met het besluit van het college. 'Maar Sonneveld blijvend eren was het doel.'

Wim Sonneveld wordt beschouwd als één van de 'Grote Drie' van het Nederlandse cabaret van na de Tweede Wereldoorlog, samen met Toon Hermans en Wim Kan. Daarnaast was hij zanger. Het Dorp is zijn bekendste nummer. Sonneveld overleed in 1974 op 56-jarige leeftijd. In het DeLaMar Theater is momenteel een musical over het leven van Sonneveld te zien.

Kylie Jenner niet blij met lipverminking tienermeisjes

Kylie Jenner (wie?!) vindt het maar niets dat tieners zichzelf toetakelen door hun lippen op te blazen om op haar te lijken. Ze keurt de internetrage af.

Dinsdag reageerde ze op Twitter op de trend waarbij tieners hard zuigen op bijvoorbeeld shotglaasjes totdat de bloedvaten in hun lippen knappen. Daarna zetten ze foto's van het resultaat op sociale media met de hashtag #kyliejennerchallenge.

"Ik probeer jonge mensen niet aan te moedigen op mij te lijken of te laten denken dat ze er zo uit moeten zien", schrijft ze. "Ik wil mensen en jonge meiden aanmoedigen om jezelf te zijn en niet bang te zijn te experimenteren met je look."

De 17-jarige halfzus van Kim Kardashian heeft altijd ontkend dat ze iets aan haar lippen heeft laten doen, ondanks sterke geruchten hierover.

lipchallenge

Nederlandse jihadist gesneuveld in SyriŽ

De 23-jarige jihadist Omar H. uit Amsterdam zou in het noorden van Syrië zijn gesneuveld. Dat melden bronnen aan het Algemeen Dagblad. De jihadstrijder zou vorige week zijn omgekomen tijdens gevechten met strijders van de Koerdische PKK.

Omar H. wist eind vorig jaar uit Nederland te ontsnappen, terwijl de veiligheidsdiensten hem in de gaten moesten houden. De Amsterdammer werd als een groot gevaar beschouwd. In januari werd Omar H. tot 1,5 jaar cel veroordeeld, terwijl hij toen al maanden in Irak verbleef.

Een strijdmakker heeft gedetailleerd aan het AD verteld hoe Omar H. is omgekomen. Ook heeft hij de familie telefonisch op de hoogte gebracht. 'Ik heb ze gefeliciteerd. Omar heeft het martelaarschap gekregen waarop hij hoopte.' Inmiddels zijn zo'n dertig 'Nederlandse' jihadgangers in Irak en Syrië omgekomen.

Japan zet kernreactoren weer aan

De kernreactoren Sendai 1 en 2 in het zuidwesten van Japan kunnen weer gaan draaien. Een beroep van bezorgde bewoners, die vrezen voor de veiligheid, werd woensdag door een rechtbank in de prefectuur (provincie) Kagoshima verworpen.

Omwonenden wilden de opstart van de reactoren voorkomen omdat ze vinden dat de risico's worden onderschat. Ook ontbreken volgens de bezwaarmakers "geloofwaardige evacuatiemaatregelen", mocht het fout gaan.

De heropening ligt gevoelig na de ramp met de kerncentrale bij Fukushima. Een zeebeving veroorzaakte in maart 2011 een tsunami, die ook de reactoren trof. Zo'n 160.000 mensen moesten daardoor worden geëvacueerd. Na de catastrofe werden alle 48 kernreactoren in Japan stilgelegd.

De regering probeert de inactieve kernindustrie in het land weer op te starten. Het besluit van de rechtbank in Kagishima betekent dat de Sendai 1 en 2 op z'n vroegst in juni dit jaar weer kunnen draaien.

Vorige week nog besloot een andere rechtbank nog dat twee reactoren ten westen van Tokio nog niet opnieuw kunnen in bedrijf kunnen.

Herstart kernreactoren Japan weer toegestaan
Herstart kernreactoren Japan weer toegestaan (Foto: ANP)

VS over vijf jaar 'too fat to fight'

Obesitas (zwaarlijvigheid) leidt tot diabetes, hartaanvallen en gewrichtsproblemen. De Verenigde Staten worstelen er behoorlijk mee en daar komt nu nog een probleem bij: over een paar jaar zijn er niet meer genoeg jonge Amerikanen te vinden die geschikt zijn voor het leger. Obesitas maakt de Verenigde Staten 'too fat to fight'.

Majoor Generaal Allen Batschelet is binnen het Amerikaanse leger de hoogst verantwoordelijke op het gebied van werving. Hij luidt tegenover CNN de noodklok. Obesitas is niet langer alleen een gezondheidsvraagstuk, maar raakt nu ook de nationale veiligheid. Als er niet wordt ingegrepen, dan kan het leger over vijf jaar niet meer genoeg geschikte soldaten vinden.

[X] Ongeschikt
Van de 195.000 jonge mannen en vrouwen die zich inschreven bij het leger, waren er maar 72.000 geschikt. Sommigen vielen af vanwege een crimineel verleden, gebrekkige opleiding of een overschot aan tatoeages. Tien procent viel af door overgewicht. 'Dat baart zorgen, want de trend gaat in de verkeerde richting. In 2020 kan het de helft zijn. Dan zouden nog maar twee van de tien inschrijvers geschikt zijn om bij het leger te komen', zegt Batschelet.

Het leger laat recruiters nu zelfs als fitnesscoach werken. Potentiële soldaten die te zwaar zijn, worden via diëten, sporten en bootcamps klaargestoomd om genoeg gewicht te verliezen, op een manier die doet denken aan tv-programma's als Obese. Op dit moment heeft 17 procent van de Amerikaanse kinderen en jongeren obesitas; drie keer zo veel als een generatie geleden. Jongens en meisjes met overgewicht denken massaal - en dus ten onrechte - dat ze het juiste gewicht hebben.

Verhaal voor Japanse Xenoblade X

In Japan hoeven ze nog maar een week te wachten en dan mogen ze aan de slag met Xenoblade X op Wii U. Nintendo Japan heeft dan ook een trailer online gezet om ze in het land van de rijzende zon iets meer verhaal te geven.

Xenoblade X speelt zich af in 2054, wanneer een oorlog tussen twee buitenaardse rassen dichtbij de aarde onze planeet naar de klote helpt. De mensheid vlucht in grote ruimteschepen. Het verhaal volgt het schip "The White Whale" wanneer ze crashen op de planeet Mira. Terwijl de mensen uit dat schip een nieuw thuisbasis opbouwen zijn de aliens nog niet klaar met ze.

Wij moeten nog even wachten op de Wii U-game, een precieze datum is namelijk nog niet bekend. In 2015 zou de game uit moeten komen.

Premier Nieuw Zeeland: 'sorry voor dolletje'

John Key, premier van Nieuw Zeeland, gaat door het stof na een opmerkelijk voorval. Tijdens bezoekjes aan een café in Auckland trok hij herhaaldelijk een serveerster aan haar paardenstaart. Hij deed het af als 'een dolletje', maar heeft toch zijn excuses aangeboden.

De zaak kwam aan het licht omdat de serveerster een anoniem bericht plaatste op een populaire linkse opiniesite. De serveerster schrijft dat Key het café regelmatig bezocht tijdens zijn succesvolle verkiezingscampagne. De conservatief-liberale Key, sinds 2008 minister-president, werd vorig jaar als premier herkozen.

Het gedrag van de premier ging door tot maart dit jaar. De serveerster zei er eerst niks van, omdat ze dacht dat Key het speels bedoelde. Maar uiteindelijk liet ze toch duidelijk doorschemeren dat ze er niet van gediend was. 'Stop nu of je krijgt er last mee.' Na de publicatie van het bericht was #ponytailgate al snel een feit; Nieuw Zeeland is in rep en roer. Mensen schamen zich voor het gedrag van hun premier.

Ongepast
Key heeft een verklaring doen uitgaan waarin hij zijn excuses aanbiedt. Zijn acties waren 'luchtig bedoeld' en de intentie was niet dat de serveerster zich er ongemakkelijk door zou voelen. 'Ik kom vaak in dat café en er worden veel practical jokes gemaakt. Dat is alles', zegt de premier tegen nieuwszender ONE News. Achteraf bezien erkent hij dat zijn acties ongepast waren. Hij heeft zijn excuses gemaakt en de vrouw een paar goede flessen wijn gegeven.

Ex-medewerker Bush maakt wis-app voor Twitter

Ethan Czahor werkte voor de Amerikaanse politicus Jeb Bush, een mogelijke presidentskandidaat. Maar dubieuze Twitter-berichten uit het verleden nekten hem. De opgestapte Czahor lanceert nu Clear; een speciale app om aanstootgevende tweets te verwijderen.

De 31-jarige Czahor werd in februari ingehuurd door Jeb Bush. De broer van de vorige president George W. Bush is een waarschijnlijke presidentskandiaat namens de Republikeinse Partij. Die partij wist bij de vorige verkiezingen mensen niet goed te bereiken via internet. Tech-goeroe Czahor zou daar verandering in brengen.

Maar het liep anders. Kort na zijn aanstelling stapte Czahor alweer op. De reden: journalisten kwamen erachter dat Czahor bezig was om tweets uit het verleden te wissen. Er kwamen dubieuze tweets aan het licht. Czahor vond dat hij, door naar de sportschool te gaan, liet zien dat hij niet homo is. Ook nam hij meerdere malen het woord 'sluts' in de mond als hij over vrouwen twitterde. De positie van de kersverse chief technology officer werd onhoudbaar.

Clear
Czahor heeft nu een app ontwikkeld die automatisch berichten verwijdert waardoor je in de problemen kunt komen: Clear. De app werkt voor alle grote social media-netwerken, zoals Twitter, Facebook en Instagram. Je kunt gericht zoeken naar bepaalde woorden en het programma verwijdert de berichten. De app, die gebruik maakt van algoritmes en de IBM Watson supercomputer, houdt echter ook rekening met de context van de opmerkingen.

Volgens Czahor kan iedereen onder een vergrootglas komen te liggen, zeker nu je op Twitter makkelijker berichten uit het verleden kunt terugzoeken dan voorheen. 'Ik heb Clear ontwikkeld om ervoor te zorgen dat niemand ooit belandt in de situatie waarin ik belandde', zegt Czahor. 'Dit kan ook mensen overkomen die niet in de politiek werken. Jongeren gaan nu de arbeidsmarkt op en werkgevers kunnen alles terugvinden wat je de afgelopen 10 jaar online hebt gezegd.'

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #24
special
VrijMiBabes #24 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #136
review
Borat Subsequent Moviefilm
special
Random Pics van de Dag #135
special
Hearthstone krijgt herzien progressiesysteem, achievements en gamemodus
©FOK.nl e.a.