Hong Kong komt met hervorming kiesstelsel

Redactie

De regering in Hong Kong heeft woensdag een plan gepresenteerd voor hervorming van het kiesstelsel. Inwoners van de stad mogen voor het eerst hun leider kiezen, maar de kandidaten worden wel door een commissie geselecteerd die de centrale regering in Beijing goedgezind is. Activisten en pro-democratische parlementsleden zijn dan ook fel tegen het plan en de voorstellen leiden mogelijk opnieuw tot protesten.

Carrie Lam, eerste secretaris, zei dat de vijf miljoen kiezers in Hong Kong in 2017 uit drie kandidaten kunnen kiezen. De selectie van de kandidaten is in handen van een 1200 leden tellende groep zakenlieden en andere leden van de elite, die goed liggen bij de Chinese regering. In eerste instantie kiest deze commissie tien kandidaten om uiteindelijk via een geheime stemming met drie kandidaten te eindigen.

Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan het parlement. Enkele parlementsleden hebben al gezegd hun vetorecht te willen gebruiken. Bij de presentatie van het voorstel door Lam liepen enkele parlementsleden uit protest uit de zaal.

De huidige leider van Hong Kong, Leung Chun-ying, heeft het parlement opgeroepen in te stemmen met de hervormingen. "Het invoeren van politieke hervormingen is geen gemakkelijke taak", aldus de impopulaire Leung. "Als de plannen deze keer worden weggestemd met een veto, dan duurt het weer een paar jaar voordat we het opnieuw kunnen proberen."

Vorig jaar werd er drie maanden lang geprotesteerd tegen de hervormingsplannen. De Occupy Central-beweging trok duizenden mensen. Er werden honderden arrestaties verricht en geregeld kwam het tot gevechten met de oproerpolitie.