Rutte: hele EU moet meehelpen met crisis bootvluchtelingen

Redactie

Premier Mark Rutte vindt dat alle landen van de Europese Unie moeten meewerken aan het oplossen van de problemen met de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Nu doen twaalf van de 28 lidstaten nog niets, zei Rutte woensdag in de Tweede Kamer. De afgelopen week kwamen honderden mensen om het leven bij de oversteek.

Hij verwacht naast alle 'mooie en warme woorden' over de verdrinkingsdrama's van deze landen ook 'boter bij de vis'. Er moet volgens Rutte een balans en evenredigheid zijn in de aanpak van de hele Europese Unie.

Tegelijk zegt hij dat het een echt Afrikaans probleem is. "Daar ligt de bal. Daar moet het leiderschap worden ontwikkeld om de problemen aan te pakken", zei Rutte tijdens het debat over de extra EU-top over de bootvluchtelingen, die donderdag in Brussel plaatsheeft.

Ruttes woorden duiden op bereidheid van Nederland om mensen op te vangen. Italië vraagt lidstaten hier al geruime om. Ze moeten nu vanwege het verdrag van Dublin allemaal in het land van eerste aankomst worden opgevangen. De verwachting is dat de Italianen dit onderwerp tijdens de top prominent op de agenda zullen plaatsen.

Vluchtelingen- en migrantencrisis Middelandse Zee
Vluchtelingen- en migrantencrisis Middelandse Zee (beeld: YouTube)