Erdogan: Europa laat migranten creperen

Redactie

Europa laat migranten creperen als het besluit vaartuigen van mensensmokkelaars te vernietigen om te voorkomen dat vluchtelingen Europees grondgebied bereiken. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

Erdogan reageerde op een voorstel dat mogelijk donderdag aan bod komt, wanneer leiders van de Europese Unie de vluchtelingencrisis bespreken. Mensensmokkelaars zouden kunnen worden aangepakt door bendeleiders op te pakken en hun boten te vernietigen. Over het vernietigen van vaartuigen met mensen aan boord is geen woord gesproken.

Volgens Erdogan gaan de plannen wel deze richting uit. Zonder in detail te treden sprak de president over 'verklaringen uit Europa die de grond bereiden voor het zinken van (vaartuigen) op de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee, terwijl er migranten en vluchtelingen worden vervoerd'.

Turkije is kritisch over Europese pogingen de toestroom van migranten tegen te houden. Het land zegt zelf 1,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië op te vangen en nog eens driehonderdduizend uit Irak, omdat het dat als zijn 'humanitaire plicht' beschouwt.

"Als deze mensen om een of andere reden hun land ontvluchten om hun heil te zoeken in Europese landen, wat voor aanpak is het dan om de schepen tot zinken te brengen waarmee zij vluchten? Hoe kunnen zij tot een aanpak overgaan die deze mensen laat creperen? Ik veroordeel en vervloek de westerse houding", aldus Erdogan.