VS over vijf jaar 'too fat to fight'

Obesitas (zwaarlijvigheid) leidt tot diabetes, hartaanvallen en gewrichtsproblemen. De Verenigde Staten worstelen er behoorlijk mee en daar komt nu nog een probleem bij: over een paar jaar zijn er niet meer genoeg jonge Amerikanen te vinden die geschikt zijn voor het leger. Obesitas maakt de Verenigde Staten 'too fat to fight'.

Majoor Generaal Allen Batschelet is binnen het Amerikaanse leger de hoogst verantwoordelijke op het gebied van werving. Hij luidt tegenover CNN de noodklok. Obesitas is niet langer alleen een gezondheidsvraagstuk, maar raakt nu ook de nationale veiligheid. Als er niet wordt ingegrepen, dan kan het leger over vijf jaar niet meer genoeg geschikte soldaten vinden.

[X] Ongeschikt
Van de 195.000 jonge mannen en vrouwen die zich inschreven bij het leger, waren er maar 72.000 geschikt. Sommigen vielen af vanwege een crimineel verleden, gebrekkige opleiding of een overschot aan tatoeages. Tien procent viel af door overgewicht. 'Dat baart zorgen, want de trend gaat in de verkeerde richting. In 2020 kan het de helft zijn. Dan zouden nog maar twee van de tien inschrijvers geschikt zijn om bij het leger te komen', zegt Batschelet.

Het leger laat recruiters nu zelfs als fitnesscoach werken. Potentiële soldaten die te zwaar zijn, worden via diëten, sporten en bootcamps klaargestoomd om genoeg gewicht te verliezen, op een manier die doet denken aan tv-programma's als Obese. Op dit moment heeft 17 procent van de Amerikaanse kinderen en jongeren obesitas; drie keer zo veel als een generatie geleden. Jongens en meisjes met overgewicht denken massaal - en dus ten onrechte - dat ze het juiste gewicht hebben.