Fracties VVD en PvdA achter akkoord illegalen

De fracties van de regeringspartijen VVD en PvdA hebben zich geschaard achter het compromis dat de top van de regeringscoalitie eerder woensdag wist te bereiken over de opvang van illegalen.

PvdA-leider Diederik Samsom meldde woensdag even voor 20.00 uur dat zijn fractie akkoord is. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was hem een kwartier eerder voorgegaan. Het akkoord over de opvang van illegalen zal woensdagavond worden gepresenteerd door premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher.

Samsom zei na afloop van het overleg dat zijn hele fractie akkoord is. "Dit is voor de PvdA een goede oplossing, vooral voor de mensen op straat. We gaan op een andere manier werken voor mensen die hier echt niet kunnen blijven. Er blijft een vorm van opvang. Wij willen ook dat mensen die hier niet mogen blijven, uiteindelijk terugkeren naar hun land van herkomst. Maar soms is daar wat tijd en rust voor nodig. We willen niet dat ze in die periode op straat moeten slapen."

Volgens Samsom was het de afgelopen week soms best lastig in de coalitie. Maar "deze coalitie is sterk en heeft nooit op klappen gestaan", zei hij. De coalitie van VVD en PvdA kan wel tegen een stootje, voegde hij eraan toe.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meldde even daarvoor - na nog geen half uur intern beraad - dat zijn fractie het akkoord steunt. "De VVD-fractie is tevreden met wat er voorligt en heeft ermee ingestemd. Ik vind dat er een prima resultaat ligt", zei Zijlstra.

Het akkoord behelst onder meer dat er een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers komt in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven)én in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Die opvang wordt door het Rijk betaald.

Na de noodopvang gaan illegalen naar de terugkeerlocatie in Ter Apel, om van daaruit te worden teruggestuurd naar hun eigen land. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Mensen die ziek zijn kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken.

Fracties VVD en PvdA achter akkoord illegalen
Fracties VVD en PvdA achter akkoord illegalen (Foto: ANP)