FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 april 2015

Winkeldief trekt zeven broeken aan

In de Duitse stad Mainz is vandaag een bijzondere winkeldief betrapt. De man had zeven broeken over elkaar aangetrokken en wilde zo naar buiten stappen. Een winkelbeveiliger kreeg argwaan toen hij de man zag wandelen en alarmeerde de politie.

Het voorval vond plaats in een warenhuis in Mainz, hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts. De winkelbeveiliger die de man betrapte, stelde vast dat hij zeker vijf broeken had aangetrokken die uit de winkel afkomstig waren en niet waren afgerekend.

Bij nader onderzoek bleek dat de 50-jarige man gesignaleerd stond en door de politie werd gezocht. Hij wordt voorlopig vastgehouden, aldus de omroep SWR.

Winkeldief trekt zeven broeken aan
Winkeldief trekt zeven broeken aan (Foto: ANP)

Grote motorupdate Ferrari in Canada

Het Formule 1-team Ferrari wil Mercedes in juni vanaf de Grand Prix van Canada het vuur nog meer aan de schenen gaan leggen. De renstal uit Maranello won dit jaar al de race in Maleisië en een grote update van de motor moet meer zeges binnen handbereik gaan brengen.

Ferrari heeft dit seizoen nog tien van de 32 tokens over om de motor te verbeteren. Hiervan gebruiken de Italianen er nu vijf, waardoor ze volgens Sky Sports twintig tot dertig pk erop vooruit gaan. Ook Sauber krijgt de beschikking over de nieuwe krachtbron, terwijl Marussia moet wachten totdat de nieuwe auto gereed is. Momenteel rijdt dat team nog met een aangepaste 2014-auto die voorzien is van de veel zwakkere krachtbron van vorig seizoen.

Ook een grote aerodynamische update is in aantocht voor Ferrari. Deze komt al in Barcelona, maar teambaas Maurizio Arivabene tempert de verwachtingen. "Ik heb het er nu liever nog niet over, want dan verwacht iedereen er straks heel veel van. We pakken het stap voor stap aan, en hopen dat we wat met de update opschieten."

Uitslagen Champions League 21/04/2015

FC Barcelona en Bayern München staan in de halve finales van de Champions League. De Catalanen wonnen van Paris Saint-Germain en Bayern München had geen moeite met Porto. 

FC Barcelona - Paris Saint-Germain 2-0 (5-1 agg)

Barcelona had geen kind aan PSG in het tweede duel van de kwartfinale. De Catalanen wonnen door twee goals van Neymar met 2-0 van de Parijzenaars.

Vanaf het eerste moment was het een ongelijke strijd tussen Barcelona en PSG. De thuisploeg speelde met vertrouwen na de 3-1 zege in de heenwedstrijd en was meer dan oppermachtig tegen de Parijzenaars. Bij PSG leek het echte geloof in een goede afloop er niet te zijn. Te vaak leed de ploeg onbegrijpelijk balverlies, met Pastore en David Luiz als uitschieters daarin.

Het duurde tot de veertiende minuut voordat Barcelona op voorsprong kwam. Iniesta mocht het hele veld oversteken. De middenvelder gaf de bal op tijd op Neymar, die Sirigu passeerde en de 1-0 liet aantekenen. Het was de duizendste goal voor Barcelona in Europees verband. Twintig minuten later boorde de Braziliaan alle resterende Parijse hoop de grond in. Dani Alves gaf met links voor, waarna Neymar alleen nog zijn hoofd tegen de bal hoefde te zetten om Sirigu voor de tweede keer te kloppen en de 2-0 op het bord te zetten.

Het tweede bedrijf was er een voor de statistieken. Barcelona hoefde niet meer, terwijl PSG nog steeds als los zand aan elkaar hing. De frustratie was te zien bij Javier Pastore, die naast ongelofelijk veel balverlies ook een aantal smerige overtredingen maakte. Zo speelde Barcelona de wedstrijd rustig uit. Blanc wisselde zijn sterkhouders waardoor PSG nog minder tegenstand kon bieden. Het bleef bij 2-0, en daarmee plaatst Barcelona zich voor de zevende keer in acht seizoenen voor de halve finales van de Champions League.

Bayern München - FC Porto 6-1 (7-4 agg)

Alle hoop die FC Porto had op het behalen van de halve finale in de Champions League, was tegen Bayern München al na de eerste helft verdwenen: 6-1.

Bayern München denderde in 45 minuten tijd over het kansloze FC Porto heen. De Duitsers moesten twee keer scoren om de 3-1 nederlaag van vorige week weg te poetsen. Het werden er vijf in de eerste helft, waardoor een stunt uit bleef. Al na een half uur spelen stond Bayern op een veilige 3-0 voorsprong. Drie keer ging het om een kopbal. Eerst Thiago Alcantara, toen Jerome Boateng en even later Robert Lewandowski waren het die Guardiola opgelucht deden ademhalen.

Daarmee was het nog niet klaar voor Porto. Lewandowski prikte vijf minuten voor de rust ook zijn tweede treffer van de avond binnen. De spits nam even rustig aan, week uit naar rechts en schoot beheerst de 4-0 binnen voor Bayern. Nog voor de rust was het 5-0 door Thomas Müller. De aanvaller schoot van een afstand en zijn schot werd aangeraakt door Bruno Martins Indi. De Nederlandse verdediger van Porto zag de bal in het eigen doel verdwijnen achter keeper Fabricio.

Na de rust ging de storm voor Bayern liggen. De club maakte amper meer aanspraak op een doelpunt. Aan de andere kant kreeg Porto steeds meer ruimte. Spits en aanvoerder Jackson Martinez profiteerde daarvan. Hij kopte de 5-1 binnen. Als Porto nogmaals had gescoord, kon het nog spannend worden in Duitsland. Maar Marcano pakte zijn tweede gele kaart en uit de daaropvolgende vrije trap scoorde Xabi Alonso de 6-1. Daarmee viel het doek voor de Portugezen definitief.

Doelman Fabiano viste zes keer achter het net. (PRO SHOTS/Witters)
Doelman Fabiano viste zes keer achter het net. (PRO SHOTS/Witters)

Handelaar gepakt wegens 'Wall Street-flashcrash' in 2010

Een beurshandelaar is in Groot-Brittannië gearresteerd op verdenking van fraude en marktmanipulatie bij de zogenoemde flash crash op Wall Street in 2010. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekend.

Op 6 mei 2010 ging de toonaangevende Dow-Jonesindex in een paar minuten tijd zeer sterk omlaag, waarna de index alweer snel flink herstel liet zien. De opgepakte handelaar wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de flash crash. De Amerikaanse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Het is voor het eerst dat de Amerikaanse autoriteiten melden dat manipulatie van de markt een rol kan hebben gespeeld bij de flash crash.

Wall Street
Handelaar gepakt wegens 'Wall Street-flashcrash' in 2010 (foto: ANP)

Honderden wapens gevonden in huis Duitsland

De Duitse autoriteiten hebben in een huis in de stad Essen zo'n zevenhonderd wapens en 2200 kilo munitie gevonden. Het wapentuig werd verhandeld door een man die daar geen vergunning voor had, zei het hoofd van de Duitse douanedienst dinsdag.

De wapens en kogels werden vorige maand al gevonden. De autoriteiten hadden twee dagen nodig om alle wapens en munitie uit het huis te halen. "We konden het amper geloven, dat iemand zo veel wapens zou verzamelen in het huis waar hij met zijn vrouw en zoon woont", zei Hans-Joachim Brandl van de douane.

De 54-jarige man die de wapens verhandelde gebruikte de vergunning van een vriend.

Alonso voorspelt grote stap in Spanje

Formule 1-coureur Fernando Alonso verwacht dat zijn team McLaren bij de Grote Prijs van Spanje een stuk sterker voor de dag zal komen. "Ik voorspel dat we daar onze eerste grote stap gaan maken", zegt de tweevoudig wereldkampioen dinsdag op de officiële Formule 1-website. "We doen onze uiterste best om onze snelheid op te krikken en de kans is groot dat dat lukt."

Alonso kende door een bij een testongeluk opgelopen hersenschudding en door de problematische Honda-motor achterin zijn McLaren een moeilijke seizoensstart. Afgelopen zondag scoorde hij in Bahrein met de elfde plaats zijn beste resultaat. "Een WK-punt was leuker geweest", zegt Alonso daarover. "Maar het is positief dat we de race uit hebben gereden en ervaring op hebben gedaan."

Senaatsdebat over schrappen van benoeming bij koninklijk besluit

De Eerste Kamer worstelt met de wijze waarop burgemeesters en commissarissen van de Koning in de toekomst moeten worden benoemd. Een initiatiefwetsvoorstel van D66 om de benoemingen uit de Grondwet te halen, leverde dinsdag tijdens een debat veel vragen en weerstand op.

Initiatiefnemer en D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw vindt het spannend maar heeft goede hoop dat een meerderheid volgende week zal instemmen. "Het is nog geen gelopen koers. Deze kritiek hoort ook bij de rol van de Eerste Kamer. En zeker als het gaat om de Grondwet, zit iedereen op het puntje van zijn stoel", zei Schouw na afloop.

Volgende week stemmen de senatoren hoofdelijk over het plan. Als de benoeming alvast uit de Grondwet wordt gehaald, maakt dat volgens Schouw de weg vrij om een grondige discussie te voeren over de positie van de burgemeester.

Eerste Kamer
Eerste Kamer  (CC: RVD)

Marcouch hoeft niet te getuigen in jihadproces

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) hoeft niet te getuigen in het het grote Haagse jihadproces. Een van de gedaagden wilde hem horen. Drie verdachten blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De advocaten van de jihadverdachten vroegen de rechtbank vorige week onder anderen Azzedine C. (32) en Rudolph H. (25) vrij te laten uit voorarrest. Maar volgens de rechters zijn er te veel bezwaren om ze te laten gaan. Zo bestaat de kans dat ze vluchten.

De rechtbank bepaalde voorts dat C., alias Abou Moussa, Marcouch niet mag horen. C. had daarom gevraagd omdat een getuige heeft gezegd dat Marcouch zou hebben geweten dat er een onderzoek liep, al voordat C. werd aangehouden.

Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk geworden dat Marcouch zich actief met het onderzoek heeft bemoeid of dit zou hebben beïnvloed.

C. wordt verdacht van onder meer ronselen voor de jihad en opruiing. De Hagenaar was het bekendste gezicht van een groep radicale moslimjongeren, toen hij vorig jaar werd opgepakt.

Azzedine C. en Rudolph H. kwamen vorige week naar de rechtszaal, ondanks de door hen als vernederend ervaren visitatie die ze moeten ondergaan bij het verlaten van en terugkeren op de terroristenafdeling. Twee andere verdachten, Oussama C. (19) en Jordi de J. (21), bleven weg omdat ze zich anders hadden moeten laten visiteren.

Schade explosie Heerlen loopt in de miljoenen

De schade als gevolg van de explosie van een flatgebouw in Heerlen loopt in de vele miljoenen euro's. De klap vaagde achttien appartementen weg (zeker 1,8 miljoen euro schade), leverde een constructieschade van zeker 1 miljoen euro aan naburige panden op, leidde tot grote materiële schade aan 42 appartementen en nog eens 96 woningen raakten in meer of mindere mate beschadigd.

Dat zei een woordvoerder van verhuurder Wonen Zuid dinsdagavond. "Tel daarbij op de herhuisvesting van mensen, het tijdelijk onderbrengen van 54 bewoners, van wie er twintig geen onderdak vinden bij familie, kennissen of vrienden", rekende hij voor.

"Stapel al deze kosten op, en je praat over vele miljoenen euro's. Hoeveel precies is nog niet in te schatten."

Om onderzoek mogelijk te maken zijn delen van de ontplofte flat dinsdag gesloopt. Corporatie Wonen Zuid overlegde dinsdagavond met de verzekeringsmaatschappijen over de aanpak van opruim- en herstelwerkzaamheden.

Saudi-Arabië stopt bombardementen op Jemen

Saudi-Arabië en zijn bondgenoten stoppen met de bombardementen op doelen in Jemen. Zij zeggen dat Saudi-Arabië niet langer vanuit Jemen wordt bedreigd en dat de tijd is gekomen voor hervatting van vredesonderhandelingen in het armste Arabische land. Ook wil de coalitie onder leiding van de Saudiërs zich inspannen voor humanitaire doelen, zoals de evacuatie van buitenlanders uit Jemen en de levering van hulpgoederen.

Dat blijkt uit een verklaring die op de Saudische televisie werd voorgelezen. De nieuwe operatie onder de naam 'Herstel van de hoop' zal zich volgens het koninkrijk ook richten op de veiligheid en de strijd tegen het terrorisme in Jemen. De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voerde sinds ruim drie weken bombardementen uit op doelen van de sjiitische Houthi's. Die hebben een groot deel van Jemen veroverd. De Saudi's en hun bondgenoten steunen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. De Houthi's worden gesteund door het eveneens sjiitische Iran.

De Saudische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud vaardigde dinsdag een decreet uit waarin staat dat de elitetroepen van de Nationale Garde zullen deelnemen aan operaties op de grond in Jemen. Het is onduidelijk in hoeverre de Saudiërs een grondoffensief in Jemen willen inzetten. Maandag stuurde de VS, een bondgenoot van Saudi-Arabië, nog een oorlogsbodem naar Jemenitische wateren.

Saudi-Arabië stopt bombardementen op JemenSaudi-Arabië stopt bombardementen op Jemen (foto: ANP)

Allen, Carter en Junhui naar tweede ronde WK snooker

Snookeraars Mark Allen, Ding Junhui en Ali Carter staan in de volgende ronde van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De als derde geplaatste Ding trok op een andere manier ook nog de aandacht.

De als twaalde geplaatste Allen kwam met 1-3 achter tegen Ryan Day, maar gaf daarna geen frame meer weg. Allen gaf Day weinig kans door in veel frames een hoge break te maken. De Noord-Ier treft in de volgende ronde Barry Hawkins. Carter begon de sessie met een 6-3 voorsprong tegen Alan McManus. De voorsprong kwam niet meer in gevaar en Carter won met 10-5.

Junhui stond tegen Mark Davis met 0-4 achter, maar wist uiteindelijk de partij met 10-7 te winnen. De aandacht na de wedstrijd ging uiteindelijk uit naar negende frame. Junhui liet een unieke kans op een 147 maximum liggen. Na twaalf keer rood en evenveel keer zwart gepot te hebben, speelde de Chinees na de dertiende rode voor blauw. De verraste reactie van het publiek deed Junhui beseffen wat hij gedaan had. Hij probeerde toch nog op zwart, maar had het zichzelf te moeilijk gemaakt. "Ik was helemaal niet aan een 147 aan het denken", bekende Ding. "Pas toen het publiek zo reageerde, wist ik dat ik geblunderd had."

Ding was onbewust op weg naar een 147 en kwam te laat bij bewustzijn. (Bron: YouTube)

Ronnie O'Sullivan heeft er tegen debutant Craig Steadman ook een sessie opzitten. The Rocket nam met breaks van 104, 61, 59, 54 en 75 in twee uur en een kwartier een 7-2 voorsprong. De tweede sessie wordt woensdagochtend gespeeld.

Dr. Phil biedt ster gratis afkicken aan

Dr. Phil heeft Kim Richards, bekend van de realityserie The Real Housewives of Beverly Hills, een gratis verblijf in een afkickkliniek aangeboden.

De Amerikaanse realityster werd vorige week gearresteerd voor openbare dronkenschap. In een interview met Dr. Phil dat op 28 april wordt uitgezonden in de Verenigde Staten, neemt ze hier volledig haar verantwoordelijkheid voor. "De hele nacht is mijn fout", zegt ze in een promotiefilmpje van de show.

Een bron van RadarOnline zei na de opnames: "Dr. Phil heeft haar aangeboden naar een afkickkliniek te sturen op zijn kosten. Dat is heel genereus. Dr. Phil had al een kliniek uitgekozen. Kim was helemaal ondersteboven van zijn gebaar, maar ging er niet gelijk mee akkoord."

"Volgende maand trouwt de dochter van Kim voor de tweede keer en Kim wil dit huwelijk in het buitenland niet missen'', vervolgt de bron. "Dr. Phil heeft Kim gewaarschuwd en zegt dat haar alcoholverslaving levensgevaarlijk is."

Bobbi Kristina heeft onherstelbare hersenschade

Bobbi Kristina heeft onherstelbare hersenschade opgelopen. Dit zegt haar oma Cissy Houston in een reactie op het nieuws van Bobbi Kristina's vader Bobby Brown, die heeft bekendgemaakt dat zijn dochter vooruitgang boekt en uit haar coma is ontwaakt.

Cissy, de moeder van wijlen Whitney Houston, zegt tegen People dat de hersenen van haar kleindochter onherstelbaar beschadigd zijn sinds ze drie maanden geleden bewusteloos in de badkuip van haar huis in Atlanta werd gevonden.

"Ik heb mijn kleindochter Bobbi Kristina net bezocht in het ziekenhuis. Ze is ontwaakt uit haar coma en heeft een snede in haar luchtpijp. Volgens de artsen heeft ze een allesomvattende en onherstelbare hersenbeschadiging en blijft ze niet reageren op prikkels", aldus oma Houston.

De grootmoeder zegt diep bedroefd te zijn door de gedachte dat Bobbi Kristina in deze conditie verder moet leven. "We kunnen momenteel alleen hopen op een wonder van God", zegt ze.

Duitse motorrijder racet tegen politie

Een 23-jarige motorrijder dacht een waardig tegenstander te hebben gevonden voor een lekker potje racen op de Autobahn bij het Duitse Neuruppin (deelstaat Brandenburg). De snelheidsduivel gooide zich enthousiast in de strijd en reed op een gegeven moment 212 kilometer per uur waar 130 was toegestaan. Daarna maakte de tegenstander zich bekend: het bleek een speciale surveillancewagen van de politie.

De man uit Cottbus is zijn rijbewijs voor drie maanden kwijt en kreeg een boete van 630 euro.

Duitse motorrijder racet tegen politie
Duitse motorrijder racet tegen politie (Foto: ANP)

Kamp: nu geen olie- of gaswinning bij Woerden

Olie- of gasboringen bij Woerden zijn 'op dit moment niet aan de orde'. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag laten weten aan het ANP.

Bestuurders en inwoners van Woerden en omstreken verzetten zich massaal tegen plannen van het Canadese bedrijf Vermillion voor olie- of gaswinning in het gebied. Kamp zegt die onrust te begrijpen, maar zegt ook dat de vergunning van Vermillion uit 2009 stamt en 'niet meer actueel is'.

Kamp: "Sinds 2009 zijn we meer te weten gekomen over wat de gevolgen van gaswinning kunnen zijn en daar hebben we lessen uit getrokken. Daarom ga ik deze oude vergunning opnieuw beoordelen. Dat betekent dat Vermillion een nieuw winningsplan bij mij moet indienen indien ze besluiten tot olie- en gaswinning over te willen gaan. Ik zal deze aanvraag kritisch beoordelen waarbij de veiligheid en betrokkenheid van de bewoners vooropstaat."

Henk Kamp (Foto: Novum)
Henk Kamp (Foto: Novum)

Kanye West: ik ben een vernieuwer

Kanye West ziet zichzelf niet echt als een muzikant. Dat zegt de rapper in een interview met het blad Paper, waarvan hij deze maand de cover siert. "Ik ben een uitvinder. Ik ben een vernieuwer."

De man van Kim Kardashian legt uit dat hij zich als student aan de kunstacademie eerst op schilderen richtte, voordat hij besloot 'te schilderen met geluid'. Nu ligt zijn focus vooral bij mode. "Mode is iets in mijn hart, in mijn geest. Er is geen wereld die mij kan stoppen te doen waar ik van hou."

In zijn werk als vernieuwer helpt Kanye ook graag anderen hun werk te verbeteren, zegt hij. De artiest houdt zijn technieken dan ook niet geheim voor de jongere collega's waar hij mee werkt. "Ik geloof dat het belangrijk is voor mij als artiest om Drake, A$AP, Kendrick, Taylor Swift, al die jongere artiesten, zoveel mogelijk informatie te geven om muziek in de toekomst beter te maken."

Kanye hoeft geen waardering voor al zijn werk te krijgen. "Het maakt me niet eens uit of ik herinnerd word.", zegt hij. "Als ik echt waardering zou krijgen voor alle dingen die ik ga doen en wil doen, is het te veel. De beloning ligt in de daad zelf."

Bedreiger Spong moet worden opgenomen

De 57-jarige Ronald ten C. moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege de bedreiging van advocaat Gerard Spong. De rechtbank in Amsterdam besliste dinsdag dat de man geen straf krijgt omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens deskundigen lijdt Ten C. aan psychoses en schizofrenie, maar ontkent hij dit en weigert hij medicijnen te nemen. Hij heeft Spong in de periode van november 2013 tot juli vorig jaar meerdere e-mails gestuurd waarin hij de raadsman met de dood bedreigde. Hij deed dit naar eigen zeggen nadat hij op televisie beelden had gezien over een serie moorden, waar de advocaat, die volgens hem zijn biologische vader is, verantwoordelijk voor zou zijn.

Gerard Spong (Foto: Novum)
Gerard Spong (Foto: Novum)

Twintig jaar cel voor ex-president Egypte

Voormalig president van Egypte Mohammed Morsi heeft twintig jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de dood van demonstranten in 2012. Dat heeft een strafhof in Caïro dinsdag bepaald. Het is de eerste veroordeling van Morsi, de eerste democratisch gekozen leider van het land.

De zaak richt zich op geweld bij het presidentieel paleis in december 2012. Aanhangers van Morsi vielen daarbij betogers van de oppositie aan, met tien doden tot gevolg.

Morsi is niet schuldig bevonden aan moord. Het vonnis is toegespitst op het 'machtsvertoon' en de onwettige detentie rond het geweld, zei rechter Ahmed Youssef. Naast Morsi kregen nog twaalf leiders van de Moslimbroederschap en islamistische aanhangers twintig jaar cel. Zeven mensen werden bij verstek veroordeeld.

In 2013 werd Morsi verdreven door het leger, dat toen onder leiding stond van de huidige president, Abdel-Fatah el-Sissi. Sinds de coup zijn leden van de Moslimbroederschap aangeschoten wild. Tientallen zijn ter dood veroordeeld en tegen duizenden anderen lopen nog rechtszaken.

Moslimbroeder Amr Darrag, die in ballingschap in Turkije woont, noemde het vonnis 'een treurige en verschrikkelijke dag in de Egyptische geschiedenis'. "Ze willen de democratie in Egypte levenslang opleggen", aldus Darrag.

Mohammed Morsi (Foto: Novum)
Mohammed Morsi (Foto: Novum)

Nigella Lawson terug bij BBC

Nigella Lawson keert terug bij de BBC met een nieuw programma. Dit is voor het eerst sinds haar breed uitgemeten scheiding, vermeende mishandelingen en drugsgebruik.

Haar nieuwe kook- en eetprogramma heet Simply Nigella en wordt uitgezonden op BBC2. In een aankondiging zegt ze dat het programma gaat over voedsel dat het leven gemakkelijker maakt, mensen beter laat voelen en minder gestrest.

De Britse versie van haar laatste BBC-programma The Taste werd na één seizoen al van de buis gehaald. Daarna presenteerde ze het programma in de Verenigde Staten.

Nieuwe burgemeester Maastricht snel bekend

Donderdagavond wordt bekend wie de nieuwe burgemeester van Maastricht wordt. De naam wordt bekendgemaakt tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad, blijkt uit een publicatie op de website van de gemeente.

De openbare vergadering begint om 20.30 uur en heeft slechts één agendapunt: toelichting van de aanbeveling voor een nieuwe burgemeester van de Limburgse hoofdstad.

Voorafgaand aan het openbare deel komt de raad in besloten zitting bijeen. Daarin brengt de vertrouwenscommissie voor de voordracht van de nieuwe burgemeester verslag uit.

De nieuwe ambtsdrager wordt de opvolger van VVD-burgemeester Onno Hoes. Die stapte op na incidenten rond zijn privéleven.

Polen wil hulp VS bij ontwikkeling raketschild

De Poolse minister van defensie gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over samenwerking bij de bouw van een Pools raketschild. Dat heeft de Poolse president Bronislaw Komorowski dinsdag gezegd.

De Poolse regering keurde dinsdag de ontwikkeling van een raketschild goed. De Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne is voor de regering in Warschau reden om haast te maken met de plannen. Wat voor technologie of middelen Polen precies hoopt te krijgen van de Amerikanen zei Komorowski niet.

Boetes bij overtreding Warenwet fors omhoog

De Consumentenbond reageert verheugd op het verhogen van de boetes voor overtredingen van de Warenwet. Die gaan fors omhoog naar maximaal 810.000 euro bij ernstige voedselschandalen. Voorheen bedroegen de boetes hooguit 4500 euro en kwamen bedrijven volgens de bond makkelijk weg met forse overtredingen.

Met het aannemen van een wijzigingsvoorstel de Warenwet heeft de Tweede Kamer dit dinsdag mogelijk gemaakt. Aanleiding daartoe was de affaire met door salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen. Elf bedrijven weigerden om mogelijk besmette zalm uit de schappen te halen. Deze bedrijven kregen slechts boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van circa 1050 euro.

Volgens directeur Bart Combée van de Consumentenbond zijn consumenten de afgelopen jaren keer op keer opgeschrikt door voedselschandalen. ,,De huidige boetes zijn een lachertje en onvoldoende afschrikwekkend. Dit maakte de noodzaak van hogere boetes door de NVWA pijnlijk duidelijk'', aldus Combée.

Non (86) vermoord na groepsverkrachting

Een 86-jarige non uit Zuid-Afrika is een gruwelijke dood gestorven. De hoogbejaarde is door een onbekend aantal mannen verkracht. Hierna werd het slachtoffer vermoord.

Gertrud Tiefenbacher werd deze week dood gevonden in haar kamertje in het klooster van Ixopo, een dorp zo'n 140 kilometer ten zuidwesten van Durban. Haar handen waren vastgebonden en haar hoofd bedekt met een handdoek.

Uit forensisch onderzoek is gebleken dat de geboren Oostenrijkse door verschillende mannen is verkracht. Hierna werd zij verstikt met een handdoek. Ook hebben de verkrachters een klein bedrag in euro's meegenomen.

De arme non was 60 jaar geleden naar Zuid-Afrika verhuisd om haar leven te wijden aan God. Tiefenbacher was erg geliefd onder de mensen.

Madonna ontkent te sms'en tijdens theatershow

Madonna ontkent dat ze sms'jes heeft verstuurd tijdens een voorstelling van de theaterhit Hamilton in New York.

Lin-Manuel Miranda speelt in de productie, die in juli naar Broadway verhuist, de rol van Amerikaanse staatsman Alexander Hamilton. Hij beweerde volgens Playbill in een inmiddels verwijderde tweet dat een beroemdheid tijdens de hele tweede akte van de theatervoorstelling zat te sms'en. Dat was voor hem reden de celebrity niet achter de schermen uit te nodigen om selfies te maken.

In Us Weekly reageert de woordvoerster van Madonna op het vermeende incident. "Het is niet waar. Ze is viermaal uitgenodigd om backstage te komen. Ze sms'te alleen na de show toen er al een benefietactie gaande was. Madonna heeft al een forse donatie gedaan."

Actrice Casey Erin Clark, die ook aanwezig was, vertelt een ander verhaal. Zij twitterde dat ze Madonna wel een klap op haar hoofd wilde verkopen, omdat ze zat te sms'en 'tijdens de beste voorstelling die ik ooit heb gezien'.

CDA'er over bootvluchtelingen: 'het zijn moslims'

Ben Jonker van het CDA te Amstelveen heeft geen enkel probleem met asielzoekers die verzuipen in de Middellandse Zee. Via de sociale media heeft de partijbons laten zien met discriminatie geen enkel probleem te hebben.

De CDA'er heeft een mooie eindoplossing voor bootvluchtelingen die in moeilijkheid verkeren: geen reddingsboten meer sturen. Alleen de kustwacht laten patrouilleren. Hoe minder reddingsmiddelen hoe beter.

De Christen maakt zich ook niet echt druk om de slachtoffers want, zo stelt beste Ben, 'het zijn moslims'. Hiermee maakt hij duidelijk niet alleen bijzonder asociaal te zijn, maar ook dat hij onderscheid maakt  tussen geloofsgenoten en andersdenkenden.

Ben komt waarschijnlijk wel in de hel, mocht dat bestaan. In de tussentijd mag hij even hiernaar kijken.

Budenholzer NBA-coach van het jaar

Mike Budenholzer is dinsdag uitgeroepen tot coach van het jaar in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De 45-jarige trainer van Atlanta Hawks kreeg tijdens de traditionele uitverkiezing de meeste punten (513).

Steve Kerr van Golden State Warriors kreeg van 130 Amerikaanse en Canadese sportjournalisten de tweede plaats toebedeeld met 471 punten. Jason Kidd van Milwaukee Bucks eindigde met 57 punten op de derde plaats.

Budenholzer leidde de Hawks dit seizoen in de reguliere competitie naar de eerste plaats in de Eastern Conference met een score van 60 overwinningen tegen 22 nederlagen. Nooit eerder haalde de club uit Atlanta zo'n positief resultaat.

Strafblad dreigt voor roekeloze Reus

Het openbaar ministerie in Dortmund laat profvoetballer Marco Reus nog niet met rust. De 25-jarige international van Borussia Dortmund werd in december vorig jaar veroordeeld tot een (inkomensafhankelijke) geldboete van 540.000 euro, wegens autorijden zonder rijbewijs.

Het Duitse parket verdenkt Reus er nu van dat hij aanzienlijk meer dan de bestrafte zes illegale ritten met een voertuig heeft gemaakt. Indien Reus opnieuw schuldig wordt bevonden, krijgt hij een nog hogere boete, waardoor hij een officieel strafblad niet meer kan ontlopen.

Volgens de aanklager hebben zich talloze getuigen gemeld, die Reus in de afgelopen jaren veelvuldig achter het stuur van een auto hebben zien zitten.

Reus kwam in 2014 al een keer in opspraak toen hij bij een politiecontrole een vervalst Nederlands rijbewijs liet zien. Deze zaak werd geseponeerd.

Demouge uitgeschakeld door gebroken teen

Aanvaller Frank Demouge van Roda JC heeft aan het duel tegen Jong PSV maandagavond een gebroken teen overgehouden. Naar verwachting is de 32-jarige routinier vier tot zes weken uitgeschakeld.

"We hopen dat hij in de nacompetitie nog mee kan doen", reageerde fysiotherapeut Martijn Smeets van de club uit Kerkrade dinsdag. Smeets legde uit dat Demouge geblesseerd is geraakt door een sliding aan het eind van de eerste helft. Hij kreeg voor die actie zelf geel. In de rust was vrij snel duidelijk dat het mis was met de linkervoet. In het ziekenhuis werd dinsdag de breuk in de grote teen geconstateerd.

Roda JC speelde maandagavond in Eindhoven gelijk tegen de beloften van PSV: 1-1. De Limburgers staan derde in de Jupiler League, maar verzekerden zich door het gelijkspel van deelname aan de play-offs.

Herdenking genocide: kabinet blijft thuis

Onze volksvertegenwoordigers in de regering hebben in hun oneindige wijsheid besloten om komende vrijdag geen bewindslieden te sturen naar de herdenking van de Armeense Genocide te Assen en Almelo. Het is 100 jaar geleden sinds de Armeense gemeenschap in wat nu Turkije is zo'n beetje volledig werd uitgeroeid.

Een minister en de koning die de begrafenis van een Arabische dictator bezoeken is geen enkel punt. Diezelfde koning, koningin en diverse ministers vonden het ook een goed idee om een Olympisch feestje van een Russische despoot op te luisteren, maar een afvaardiging naar een herdenking van de eerste moderne genocide waarbij bijna 1,5 miljoen mensen het leven lieten? Dat is een brug te ver voor de regering. Er worden slechts een paar ambtenaren met de trein afgedropt.

De ChristenUnie, in een vlaag van partijdigheid (Armeniërs zijn immers veelal Christelijk had het kabinet verzocht om het besluit om geen hoge piefen af te vaardigen te heroverwegen. Daar is even kort over nagedacht en kwam minister Hennis (defensie) met de verklaring 'ervan uit te gaan dat het kabinet zal handelen zoals eerder besloten'. Wel stuurt de dame nog even een briefje naar collega Koenders van buitenlandse zaken.

De ChristenUnie is er niet over te spreken: "Je geeft pas echt invulling aan medeleven als iemand uit het kabinet aanwezig is". Een zeldzaam moment waarop gesteld kan worden dat deze partij een keertje het gelijk aan zijn zijde heeft.

In de Armeense hoofdstad Jerevan is ook een herdenking, maar daar gaat helemaal niemand van de regering of het koningshuis naartoe. Mogelijk speelt mee dat Turkije niet echt blij is met de erkenning van de genocide.

Diplomatieke breuk Armenië en Hongarije (ANP)Geen prikkertje, maar een dolk in de rug van de Armeniërs

Naakte vrouw in kinderprogramma

In Noorwegen is een relletje ontstaan rond het kinderprogramma 'Newton'. Hierin was een volledig naakte vrouw te zien. Een andere vrouw tekende met een stift rond haar geslachtsdelen.

Het programma in kwestie wordt op de buis gebracht door de NRK, de Noorse staatstelevisie. In dit kinderprogramma leren zij kinderen alles over het menselijk lichaam.

In de aflevering van vrijdag was daar een vrouw in evakostuum te zien. Omdat het in Scandinavië nogal koud is, was haar punani voorzien van een dikke wintervacht. Een andere dame tekende met een stift de eileiders, eierstokken en de baarmoeder op de buik van de naakte dame.

Op een bepaald punt in het programma werd de menstruatie uitgelegd. Dame nummer twee stopte haar hoofd tussen de dampende dijen van het naakte mokkel waarna er bloed uit haar mossel lekte.

Waarschijnlijk had verder geen haan gekraaid naar de porno van kindertjes, ware het niet dat de producer het filmpje vrijdag op Facebook zette. Deze was er als de brandweer bij om het filmpje offline te halen, tot groot verdriet van Erling Normann. De beste man snapt er dan ook geen hol van...

Toch weer eens wat anders dan Dokter Corrie...

'UCK valt wachttoren grens Macedonië aan'

Een groep van veertig personen in uniformen van het ontbonden Kosovaarse bevrijdingsleger UCK heeft in het Macedonische Gosince een wachttoren van de grenspolitie aangevallen. Dat heeft de Macedonische Politie bekendgemaakt. Gosince ligt op de grens met Kosovo.

Volgens politiewoordvoerder Ivo Kotevski kwam de groep mannen dinsdagochtend via Kosovo het land binnen. Ze hielden korte tijd vier Macedonische agenten vast en namen de wachttoren over. Kotevski sprak van een 'zeer ernstig' incident en zei dat Macedonië 'doelwit was van een terreuraanval'. De agenten die werden vastgehouden werden na een halfuur ongedeerd vrijgelaten.

Het veertigtal zou dinsdag vroeg vanuit Kosovo de grens zijn overgestoken. Kosovo is op de hoogte van het incident, maar zegt geen informatie te hebben die erop wijst dat de mannen uit Kosovo kwamen. De grens wordt bewaakt door zowel Kosovaarse als Macedonische troepen.

Een fotograaf van AP in het gebied zei dat de situatie relatief rustig was. Een paar politievoertuigen waren op weg naar de wachttoren. Journalisten werden op afstand gehouden.

Het UCK was een etnisch-Albanese paramilitaire beweging die eind jaren negentig in Kosovo strijd leverde met Servische regeringstroepen voor onafhankelijkheid. In Macedonië streden Albanese rebellen in 2001 tegen de regering om meer rechten voor de Albanese minderheid te krijgen.

Leger Irak herovert deel Ramadi op IS

Het Iraakse leger heeft delen van de Iraakse stad Ramadi heroverd op de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft de Iraakse politie dinsdag gezegd.

Volgens politiechef Omar al-Alawni veroverde het leger maandagavond een kinderziekenhuis en de wijk eromheen. Aan de herovering ging een felle strijd met IS vooraf. Het Iraakse leger wist de overhand te krijgen toen er wapens en versterkingen vanuit Bagdad arriveerden. De gevechten kostten zeker twaalf opstandelingen het leven.

Een andere hooggeplaatste medewerker van de politie zei dat het leger ook terreinwinst heeft geboekt in de strijd rondom Soufiya, een van de drie dorpen bij Ramadi die vorige week in handen van IS vielen.

Even ten zuiden van Bagdad werd dinsdag een aanslag gepleegd. De bom in de stad Madain ging af in een drukke winkelstraat. Drie mensen werden gedood, vier raakten gewond. In de hoofdstad zelf werd een politiepatrouille getroffen door een bermbom. Twee agenten kwamen om.

Osram wil traditionele verlichting afsplitsen

Het Duitse verlichtingsbedrijf Osram is van plan zijn divisie voor gewone lampen onder te brengen in een aparte onderneming om zo de nadruk te leggen op led-verlichting. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Door de traditionele verlichting af te splitsen, kan het bedrijf op dat gebied samenwerkingsverbanden aangaan met andere partijen en wordt een verkoop van die activiteiten mogelijk gemaakt. De gewone lampen zijn goed voor ongeveer 40 procent van de totale omzet. De plannen worden eind april voorgelegd aan de raad van toezicht.

Osram werd hard geraakt door de dalende verkoop van traditionele lampen en moest daardoor duizenden banen schrappen. In januari trad een nieuwe bestuursvoorzitter in dienst bij het bedrijf. Osram is een voormalige dochteronderneming van Siemens.

FIOD ontdekt belastingfraude met creditcards

De FIOD heeft dinsdag twee mannen aangehouden in verband met fiscale fraude met creditcards van ten minste 500.000 euro.

Op Schiphol werd een 59-jarige Nederlander aangehouden, die in Denemarken woont en als hoofdverdachte wordt aangemerkt. In Zeewolde werd een 31-jarige man gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan fiscale fraude en witwassen.

Zowel de woning in Zeewolde als het verblijf van de in Denemarken woonachtige verdachte werd doorzocht. De FIOD heeft beslag gelegd op de woning in Zeewolde, op de administratie en op 12.500 euro contant geld.

De hoofdverdachte zou over tegoeden beschikken op buitenlandse rekeningen die hij niet heeft opgegeven bij de Belastingdienst. De man woont sinds 2012 in Denemarken. Sinds 2009 heeft hij met debet- en creditcards circa 500.000 euro opgenomen van buitenlandse rekeningen.

Full House terug op televisie

Fans van Full House kunnen volgend jaar hun hart ophalen bij een spiksplinternieuwe reeks afleveringen van de tv-serie. Producent en acteur John Stamos heeft officieel bevestigd dat Netflix volgend jaar dertien afleveringen van Fuller House, zoals de titel luidt, aanbiedt.

"We werken hier al jaren aan", vertelde Stamos, die in de originele serie Jesse Katsopolis speelde, maandagavond in de Amerikaanse talkshow Jimmy Kimmel Live. Het gerucht dat er een vervolg op de in de jaren 80 en 90 wereldwijd populaire serie zou komen, ging al veel langer.

Fuller House begint met een reünie van een uur, waarna de spin-off volgt. DJ Tanner (Candace Cameron-Bure), haar zusje Stephanie (Jodie Sweetin) en buurvrouw Kimmy Gibbler (Andrea Barber) spelen de hoofdrollen in de nieuwe reeks.

Stamos produceert de serie en speelt een gastrol. Hij hoopt dat de rest van de oude cast ook wil meedoen. Volgens Netflix wordt gesproken met Mary-Kate en Ashley Olsen, die de rol van Michelle Tanner deelden, Bob Saget (Danny Tanner), Dave Coulier (Joey Gladstone) en Lori Loughlin (Rebecca Donaldson Katsopolis).

Vrijdag veel verkeersdrukte door meivakantie

Komende vrijdag wordt het extra druk op de Nederlandse wegen door het begin van de meivakantie en het lange weekend met aansluitend Koningsdag (maandag 27 april). Dat verwacht de ANWB.

Veel Nederlanders trekken er volgens de bond een aantal dagen op uit. De vakantiegangers verblijven veelal in eigen land of houden vakantie in Duitsland en Frankrijk.

De meivakantie valt dit jaar officieel in de periode van zaterdag 2 tot en met zondag 10 mei. Volgens de ANWB blijkt uit een genomen steekproef echter dat de meeste scholen met ingang van aanstaande vrijdag twee weken dicht zijn. Dat geldt volgens de toeristenbond veel minder voor scholen in het noorden en in Overijssel.

De ANWB verwacht vrijdag de meeste files op de snelwegen rond Amersfoort, de A12 Utrecht- Arnhem, de A28 Utrecht - Zwolle en op de wegen richting de Hollandse- en Zeeuwse kust.

Vrijdag veel verkeersdrukte door meivakantie (Foto: Novum)
Vrijdag veel verkeersdrukte door meivakantie (Foto: Novum)

OPCW herdenkt chloorgasaanval 1915

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft dinsdag de eerste grootschalige inzet van chemische wapens herdacht. De OPCW stond stil bij de inzet van chloorgas tijdens de Eerste Wereldoorlog en herdacht alle slachtoffers die de afgelopen eeuw zijn gevallen door het gebruik van chemische wapens.

De herdenking werd gehouden in de buurt van het slagveld in België waar de Duitsers op 22 april 1915 voor het eerst chloorgas inzetten. OPCW-directeur-generaal Ahmet Üzümcü zei dat het doel van zijn organisatie - het uitbannen van chemische wapens - wellicht nooit zal worden gehaald. Hij zei dat 'ons succes niet alleen gemeten kan worden in de hoeveelheid wapens die worden vernietigd, maar zich ook moet uitstrekken tot het voorkomen dat nieuwe wapens worden ontwikkeld en gebouwd'.

De Geallieerden en de Duitsers hebben in de Eerste Wereldoorlog zoveel gifgasgranaten afgevuurd dat boeren de projectielen nog steeds opgraven.

Verhoogd risico op natuurbrand door mooi weer

De brandweer in vrijwel alle bos- en heidegebieden in het land waarschuwt dinsdag voor een verhoogd risico op natuurbrand. Er is code geel afgegeven, wat betekent dat er met extra mensen en materieel wordt uitgerukt bij een brand in een natuurgebied.

Het aanhoudend zonnige weer met wat wind zorgt ervoor dat de natuur snel uitdroogt. In het vroege voorjaar kan een natuurbrand zich ook makkelijker uitbreiden, omdat de sapstromen in bomen en struiken na de winter nog niet op gang zijn gekomen. Een jaar geleden ontstond daardoor nog een grote heidebrand in nationaal park De Hoge Veluwe.

Brandweerkorpsen in Gelderland, Overijssel en Drenthe doen dit seizoen samen met Defensie een landelijke proef met het zogenoemde voorbranden. Dat is een Engelse methode, waarbij de brandweer bij brand een strook bos en hei expres in brand steekt. Die afgebrande strook moet de aanstromende vuurzee van een natuurbrand stoppen. Met natuurbeheerders zijn afspraken gemaakt over geschikte plekken voor voorbranden.

NAVO houdt grote cyberoefening in Estland

Zo'n vierhonderd computerdeskundigen nemen deze week deel aan een grote cyberoefening in Estland. De NAVO wil zijn mogelijkheden om zich tegen verlammende aanvallen op computersystemen te kunnen verdedigen uitbreiden. In totaal nemen deskundigen uit zestien landen deel aan de oefening, die de naam Locked Shields 2015 heeft gekregen.

Volgens de organisatie van de cyberoefening, die in het NAVO-hoofdkantoor in Tallinn plaatsvindt, wordt dit jaar vooral gekeken naar mogelijke dreigingen die gepaard gaan met de overgang van Windows 8 naar Windows 10.

Vorig jaar september gaven regeringsleiders van NAVO-lidstaten opdracht om de cyberdefensie te verbeteren. Gewaarschuwd werd dat een cyberaanval op een lidstaat op dezelfde manier wordt behandeld als een militaire aanval op een lidstaat.

Miss Etam failliet

De rechtbank in Den Haag heeft Etam Groep Retail, de moedermaatschappij van modeketens Miss Etam en Promiss, dinsdag failliet verklaard. Een bankroet bleek onvermijdelijk toen duidelijk werd dat Etam na een surseanceperiode haar schuldeisers niet zou kunnen betalen. De inmiddels lopende onderhandelingen over een doorstart van het bedrijf gaan door. De winkels blijven in afwachting van deze doorstart open.

Etam Groep Retail kreeg 9 april uitstel van betaling (surseance). De toen aangestelde bewindvoerders Pierre van Voorst en Martijn Vermeeren zijn nu benoemd als curator.

De curatoren proberen naar hun zeggen binnen enkele weken een doorstart te realiseren. Meerdere partijen hebben maandag een overnamebod ingediend. Over het aantal en de inhoud van de biedingen doen de curatoren lopende de onderhandelingen geen mededelingen. Vorige week zeiden Van Voorst en Vermeeren nog dat veertien geïnteresseerde partijen zich hadden gemeld.

De winkels alsmede de webwinkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor kunnen openblijven dankzij een boedelkrediet van de banken. Zoals gebruikelijk bij een faillissement zullen de curatoren de arbeidsovereenkomsten met alle medewerkers opzeggen. Gedurende de opzegtermijn van maximaal zes weken blijven de medewerkers in dienst en aan het werk voor de Etam Groep. Zij krijgen hun salaris en vakantiegeld over deze resterende periode betaald via de loongarantieregeling van uitkeringsinstantie UWV.

De rechtbank heeft een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd. Gedurende deze periode kunnen leveranciers eventuele rechten op de inboedel van Etam Groep Retail niet uitoefenen.

Miss Etam failliet
Miss Etam failliet (Foto: ANP)

'Kermit de Kikker' gevonden in Costa Rica

In Costa Rica is een nieuwe kikkersoort ontdekt: de Hyalinobatrachium dianae. Er worden wel vaker nieuwe kikkersoorten ontdekt, maar deze is bijzonder. De nieuwe kikker lijkt namelijk nogal veel op de beroemdste kikker ter wereld: Kermit de Kikker.

Dat de kikker uitgerekend in Costa Rica is ontdekt, is geen verrassing. Met 201 verschillende amfibiesoorten is het kleine land een walhalla voor kikkers en andere amfibieën. De nieuw ontdekte soort heeft een limoengroene kleur, grote witte ogen en zwarte, ovale pupillen. Sprekend Kermit! De kikker heeft van onderen trouwens een transparante huid; van de buitenkant kun je de organen zien zitten.

Ontdekker Brian Kubicki, die al 17 jaar onderzoek doet naar amfibieën in Costa Rica, heeft de kikker vernoemd naar zijn moeder Diana. De link met de beroemde Muppet is hem uiteraard niet ontgaan. 'Het is geweldig dat de soort op deze manier zoveel aandacht over de hele wereld krijgt. Het kan helpen om hun kwetsbare leefgebied te beschermen.'

Meeste censuur in Eritrea en Noord-Korea

Nergens ter wereld wordt de media zo streng gecensureerd als in Eritrea. Dat heeft het Comité ter Bescherming van Journalisten dinsdag bekendgemaakt. De beperkingen die in het land gelden zijn zelfs nog strenger dan in Noord-Korea, dat de tweede plaats op de lijst inneemt. Ook Saudi-Arabië, Ethiopië, Azerbeidzjan, Vietnam, Iran, China, Myanmar en Cuba staan in de top tien.

Een belangrijk criterium in het rapport is hoe de toegang tot internet is geregeld. In Eritrea is alleen een inbelverbinding toegestaan en in Noord-Korea is toegang tot internet voorbehouden aan de elite. In Eritrea heeft bovendien maar vijf procent van de burgers een mobiele telefoon.

In het rapport staat tevens dat in China 44 journalisten achter de tralies zitten. Dat is meer dan in elk ander land ter wereld.

'PSV in pot 1 bij loting Champions League'

PSV is in het nieuwe seizoen, voorafgaand aan de loting voor de groepsfase van de Champions League, mogelijk ingedeeld in pot 1. Dit meldt Voetbal International vanmiddag op de website. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft namelijk een regel aangepast, die voor de Eindhovenaren zeer gunstig kan zijn.

Met ingang van het nieuwe seizoen worden de landskampioenen van de zeven grootste Europese competities in pot 1 geplaatst. Ook de winnaar van de Champions League van vorig seizoen komt in deze pot terecht. Is deze ploeg echter landskampioen geworden, dan komt de kampioen uit het achtste land in beeld. En dat is op dit moment PSV.

Door de plaatsing in pot 1 lonkt voor PSV dus een gemakkelijkere loting dan de voorgaande jaren het geval voor de Nederlandse deelnemer was. Dit seizoen werd Ajax ingedeeld in pot 3, waardoor overwintering in de Champions League een vrijwel onmogelijke opgave was.

De nieuwe regel van de UEFA biedt dus perspectief voor de Nederlandse inbreng. In de afgelopen seizoenen verloor ons land veel terrein door tegenvallende prestaties in zowel de Champions- als de Europa League.

PSV mogelijk in pot 1 bij loting groepsfase Champions League (PRO SHOTS / Stanley Gontha)
PSV mogelijk in pot 1 bij loting groepsfase Champions League (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Zé Maria dubbel ontslagen bij Roemeense club

De Roemeense degradatiekandidaat Ceahlaul Piatra Neamt heeft voor de tweede keer in een week trainer Zé Maria ontslagen. Dat maakte de voetbalclub dinsdag bekend.

De voormalige verdediger uit Brazilië werd vorige week na een reeks slechte resultaten ontslagen. Een dag later kreeg hij zijn baan echter terug, omdat clubeigenaar Angelo Massone hem nog een kans wilde geven. Nadat Ceahlaul afgelopen weekend onder de 41-jarige Zé Maria opnieuw had verloren, was het geduld van Massone echter op. De club staat met nog een paar wedstrijden te spelen zestiende en komt momenteel zes punten tekort voor handhaving.

Zé Maria werd in januari aangesteld. De oud-speler van Internazionale en 25-voudig Braziliaans international was dit seizoen al de derde trainer bij Ceahlaul.

Zuid-Afrika zet leger in om geweld te voorkomen

Zuid-Afrika heeft dinsdag het leger ingezet in onrustige gebieden in een poging het geweld tegen buitenlanders een halt toe te roepen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula bekendgemaakt.

De minister deed zijn aankondiging in Alexandra, een sloppenwijk in Johannesburg waar een echtpaar uit Zimbabwe een beschieting overleefde, maar wel gewond raakte. De man en de vrouw werden in hun nek geschoten. De vrouw werd ook in haar been getroffen. In dezelfde wijk werd eerder een man uit Mozambique doodgestoken.

Ook in de kuststad Durban, waar het geweld tegen buitenlanders begon, zijn militairen gestationeerd. De meeste slachtoffers komen uit landen als Malawi, Mozambique en Zimbabwe, aldus hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

'Bronzen' Beckert wil naar ploeg Anema

De Duitse schaatser Patrick Beckert wil overstappen naar Team Clafis, de ploeg van coach Jillert Anema. De 25-jarige schaatser uit Erfurt pakte in februari bij de WK afstanden in Heerenveen brons op de 10 kilometer, achter Jorrit Bergsma en Erik-Jan Kooiman. Beide Nederlanders rijden al voor Clafis.

"Ik heb in Duitsland geen trainingspartner meer waarmee ik me kan meten", zei Beckert dinsdag in Duitse media. "Om me verder te ontwikkelen, heb ik een nieuwe omgeving nodig. Een sterkere ploeg dan Clafis is er niet. Ik wil graag ondervinden hoe het is om met zulke topschaatsers te trainen." Beckert heeft al gesproken met Anema, maar voor een verhuizing naar Nederland zal hij eerst toestemming moeten krijgen van de Duitse schaatsbond. "Ik hoop op een compromis."

Beckert tijdens zijn bronzen race op het WK afstanden (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Beckert tijdens zijn bronzen race op het WK afstanden (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Doden door noodweer in Australië

Een zware storm heeft in het zuidoosten van Australië huisgehouden. Woningen werden vernield en er vielen ten minste drie doden. Dat heeft de overheid dinsdag gezegd.

Sinds maandag werden Sydney en New South Wales gegeseld door het noodweer. In sommige gebieden viel in korte tijd dertig centimeter regen. Mensen kwamen vast te zitten in hun auto's of op de daken van hun woningen. In totaal werden de reddingsdiensten 4500 keer gebeld om hulp. Vijftig mensen zijn gered.

In het stadje Dungog, tweehonderd kilometer ten noorden van Sydney, vonden drie mensen de dood toen hun woning door het vloedwater werd weggevaagd.

Pas woensdag wordt kalmer weer verwacht.

AC/DC-drummer: schuldig aan bedreiging

Phil Rudd heeft dinsdag schuldig gepleit in de rechtszaak tegen hem in Nieuw-Zeeland, meldt Billboard. De AC/DC-drummer wordt ervan beschuldigd mensen met de dood te hebben bedreigd en drugs in zijn bezit te hebben gehad.

In december pleitte Rudd nog onschuldig te zijn. Toen werd hij ook verdacht van het inhuren van een moordenaar, maar die aanklacht verviel toen bleek dat er geen bewijs was. Nu geeft hij toe dat hij wel degelijk telefonisch heeft gedreigd een man en zijn dochter te vermoorden. Ook zegt hij dat hij inderdaad 0,7 gram harddrugs en 130 gram cannabis in huis had.

De rechtszaak wordt pas eind juni voortgezet. Ondertussen mag Rudd het land niet uit en is AC/DC zonder hem op tournee gegaan. Hij is vervangen door Chris Slade, die tussen 1990 en 1994 ook al bij de Australische rockers speelde.

Doden door overstroming in Chinese mijn

Een overstroming in een kolenmijn in het noorden van China heeft aan zeker zeven mensen het leven gekost. Dertien kompels zitten ondergronds vast. Dat melden Chinese staatsmedia dinsdag.

De mijn stroomde zondag vol water. Op dat moment bevonden zich 247 kompels ondergronds. Van hen wisten er 223 zich in veiligheid te brengen. Maandag werden de lichamen van de doden geborgen.

Meer dan zeshonderd mijnwerkers zijn in touw om de mijn leeg te pompen en hun collega's te helpen.

TomTom boekt verlies op stabiele omzet

TomTom heeft vorig kwartaal een nettoverlies van 6,9 miljoen euro geboekt op een omzet die even hoog was als in de eerste drie maanden van 2014. Dat maakte het navigatiebedrijf dinsdag bekend.

TomTom zag de omzet in het eerste kwartaal stabiliseren op 205 miljoen euro. Het bedrijf haalde meer opbrengsten uit zakelijke diensten als wagenparkbeheer en dataverzameling (Telematics) en verdiende meer aan de verkoop van licenties. Dit werd echter tenietgedaan door de afnemende verkoop van navigatiekastjes en aflopende contracten met de auto-industrie.

Volgens topman Harold Goddijn voldeed het eerste kwartaal aan de verwachtingen. Met de omzetkrimp van 3 procent bleef de markt voor consumentenproducten volgens hem redelijk overeind, terwijl nieuwe orders in de auto-industrie zullen zorgen voor groei. De afname op dat vlak in het eerste kwartaal was ingecalculeerd, aldus de bestuursvoorzitter.

TomTom boekt verlies op stabiele omzet (Foto: Novum)
TomTom boekt verlies op stabiele omzet (Foto: Novum)

Veel minder bruinvissen voor Nederlandse kust

In de Noordzee voor de Nederlandse kust worden veel minder bruinvissen gespot dan normaal. Ook spoelen minder dode bruinvissen aan. Dat zegt zeebioloog Mardik Leopold van onderzoeksinstituut Imares dinsdag op natuurbericht.nl.

Hoe het komt dat de dolfijnachtigen zich niet laten zien, is onduidelijk. "Het kan een tijdelijk dip zijn, maar het kan ook duiden op een omslag in zee."

Het aantal meldingen van onder anderen zeevogeltellers over gesignaleerde bruinvissen neemt eigenlijk sinds eind vorig jaar af. Met name in maart en april kwamen de afgelopen tien jaar de meeste meldingen binnen, maar ook deze maanden was het tot dusver rustig met hooguit een derde van het normale aantal.

"Ze houden zich nu blijkbaar verderop in de Noordzee op. Wat de reden is, weten we niet, maar zo'n volksverhuizing betekent dat er iets aan de hand is."

'Minder vertraging door aanpassing spoorbomen'

Spoorbeheerder ProRail vervangt dit jaar onderdelen van de technische installatie bij 4500 spoorbomen in het hele land. Als alle installaties gereviseerd zijn, scheelt dat ongeveer 170 storingen in het treinverkeer per jaar, verwacht de spoorbeheerder. Haperingen bij overwegen zijn volgens ProRail de belangrijkste oorzaak van technische storingen op het spoor.

De onverwacht snelle slijtage van onderdelen is volgens een woordvoerder van de spoorbeheerder ontdekt bij de controle van computergegevens. Het hele karwei gaat 2 miljoen euro kosten.

'Minder vertraging door aanpassing spoorbomen' (Foto: Novum)
'Minder vertraging door aanpassing spoorbomen' (Foto: Novum)

FC Den Bosch - N.E.C. vervroegd op advies politie

De wedstrijd tussen FC Den Bosch en N.E.C. Nijmegen begint vrijdag twee uur eerder dan gepland. De politie heeft aanwijzingen dat supporters uit zijn op ongeregeldheden en burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft daarom besloten om het duel bij daglicht te spelen. "We nemen de signalen serieus en treffen voorbereidingen om de openbare orde zo goed mogelijk te handhaven", zei Rombouts dinsdag.

De wedstrijd in de Jupiler League begint nu om 18.00 uur. De KNVB vindt dat tijdstip voor de bezoekers niet ideaal, maar respecteert het besluit van de burgemeester.

Dijsselbloem: meer optimisme over Grieken

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ziet reden voor optimisme over Griekenland. Hij ziet voortgang in de besprekingen over hervormingen. "Als er nu geconcentreerd wordt doorgewerkt, moeten we tot een oplossing kunnen komen."

Dijsselbloem gaf meteen ook toe dat de situatie voor de Grieken 'penibel' begint te worden. Alle 'potjes' worden omgekeerd in Griekenland, aldus de minister.

Een deal tussen de eurolanden en Griekenland is voor het einde van de maand nog steeds mogelijk, denkt Dijsselbloem. "Zo nodig nemen we een paar weken extra. Maar hoe langer je praat, hoe minder tijd er is om afspraken door te voeren. Dat, in combinatie met het feit dat het geld echt op begint te raken, betekent dat je echt door moet werken."

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Nederlander bekent matchfixing voetbal

De Nederlander Paul R. geeft toe dat hij betrokken is geweest bij omkoping bij voetbalwedstrijden. "Over het geheel klopt de aanklacht", zei hij dinsdag bij het begin van zijn proces in de Duitse stad Bochum.

De 56-jarige R. zou de spil in een matchfixingnetwerk zijn. Hij zou onder meer contact hebben gehad met een speler van de Hamburgse profclub St. Pauli, René Schnitzler. Die had gokschulden. Om die af te betalen, zou hij meerdere wedstrijden van zijn club hebben verkocht. Schnitzler en R. spraken vooraf een uitslag af en die kwam elke keer uit. Schnitzler zou daar ongeveer 100.000 euro voor hebben gekregen. De oud-speler stond dinsdag ook voor de rechter, maar hij zweeg in alle talen.

Er staan ook nog twee anderen terecht: een tweede speler van St. Pauli en iemand die het geld zou hebben ingelegd.

Hamilton en Rosberg houden gelijke status

De Formule 1-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg houden een gelijke status binnen Mercedes. Dat zegt Toto Wolff, de teambaas van de Duitse formatie, op de officiële Formule 1-website. Naar verluidt lopen de contractbesprekingen tussen Hamilton en Mercedes vertraging op, omdat de Brit eist dat een nieuwe verbintenis hem verzekert van de positie van kopman. Hamilton toonde zich dit jaar tot dusver met drie overwinningen uit vier races dominant aan zijn Duitse teamgenoot, die in de WK-stand al 27 punten achterstand heeft.

Wolff wijst de geruchten van de hand. "Er is niets van waar. We zullen met Nico en Lewis niet in een situatie belanden waarin we een eerste en een tweede coureur hebben. Om competitief te blijven, heeft Mercedes twee eerste coureurs nodig." Volgens de Mercedes-chef bevinden de onderhandelingen zich in de afrondende fase. "Het gaat om details."

Hamilton en Rosberg houden een gelijke status binnen Mercedes (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Hamilton en Rosberg houden een gelijke status binnen Mercedes (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Consequenties beschikbaar voor The Evil Within

Bethesda kondigt aan dat The Evil Within: The Consequence nu verkrijgbaar is. De verhaalgedreven uitbreiding is het vervolg op The Evil Within: The Assignment.

In The Evil Within: The Assignment en The Evil Within: The Consequence kruipen spelers in de huid van detective Juli Kidman, Sebastian Castellanos’ mysterieuze partner, in een verhaal waarin heel wat vragen die zich in The Evil Within kwamen opdringen, lijken te worden beantwoord. Onderweg zal ze nieuwe soorten vijanden tegen het lijf lopen, mysteries onthullen en talrijke angsten doorstaan. De uitbreidingen laten je de geheime motieven van Kidman ontdekken en laten je uitvogelen  wat haar relatie is met Mobius, de geheimzinnige groep die achter de gebeurtenissen in The Evil Within zit.

Zowel The Assignment als The Consequence zijn onderdeel van de season pass die € 19,99 kost. Deze is beschikbaar op PSN, Xbox Live en pc en bevat drie add-ons voor de game, inclusief het nog te verschijnen The Evil Within: The Executioner. The Consequence is ook apart verkrijgbaar voor € 9,99.

Sijsling onderuit in Italië

Tennisser Igor Sijsling heeft dinsdag in de eerste ronde van het challengertoernooi in het Italiaanse Vercelli verrassend verloren. De Nederlandse nummer drie van de plaatsingslijst was op het gravel vrij kansloos tegen de negentienjarige Italiaan Gianluigi Quinzi. Het werd 6-2 en 7-5 voor de nummer 340 van de wereld.

Het is voor Sijsling zijn derde verliespartij deze maand in het enkelspel. De tennisser brak onlangs met zijn trainer Raymond Knaap en keerde terug bij zijn voormalige coach Hugo Ekker.

Focus Dumoulin op Luik-Bastenaken-Luik

Wielrenner Tom Dumoulin slaat woensdag de Waalse Pijl over en richt zich volledig op Luik-Bastenaken-Luik van zondag. Dat kondigde zijn team Giant-Alpecin dinsdag aan. De ploeg rekent in Luik-Bastenaken-Luik ook op een goed resultaat van de Fransman Warren Barguil.

"Ik verwacht een moeilijke race. Dumoulin en Barguil zullen zich richten op de finale en we zullen dan zien wie de betere benen heeft", zei ploegleider Aike Visbeek. Hij hoopt dat Georg Preidler de beide kopmannen tot in de finale kan steunen.

Dumoulin was zondag ook de kopman van Giant-Alpecin in de Amstel Gold Race, maar die eindigde voor hem in een teleurstelling. De Limburger finishte als 26e, op achttien seconden achterstand van winnaar Michal Kwiatkowski. Dumoulin (24) klaagde na afloop over de afstand en slechte benen.

Cagliari ontslaat trainer na zes weken voor tweede keer

Zdenek Zeman heeft na amper zes weken al weer afscheid genomen van Cagliari. De 67-jarige trainer uit Tsjechië kon de Siciliaanse ploeg niet uit de gevarenzone van de Serie A leiden. Met 21 punten uit 31 wedstrijden staat Cagliari voorlaatste in de Italiaanse voetbalcompetitie, met alleen Parma (dertien) onder zich. De achterstand op de 'veilige' zeventiende plek van Atalanta bedraagt negen punten, met nog zeven duels te gaan.

Zeman ging vorig jaar aan de slag bij Cagliari. De gelouterde trainer, die tal van clubs in Italië onder zijn hoede had, werd in december echter ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Onder diens opvolger Gianfranco Zola ging het niet veel beter, waarna de clubleiding begin maart opnieuw aanklopte bij Zeman. Onder zijn leiding pakte de ploeg slechts één punt uit vijf wedstrijden.

Bekerfinale in bomvolle Kuip

De bekerfinale op zondag 3 mei tussen FC Groningen en PEC Zwolle zal plaatsvinden in een bomvolle Kuip. De club uit Groningen verkocht dinsdag in een half uur tijd ook de laatste achthonderd beschikbare tickets. Dat betekent dat zowel de noorderlingen als de titelverdediger uit Zwolle in Rotterdam worden gesteund door 18.000 supporters. PEC Zwolle heeft alleen voor het speciale kidsvak en de zakelijke tribune nog een beperkt aantal kaarten.

FC Groningen staat voor de tweede keer in de bekerfinale. De noorderlingen verloren de eindstrijd in 1989 tegen PSV (1-4). PEC Zwolle plaatste zich voor het tweede jaar op rij en de vierde keer in totaal voor de finale van het toernooi om de KNVB-beker. Vorig seizoen schreef de ploeg van trainer Ron Jans historie door de dennenappel voor het eerst te veroveren, ten koste van Ajax (5-1). Jans werkte als trainer eerder acht jaar bij FC Groningen.

Tadzjikistan verbiedt zwarte kleding

De burgemeester van Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, heeft een verbod op de verkoop van zwarte kleding opgelegd. Het is een maatregel die bedoeld is om extremistische islamitische invloeden terug te brengen.

Winkels in de hoofdstad moeten per direct alle zwarte kledij uit hun winkels halen en vrouwen zouden traditionele kleuren moeten dragen, zo stelt de burgervader. Hierop doelt hij voornamelijk op de zwarte hijabs die weinig goedkeuring kunnen vinden in het land. Sinds 2005 is het zelfs verboden om een hoofddoek te dragen op scholen en universiteiten. Naast deze maatregel ligt er ook nog een plan op tafel om Arabische namen te verbieden bij baby's.

Hoewel in Tadzjikistan zo'n 98% van de bevolking (overwegend soennitische) islam aanhangt, zijn ze weinig praktiserend daarin. Ze houden zich wel bezig met tradities als de ramadan maar voelen er weinig voor om regelmatig te bidden of halal te eten. Ondanks dat de islam de officiële staatsreligie is wordt het land wel seculier bestuurd en zijn er slechts twee officieel erkende islamitische feestdagen.

De regering is al sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie bezig met het afbreken van niet geregistreerde moskeeën. Daarbij maken ze het met een enorme stapel papierwerk en eisen haast onmogelijk om nieuwe gebedshuizen op te richten. Het is ook het enige land ter wereld waar het verboden is voor mensen onder de 18 jaar om religie in het openbaar te beoefenen.

Traditionele Tadzjikse kledij (Foto: Evgeni Zotov, flickr)
Traditionele Tadzjikse kledij (Foto: Evgeni Zotov, flickr)

Mensen beroofd met PlayStation-pistool

Twee mannen hebben afgelopen zondagnacht een vrouw en daarna een man beroofd in de buurt van São Paulo, Brazilië. Ze gebruikten daarvoor een aangepast PlayStation-pistool.

De vrouw was als eerste de pineut. Toen de overvallers even later de jongeman zijn telefoon afhandig maakten was er gelukkig politie in de buurt die ze kon arresteren.
De gewiekste criminelen hadden een Namco PlayStation-pistool met de toepasselijke naam GunCon aangepast. Het snoer en de rode knop zijn verwijderd en het pistool was in zwarte tape gewikkeld.

Nep pistool Opmerkelijk feitje: de speelgoedversie van het pistool is in Brazilië verboden, omdat het teveel op een echt wapen lijkt. De snoodaards hebben het pistool waarschijnlijk illegaal moeten importeren. In Nederland is het pistool wel te koop, onder de naam G-Con 3.

PS Pistool

Wouters nu al weg bij Kasimpasa

Jan Wouters gaat zich nu al richten op zijn toekomstige rol als assistent-trainer van Feyenoord. De 54-jarige Utrechter heeft zijn contract bij de Turkse club Kasimpasa ingeleverd, zegt hij dinsdag in AD Sportwereld. "Ik ben er al weg, dat wilde ik per se", aldus Wouters, die volgend seizoen Giovanni van Bronckhorst gaat assisteren in De Kuip. "Ik wil me goed op Feyenoord voorbereiden, ik kan misschien al spelers gaan bekijken of zo."

Wouters zat de laatste weken als interim-trainer op de bank bij Kasimpasa na het vertrek van Shota Arveladze. De zeventigvoudig international was vorig jaar als hoofd jeugdopleiding begonnen bij de club uit Istanbul. Wouters schoof vorige maand door naar de bank. Onder zijn leiding verloor Kasimpasa van Galatasaray (2-3) en Gençlerbirligi (2-5). Wouters is als trainer opgevolgd door Önder Özen.

166.000 kinderen maakten Citotoets 'nieuwe stijl'

Ongeveer 166.000 scholieren uit groep acht van de basisschool maakten dinsdag de Citotoets. De eindtoets is verplicht, maar niet doorslaggevend voor de keuze van een middelbare school, want dat is het schooladvies. Het oordeel van de docent telt tegenwoordig zwaarder.

De Citotoets was dit keer voor het eerst bijna aan het eind van het schooljaar. Toen de eindtoets nog in februari werd afgenomen, was de uitslag belangrijker voor de keuze van het niveau van de middelbare school.

Basisscholen kunnen ook kiezen voor een andere eindtoets. Dit schooljaar maakte 14 procent van de leerlingen uit groep acht een toets die niet door Cito is gemaakt, maar door een van de twee andere aanbieders.

Ruim een miljoen euro in tas douanemedewerker

Bij een douanemedewerker heeft de politie een boodschappentas met daarin 1,17 miljoen euro gevonden. De 54-jarige man werd vrijdagavond aangehouden nadat in een container 400 kilo cocaïne uit Brazilië werd aangetroffen. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de invoer van een container met 3000 kilo coke, in november vorig jaar. Dat was de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven.

Bij de huiszoeking vond de politie in de woning van de man in 's-Gravenzande een tas met een groot aantal briefjes van 500 euro. Dat bleek ruim een miljoen te zijn. De man is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn voorarrest is met veertien dagen verlengd.

Uitbreiding Schiphol duurt langer

Het aanleggen van de nieuwe pier en terminal op luchthaven Schiphol gaat langer duren dan verwacht. Schiphol zei eerder dat de nieuwbouw al in 2018 in gebruik genomen kon worden. Dat wordt later, bevestigde een woordvoerder dinsdag na berichtgeving in diverse media.

De luchthaven neemt pas na de zomer een definitief besluit over de uitbreiding. De plannen liggen nog op de tekentafel. Volgens de zegsman vereist het project 'complexe aanpassingen'. Er moeten bijvoorbeeld parkeervoorzieningen bijkomen. Ook wordt gekeken hoe de nieuwe pier en terminal beter aangesloten kunnen worden op het treinstation.

Met de nieuwbouw is een hoop geld gemoeid. Vorig jaar liet Schiphol weten voor het project minstens een half miljard euro uit te trekken. De luchthaven zit nu nog midden in een verbouwing van de bestaande faciliteiten. Daar gaat ongeveer anderhalf miljard in om.

Schiphol telt nu zeven pieren en één grote 'all-in-one' terminal. Dat is het havengebouw waar de winkeltjes zitten en onder meer het in- en uitchecken plaatsvindt.

Uitbreiding Schiphol duurt langer (Foto: Novum)
Uitbreiding Schiphol duurt langer (Foto: Novum)

Ambulancemedewerkers dreigen met acties

De vakbonden dreigen met landelijke en regionale acties bij Ambulancezorg Nederland (AZN). Ze hebben de organisatie een ultimatum gesteld na het vastlopen van de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Dat maakten FNV en CNV dinsdag bekend.

Naast een structurele loonsverhoging van 2,5 procent eisen de bonden dat de werkomstandigheden snel worden aangepakt. "Zoals oudere werknemers niet langer verplicht stellen om nachtdiensten te draaien en de aanpak van agressie en de hoge werkdruk waar ambulancemedewerkers dagelijks mee te maken hebben."

Het ultimatum loopt volgende week dinsdag af om 12.00 uur. "Gaat de AZN niet akkoord met de gestelde eisen, dan volgen er acties", stellen de vakbonden. Landelijk houden alle ambulancemedewerkers zich dan strikt aan hun werktijden. Ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en dwingen hun pauzes af.

Ambulancemedewerkers dreigen met acties (Foto: Novum)
Ambulancemedewerkers dreigen met acties (Foto: Novum)

Samsom: overleg gaat goede kant op

Het coalitieoverleg tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen 'gaat nu echt de goede kant op'. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag nadat de top van de regeringspartijen opnieuw over de kwestie had overlegd in het Torentje van premier Mark Rutte.

Samsom denkt niet dat de partijen er dinsdag al uitkomen, omdat ze deze dag niet meer bij elkaar komen. Ze willen woensdag verder praten.

Samsom: overleg gaat goede kant op (Foto: Novum)
Samsom: overleg gaat goede kant op (Foto: Novum)

Goede resultaten voor moederbedrijf DAF

De Amerikaanse vrachtwagenfabrikant Paccar heeft in het eerste kwartaal van het jaar meer winst geboekt, op een hogere omzet dan een jaar eerder. Dat maakte het moederbedrijf van DAF dinsdag bekend.

Paccar zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen naar 4,8 miljard dollar (4,5 miljard euro), waar een jaar eerder voor 4,4 miljard dollar aan vrachtwagens aan de man werd gebracht. De nettowinst van het bedrijf steeg met 38 procent naar 378,4 miljoen dollar.

Paccar verhoogde de verwachtingen voor de totale verkoop dit jaar in Europa. Het bedrijf verwacht dit jaar 220.000 tot 250.000 zware vrachtwagens te slijten. Eerder werd een bandbreedte van 200.000 tot 240.000 voertuigen gehanteerd. Afgelopen jaar werden 227.000 vrachtwagens verscheept.

Weer catalogus met persoonlijke spullen MH17

Opnieuw is een lijst vrijgegeven met persoonlijke eigendommen van slachtoffers van de rampvlucht MH17 in Oekraïne. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag dinsdag bekendgemaakt. In februari werd ook al een zogenoemde online catalogus met duizenden voorwerpen gepubliceerd.

De nieuwe catalogus, die vanaf dinsdag alleen door directe familieleden en gemachtigde nabestaanden kan worden geraadpleegd, bevat foto's van persoonlijke spullen. Ze zijn naar Nederland gerepatrieerd tussen 7 augustus 2014 en 31 maart. Malaysia Airlines wil de voorwerpen graag teruggeven maar de luchtvaartmaatschappij weet niet van wie ze waren.

Bij de crash met vlucht MH17 kwamen juni vorig jaar alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

KNVB geeft arbiter Gözübüyük weekend rust

De KNVB heeft besloten scheidsrechter Serdar Gözübüyük het komend weekeinde niet in actie te laten komen. De voetbalbond acht het verstandig om hem rust te geven, in verband met de ophef die er afgelopen week rondom Gözübüyük ontstond.

Zaterdag berichtte de Volkskrant dat de in Duitsland van matchfixing verdachte Paul R. heeft verklaard dat Gözübüyük in 2009 minstens twee duels in de eerste divisie zou hebben verkocht. De arbiter zelf ontkende direct elke betrokkenheid en de KNVB liet weten achter Gözüyüyük te staan, zodat hij zaterdag de kampioenswedstrijd van PSV kon fluiten. Dinsdag herhaalde de bond die boodschap. "Tot op de dag van vandaag ontving de KNVB geen signaal van welke instantie dan ook over Gözübüyük in relatie tot het manipuleren van wedstrijden."

In de rij voor 's lands eerste kattencafé

Nog voor de opening staan kattenliefhebbers te popelen om een bezoek te brengen aan het eerste kattencafé van Nederland. Volgens initiatiefneemster Lenny Popelier zijn er al zeshonderd reserveringen voor café Kopjes, dat woensdag de deuren opent aan de Marco Polostraat in Amsterdam-West.

Popelier, met kattenblouse, kattentatoeage en thuis twee katten, begon het kattencafé na een bezoek aan Tokio. In Japan wemelt het van dit soort cafés. Inmiddels is de trend overgewaaid naar het westen en zijn ook in steden als Londen en Parijs kattencafés geopend.

In het café in Amsterdam is plek voor maximaal twintig mensen die na het betalen van 3 euro entree zeven (ontvlooide en ontwormde) poezen en katers mogen aaien. Oppakken en voeren mag niet. Het café is ingericht als een walhalla voor katten, met krabpalen, manden, speeltjes en stoelen met kussens. De kattenbak staat achter een muur. Er hangen kattenschilderijen, er staan kattenbeeldjes en bezoekers kunnen boeken over katten lezen.

Poels met Froome naar Waalse Pijl, rentree Ten Dam

Wout Poels staat woensdag naast Chris Froome aan de start van de Waalse Pijl. De Britse Tourwinnaar van 2013 doet mee aan de Belgische heuvelklassieker, die onderdeel is van de UCI WorldTour. Froome en Poels zijn de voornaamste troeven van Team Sky voor de Waalse Pijl, die na 204 kilometer eindigt op de beruchte Muur van Huy.

Poels deed zondag mee aan de Amstel Gold Race, maar stapte voortijdig af in de Limburgse heuvels. Froome rijdt de Waalse Pijl mede omdat de Muur van Huy in de zomer het slotstuk is van de derde etappe in de Ronde van Frankrijk. De Brit kwam vorige maand voor het laatst in actie bij de Ronde van Catalonië. De Sky-ploeg bestaat woensdag verder uit Phil Deignan, Sergio Henao, Peter Kennaugh, Vasil Kirijenka, Lars Petter Nordhaug en Nicolas Roche.


Laurens ten Dam keert woensdag bij de Waalse Pijl terug in het peloton. De 34-jarige coureur van LottoNL-Jumbo maakt net als ploeggenoot Robert Gesink zijn rentree in de Belgische heuvelklassieker. Ten Dam liep eind maart in de Ronde van Catalonië bij een valpartij vier gebroken ribben op en stond sindsdien aan de kant.

Gesink keert na twee maanden afwezigheid terug in het peloton. De klimmer uit Varsseveld stapte half februari af in de Ronde van de Algarve omdat zijn pasgeboren zoontje in het ziekenhuis was opgenomen. Daarna kreeg hij ook nog te maken met knieklachten. "Ik ben blij dat Robert terug is", zei ploegleider Merijn Zeeman dinsdag. "Hij gaat kilometers maken en zijn seizoen écht beginnen."

Wilco Kelderman en de Duitser Paul Martens zijn woensdag de kopmannen van LottoNL-Jumbo, dat nog altijd wacht op de eerste overwinning van dit seizoen.

Feyenoord stopt onderhandelingen met Boëtius

Feyenoord heeft de contractbesprekingen met Jean-Paul Boëtius stopgezet, omdat de vleugelaanvaller een aanbieding van de club heeft afgeslagen. De clubleiding en Boëtius onderhandelden maandenlang over verlenging van de verbintenis die volgend jaar zomer afloopt.

Het vastlopen van de besprekingen betekent dat Feyenoord de vleugelspits komende zomer eigenlijk moet verkopen als het nog geld wil ontvangen voor Boëtius. De geboren Rotterdammer kan anders volgend jaar transfervrij De Kuip verlaten, bij het aflopen van zijn contract.

Boëtius is een product van de jeugdopleiding van Feyenoord. In 2012 debuteerde hij in het eerste elftal van de Stadionclub. Dit seizoen kwam de enkelvoudig international in 28 competitieduels vier keer tot scoren. Een seizoen eerder was de Rotterdammer nog tien keer trefzeker.

EU waarschuwt Thailand over illegaal vissen

Thailand doet te weinig om illegaal vissen tegen te gaan. Brussel trok dinsdag een zogeheten gele kaart tegen het Aziatische land. Als Thailand geen stappen onderneemt, riskeert het een importverbod van vis naar de EU. Thailand krijgt zes maanden de tijd om met maatregelen te komen.

Zuid-Korea en de Filipijnen kregen eerder zo'n officiële waarschuwing van de Europese Commissie. Dinsdag stelde Brussel dat deze landen inmiddels voldoende gedaan hebben om illegaal vissen tegen te gaan. De gele kaart voor deze landen wordt dan ook ingetrokken.

Er gelden al importverboden voor vis dat gevangen is met schepen uit Sri Lanka, Cambodja en Guinea omdat deze landen te weinig doen om illegaal vissen tegen te gaan.

Coalitieoverleg illegalen dinsdag verder

Het overleg van de top van de regeringspartijen VVD en PvdA over de opvang van illegalen gaat dinsdag verder. Dat zei premier Mark Rutte maandag na nieuw overleg op het ministerie van Sociale Zaken, het departement van vicepremier Lodewijk Asscher.

Rutte zei dat er nog steeds vooruitgang wordt geboekt. "Maar er is nog wel werk te doen." Volgens Rutte is de kwestie van de opvang van illegalen "een moeilijk en lastig probleem".

VVD en PvdA praten al sinds afgelopen dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee partijen zijn het daarover tot nog toe faliekant oneens. De PvdA wil illegalen opvang bieden, de VVD is daartegen. De liberalen vrezen dat dat meer asielzoekers aantrekt.

Coalitieoverleg illegalen dinsdag verder
Coalitieoverleg illegalen dinsdag verder (Foto: ANP)

Politie oefent voor Koningsdag in Dordrecht

Speciale politie-eenheden, de Zeehavenpolitie en andere hulpverleners oefenen dinsdag op het water in Dordrecht. De training is onderdeel van de voorbereiding op Koningsdag. Dit jaar vindt een deel van het programma plaats op het water. Daar zijn extra vaardigheden voor nodig. Meerdere scenario's worden daarom geoefend, waaronder het op het water veilig overstappen naar een andere boot.

Aan de oefening doen onder meer aanhoudings- en ondersteuningteams (AOT) en de Dienst Bewaken en Beveiligen (DB&B) mee. De DB&B beveiligt de leden van het Koninklijk Huis.

Er wordt voor Koningsdag altijd op verschillende manieren en zo realistisch mogelijk geoefend op incidenten waar hulpverlening nodig is; ook als er geen concrete dreiging of bijzondere informatie is. De training van dinsdag is ook gericht op de samenwerking tussen de verschillende politie-eenheden en andere hulpverleners.

Moszkowicz gaat de politiek in

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz heeft zich dinsdag in Den Haag gepresenteerd als voorman van de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL).

"Ik ben bevrijd van de angst om te vallen, van de angst om in de media neergesabeld te worden, van de angst om uit een koffer te moeten leven en van de angst om door het establishment vermorzeld te worden. Kortom, ik ben klaar voor de politiek.''

De 54-jarige Moszkowicz werd twee jaar geleden uit de advocatuur gezet wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen. Ook heeft hij een schuld bij de Belastingdienst, maar dat zegt volgens hem niets over zijn betrouwbaarheid. "Ik heb nooit strafbare feiten gepleegd, ik ben nooit verdachte geweest.''

"Ik had niets meer, ik leefde uit de koffer, maar ik ben niet kapot gegaan'', zei hij. De goede dingen van het leven zijn niet vanzelfsprekend, beseft Moszkowicz. Hij verwees naar zijn vader Max, die heeft meegemaakt dat "elke broodkorst beslissend is voor de vraag of je morgen nog kunt ademen.'' Stond Bram Moszkowicz als advocaat cliënten bij, nu gaat hij dat bij burgers doen, zei hij.

Als hij als advocaat niet was geschrapt, had hij er nu niet als voorman van VNL gestaan, zei hij. "Maar in deze rol kan ik mijn kinderen meer geven dan in mijn voorbije rol als steradvocaat. Ik kan mij buigen over de toekomst van het land: veiligheid, vrijheid en welvaart.''

VNL is een partij die is opgericht door Louis Bontes en Joram van Klaveren, die eerder uit de PVV stapten en nu nog als Groep in de Kamer zitten. VNL moet daar de opvolger van worden. Maar Bontes kan zich niet vinden in Moszkowicz en is uit VNL gestapt. Moszkowicz zei dat besluit te betreuren maar te respecteren.

VNL is onder meer voorstander van volksraadplegingen. "Wij, het volk, weten wat goed voor ons is''.

Moszkowicz had zich ook bij de PVV van Geert Wilders kunnen aansluiten, zei hij. "Maar dat is mijn partij niet. Ik respecteer Geert Wilders als mens en als politicus. Maar er zijn te veel ideeën waar ik niet achter kan staan.'' Moszkowicz was advocaat van Wilders.

Oud-SS'er Gröning: ik draag morele schuld

Oud-SS'er Oskar Gröning zegt moreel verantwoordelijk te zijn voor de gruweldaden in het nazivernietigingskamp Auschwitz, waar hij in de jaren veertig als onderofficier werkzaam was. Op de openingszitting van zijn proces wegens medeplichtigheid aan de moord op driehonderdduizend mensen erkende Gröning (93) dat hij in Auschwitz heeft gewerkt.

Bij de rechtbank in Lüneburg zei Gröning tegen journalisten dat hij verwacht te worden vrijgesproken. In zijn verklaring in de rechtbank maakte hij geen gewag van directe betrokkenheid bij gruweldaden. Hij kan een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen.

"Ik deel in de morele schuld, maar of ik volgens het strafrecht schuldig ben, is aan u om te beslissen", zei Gröning tegen de rechters.

Gröning registreerde in Auschwitz hoeveel geld en bezittingen werden ingenomen van mensen die per trein in het kamp arriveerden en van wie velen direct in de gaskamers werden omgebracht. Om die reden wordt hij in sommige Duitse media ook wel 'de boekhouder van Auschwitz' genoemd.

Het proces van Gröning is het eerste waarin de redenering juridisch wordt getoetst dat iedereen die in een vernietigingskamp van de nazi's bewaker was vervolgd kan worden wegens medeplichtigheid aan moord.

In het geval van Gröning gaat het om de periode tussen mei en juni 1944, toen 425 duizend Hongaarse joden naar Auschwitz werden gedeporteerd. Van hen werden er driehonderdduizend vrijwel onmiddellijk vergast.

"Met zijn werk droeg de verdachte bij aan de moordmachine", zei aanklager Jens Lehmann.

Gröning vertelde dat hij zich in 1940 vrijwillig bij de SS aanmeldde. Hij diende in Auschwitz van 1942 tot 1944. Hij zegt niet aan de gruweldaden daar te hebben deelgenomen en zei dat hij, zodra hij er voor het eerst getuige van was, om overplaatsing had verzocht.

Een SS-officier deelde Gröning en zijn mederekruten deel dat ze in Auschwitz een 'taak gingen uitvoeren die duidelijk niet aangenaam zou zijn, maar noodzakelijk voor de eindoverwinning'. Verdere details gaf de officier niet, maar andere SS'ers vertelden Gröning dat joden in Auschwitz werden geselecteerd op hun arbeidscapaciteiten. Diegenen die niet konden werken, werden vermoord.

Gröning zei om overplaatsing te hebben gevraagd toen hij zag hoe een SS'er in 1942 een baby tegen een voertuig sloeg, waarna 'het huilen stopte'.

Hoe lang het proces zal duren is nog niet bekend. Tot eind juli zijn er zittingen gepland.

Auschwitz-overlevende Eva Kor zei dat Gröning inmiddels een oude man is, die een zwaar leven achter de rug heeft, 'maar door zijn eigen toedoen'. "Als je schuldig bent, is er dan zoiets als morele schuld zonder juridische?"

Japan overweegt maanmissie

Japan bestudeert de mogelijkheid van een missie naar de maan. Die zou in 2018 of begin 2019 moeten plaatsvinden. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA zette haar plannen maandag uiteen voor een regeringscommissie, melden Japanse media dinsdag.

JAXA overweegt een maanlanding in de missie op te nemen, maar allereerst wordt gekeken naar de financiering van het project. De organisatie zegt optimistisch te zijn over het vooruitzicht de Japanse ruimtevaart nieuw leven in te blazen.

Japan hoopt met de nieuwe ruimtevaartplannen China en andere opkomende landen op dit terrein bij te kunnen benen.

In het verleden verrichtte Japan vooral kleine wetenschappelijke ruimtemissies. Door de economische stagnatie kwam de klad in het ruimtevaartprogramma, maar een reorganisatie maakt het mogelijk nieuwe horizonten te verkennen.

Drie mannen in sloep dood door koolmonoxide

Drie mannen die zondag dood werden aangetroffen in een sloep aan de Zwetkade in Wateringen zijn overleden door koolmonoxidevergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek naar de definitieve doodsoorzaak van het drietal, zo laat de politie dinsdag weten.

Na de vondst van de twee broers van 26 en 30 uit Leidschendam-Voorburg en een twintigjarige man uit Zoetermeer sloot de politie een misdrijf al uit en werd rekening gehouden met een koolmonoxidevergiftiging. De bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzochte bloed- en urinemonsters hebben de vermoedens bevestigd. Bij alle drie de slachtoffers was er sprake van een dodelijke koolmonoxide-waarde.

Drie mannen in sloep dood door koolmonoxide
Drie mannen in sloep dood door koolmonoxide (Foto: ANP)

Ministerie praat met maker 'executiemiddel'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt met Mylan omdat het bedrijf niet uitsluit dat zijn spierverslapper recuroniumbromide wordt gebruikt bij de uitvoering van de doodstraf in Amerikaanse gevangenissen. Dat laat minister Bert Koenders dinsdag weten op vragen van D66 en SP.

De Amerikaanse onderneming is juridisch in Nederland gevestigd. Mylan stelt dat het geen spierverslapper levert aan gevangenissen, maar sluit het niet "systematisch'' uit, volgens mensenrechtenorganisatie Reprieve. De aantijgingen zijn voor het ministerie voldoende "om het gesprek aan te gaan'' met Mylan over zijn "beleid en de intenties''.

Recuroniumbromide wordt door Mylan in India geproduceerd en valt daardoor niet onder de exportcontroleregels van de Europese Unie. Koenders wil dat deze stof daar wel onder gaat vallen en zal daar bij de EU op gaan aandringen.

Pensioenfondsen ABP en PFZW hebben belegd in Mylan. ABP heeft zijn belang "sterk teruggebracht'' mede vanwege zorgen over berichten dat recuroniumbromide wordt gebruikt bij executies.

Groene Hart vreest trillingen door gasboring

Bestuurders en inwoners van Het Groene Hart verzetten zich massaal tegen voorgenomen olie- en gasboringen onder de woonwijk Molenvliet in Woerden. Woensdagavond willen zij op een door de gemeente Woerden georganiseerde informatieavond het verzet tegen de boringen gaan bundelen.

Het Canadese bedrijf Vermilion Energy wil het Papekopveld tussen Bodegraven-Reeuwijk en Woerden vanaf 2017 in gebruik gaan nemen en heeft daarvoor al de noodzakelijke vergunningen. Woerden wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de uit 2009 stammende winvergunning intrekt, nu recent is gebleken dat de veiligheid van Groningers in het geding is door de gasboringen daar. De gemeente Oudewater ondersteunt dat verzoek, terwijl Bodegraven-Reeuwijk nader onderzoek naar de gevolgen wil.

Vermilion Energy heeft eerder al proefboringen in het gebied gedaan, maar het veld nooit in productie genomen. Toen het bedrijf in november vorig jaar aan de provincie Utrecht om een tijdelijke afrit voor vrachtverkeer aan de snelweg A12 vroeg, ontdekten de inwoners van het Groene Hart de nieuwe boorplannen. Hoewel de boorinstallatie op Bodegravens grondgebied staat, bevinden olie en gas zich grotendeels onder Woerdense grond. Ook de ontsluiting gaat via een Woerdense weg. Buurgemeente Oudewater heeft geen last van de boringen, maar verzet zich tegen elke vorm van winning van fossiele brandstoffen.

Vermilion zegt in het winplan uit 2009 dat de bodem hooguit 2 centimeter zal dalen. Trillingen zijn volgens het bedrijf niet te verwachten. Woerden trekt dat in twijfel: "Dezelfde partijen die in Groningen onzorgvuldig met de belangen van burgers zijn omgegaan, hebben ook de vergunning voor Vermilion afgegeven. Het is nog onduidelijk hoe de slappe veenbodem van het Groene Hart reageert op boringen.''

Over de olie- en gasboring bij Woerden zijn Kamervragen gesteld. Minister Kamp heeft kortgeleden laten weten dat hij tijd nodig heeft om antwoorden te kunnen geven.

Japanse magneetzweeftrein breekt snelheidsrecord

Een Japanse magneetzweeftrein heeft dinsdag het record voor snelste passagierstrein gebroken. De trein raasde op een speciaal circuit een krappe twee kilometer met 603 kilometer per uur over het spoor. Dat heeft spoorwegbedrijf JR Central bekendgemaakt. Het vorige snelheidsrecord stond op 581 kilometer per uur en werd in 2003 door dezelfde trein neergezet.

Het Japanse spoorwegsysteem is een van de meest geavanceerde ter wereld. Dagelijks rijden er honderden treinen in het land met minimale vertragingen. De meeste treinen zijn conventionele shinkansen ('kogeltreinen'), maar het record werd behaald met een magneetzweeftrein: een trein die dankzij magnetisme boven het spoor zweeft.

De Maglev Test Line, een speciaal circuit ten westen van Tokyo waar het record werd neergezet, wordt gebruikt om de techniek verder te ontwikkelen. Begin 2014 is er een begin gemaakt met de aanleg van een spoorverbinding voor magneetzweeftreinen tussen Tokyo en Osaka. De spoorverbinding wordt 410 kilometer lang, een afstand die de zwevende trein in iets meer dan een uurtje aflegt. De huidige reistijd per kogeltrein is bijna drie uur. De kosten voor de bouw bedragen ruim zeventig miljard euro. De trein gaat grotendeels ondergronds rijden en de eerste rit staat voor eind 2020 gepland.

Klassieke talen zijn een recht

Eens in de zoveel tijd duikt de discussie weer op: is het niet tijd om Grieks en Latijn af te schaffen en te vervangen voor nuttige lessen, zoals Chinees of programmeren? Maurice de Hond roept het maar wat graag op congressen, tegen de pers en eenieder die het horen wil. Hij heeft ook niet helemaal ongelijk, want dat zijn in deze tijd misschien best praktische vaardigheden. En wat heb ik nu ooit aan oud-Grieks gehad?

Mayweather: ik ben beter dan Muhammad Ali

In de aanloop naar zijn langverwachte titelgevecht met Manny Pacquiao heeft bokser Floyd Mayweather de spanning opgedreven door te zeggen dat hij beter is dan bokslegende Muhammad Ali. "Niemand kan me hersenspoelen zodat ik ga geloven dat Muhammad Ali en Sugar Ray Robinson beter waren dan ik", zegt het Amerikaanse weltergewicht in een filmpje van ESPN. "Maar ik respecteer hen wel, want zij hebben het pad naar de top voor mij geëffend."

Op 2 mei nemen Mayweather en Pacquiao het in Las Vegas tegen elkaar op. Mayweather verloor in 47 profpartijen nog nooit, terwijl zijn tegenstander als enige bokser in acht gewichtsklassen wereldkampioen is geworden. Het gevecht wordt bijzonder lucratief: de kaartverkoop brengt naar verwachting 68 miljoen euro op. Mayweather en Pacquiao verdienen respectievelijk ten minste 105 miljoen en 75 miljoen euro.

Ook toekomst Italiaanse Grand Prix onzeker

Na de Grand Prix van Duitsland is ook de toekomst van de Grand Prix van Italië onzeker, zo waarschuwt Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Het is volgens de 84-jarige Brit niet uit te sluiten dat er na 2016 geen race meer plaats zal vinden in het Zuid-Europese land.

Begin dit jaar werd bekend dat de race in Duitsland dit seizoen geen doorgang zal kunnen vinden vanwege het gebrek aan financiële middelen. In Italië heeft het circuit van Monza nog een contract tot en met volgend jaar, maar de verlenging is nog altijd niet rond. "Ze hebben op dit moment geen contract, dus het is afwachten. Het is een beetje zoals met Duitsland."

De Brit ziet het zomaar gebeuren dat er weer een traditionele race van de kalender geschrapt kan worden. "Ze zeiden me eerder ook dat het ondenkbaar zou zijn dat er geen race meer in Frankrijk zou worden gehouden en daarna zei men hetzelfde over Duitsland. Maar we hebben er toch een paar goede vervangers voor in de plaats gekregen?"

Omwonenden flat Heerlen voorlopig niet terug

Omwonenden van de maandag ontplofte flat in de wijk Bekkerveld in Heerlen kunnen nog lang niet terug naar huis. Hun woning moet hersteld worden, en dat duurt vermoedelijk zo'n vijf weken, zo heeft een woordvoerder van verhuurder Wonen Zuid dinsdag gezegd.

Van 42 appartementen in twee woonblokken liggen de puien eruit. Kozijnen, ramen en deuren zijn niet op voorraad en moeten besteld worden, aldus de woordvoerder.

De leverancier is begonnen met het opmeten van de puien. Hij garandeert dat de 54 bewoners uiterlijk 1 juni weer terug kunnen. Dinsdag voert Wonen Zuid individuele gesprekken met huurders, waarbij wordt gekeken of mensen hulp en zorg nodig hebben. Ook wordt gesproken over mogelijke opvang. De bewoners mogen dinsdag met een expert van hun verzekering de schade in de woning opnemen.

Omwonenden flat Heerlen voorlopig niet terug
Omwonenden flat Heerlen voorlopig niet terug (Foto: ANP)

Ferrari houdt Räikkönen aan het lijntje

Het Formule 1-team Ferrari wil het aflopende contract met coureur Kimi Räikkönen graag verlengen. De Fin werd zondag knap tweede in de Grand Prix van Bahrein en de Italianen willen van The Iceman graag meer resultaten zien. Dit kan volgens teambaas Maurizio Arrivabene het beste door hem wat onder druk te houden.

Arrivabene: "Ik ben erg blij voor Kimi. Ik kan officieel zeggen dat hij terug is. Hij heeft laten zien wat voor racebeest hij is. Kimi is op zijn best als hij wat onder druk staat."

De Italiaan wil de Fin dan ook nog even laten bungelen. "Ik ben blij met de coureurs die we hebben. Dat betekent niet dat we mogen al gaan verlengen met Kimi. Ik heb tegen hem gezegd dat het draait om presteren. Hij heeft laten zien een zeer goede coureur te zijn en als het aan mij zou liggen verlengen we morgen al. Ik wil echter niet een coureur die hierna minder presteert. Het is een psychologisch spelletje. Op dit moment is er dan ook geen deal."

'Injustice: Gods Among Us deel 2 bevestigd'

Ed Boon houdt van Twitter. Via dit medium liet hij weten dat Injustice: Gods Among Us zeker vervolg krijgt.

De geruchtenmolen draaide reeds op volle toeren toen Boon in februari suggereerde dat er volgend jaar in april een game uitkomt.

Injustice: Gods Among Us

Hopelijk is dit niet weer een van Ed Boon zijn grappen en grollen zoals de 'trailer van Kung Lao'. We merken het vanzelf.

'Verhaal-DLC voor Mortal Kombat X'

Weer een gerucht op het internet. Op de vraag of er NPC’s speelbaar konden worden gemaakt in Mortal Kombat X, suggereerde de bedenker van Mortal Kombat Ed Boon ‘verhaal-DLC’. Dit kan uiteraard een pesterijtje zijn van Boon als een referentie naar de klachten over de lengte van het verhaal in X. Of dit is daadwerkelijk een hint naar wat er komen gaat.

Fabrikanten F1-motoren willen V6 met 1000pk

De fabrikanten van de Formule 1-motoren zien het plan van F1-baas Bernie Ecclestone om te gaan racen met 1000 pk sterke V8-motoren niet zitten. Het aantal paardenkrachten is voor hen akkoord, echter dan wel met de V6-turbomotor zoals die nu gebruikt wordt, zo meldde Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff aan Formule 1-journalist Adam Cooper.

Wolff zegt ook te spreken namens Ferrari, Renault en Honda. "We zijn al een tijdje in discussie over de 1000 pk sterke motoren. Ik denk ook zeker dat dit het bespreken waard is, want we willen allemaal dat de Formule 1 weer meer spektakel gaat bieden. Alle motorleveranciers zijn het er daarbij echter wel over eens dat we de hybride-elementen van de huidige krachtbronnen moeten behouden."

Volgens Wolff zullen de huidige motoren in 2017 boven de 900 pk uit gaan komen. Dit is te vergroten naar 1000 pk, echter zal dan de stroomsnelheid van de brandstof wel iets omhoog moeten. Verder zullen een aantal componenten opnieuw ontworpen moeten worden om de betrouwbaarheid te kunnen blijven garanderen. Dit kost geld.

De teams, fabrikanten, FIA en Ecclestone zijn regelmatig met elkaar in gesprek om de Formule 1 te verbeteren. Hierbij wordt niet alleen naar de motoren gekeken, maar ook naar het chassis. Grootste probleem om de regels op de schop te nemen zijn de kosten die alleen maar toenemen, terwijl de insteek juist is om de kosten te drukken en de show te vergroten.

Tweede zege Bulls en Warriors in play-offs

De basketballers van Chicago Bulls en Golden State Warriors hebben ook hun tweede wedstrijd in de play-offs van de NBA gewonnen. De Bulls boekten voor eigen publiek opnieuw een ruime overwinning op Milwaukee Bucks: 91-82. Jimmy Butler was met 31 punten de meest trefzekere speler in het United center, terwijl zijn ploeggenoten Joakim Noah en Pau Gasol onder het bord uitblonken met respectievelijk negentien en zestien rebounds.

Golden State Warriors, met afstand de beste ploeg van het reguliere seizoen, won het tweede duel met New Orleans Pelicans met 97-87. Klay Thompson droeg 26 punten bij aan de overwinning van de Warriors, die net als Chicago Bulls op een 2-0-voorsprong staan in de best-of-sevenserie. Golden State Warriors boekte maandagavond de twintigste overwinning op rij in de eigen Oracle Arena, waar het dit seizoen pas twee keer verloor. Donderdag is het derde duel met de Pelicans, dan in New Orleans.

Politie pakt Groningse wietkwekers aan

De politie heeft in de eerste drie maanden van dit jaar in de Groningse plaatsen Veendam, Pekela en Menterwolde zeventien hennepkwekerijen opgerold. Daarbij zijn achttien mensen aangehouden en wordt crimineel geld afgepakt.

De politie denkt na onderzoek te kunnen aantonen dat de drugscriminelen ruim 940.000 euro hebben verdiend aan de hennepteelt. De rechter moet bepalen in hoeverre dat via in beslagnames van contanten of goederen kan worden afgenomen.

Bij de ruimingen werd al voor ruim 20.000 euro aan geld en spullen in beslag genomen. Dat was afgezien van de kweekapparatuur. Daarnaast lopen de eigenaren van huizen en bedrijfspanden, waar hennepkwekerijen werden gevonden, het risico dat hun panden worden gesloten.

PVV eist spoedvergadering bestuur Kamer wegens GL-lek

Kamerlid Martin Bosma, lid van het bestuur van de Tweede Kamer, wil dat dit presidium dinsdag in een spoedvergadering bijeenkomt. Hij wil dat GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik uitleg komt geven nu De Telegraaf meldt dat vanuit GroenLinks is gelekt over een gesprek tussen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Het presidium van de Kamer sprak daar vorige week uren over en Van Miltenburg, Voortman en Van Ojik brachten nog vele uren samen door om tot elkaar te komen. Vrijdag werd er een streep gezet onder de kwestie.

Bosma is 'heel boos' op GroenLinks en eist opheldering van Van Ojik. "Mevrouw Voortman eiste vorige week excuses, de wereld was te klein en er werden allemaal beschuldigingen gemaakt aan het adres van de Kamervoorzitter en van het presidium. Nu blijkt het lekken gewoon gebeurd te zijn vanuit haar eigen fractie, dus ik voel me in de maling genomen.", zegt Bosman.

'EU zoekt toenadering Rusland om opheffen sancties'

De Russische krant Izvestia schrijft dat de voorzitter van de parlementaire commissie, Poesjkov, is benaderd door ambassadeurs van de Europese Unie om met Russische parlementsleden in gesprek te gaan over het beëindigen van de wederzijdse sancties, meldt het Reformatorisch Dagblad.

De besprekingen, die over de internationale Europese relaties en spanningen zouden gaan, zijn niet openbaar. Vicevoorzitter Kalasjnikov wil in ieder geval wel over de sancties spreken met zijn Europese ambtsgenoten. Hij verwacht niet direct opheffing van de sancties maar ziet wel mogelijkheden in het initiatief van de EU om daar naar toe te gaan werken.

Screenshots Mad Max-game tonen dodelijke woestenij

De ontwikkelstudio van de aankomende Mad Max-Game, Avalanche Studios, heeft enkele screenshots van hoge resolutie uitgegeven. De screenshots geven een impressie van de post-apocalyptische wereld waarin de game zich afspeelt.

Mad Max is een action/adventuregame waarin voertuiggevechten een belangrijke rol spelen. De game speelt zich net als de films af in een post-apocalypstische open wereld waarin je protagonist Mad Max bestuurt. De game beschikt over een uitgebreid crafting-systeem om nieuwe wapens en gereedschappen te maken, maar ook is je auto, de "Magnum Opus", zeer uitgebreid te customizen. Verder biedt de game je veel keuzevrijheid, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sneaky of juist een agressieve benadering.

Mad Max staat gepland op 1 september dit jaar en komt uit voor Xbox One, PlayStation 4, Windows en Linux.

Robertson en Hawkins naar tweede ronde WK snooker

Neil Robertson, Barry Hawkins en Stuart Bingham hebben zich maandag geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Robertson had een makkelijke dag, Hawkins en Bingham hadden het lastiger.

Robertson won met 10-2 van Jamie Jones en speelt in de volgende ronde tegen Ali Carter of Alan McManus. Hawkins had het tegen Matthew Selt een stuk lastiger hij won met 10-9. De Engelsman stond in de partij 7-2 en 9-4 voor en zag toen Selt terugkomen tot 9-9.

De snookerwijsheid 'wie terug komt tot 9-9 zal uiteindelijk de partij verliezen' was ook maandag weer van toepassing. Het was The Hawk die de overwinning voor de poorten van de hel wegsleepte. Eerder dit WK stond Stephen Maguire 9-5 achter en kwam terug tot 9-9. Hij moest uiteindelijk toezien hoe Anthony McGill er toch met de zege vandoor ging. 

De partij tussen Bingham en Robbie Williams ging tot 6-6 gelijk op. Bingham pakte daarna drie frames op een rij, waarna Williams nog één frame kon pakken. Hawkins maakte de partij af en won met 10-7. 

Overige tussenstanden
Ding Junhui 3-4 Mark Davis
Ali Carter 6-3 Alan McManus

Programma dag 4
11.00 uur: Mark Allen – Ryan Day (eerste sessie)
11.00 uur: Ding Junhui – Mark Davis (laatste sessie)
15.30 uur: Ronnie O’Sullivan – Craig Steadman (eerste sessie)
15.30 uur: Ali Carter – Alan McManus (laatste sessie)
20.00 uur: Mark Allen – Ryan Day (laatste sessie)
20.00 uur: Mark Williams – Matthew Stevens (eerste sessie)

'Brandstichting in VK ambassade'

Hedenochtend was er een brand in de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Den Haag. Het betreft vermoedelijk een brandstichting. Rond de ambassade aan het het Lange Voorhout is door de politie een verdachte aangehouden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De brand is inmiddels wel onder controle en er zijn verder geen gewonden gevallen.

Fans bepalen toekomst Simply Red

Simply Red lijkt terug van weggeweest. Na een reeks reünieconcerten komt er nu ook een nieuw album, Big Love. Maar het is aan de fans om te beslissen of de band van zanger Mick Hucknall (54) definitief een comeback maakt.

Op het nieuwe album staat veel nieuw materiaal, vertelt Hucknall aan het AD. "Ik had binnen een paar weken alle songs bij elkaar. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het publiek reageert. Als er straks vraag is naar meer, wie ben ik om daar niet aan te voldoen?"

Dat sommige mensen het opheffen van Simply Red in 2010, de afscheidstournee en nu de reünieconcerten en het nieuwe album als marketingstrategie bestempelen, kan Hucknall niet zo veel schelen. Hij stopte omdat hij bij zijn opgroeiende dochter wilde zijn en muzikaal wat anders wilde proberen. "Er zijn altijd mensen die een excuus zoeken om te klagen. Ikzelf behoor tot de club die steeds zoekt naar een excuus voor een goed feestje."

Simply Red treedt op 20 en 21 november op in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het nieuw album Big Love verschijnt op 29 mei.

AkzoNobel voert winst flink op

Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal een flinke winstgroei gerealiseerd, mede dankzij lagere kosten en gunstige wisselkoerseffecten. Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf dinsdag publiceerde.

De nettowinst steeg met 24 procent tot 160 miljoen euro en de omzet nam met 6 procent toe tot een kleine 3,6 miljard euro. AkzoNobel verwacht dat valuta-effecten en lagere groeicijfers in sterk groeiende economieën dit jaar het marktbeeld zullen blijven bepalen.

"De in 2013 en 2014 getroffen voorbereidingen vormen een gezonde basis voor betere prestaties. AkzoNobel blijft op koers om de doelstellingen voor 2015 te bereiken," aldus het concern.

IS-radicaal liep stage bij Belgische politie

De federale politie in België heeft een stagiair op non-actief gezet, omdat hij op zijn Facebookprofiel sympathiseerde met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De stagiair had op dat moment al twee dagen toegang tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren. Dat meldde de Belgische krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

Tijdens zijn kijkstage in het hoofdkantoor van de politie in Brussel maakte de 22-jarige Bilal E.B. veel foto's van zijn zwaar bewaakte werkplek. Ook stelde hij volgens collega's "ongezond veel vragen" over de wapens in het gebouw. De leerling probeerde een keer binnen te komen bij het kantoor van commissaris-generaal Catherine De Bolle. Naar eigen zeggen om met haar op de foto te gaan.

Volgens de politie is er geen bewijs dat E.B. gevoelige gegevens kopieerde. Politievakbond NSPV hekelt de gebrekkige screening door de politie.

Kapitein en bemanningslid migrantenboot aangehouden

De Tunesische kapitein en een Syrisch bemanningslid van de migrantenboot die zondag voor de kust van Libië met honderden mensen aan boord kapseisde, zijn aangehouden. Dat heeft de Italiaanse aanklager Rocco Liguori gezegd.

Het tweetal wordt verdacht van het bevorderen van illegale immigratie. De kapitein wordt daarnaast vervolgd voor doodslag, in verband met de dood van vermoedelijk bijna negenhonderd mensen.

De twee werden in hechtenis genomen aan boord van het reddingsschip met 27 overlevenden van de ramp, dat in Italië is aangekomen.

Nick Loeb: leven begint bij bevruchting

Nick Loeb gelooft dat het leven begint bij de bevruchting. Daarom wil hij alsnog vader worden van de embryo's die hij met zijn ex Sofia Vergara liet invriezen. Dat heeft de zakenman, die met Sofia in een rechtszaak om de embryo's is verwikkeld, in een verklaringen laten weten aan diverse Amerikaanse media.

"Elke embryo is een leven op weg naar geboorte", aldus Nick. "Ik heb deze embryo's gecreëerd met het doel ze tot leven te wekken en niet te vernietigen, omdat ik er altijd van heb gedroomd vader te worden."

Nick en Sofia lieten in november 2013, zes maanden voordat ze uit elkaar gingen, embryo's invriezen. Inmiddels is de 42-jarige Modern Family-actrice verloofd met acteur Joe Manganiello. Via haar advocaat heeft ze laten weten dat ze nooit van plan is geweest de embryo's te laten vernietigen. Wel zegt ze geen behoefte te hebben aan kinderen met haar ex. Volgens Sofia hebben zij en Nick bij het invriezen een overeenkomst getekend waarin staat dat er geen beslissingen kunnen worden genomen ten aanzien de embryo's tenzij beide partijen akkoord zijn.

Nick probeert nu met de rechtszaak toestemming te krijgen een alleenstaande vader van de embryo's te worden. Hij zegt eerst te hebben geprobeerd er met Sofia uit te komen. "Ik heb eerder aangeboden mijn ex vrij te stellen van alle ouderlijke of financiële verantwoordelijkheden of verplichtingen, en haar zelfs de mogelijkheid geboden in de toekomst alsnog betrokken te raken bij het kind, mocht ze van gedachten veranderen."

Volgens Nick heeft hij recht op het ouderschap. "Het creëren van een embryo op natuurlijke wijze kan leiden tot ouderschapsverplichtingen, ook als een man geen vader kan worden. Wanneer een man wel vader wil worden, en geen verplichtingen aan de andere partij wil opleggen, zou hij ook dat recht moeten hebben."

Meer jeugd om 'zwaardere delicten' naar Halt

Het aantal jongeren dat voor een straf wordt doorverwezen naar het bureau Halt, is de afgelopen jaren stabiel. Wel is er een toename van het aandeel 'zwaardere delicten', zoals eenvoudige mishandeling of belediging van een ambtenaar in functie.

Uit cijfers van Halt blijkt dat vorig jaar bijna 17.000 jongeren een Halt-straf uitvoerden voor delicten als schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Van het totale aantal was 19 procent betrokken bij een 'zwaarder' vergrijp. Twee jaar eerder was dat nog 9 procent.

Deze toename komt door een andere werkwijze binnen het jeugdstrafrecht met als doel zo snel en simpel mogelijk te straffen, aldus Halt, dat de wettelijke taak heeft om grensoverschrijdend gedrag van jongeren te bestraffen. Door de andere manier van werken kan de officier van justitie toestemming geven om jongeren voor bepaalde zaken naar Halt te sturen die eerder als taakstraf door het OM werden afgedaan.

"De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders zijn hierbij actief betrokken. Dit alles maakt dat ook de wat zwaardere delicten bij Halt op hun plek zijn", verklaart Arina Kruithof, directeur van Halt dinsdag bij de publicatie van de jaarcijfers.

Haar organisatie gaf afgelopen jaar ook op duizenden scholen voorlichtingslessen over onder meer jeugdcriminaliteit, groepsdruk en digitaal pesten.

Triad Wars gaat verder met Sleeping Dogs

Vorig jaar werd Triad Wars al aangekondigd, maar daarna bleef het stil. United Front heeft nu een nieuwe trailer uitgebracht van de online multiplayergame.

Triad Wars gaat verder in de stad Hong Kong van het spel Sleeping Dogs, maar dit keer volg je geen verhaal, maar maak je deze zelf in de online wereld van de metropool. Je strijdt om de macht over de stad, zodat jouw triade de meest invloedrijke wordt.

De bèta van Triad Wars voor Windows is hier uit te proberen.

DICE praat over Star Wars Battlefront in dagboek

DICE, de ontwikkelaars van Star Wars: Battlefront hebben hun eerste lief dagboek uitgebracht, waarin ze het hebben over de details waarop ze letten bij het maken van de game. Lucas Film houdt de boel strak in de gaten.

In de video praten ze over hun bezoek aan de Lucas Arts-Vault, de opslagplaats waarin alle modellen uit de film staan of liggen. DICE mocht er foto's van maken om zo de details in hun computermodellen toe te passen. De muziek werd beluisterd in Skywalker Sound, de studio van Lucas Film met alle muziek en geluidseffecten uit de films.

Star Wars: Battlefront komt 19 november uit in Europa voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Zwarte vrouw burgemeester, agenten stappen op

De 40-jarige Tyrus Byrd is sinds vorige week burgemeester van Parma, een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Missouri. Ze is de eerste zwarte vrouw die de post bekleedt. Ineens is bijna het complete politiekorps opgestapt, al voeren ze 'zorgen over de veiligheid' als reden op.

Byrd, geboren en getogen in Parma, was eerder al eens gemeentesecretaris. Bij de verkiezingen versloeg ze de zittende burgemeester Randall Ramsey met 37 stemmen verschil. Ramsey was al 37 jaar de baas in het dorp met ruim 700 inwoners. Van hen is 57 procent blank en 41 procent zwart.

Kort na de verkiezingsuitslag zegden vijf van de zes politieagenten uit het plaatselijke korps hun baan op. Enkele vooraanstaande ambtenaren deden hetzelfde. In hun ontslagbrieven voeren ze 'safety concerns' op als reden.

Geen idee
Zowel de oude als de nieuwe burgemeester begrijpen niet waarom de politieagenten en ambtenaren deze stap hebben gezet. De vader van Byrd, een voormalig gemeenteraadslid, zegt dat zijn dochter een goede verstandhouding met het politiekorps had. Veel inwoners kiezen de kant van de nieuwe burgemeester en zeggen dat het dorp sowieso al te veel agenten had.

De staat Missouri heeft geen goede naam als het gaat om rassenkwesties. Vorig jaar kwam de stad Ferguson regelmatig negatief in het nieuws. Daar waren hevige protesten nadat een blanke politieman de zwarte tiener Michael Brown had neergeschoten. De laatste tijd komen er vanuit de Verenigde Staten regelmatig berichten over blanke agenten die zwarte arrestanten neerschieten.

'Ombudsmanlek zat wel bij GroenLinks'

De gesuste ruzie tussen GroenLinks-kamerlid Voortman en Kamervoorzitter Van Miltenburg krijgt mogelijk toch nog een staartje. Voortman was onder meer boos omdat informatie uit een vertrouwelijk gesprek tussen beiden in De Telegraaf belandde, maar de krant schrijft vandaag dat er vanuit de hoek van GroenLinks is gelekt.

Kamerlid Linda Voortman en kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg voerden een vertrouwelijk gesprek nadat de namen van sollicitanten voor de functie van Nationale Ombudsman op straat kwamen te liggen. De kamervoorzitter verdacht Voortman hiervan en deed aangifte. Later bleek die verdachtmaking onterecht te zijn.

Dat stak Voortman en ze was ook boos omdat informatie uit een vertrouwelijk gesprek letterlijk in de Telegraaf belandde. Sommige media gingen ervan uit dat het lek bij de VVD zat, maar Telegraaf-columnist Paul Jansen corrigeert dat beeld: 'Deze krant zal geen naam onthullen, maar nu Voortman er zelf een nummertje van maakt, mag niet onvermeld blijven dat deze informatie niet van de VVD of uit het presidium kwam, maar uit GroenLinks zelf.'

Vrijgegeven stukken wijzen er volgens Jansen op dat Voortman niet alleen met twee GroenLinks-kamerleden sprak over de Ombudsman-kandidaten. Dat zou zijn gebeurd in aanwezigheid van twee fractiemedewerkers.

Gratis auto bij goed rijgedrag

In Dubai hebben twee automobilisten een gratis auto gekregen omdat ze zich netjes aan de verkeersregels hielden. Het emiraat hanteert namelijk een systeem van zogenaamde 'White Points', waarbij goed rijgedrag wordt beloond.

Het systeem is in 2012 bedacht om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Het ultieme doel is om in 2020 nul dodelijke ongelukken te hebben. Dit nobele streven proberen ze te stimuleren door bestuurders die geen overtredingen begaan aan een loterij mee te laten doen.

De te winnen auto's zijn natuurlijk de echte hoofdprijzen onder de in totaal 1.500 te vergeven prijzen. Andere prijzen waar de voorzichtige bestuurders kans op maken zijn onder andere hotelovernachtingen en cadeaukaarten. Er is op dit moment nog maar één winnares bekend gemaakt, de 27 jarige Laila, zij mag een spiksplinternieuwe Hyundai Veloster op haar oprit zetten.

Er is alleen nog wel een vreemde extra prijs voor de 1.500 gelukkigen. Ze krijgen naast de prijs namelijk ook nog 24 "White Points" als beloning. Deze punten kunnen ze het komende jaar gebruiken om lichte verkeersovertredingen mee weg te strepen.

Gratis auto bij goed rijgedrag (Foto: IFCAR, Wikimedia Commons)
Gratis auto bij goed rijgedrag (Foto: IFCAR, Wikimedia Commons)

Duo gevlucht na overval op theater Grave

In het Noord-Brabantse Grave is vannacht een overval gepleegd op een theater. Twee mannen bedreigden een personeelslid, maar deze verzette zich. Daarop sloegen de mannen op de vlucht. Het is niet bekend of ze iets buit hebben gemaakt, meldt de politie.

De overval werd gepleegd op het Pallazo-theater aan de Maasstraat in Grave. De politie is op zoek naar de twee mannen die een vuurwapen of nepvuurwapen bij zich hebben. Het gaat om een grote kale man en een kleinere man, beiden rond de 45 jaar.

Op het moment van de overval waren er geen voorstellingen. Het personeelslid, waarschijnlijk de enige aanwezige in het pand, is niet gewond geraakt.

Dodelijk verleden 33

Cinthia liep langs Pablo die de ruimte wilde verlaten. Hij keek haar aan.
‘Je hebt een bijzondere moeder,’ zei hij. Ze keek hem als door een wesp gestoken aan.
‘En als jij ook zo’n moeder gehad zou hebben, dan had ik hier niet gestaan.’ Hij glimlachte en knipoogde tegen haar en liep weer door. Cinthia liep nu snel naar mij. Ze omhelsde mij zo vast dat ik bijna geen adem meer kon halen, ik deed hetzelfde bij haar.

Opnieuw aanval met zuur in Antwerpen

In het Antwerpse district Hoboken zijn twee mannen aangevallen met zoutzuur. Dit meldt de Vlaamse krant Het Nieuwsblad met bevestiging van het Antwerps parket. De verdachte is inmiddels aangehouden maar blijft, ondanks dat hij zoutzuur bij zich had, zijn daad ontkennen.

De twee incidenten gebeurden op zaterdagochtend tussen drie en vijf uur, of deze gelijktijdig waren is nog niet bekend. De twee slachtoffers van 20 en 21 jaar hebben bij de aanval beiden brandwonden opgelopen. Één van de slachtoffers is daarbij in zijn gezicht getroffen en heeft mogelijk blijvend letsel.

Op basis van getuigenissen van de slachtoffers is een 40-jarige man opgepakt. De man had tevens een potje zoutzuur bij zich ten tijde van zijn arrestatie. Hij is in hechtenis genomen en wordt beschuldigd van geweldpleging met verzwarende omstandigheden.

Dit is niet het eerste incident met zuur in Antwerpen. In februari was er een aanval met zwavelzuur bij een supermarkt waarbij een schoonmaakster zwaar gewond raakte.

'Anti-Gay Day' op school in Pennsylvania

Leerlingen van een middelbare school in Pennsylvania hebben zich van hun 'beste' kant laten zien. Als reactie op een evenement om het pesten van homo's tegen te gaan, kwamen ze op het geniale idee van een 'Anti-Gay Day'. Zo'n 50 leerlingen kwamen naar school in een flanellen, geruit overhemd en vielen mede-studenten lastig met bijbelteksten en een 'lynch list'.

De 'Day Of Silence', bedoeld om aandacht te vragen voor het pesten van homo's, vond vrijdag plaats op veel scholen in de Verenigde Staten. Omdat de McGuffey High School vrijdag een excursie had gepland, hield de Gay-Straight Alliance (GSA) het stille protest daar al op woensdag. Zo'n 30 tot 50 leerlingen deden mee.

Maar de volgende dag liepen ineens opvallend veel leerlingen rond in een geruit, flanellen overhemd. Al snel werd duidelijk waarom: het was Anti-Gay Day, een gecoördineerde actie. Homo- en biseksuele leerlingen werden uitgescholden en geduwd, hun opbergkastjes werden beplakt met bijbelteksten. Ook werden ze getagd in foto's van bijbelteksten die naar Instagram werden geüpload. Verder ging er een 'lynch list' rond van studenten die aan de 'Day Of Silence' hadden deelgenomen.

Afschuw
De schoolleiding heeft vol afschuw gereageerd en laat de politie onderzoek doen naar de gebeurtenissen. De school laat weten dat er geen getuigenissen zijn van de genoemde 'lynch list', maar moedigt iedereen aan om informatie te delen. De school zegt garant te willen staan voor een veilige, positieve omgeving voor alle leerlingen.

Behalve boosheid wordt er ook met sarcasme op de homohaters gereageerd. Of de jongens wel beseffen dat geruite blouses typisch iets voor lesbo's is. En: Jongens die hun kledingkeuze onderling afstemmen? Wat ontzettend gay.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.