Ethiopiërs massaal de straat op tegen extremisme

Redactie

Meer dan honderdduizend Ethiopiërs zijn woensdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de moord op Ethiopische christenen in Libië. Ook zijn de betogers woedend dat hun eigen regering er niet in is geslaagd om de levensstandaard van de allerarmsten te verbeteren. De armoede zou tot gevolg hebben dat mensen het land ontvluchten en door gevaarlijke gebieden reizen.

De protestmars op het Meskel-plein in Addis Abeba liep uit op geweld toen betogers stenen begonnen te gooien naar de politie. Zeker honderd mensen werden opgepakt. De betogers scandeerden: "Wij willen wraak voor het bloed van onze zonen." Ze verwezen daarmee naar een video die zondag door de extremistische organisatie Islamitische Staat op internet werd gezet. Daarin is te zien dat Ethiopiërs worden onthoofd of doodgeschoten. Aangenomen wordt dat de slachtoffers in Libië werden ontvoerd terwijl ze probeerden Europa te bereiken.

Hoewel de brute moorden velen angst hebben aangejaagd, overwegen jongeren in Addis Abeba nog steeds om de reis naar Europa te ondernemen. Vaak reizen ze via Sudan en Libië. De Ethiopische premier Hailemariam Desalegn zei dat armoede weliswaar de reden is dat veel mensen naar het buitenland vluchten, maar dat mensensmokkelaars arme mensen aanmoedigen om de 'dodenreis' te ondernemen.

Het Ethiopische parlement voerde dinsdag overleg over een reactie op de moorden door IS, maar het is nog niet duidelijk of militair ingrijpen als een mogelijkheid wordt gezien. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.