Ex-medewerker Bush maakt wis-app voor Twitter

Ethan Czahor werkte voor de Amerikaanse politicus Jeb Bush, een mogelijke presidentskandidaat. Maar dubieuze Twitter-berichten uit het verleden nekten hem. De opgestapte Czahor lanceert nu Clear; een speciale app om aanstootgevende tweets te verwijderen.

De 31-jarige Czahor werd in februari ingehuurd door Jeb Bush. De broer van de vorige president George W. Bush is een waarschijnlijke presidentskandiaat namens de Republikeinse Partij. Die partij wist bij de vorige verkiezingen mensen niet goed te bereiken via internet. Tech-goeroe Czahor zou daar verandering in brengen.

Maar het liep anders. Kort na zijn aanstelling stapte Czahor alweer op. De reden: journalisten kwamen erachter dat Czahor bezig was om tweets uit het verleden te wissen. Er kwamen dubieuze tweets aan het licht. Czahor vond dat hij, door naar de sportschool te gaan, liet zien dat hij niet homo is. Ook nam hij meerdere malen het woord 'sluts' in de mond als hij over vrouwen twitterde. De positie van de kersverse chief technology officer werd onhoudbaar.

Clear
Czahor heeft nu een app ontwikkeld die automatisch berichten verwijdert waardoor je in de problemen kunt komen: Clear. De app werkt voor alle grote social media-netwerken, zoals Twitter, Facebook en Instagram. Je kunt gericht zoeken naar bepaalde woorden en het programma verwijdert de berichten. De app, die gebruik maakt van algoritmes en de IBM Watson supercomputer, houdt echter ook rekening met de context van de opmerkingen.

Volgens Czahor kan iedereen onder een vergrootglas komen te liggen, zeker nu je op Twitter makkelijker berichten uit het verleden kunt terugzoeken dan voorheen. 'Ik heb Clear ontwikkeld om ervoor te zorgen dat niemand ooit belandt in de situatie waarin ik belandde', zegt Czahor. 'Dit kan ook mensen overkomen die niet in de politiek werken. Jongeren gaan nu de arbeidsmarkt op en werkgevers kunnen alles terugvinden wat je de afgelopen 10 jaar online hebt gezegd.'