ItaliŽ wil vluchtelingen in Afrika houden

Om de stroom vluchtelingen die proberen naar Europa te komen te stoppen moeten er vluchtelingenkampen worden opgezet in Sudan, Niger en andere Afrikaanse landen. Daarvoor is hulp nodig van de Verenigde Naties. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi woensdag gezegd. Volgens Renzi moet de Europese Unie snel komen met een alomvattend beleid voor de lange termijn om te voorkomen dat asielzoekers vanuit Libië de oversteek wagen.

Italië redt dagelijks honderden drenkelingen uit de Middellandse Zee. Afgelopen weekeinde alleen zijn vermoedelijk zo'n achthonderd vluchtelingen omgekomen toen de boot waarop ze de oversteek maakten kapseisde. Renzi zei woensdag dat de 'nobele en genereuze reactie van Italië niet genoeg is'. "We vragen Europa om daadwerkelijk Europa te zijn en niet alleen als het tijd is voor het opstellen van een begroting."

De premier wil dat de EU met uitgebreid beleid komt en dat er meer op zee wordt gepatrouilleerd. Ook wil hij dat de EU in het zuiden van Libië helpt in de strijd tegen de 'slavendrijvers van de 21e eeuw'. De EU komt deze week voor spoedoverleg over de vluchtelingencrisis bijeen.