Premier Nieuw Zeeland: 'sorry voor dolletje'

anoniem_22072019030306

John Key, premier van Nieuw Zeeland, gaat door het stof na een opmerkelijk voorval. Tijdens bezoekjes aan een café in Auckland trok hij herhaaldelijk een serveerster aan haar paardenstaart. Hij deed het af als 'een dolletje', maar heeft toch zijn excuses aangeboden.

De zaak kwam aan het licht omdat de serveerster een anoniem bericht plaatste op een populaire linkse opiniesite. De serveerster schrijft dat Key het café regelmatig bezocht tijdens zijn succesvolle verkiezingscampagne. De conservatief-liberale Key, sinds 2008 minister-president, werd vorig jaar als premier herkozen.

Het gedrag van de premier ging door tot maart dit jaar. De serveerster zei er eerst niks van, omdat ze dacht dat Key het speels bedoelde. Maar uiteindelijk liet ze toch duidelijk doorschemeren dat ze er niet van gediend was. 'Stop nu of je krijgt er last mee.' Na de publicatie van het bericht was #ponytailgate al snel een feit; Nieuw Zeeland is in rep en roer. Mensen schamen zich voor het gedrag van hun premier.

Ongepast
Key heeft een verklaring doen uitgaan waarin hij zijn excuses aanbiedt. Zijn acties waren 'luchtig bedoeld' en de intentie was niet dat de serveerster zich er ongemakkelijk door zou voelen. 'Ik kom vaak in dat café en er worden veel practical jokes gemaakt. Dat is alles', zegt de premier tegen nieuwszender ONE News. Achteraf bezien erkent hij dat zijn acties ongepast waren. Hij heeft zijn excuses gemaakt en de vrouw een paar goede flessen wijn gegeven.