CD: The Prodigy - The Day Is My Enemy

dekatophetspek

Het was dit jaar alweer zes jaar geleden dat het album Invaders Must Die van The Prodigy werd uitgebracht. De band hield zich daarna vooral bezig met optredens waarbij vanaf 2011 al nummers te horen waren die ook op deze nieuwe plaat te vinden zijn. Dat de plaat, die eerder de werktitels How To Steal a Jetfighter en Rebel Radio had, er aan stond te komen werd vanaf begin dit jaar wel duidelijk toen er al een vijftal singles van The Prodigy verschenen. The Day Is My Enemy ligt sinds kort in de winkels en we kunnen gerust stellen dat het een plaat is geworden die de moeite van het wachten waard was.

The Prodigy - The Day Is My Enemy
The Prodigy - The Day Is My Enemy

The Day Is My Enemy is een album waaraan meer dan zes jaar werd gewerkt. Zo werden de meeste composities geschreven op hotelkamers, tijdens de lange reizen van het ene festival naar het volgende podium en in de Tileyard Studio, de privéstudio van The Prodigy. Waar voorman Liam Howlett bij de voorgaande albums het schrijven van de liedjes in zijn eentje deed werkte hij voor The Day Is My Enemy voor het eerst veelvuldig samen met mede-bandleden Keith Flint en Keith 'Maxim' Palmer en deze samenwerking levert dan ook zeer creatieve muzikale vruchten op. Met The Day Is My Enemy levert The Prodigy hun meest diverse album tot op heden waarop de agressie haast uit de speakers lijkt te spatten.

Of de vos op de hoes symbool staat voor het feit dat Howlett zijn muzikale streken nog niet heeft afgeleerd is niet bekend, maar bij het beluisteren van The Day Is My Enemy horen we een veertiental liedjes voorbijkomen waarbij we regelmatig aan ouder werk van de groep terug moeten denken, in combinatie met een aantal tracks die we toch zeker als vernieuwend mogen bestempelen. Zo horen we de groep samen met producer Flux Pavillion in het opzwepende 'Rhythm Bomb' en doet Seaford Mods mee op het beukende 'Ibiza'. Met dat laatstgenoemde  nummer laat The Prodigy hun mening blijken over rijkeluiskindjes die even met hun vliegtuig en usb-stick (met de thuis opgenomen mix) maar het vakantieeiland vliegen om daar de deejay te spelen.

Op The Day Is My Enemy zet The Prodigy haar muzikale koers door die al vanaf The Fat of the Land werd ingegaan en levert een plaat af waarop we een explosieve mix van zware breakbeats, duistere electronische rock en harde ravemuziek voorgeschoteld krijgen en waar fans van de groep zeker van zullen genieten.